Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tije de transport intepenite la multietajati!

Mesajde janese » 15 Dec 2012, 21:02

1. folosesti tija filetata pe toata lungimea de M6--cost..intre 1,6 si 2 ron/buc..eu le-am sudat in cap cate o piulita de m8..la mutare le infiletez ,le bag prin corpuri cu autofiletanta si strangi cu limitare de cuplu..la fel si inainte sa umblu in ei....la plecare intai ii inchizi si apoi bagi tijele.....la desurubare,azi le scoti tijele si maine umbli
2. bagi sub presiune vaselina in gauri sa unga bine pe toata lungimea gaurii la toate corpurile
3. pui piulita si contrapiulita bine stranse intre ele si le invarti, apoi le mai tragi prin desurubare cu autofiletanta in sus, cu cap tubulara de 10
4, ia un spiral cu pas mare (de lemn) de la targ...lung de 300mm, d=10...il bagi in bormasina si mai freci peretii gaurilor sa se mai largeasca....
5. faci un spiral de 12,conic incepand de la varf catre coada pe o lungime de 20 mm...faci astfel gaura conica la intrare si iesire din corp,cat, astfel sa se autodirijeze tija,
implica-te :D
janese

Mesajde peterneamt » 15 Dec 2012, 21:20

DUPA CE TERMINI VEI AJUNGE LA CONCLUZIA CA ERA MAI BINE SA LE FOLOSESTI PE EXTERIORUL STUPULUI SI DUPA CE MODIFICI IAR TRECI LA CHINGA SI COLTARE SAU LA FALT SI APOI........ :roll: :D
peterneamt

Mesajde dorindafi » 15 Dec 2012, 21:25

mare dreptate mai ai petre , parca ai stat cu ochiul peste gardul meu shi ai vazut tot ce am facut
dorindafi

Mesajde balasbebe » 15 Dec 2012, 21:35

Tijele trebuie sa fie de domeniul trecutului. Chinga a patruns la noi in tara si este deosebit de practica.

In loc de vaselina, se unge cu geara fierbinte tija infiletata. Este mult mai curat, si asigura o buna culisare. Nu as a cu vaselina. In pastoral este mai greu cu apa. Eventual se poate desface cu manusi de protectie.
balasbebe

Mesajde roi_ag » 15 Dec 2012, 22:23

Eu am gaurile de 10 si tijele de 8. Tijele sus sunt filetate iar jos au o gaura prin care bag un cui.
Daca gaurile sunt bine centrate si nu sunt ploi tija cade singura .Numai la cutiile foarte noi care lucreaza la umiditate
poate sa intre mai greu dar asta nu este un motiv sa trec la alt sistem.Lucrez de 20 de ani asa.Mi-au scapat stupul
din camion si nu s-a intamplat nimic.
roi_ag

Mesajde ANITEI » 15 Dec 2012, 22:47

E adevarat ca la cadere sunt bune tijele, dar cati stupi ne cad pe an? Am luat chingi cu 9 lei bucata de la obi.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde cypryx » 16 Dec 2012, 12:40

salutare
chingi pot fi facute din material tip centurta de siguranta.
am vazut "romani" de ai nostri cu role intregi de vanzare pe la targurile de tip talcioc.
cu o mica adaptare in locul clichetului (vezi pe forumul vechi) un dispozitiv facut din fier beton iese mai ieftin si sigur tine mai mult.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde akmm » 16 Dec 2012, 13:21

Adica aici.Mi-a lut ceva timp sa le gasesc.Multumesc tuturor celor ce au dat totul atat de manuntit.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/569/2 ... ransport_/
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde alt stupar » 16 Dec 2012, 14:32

cornelioandanciu scrie:Da, asa este, totusi chinga are dezavantajul costului,costa cam 8 euro o chinga cu clichet, iar pe deasupra nu rigidizeaza asa de bine corpurile precum o fac tijele.Ma gandeam odata sa schimb tijele cu niste cabluri, dar nu imi vine in minte un sistem sa strang bine capetele cablurilor, asa ca am ramas la tije.Trebuie sa recunosc faptul ca tijele diminueaza un pic randamentul,in schimb fixeaza foarte bine corpurile.Daca un stup cade de pe postament in timp de iarna , mai are sanse daca este fixat cu tije.

cu o chinga buna (exclus cele cu clichet) plus coltare metalice solide montate pe diagonale iti rigidizezi lada complet echipata de pastoral de poti s-o dai de-a dura fara probleme...
cu o chinga buna stangi o lada de paraie lemnul, curge zeama din el, daca vrei !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde GEKKY007 » 16 Dec 2012, 18:19

salut. imbinare in falt intre corpuri +chinga=transport linistit .parerea mea.
GEKKY007

Mesajde jiji » 16 Dec 2012, 18:39

Sale şi eu folosesc tot.modelul de stînga făcută din fie beton şi merge f bine ,vezi ceară un filmuleţ pus pe forumul vechi cu un rus care arată tipul acesta de chinga ,părerea că este cea mai rapidă modalitate de a strânge un stup plus că e şi.cea mai ieftina
jiji

Mesajde jiji » 16 Dec 2012, 18:43

Am uitat să îţi spun că.dc alegi tipul asta.de.prindere să nu cumperi chinga că aia ca la centură de siguranţă de la.maşină că alunecă şi se desface ,caută una mai groasă .oamenii o caută pe asta pt a face hamuri la cai
jiji

Mesajde nellu.ar » 25 Dec 2012, 23:53

daca ai drum pe la Varfurile,da-mi de stire si facem schimb de experienta !
nellu.ar

Mesajde RazvanTi » 09 Apr 2014, 09:32

mda...
sau si mai simplu gaura prin pereti sa fie de 10mm si tija sa fie filetata de 6 mm
este IMPOSIBIL sa nu nimeresti. doar sa ai tu probleme cu... "simtul gaurii" :lol:
RazvanTi

Mesajde RazvanTi » 10 Apr 2014, 08:27

tijele (indiferent ca-s filetate sau din fier beton) se tin montate pe stupi NUMAI la mutarea din A in B.
cu cat stau mai mult pe stup cu atat mai greoaie devine scoaterea lor(aici intervine rugina dar mai ales propolisul).
eu dupa mutare trag tijele afara cu degetele.

aaa... in primavara, bag sfredelul prin gauri sa le curat.
spor!
RazvanTi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Apr 2014, 08:34

n-ar fi mai simplu cu brauri exterioare in partea de jos a fiecarui corp ???
inclusiv podisorul !!!
la plecare in pastoral se unchide urdinisul , punem o chinga si sus in camioneta adunarea !!!
fiecare cu stilul lui !!!
acuma daca corpurile au gauri , poate ca ar fi pacat sa nu le folosesti !!!
nu am fost adeptul lor niciodata !!!
dar daca primii mei stupi ar fi avut gauri si tije , poate zicem ca asta este cea mai buna solutie !!!
cum zicea Nea Gica , Dumnezeu sa-l ierte : " cum te-nveti asa te rupi " !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE