de Daniel Popovici » 26 Dec 2012, 00:37
Concepte aplicate in hranirea albinelor proprii:
- In februarie - turta din miere cristalizata 60% + pollen congelat 40%. Am mai suplimentat uneori in ea vitaminele si mineralele cu un preparat sarbesc mai mult de “dragul” cobaltului (Co). Uneori am adaugat si substante nosestatice (inhibitoare ale Nosemei), dar nu constant.
La inceput foloseam 0,5 kg, apoi am trecut la 0,75, anul acesta am facut turte de 1 kg (vezi dezvoltarea familiilor descrisa in pagina personala)
- Completare cu sirop primavara la familiile lipsite de miere, mai ales la largirea cuibului cu faguri claditi (de obicei turnat in faguri, daca timpul imi permite). In ultimul timp a cam fost nevoie.
Prefer ca primavara, ca si iarna sa administrez DOAR MIERE, nu zahar sau preparate industriale. Avantaje :
1. uzura minima a albinelor
2. anularea riscului de poluare a mierii cu altceva
- scoaterea tuturor fagurilor fara puiet (cu riscul de complicatii in caz de ploi, deci atentie la previziunile meteo), la transportul spre culesul de salcam pentru a nu polua mierea de salcam cu glucoza din rapiata (cristalizeaza mierea inainte de vreme) si dirijarea lor spre roiuri si familii ajutatoare. - E un plan pentru acest an, n-am mai practicat.
- Hranirea la discretie, dar cu atentie sa nu se blocheze, la roiuri si familii ajutatoare, cu sirop de zahar, resturi de miere, sirop de porumb – cam orice este accesibil (exclus sursele cu continut de toxine, (Atentie, domnule Kostas) descrise in pag. 21, 54, 64-65, 112 – zaharul nerafinat - ) , CHIAR SI DACA ESTE CULES de nectar.
- Daca populatia permite (acopera) si nu e risc de blocaj – hranirea roiurilor si familiilor ajutatoare cu zahar sau sirop de porumb chiar si in cantitati mai mari decat are nevoie familia. Perioada – iulie –august. Fagurii excedentari cu rezerve se pot transfera mai tarziu la alte familii care au nevoie de ei si costa mai putin decat valoreaza mierea.
- Crearea unor rezerve consistente de iernare inca din luna august sau septembrie prin completare cu zahar acolo unde este nevoie sau unde s-a extras mierea de mana. Daca ultimul cules se termina dupa jumatatea lunii septembrie, nu mai folosesc zahar, ci sirop de porumb sau invertit la familiile de productie (la roiuri si familii ajutatoare nu tin cont de ultimul cules).
Am folosit experimental si ceaiuri. Cred ca in general ajuta, dar nu stiu daca merita intotdeauna efortul.
- Completarea cu turta din miere si polen (ca in februarie), 0,3-0,5 kg / familie, la roiuri si familii ajutatoare, dar uneori nu doar la ele, daca fagurii din stupi nu contin pastura – in septembrie - octombrie. Prefer sa o fac dupa incetarea in masa ouatului, care intervine prin 20 septembrie la majoritatea familiilor. Familiile care „nu au frana la puiet” (matci tomnatice, dar oricum mai putin prolifice decat Buckfast in aceasta perioada) au nevoie si mai mare de aceasta turta, deci lor le mai dau si dupa ce consuma prima turta.
- La aranjarea pentru iernare - lasarea pe margine a cel putin 2 faguri cu miere naturala, cat mai plini. Este ultima consumata cronologic si exista teoretic riscul sa se combine cu prima miere extrasa.
In esenta:
- Prefer sa dau in sezonul activ (mai – septembrie) toata hrana de provenienta industriala (dar nu la familiile care urmeaza a fi extrase in sezonul respectiv) DUPA ULTIMA EXTRACTIE DIN SEZON. Daca ramane pentru anul urmator, combinata si cu miere, aceasta hrana va fi cristalizata si oricum nu va iesi la centrifugare.
- In sezonul rece (septembrie-aprilie) exclud zaharul din hrana albinelor.
Nu am incredere in invertirea lui dupa metoda lui ’nea Gica Romanescu datorita pericolului de formare (foarte usoara) de HMF.
Numesc „roiuri” unitatile formate cu matca tanara si „familii ajutatoare” unitatile/roiurile cu matca din anul precedent, care a cazut testul ( de obicei care a intrat in friguri sau uneori care lasa de dorit in privinta prolificitatii) si va fi sacrificata toamna sau, daca sunt in criza de lazi „cu prima ocazie”, cum zice domnul Guist.
Ultima oară modificat de
Daniel Popovici pe 26 Dec 2012, 01:08, modificat de 2 ori în total.