de Adrian Galofteanu » 25 Aug 2011, 22:02
Sunt atatea pareri postate pe aici incat daca le cauti si citesti cred ca te vei dumiri. Toata lumea zice ca 12 rame este un stup bun dar este greu. Deci daca pe vagon nu conteaza greutatea atunci clar 12 rame......cu cat 1/2, eventual 10 rame late ca sa nu oua matca. In pat rece, in pat cald aici nu ma bag ca nu stiu si parerile sunt impartite.....
Vagonul meu este pe 3 randuri cu 48 stupi(8 pe rand - 16 pe nivel) de 12 rame si caturi 1/2. Este un vagon mediu, ca marime, usor de manevrat si....cel mai important, destul de usor de lucrat in el pentru ca:
- are lumina multa avand luminator pe toata lungimea(asta nu inseamna ca in anumite zone nu lucrez cu lanterna pe cap);
- are culoarul larg(peste 1,5m);
- are sistem de blocare a urdinisului si albina nu mai patrunde in vagon pe timpul controlului;
- are sistemul de culisare a stupului astfel incat permite controlul la nivelul etajului la care este fara a mai pierde timp cu coboratul, repectiv urcatul stupului.
In rest, nu o sa ai nicodata sanse de schimbare linistita a matcii, vara o sa mori de cald dar cand afara este problematic de lucrat in vagon mai poti lucra, iar spatiul limitat(imposibilitatea de a pune si al doilea corp) face ca in sezon sa necesite atentie mare la familiile cu "dor de ducă".
Ca o concluzie - eu avand jumatate de stupina cu stupi jos 10 rame cu caturi 3/4 si 1/2 si vagon cum am zis mai sus - totdeauna fac miere mai multa cu vagonul si daca la stupii de jos am situatii de a ramane cu mancare putina pentru iarna, in conditiile in care nu se ia nici un gram de miere din corp, asta la vagon nu se intampla niciodata, ba din contra cu el rezolv si stupii de jos.
Toate cele bune!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"
Friedrich Ruttner