Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cel mai avantajos tip de stup

Mesajde stuparul2011 » 16 Aug 2012, 22:33

asta era ceea ce stiam eu,si ceea ce cred ca este cel mai potrivi,in functie de tipul de stuparit practicat.
asta este daca ma insel :idea: :idea: :idea:
eu spuneam asta dupa cunostintele pe care le am de prin carti.
acolo era scris acest lucru,si anume fiecare tip de stup la ce fel de stuparit se potriveste.
este doar parerea mea.
numai bine
stuparul2011

Mesajde Donbazil » 17 Aug 2012, 00:40

stuparul2011 scrie:da,
ai dreptate.unele au anumite avantaje,precum au altele dejavantaje.
in orice caz dupa cum spuneam,mai este vorba si de experienta.
cunosc o femeie,in cenad,pe langa mine....
are 70 de ani lucreaza doar cu orizontal pe 20 de rame,si crede-ma are productii,care probabil pot concura cu cele obtinute intr-un stup vertical sau multietajat fara probleme.
daca iti spun ca ierneaza pe 15 intervale full de albina.......aici intervine experienta.
va doresc numai bine

Sal'tare!
Confirm cele spuse de tine.Cunosc persoana si de multe ori am dat-o ca exemplu celor incepatori.
Dupa parerea mea orizontalul e bun pentru familii puternice, iar verticalul pentru productzii mari, dar mai depinde de catziva factori.....Ca daca anu-i nashpa miere ciuciu si in aia sin ceilaltzi, iar daca stuparu' e pinguin ......(Cunosc pe unu' care a mostenit de la unchiu-sau vreo 50 de orizontali. I-am dus client sa-i vanda, n-a vrut ca se invatza el.....Dupa o iarna mai avea vreo 5-6....Iar unchiu-su cand traia,dadea miere cu tona la achizitzie).....
Eu am inceput cu Orsagos si am avut stup de la care am stors un bidon de aluminiu de 25 litri plin.
Acuma-s nostalgic.... Da!... Recunosc, mai tin si catziva orizontali pe langa verticalii Dadant cu 12 rame in cuib si 11 de jumatate in magazie (si cam la jumate din efectiv am doua magazii), cu care practic pastoralul, (desi uneori mai duc si orizontalii care nu-s prea rablagitzi).....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Fişiere ataşate
Valea Rozaliei.jpg
Donbazil

Mesajde sirjohnred » 12 Dec 2012, 21:58

Pentru incepatori cel mai bun stup este stupul orizontal pentru ca se lucreaza in el mai usor.Dupa ce mai capeti experienta te poti orienta si la alte tipuri de stupi.Bafta!!!
sirjohnred

Mesajde Dila Daniel » 12 Dec 2012, 23:17

pentru imbinari intre corpuri
viewtopic.php?f=19&t=3109
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde adriann » 13 Dec 2012, 02:29

Dupa 2 veri pe orizontal ( 1 an bun si 1 prost) incerc la anu sa trec pe 12 R cu caturi de 1/2..., am plimbat orizontalu in "pastoral"" si 100 m de dus de maner m-a rupt. gol are 30 kg.... plin cu rame, albine mire.... sare de 60.... tinut pe loc nu te deranjeaza daca poti sa si umbli la iei destul de des sa bagi rame (1-2 /spat primavara) sau ii aduni din pomi.
La anu o sa incerc pe 12R , sa vad daca merge cu doar max 4 interventii/an.
Mi se pare mai usor de folosit pt. un incepator stupul de 12R... patrat, poti pune catul rotit...suficient de mare ca sa intre in friguri....productie acceptabila
adriann

Mesajde florinapi » 13 Dec 2012, 10:44

Nu-mi dau seama de ce multi stupari zic ca stupul orizontal este mai bun pentru incepatori sau pentru stationar.Daca ai un loc bun in stationar poti sa faci miere cu orice model de stup,daca nu....nu.Vorba unui stupar mai in varsta de la noi:zona buna te face stupar.
Eu am avut de la inceput tot felul de lazi,cum am gasit sa cumpar,asa ca am incercat tot felul de modele.
Dupa 15 ani de apicultura stupul ME mi se pare cel mai potrivit pentru mine,doar ca, functie de tipul de stuparit practicat si functie de cules, trebuie adoptata tehnologia potrivita.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde teinegru64 » 13 Dec 2012, 11:28

Sa inteleg ca nu ai trecut de 50.... :D
florinapi scrie:Daca ma lasa spatele o sa renunt si la ME.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde adriann » 13 Dec 2012, 13:15

M-am gandit si la ME.... dar 12R cu caturi de 1/2 seamana cat de cat cu ME (am in executie 5 buc + caturi)
Oricum pt. inceput am avut orizontal, ca aproape toti incepatorii... f. greu de plimbat stupul, usor de umblat in el.
Personal ajung primavara la stupi destul de rar....si socru cand are chef desi a fost apicultor in tinerete.
Poate la anu o sa dau 1 comanda de 2-3 ME - 8 corpuri sa vad cum se umbla cu ei....dar nu o sa am rame...etc, nu ca acum o sa am rame de 1/2.
Oricum evoluez pt. al 2-lea an de apicultura....anu trecut zicea taica-miu ca nu ma tine mai mult de 1 an....
adriann

Mesajde florinapi » 13 Dec 2012, 15:36

teinegru64 scrie:Sa inteleg ca nu ai trecut de 50.... :D
florinapi scrie:Daca ma lasa spatele o sa renunt si la ME.

Nu stiu la ce te referi,la ani sau la stupi.Ani am 41, numarul de stupi variabil,dar nu sub 200 in ultimii 6,7 ani.

Stupii Dadant de 12 rame si caturi nu seamana nici de departe cu multietajatii.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde gabi bee » 27 Dec 2012, 22:20

Uitati-va acum pe OTV ca este Profu online la Dan diaconescu ! puteti sterge !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 27 Dec 2012, 22:48

gabi bee scrie:Uitati-va acum pe OTV ca este Profu online la Dan diaconescu ! puteti sterge !

Gabi,
In primele 5 min m-a facut sa :lol: :lol:
Auzi la el ... sustine ca principiul sau de inmultire cu stupul sau, este de 3 din 1.
Si si-a demonstrat "maiestria" in stupina maicutelor. Din 50 de fam. a vandut 20. Au ramas 30, da ? ... si din aia 30, dupa inmultire a intrat in iarna un nr de 150 !. :shock:
Pai unde-i raportul de 3 la 1 ??? ... si cat de populate erau acele familii, se intelege. :roll:

Uitati-va sa va convingeti de ... una alta.
Ma intreb, cati din cei care nu stie cum si cati bani poate sa iasa din stupi, functie de ani si "ani", vor visa miile de euro in noptile urmatoare. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 27 Dec 2012, 22:52

la mine rade si nevasta-mea de cate tampenii spune , ca mai stie si ea cate ceva de pe la mine !
auzi Adi , la maicute , din aia 30 ramasi a facut 150 si 2 tone de miere ,in stationar ! :lol:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde jenica67 » 27 Dec 2012, 23:49

Nici nu a exagerat acolo asa de tare, ca a zis ca investind 150 de E intr-um stup de al lui, faci 100 kg de miere, si poti sa o faci bio si sa o vinzi cu 1000 E, si Diaconescu zice practic, poti sa iti scoti investitia, aproape in fiecare luna a anului.
jenica67

Mesajde akmm » 28 Dec 2012, 00:37

Cel mai bun stup este acela cu care inca nu ai apucat sa lucrezi.Parerea mea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde alt stupar » 28 Dec 2012, 00:52

pe locul II ala cu robinet ;)
dai drumul la robinet si curge miere de se umple galeata.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 28 Dec 2012, 07:48

Ei acu sa nu patim si noi ca taranu mutat la oras cu grebla,tre sa recunoastem ca o lada orizontala da mai multa miere,da e mare pericolu de a ramane fara frane la extras,verticalu daca extragi si cuibu e cea mai proasta inspiratie,am intalnit plimbareti care inca prefera orizontalu,verticalu in orice conformatie doresti e preferat pentru separarea fara multa munca a mierii de puiet,chiar daca iese cu ceva mai putin poti intretine de 4 ori sazicem mai multi stupi fiind net superior!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE