Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde nae » 27 Dec 2012, 23:53

Albinel scrie:sunt unii pe aici care trateaza pana si familiile finisoare... sa nu partrunda varroa sub capaceala botcii... :lol: :lol: :lol:

Ti-am dat PM dar nu poti sa procesezi , pacat ...
DA ,cand infestarea e masiva MATCA e parazitata /chiar si botca ...
Nu imi plac discutiile pe privat (cand sunt contradictorii ) , prefer sa dezbatem in public ____ sa tragem concluzii corecte .
Ti-am dat mesaj (PM ) in care te rugam sa modifici informatia , GRESITA , ca albinele trag botci din larve de 5-7 zile ,specificand ca o fac pt binele apicultorilor nu pentru un IGNORANT ..., nu vrei ..., sunt sarbatori si mi-e greu dar zic :- nene ,pacat de cei 35 de ani de experienta pe care ii clamezi..., chiar am crezut ca ai O sansa sa pricepi .. dar nu , esti inchistat in maretia ignorantei tale .
Pacat ! Botca este capacita la 5-51/2 ,PACAT _ n-ai inteles nimic .
nae

Mesajde jenica67 » 28 Dec 2012, 00:28

albinel, dupa 35 de ani de stuparit cum zici, aici ai pus punctul pe "i". :lol:
jenica67

Mesajde Albinel » 28 Dec 2012, 11:38

nae scrie:
Albinel scrie:sunt unii pe aici care trateaza pana si familiile finisoare... sa nu partrunda varroa sub capaceala botcii... :lol: :lol: :lol:

Ti-am dat PM dar nu poti sa procesezi , pacat ...
DA ,cand infestarea e masiva MATCA e parazitata /chiar si botca ...
Nu imi plac discutiile pe privat (cand sunt contradictorii ) , prefer sa dezbatem in public ____ sa tragem concluzii corecte .
Ti-am dat mesaj (PM ) in care te rugam sa modifici informatia , GRESITA , ca albinele trag botci din larve de 5-7 zile ,specificand ca o fac pt binele apicultorilor nu pentru un IGNORANT ..., nu vrei ..., sunt sarbatori si mi-e greu dar zic :- nene ,pacat de cei 35 de ani de experienta pe care ii clamezi..., chiar am crezut ca ai O sansa sa pricepi .. dar nu , esti inchistat in maretia ignorantei tale .
Pacat ! Botca este capacita la 5-51/2 ,PACAT _ n-ai inteles nimic .

-cel care are o infestare masiva de varroua in timpul sezonului activ ,nu poate fi numit apicultor..
-nu ti-am cerut sa avem discutii prin pm si dupa cum ai vazut nici macar nu m-am deranjat sa-ti raspund acolo
-din stadiul de ou si pana la capacirea botcii trec fix 9 zile,tinand cont ca 3 zile dureaza incubatia oului pana la eclozionare,am gandit ca macar atat te duce capul sa constati ca in cazul SALVARII ,larva respectiva este luata in crestere dupa 5-7 zile,adaugand desigur si perioada incubatului..
-daca te raportezi direct la larva ,nu am decat sa-ti dau dreptate..
si inca ceva ..mai sunt si apicultori profesionisti pe aici ..nu toti au invatat apicultura de pe forumuri ,de la vecini ,parinti sau cateva cursuri de cateva luni..
atitudinea ta nu face decat sa dezguste ,iar pe forum sunt multi care chiar au nevoie de un sfat ..nu te-am vazut asa de activ in sensul asta.. :roll:
cred totusi ca un apicultor absolvent de Liceu Apicol ,cu o lucrare de diploma in colectoare de venin ,care la varsta de 18 ani pastorea un numar de 170 de familii de albine cu reusite si performante mari la o mare ferma apicola de stat ,care la 21 de ani in padurea Barbosi (tei -Snagov)primea vizita ministrului silviculturii de atunci Tabarasi si felicitarile acestuia ..a capatat destula experienta si respect din partea celor care au de unde oferi..
am iubit ,iubesc albina si o respect ..asta m-a facut ca acum 26 de ani sa-mi botez singurul fiu Albinel ..
am sa-ncerc sa-i respect si pe cei ce nu-mi merita respectul ..asa ca nu-mi ramane decat sa va spun.. Sarbatori Fericite si rezultate marete..!!
cu respect ,ing.Marin
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 28 Dec 2012, 11:55

jenica67 scrie:albinel, dupa 35 de ani de stuparit cum zici, aici ai pus punctul pe "i". :lol:

vrei sa fii mai explicit ??
Albinel

Mesajde jenica67 » 28 Dec 2012, 11:58

Cand bagi larvele in finisor, nu sunt capacite.
jenica67

Mesajde Albinel » 28 Dec 2012, 12:01

jenica67 scrie:

Cand bagi larvele in finisor, nu sunt capacite.

si cine a spus altfel ?? :?:
Albinel

Mesajde jenica67 » 28 Dec 2012, 15:12

Se subintelege din "sa nu partrunda varroa sub capaceala botcii"
jenica67

Mesajde Albinel » 28 Dec 2012, 15:17

jenica67 scrie:Se subintelege din "sa nu partrunda varroa sub capaceala botcii"

jenica ,incercam sa redau ce au spus altii..citeste mai cu atentie..
Albinel

Mesajde danielus71 » 29 Dec 2012, 01:00

,,-cel care are o infestare masiva de varroa in timpul sezonului activ ,nu poate fi numit apicultor.." e putin hazardata aceasta afirmatie,si ma explic si de ce.
Anul trecut ,a fost o conferinta aunui profesor german(nu-mi aduc aminte numele) care impreuna cu alti cercetatori germani au facut un experiment: o stupina sanatoasa pusa in vecinatatea unei stupine infestate cu varroa,dupa o saptamina ,facind tratamentul+numarind paduchi cazuti au numarat in jur de 2000 buc/stup(aceasta datorita furtisagului) .Va inchipuiti ce se intimpla cind 2000 de varroa se multiplica......
A mai spus si o alta informatie neplacuta ,referitor la medicamente(tratamente):[Bayern in special] nu exista interes din partea LOR in a face cercetari in domeniul distrugerii varroei deoarece raportul cercetare/cistig nu merita cheltuiala.
In schimb anul acesta am fost la conferinta unui profesor francez,care in 2 ore a vorbit ,tot despre varroa.
timp de 3 ani au urmarit in citeva stupine franceze ,anumiti stupi care aveau caracterul igienic mai dezvoltat.Stupii nu au fost tratati contra paduchilor.diferenta in ce priveste productia a fost de 1kg mai putin la cei netratati.
Alta informatie pe care a dat-o este legata de familiile de albine africanizate din America ,care practic nu sint tratate contra paduchilor si totusi nu mor(si mai fac si o gramada de miere).
rezultatul (din cite am inteles eu) ar fii :cu cit e mai agresiva o familie, cu atit albinele au capacitatea de auto-curatenie mai ridicata.
Acum fiecare intelege ce vrea ,eu prefer sa fac tratamentul la albinele,decit sa ma duc ca un cosmonaut cind le vizitez :lol: :lol: Si asta v-o spun pe propria piele :evil:
poate ce am scris isi avea locul intr-un alt forum!
Fişiere ataşate
20121111_111205.jpg
cel din stinga e profesorul francez!
danielus71

Mesajde danielus71 » 29 Dec 2012, 09:15

pe profesorul francez îl cheamà Yves Le Conte si dacà vreti îl gasiti cu Google-ul.
danielus71

Mesajde Albinel » 29 Dec 2012, 11:24

danielus71 scrie:,,-cel care are o infestare masiva de varroa in timpul sezonului activ ,nu poate fi numit apicultor.." e putin hazardata aceasta afirmatie,si ma explic si de ce.
Anul trecut ,a fost o conferinta aunui profesor german(nu-mi aduc aminte numele) care impreuna cu alti cercetatori germani au facut un experiment: o stupina sanatoasa pusa in vecinatatea unei stupine infestate cu varroa,dupa o saptamina ,facind tratamentul+numarind paduchi cazuti au numarat in jur de 2000 buc/stup(aceasta datorita furtisagului) .Va inchipuiti ce se intimpla cind 2000 de varroa se multiplica......
A mai spus si o alta informatie neplacuta ,referitor la medicamente(tratamente):[Bayern in special] nu exista interes din partea LOR in a face cercetari in domeniul distrugerii varroei deoarece raportul cercetare/cistig nu merita cheltuiala.
In schimb anul acesta am fost la conferinta unui profesor francez,care in 2 ore a vorbit ,tot despre varroa.
timp de 3 ani au urmarit in citeva stupine franceze ,anumiti stupi care aveau caracterul igienic mai dezvoltat.Stupii nu au fost tratati contra paduchilor.diferenta in ce priveste productia a fost de 1kg mai putin la cei netratati.
Alta informatie pe care a dat-o este legata de familiile de albine africanizate din America ,care practic nu sint tratate contra paduchilor si totusi nu mor(si mai fac si o gramada de miere).
rezultatul (din cite am inteles eu) ar fii :cu cit e mai agresiva o familie, cu atit albinele au capacitatea de auto-curatenie mai ridicata.
Acum fiecare intelege ce vrea ,eu prefer sa fac tratamentul la albinele,decit sa ma duc ca un cosmonaut cind le vizitez :lol: :lol: Si asta v-o spun pe propria piele :evil:
poate ce am scris isi avea locul intr-un alt forum!

"o stupina sanatoasa pusa in vecinatatea unei stupine infestate cu varroa,dupa o saptamina ,facind tratamentul+numarind paduchi cazuti au numarat in jur de 2000 buc/stup(aceasta datorita furtisagului) .Va inchipuiti ce se intimpla cind 2000 de varroa se multiplica....."

de acord ..oamenii asta au facut cercetare si au provocat furtisagul..
dar in conditii normale fiecare crescator de albine trebuie sa stie ca tratamentele pentru varroua trebuiesc efectuate la timp ,adica cat mai la inceputul primaverii si cat mai tarziu toamna ..atunci cand cantitatile de puiet sunt ca si inexistente..
in al doilea rand sustin o alta ipoteza ..cel care are furtisag in stupina ori nu este stupar ori este..dar unul foarte neglijent..
cu celelalte rezultate al cercetarii sunt iarasi de acord si cred ca multi dintre noi le cunoastem din experienta ..
Albinel

Mesajde nae » 29 Dec 2012, 15:54

Albinel scrie:-nu ti-am cerut sa avem discutii prin pm si dupa cum ai vazut nici macar nu m-am deranjat sa-ti raspund acolo
-din stadiul de ou si pana la capacirea botcii trec fix 9 zile,tinand cont ca 3 zile dureaza incubatia oului pana la eclozionare,am gandit ca macar atat te duce capul sa constati ca in cazul SALVARII ,larva respectiva este luata in crestere dupa 5-7 zile,adaugand desigur si perioada incubatului..
-daca te raportezi direct la larva ,nu am decat sa-ti dau dreptate..
si inca ceva ..mai sunt si apicultori profesionisti pe aici ..nu toti au invatat apicultura de pe forumuri ,de la vecini ,parinti sau cateva cursuri de cateva luni..
atitudinea ta nu face decat sa dezguste ,iar pe forum sunt multi care chiar au nevoie de un sfat ..nu te-am vazut asa de activ in sensul asta.. :roll:
cred totusi ca un apicultor absolvent de Liceu Apicol ,cu o lucrare de diploma in colectoare de venin ,care la varsta de 18 ani pastorea un numar de 170 de familii de albine cu reusite si performante mari la o mare ferma apicola de stat ,care la 21 de ani in padurea Barbosi (tei -Snagov)primea vizita ministrului silviculturii de atunci Tabarasi si felicitarile acestuia ..a capatat destula experienta si respect din partea celor care au de unde oferi..
am iubit ,iubesc albina si o respect ..asta m-a facut ca acum 26 de ani sa-mi botez singurul fiu Albinel ..
am sa-ncerc sa-i respect si pe cei ce nu-mi merita respectul ..asa ca nu-mi ramane decat sa va spun.. Sarbatori Fericite si rezultate marete..!!
cu respect ,ing.Marin

Am fost banat o zi -deci am lipsit din localitate (meritam 5 zile- dar asta e alta discutie )
Daca rugati un copil de clasa a4-a va va confirma ca mesajul meu a vrut sa corectati GAFA si ATAT .
Cuvantul ''profesionist'' in gura d-tale are alt inteles , dar sa lucram cu materialul clientului (chiar daca nu ma ''duce capul '') :
-cine vorbeste de ou pe subiectul matci ?,da _ un profesionist .
- 5 zile -3 de ou = O larva ,chiar , BUNA :D , nu ? Pt mine e buna pt tine NU ; de ,esti profesionist .
-7-3 =4 ___ nimereala .
Nu sunt microbist dar am dat mana cu un portar (Martin cred ca de la Steaua ) ... asta ma face mai bun ?, microbist tot nu sunt .
Si eu iubesc albinele ... ,daca iubeati cainii .. cum l-ar fi chemat ? , Azorel ; nu sunt sarcastic sunt :-''nu ma duce capul ''=prost
Cu titlul m-ati prins , recunosc am doar liceul si ala la FF .....................
Nu sunt mandru de ce am scris... , nu vreau respect/titluri , VREAU sa dezbatem pe probleme nu pe forumisti ,adica 5-7 e bine sau rau ? , nu ing sau ''te duce capul ''.
nae

Mesajde danielus71 » 29 Dec 2012, 16:12

albinel, eu am scris ca fac tratamentul la inceputul toamnei si la sfirsitul ei.nu stiu cu ce faceti voi tratamentul, dar daca trebuie sa-l repetati si in primavara nu aveti produsul bun.
In ce priveste celalat post ,germani nu au provocat furtisagul dar cum bine se stie o familie/stupina infestata de varroa nu se mai apara cum trebuie si e tinta furtisagului de catre celelalte familii/stupine din jur.
Nu te supara pe mine dar tu stupii in cite stupine ii ai ? Eu-impreuna cu cel cu care lucrez- le avem in mai mult de 40-50 de locatii,impartite in 5 provincii(judete).Daca ar trebuii sa le faci ,doar , o vizita ca sa vezi furtisagul,ti-ar trebui toata ziua! si cu munca? :?
danielus71

Mesajde Albinel » 29 Dec 2012, 16:54

[quote="nae"]
am o rugaminte la tine..hai sa ne oprim ,de fapt te-am rugat din ziua de Sf Stefan cand ti-am oferit un spritz virual..pentru care mi-ai multumit :roll:
am sa te respect pentru ca esti coleg de forum si impartasim aceasi pasiune ,cresterea albinelor..dar nu-mi place modul tau de comunicare cel putin pe forum..probabil in viata de zi cu zi esti altfel..mi-as dori sa te cunosc..
imi cer scuze pentru raspunsurile mele mai acide si iti spun Sarbatori fericite tie cat si colegilor de breasla !!
Albinel

Mesajde Albinel » 29 Dec 2012, 17:06

danielus71 scrie:albinel, eu am scris ca fac tratamentul la inceputul toamnei si la sfirsitul ei.nu stiu cu ce faceti voi tratamentul, dar daca trebuie sa-l repetati si in primavara nu aveti produsul bun.
In ce priveste celalat post ,germani nu au provocat furtisagul dar cum bine se stie o familie/stupina infestata de varroa nu se mai apara cum trebuie si e tinta furtisagului de catre celelalte familii/stupine din jur.
Nu te supara pe mine dar tu stupii in cite stupine ii ai ? Eu-impreuna cu cel cu care lucrez- le avem in mai mult de 40-50 de locatii,impartite in 5 provincii(judete).Daca ar trebuii sa le faci ,doar , o vizita ca sa vezi furtisagul,ti-ar trebui toata ziua! si cu munca? :?

stiu ce inseamna munca la stupina si-mi imaginez cat de greu va este..la ora 14 si 30 de minute aveam incheiat controlul la 133 de familii de albine..bilant-2 matci cazute ,dar am ajutat 4 familii cu albina lor..ceva probleme rezolvate din mers..am lucrat cu fiul si nora mea ..
referitor la tratamentele antivarroua ..in toamna asta am folosit taktic..cred ca este necesar si in primavara deoarece matcile mi-au ouat pana tarziu..iar dracusorii astia cu siguranta ca au avut unde se cocolosi.. ;)
as fi curios sa vad modul vostru de lucru la un asemenea imperiu al albinelor..
Albinel

Mesajde proapis13 » 29 Dec 2012, 19:17

Albinel scrie:
danielus71 scrie:.....referitor la tratamentele antivarroua ..in toamna asta am folosit taktic..cred ca este necesar si in primavara deoarece matcile mi-au ouat pana tarziu..iar dracusorii astia cu siguranta ca au avut unde se cocolosi.. ;) .

De ce nu incerci in iarna asta un A.O. sau nu folosesti?? oricum ai iesi mai ieftin plus ca in afara de asta taktic dupa taktic..... :?:
Oricum fata de alte tratamente remanenta la taktic este de pina la 4 luni
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR