Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde cristi_vidican » 24 Sep 2012, 19:20

iulians scrie:Am gasit la ultimul control cativa stupi la care am considerat ca rezervele de hrana sunt insuficiente pentru iarna si am decis sa fac completari de hrana ulterior. Am introdus o 300 ml miere si 200 ml apa, dupa 15 septembrie in hranitoare. Ce credeti sa mai continui sau sa ma opresc?

Vezi cate kg e nevoie si administrezi imediat. Le dai 2 kg in plus fata de cat le trebuie peste iarna pt ca pana se culca de iernat, albinele mai consuma si poate nu mai gasesc nimic in natura. Nu te zgarci. Ce le-ai dat tu e ca si cum ai da unui om flamand o coaja de paine si un pahar de apa.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde iulians » 24 Sep 2012, 19:43

Nu este mare diferenta intre stupi.Este posibil sa fi vazut ca este lipsa puiet si nu sunt coroane suficiente.Eu intrebam daca mierea cu apa in proportie de 2/1 le face rau la albine in sensul ca apa trebuie eliminata pentru ca mierea sa poata fi capacita si mai dureaza ca timp si implicit le poate uza.
iulians

Mesajde mary77 » 06 Oct 2012, 18:27

Familiile se duc pe minus aveam miere pentru 2 ierni, floare 2 nu am extras nimic , solutia va fi cu completarea la greu, 2 rame ful de ouat e foarte rau la vremea asta ,asta e, daca nu au vrut sa ierneze pe miere acum sa ierneze pe soluti de avarie.Mai bine cred ca nu trebuiau strane asa devreme , cel putin eu asa am facut.
mary77

Mesajde balasaedy » 11 Oct 2012, 10:19

buna ziua! nu stiu poate intreb o prostie dar este bine sa se dea apifonda s au turte proteice la un stup in aceasta perioada,deoarece dupa ce am constatat impreuna cu un stupar cu ceva experienta prin luna august cam pe la 20 ale lunii ca cei doi stupi ai mei au miere suficienta pana pe la ianuarie acum cand am fost da ii restrang impreuna cu acel stupar am consattat ca unul este cam slabut de mancare si mi a recomandat sa ii dau apifonda ori turte proteice . eu am zis sa le dau miere in hranitor sa au in pungi desupra ramelor dar a zis ca este posibil, sa faca furtisag . va rog sa imi dati un sfat stiu ca nu este bine sa fac asa ceva acum dar trebuie sa hranesc intr un fel.
balasaedy

Mesajde genutzu » 11 Oct 2012, 10:32

balasaedi daca nu au suficienta hrana poti sa le administrezi dar obligatoriu miere. Din cate imi dau seama nu ai f multi si poti sa faci asta fara a insemna un efort financiar considerabil. Turta proteica nu e bine sa le dai deoarece vei provoca o supraincarcare a intestinului si o uzura metyabolica mare a albinelor care acum nu trebuie sa faca altceva decat sa inceapa iernarea si sa fie cat mai,,usurele<, adica nu au nevoie de proteina. Ele au corpul gras deja format si sunt cred pregatite pt iernare.
pt a sti cata miere /hrana au nevoie spun ca fiecare rama complet ocupata de albine pe care o lasi pt iernare trebuie sa aiba o greutate de 3-3,5 kg miere.
genutzu

Mesajde clabescu.marius » 27 Dec 2012, 12:53

Buna ziua dragi colegi,am si eu o nelamurire tinand cont ca sunt incepator.Am bagat la iernat 5 familii anul acesta si este ceva ce ma roade de mult timp si nu am inteles,cum procedati cand incepeti hranirile de completare?eu am procedat astfel avand hranitoare uluc si familiile fiind pe 10 rame:am scos o rama sau doua in functie de puterea familiei si am dat cate un kg pe seara pana cand am considerat ca au hrana suficienta,dar am observat o scadere drastica a ouatului matcii probabil din cauza blocarii cuibului.Acum va intreb pe dumneavoastra cei cu mai multa experienta era bine sa reduc mai intai cuibul la 5-6 rame sa zicem, sa fac hranirile de completare si apoi la terminarea hranirilor sa introduc faguri buni de ouat in centrul cuibului si sa continui cu stimulatul matcii?deoarece daca au blocat cuibul cu siropul dat de mine ce fac cu ramele pline si necapacite de sirop daca as fi vrut sa deblochez cuiburile?Sper ca am reusit sa ma fac cat de cat inteles.Va multumesc!
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde genutzu » 27 Dec 2012, 13:13

Acum intreb si eu cate hranitoare de sirop ai dat, daca ai dat in fiecare zi, care a fost perioada in care ai dat( ma refer la datele calendaristice)? In mod normal 1kg de sirop pe zi este intre stimulare si hranire de completare, cred ca le atingi pe amandoua. Daca ai facut asta la inceputul lui august e posibil sa fi blocat ceva cuibul, daca ai facut in septembrie e in regula ca nu era necesar sa mai oua asa foarte mult adica se mai gasea loc pentru 2 rame cu oua in centru stiind ca prezenta unui cules fie el si artificial din hranitor face ca matca sa oaua.Poate nu am inteles tot ce ai vrut sa exprimi asa ca te astept cu detalii.
genutzu

Mesajde clabescu.marius » 27 Dec 2012, 13:46

genutzu scrie:Acum intreb si eu cate hranitoare de sirop ai dat, daca ai dat in fiecare zi, care a fost perioada in care ai dat( ma refer la datele calendaristice)? In mod normal 1kg de sirop pe zi este intre stimulare si hranire de completare, cred ca le atingi pe amandoua. Daca ai facut asta la inceputul lui august e posibil sa fi blocat ceva cuibul, daca ai facut in septembrie e in regula ca nu era necesar sa mai oua asa foarte mult adica se mai gasea loc pentru 2 rame cu oua in centru stiind ca prezenta unui cules fie el si artificial din hranitor face ca matca sa oaua.Poate nu am inteles tot ce ai vrut sa exprimi asa ca te astept cu detalii.

Am inceput sa fac aceste hraniri la inceputul lunii august mai cu exactitate pe data de 02 august.Am dat la fiecare familie cam 5-6 hranitoare cu 1 litru de sirop 2/1.
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde cosmin_tanase82 » 27 Dec 2012, 18:26

Salut Marius,

Sfatul meu este sa faci hranirile de completare la inceputul lunii Octombrie dar numai cu sirop invertit pentru a nu uza albina care intra in iarna.
Anul acesta eu am facut hranirea de completare incepand cu data de 07 Octombrie si a fost foarte bine. Astfel matca a avut loc berechet sa oua, nu am blocat cuibul in perioada August-Septembrie. Albinutele au fost in aceasta perioada pe vatra din Breaza, deci au avut aceleasi conditii de vreme ca si ale tale.
Bineinteles este inevitabil de spus ca am facut si hraniri de stimulare in perioada 15 August - 10 Octombrie.
Incearca sa faci rost de hranitoare mai mari sa poti pune 3 litri o singura data.
Daca pui insa 1 litru de sirop sau miere in fiecare zi atunci nu mai e o problema cu hranitoarele.
Eu nu am aceasta posibilitate asa ca mi-am achizitionat hranitoare de 5 litri pentru stupii multietajati si am facut doua hraniri de completare.

Iernare cat mai buna iti doresc!
cosmin_tanase82

Mesajde clabescu.marius » 28 Dec 2012, 00:03

cosmin_tanase82 scrie:Salut Marius,

Sfatul meu este sa faci hranirile de completare la inceputul lunii Octombrie dar numai cu sirop invertit pentru a nu uza albina care intra in iarna.
Anul acesta eu am facut hranirea de completare incepand cu data de 07 Octombrie si a fost foarte bine. Astfel matca a avut loc berechet sa oua, nu am blocat cuibul in perioada August-Septembrie. Albinutele au fost in aceasta perioada pe vatra din Breaza, deci au avut aceleasi conditii de vreme ca si ale tale.
Bineinteles este inevitabil de spus ca am facut si hraniri de stimulare in perioada 15 August - 10 Octombrie.
Incearca sa faci rost de hranitoare mai mari sa poti pune 3 litri o singura data.
Daca pui insa 1 litru de sirop sau miere in fiecare zi atunci nu mai e o problema cu hranitoarele.
Eu nu am aceasta posibilitate asa ca mi-am achizitionat hranitoare de 5 litri pentru stupii multietajati si am facut doua hraniri de completare.

Iernare cat mai buna iti doresc!

Multumesc mult pentru sfat Cosmin,oricum legat de subiectul cu hranirile de completare pentru mine cel putin este o nebuloasa totala deoarece una scrie cartea si binenteles ca am citit-o din scoarta in scoarta si nu intotdeauna se potriveste practica cu teoria,dar pe de alta parte din ce am citit pe forum nu am gasit nicaieri niste sfaturi legate de date cat de cat apropiate pentru aceasta lucrare.Unii colegi de forum spun ca executa aceasta lucrare la inceputul lunii august altii la jumatate,unii in septembrie sau octombrie asa ca este destul de greu de aflat.Din ce realizez pana acum fiecare procedeaza cum il taie capul asa ca banuiesc ca asta trebuie sa fac si eu si vad ce se intampla :)
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde genutzu » 28 Dec 2012, 00:46

baieti in octombrie e tarziu pt completare, le dai insa doar daca nu ai facut-o pana atunci din diferite motive. Mai bine cu hrana si uzate de prelucrarea ei decat flamande. Adica flamande mor mai repede decat uzate.cele 6 kile date de tine in august nu au blocat cuibul deloc. 6 kile incap pe o rama si jumatate. Scaderea pontei la care faci referire daca ai remarcat-o intradevar are cu siguranta alte cauze
genutzu

Mesajde cosmin_tanase82 » 28 Dec 2012, 15:58

Ar trebui totusi sa aplicam tehnici moderne pentru hranirile de completare. De aceea invertim zaharul tocmai pentru a nu uza albina. Si sa nu uitam ca hranirea de completare inseamna a mai adauga un procent de maxim 40% la hrana deja existenta in stup care a fost deja pregatita de albina.
Este al treilea an in care fac hranirile de completare spre sfarsitul lui Septembrie-inceputul lui Octombrie si nu am avut nici un fel de problema. Dezvoltarea familiilor a fost excelenta fara interventie cu turte la inceputul primaverii.

Flamande mor mai repede decat uzate este adevarat. Dar pot fi si neflamande, neuzate si in numar mare asa cum am procedat eu cu hranirile de completare la inceputul lunii Octombrie.
Acum ceva vreme, (asa cum este scris si in multe carti) hranirile de completare se faceau in August pentru ca zaharul nu era invertit, iar albinele erau nevoite sa il inverteasca ele. Acest lucru ducea la o uzura accentuata a albinelor care prelucrau zaharul si implicit la o durata mai scurta de viata. Aceste hraniri se faceau cel mai tarziu in luna August tocmai pentru a nu uza albina ce urma sa intre in iarna. Cu sirop de zahar invertit insa (folositi va rog reteta lui nea Gica - Dumnezeu sa il odihneasca) aceasta situatie este evitata, el putand fi administrat cat permite temperatura.

Marius, iti inteleg confuzia tocmai pentru ca fiecare are cate o parere in ceea ce priveste tehnica apicola. Altfel nu ar fi fost atat de frumoasa apicultura. Citeste multe carti, dar ramai la curent cu evolutia tehnologiei. Filtreaza informatia corespunzator si urmeaza exemplul altora pe care te poti baza.
Daca vrei insa miere multa datorita unei dezvoltari corespunzatoare a familiilor de albine va trebui sa aplici tehnici deja studiate, aplicate si practicate cu succes. Informatiile pe care ti le-am oferit eu sunt insa mai aproape de realitate si pentru ca noi avem albinele la 500 de metrii distanta, iar procedeele pe care eu le-am aplicat au functionat in conditii climatice identice cu cele valabile pentru albinutele tale. Alti stupari specifica alte procedee tocmai pentru ca difera foarte mult conditiile climatice precum si daca folosesc sirop din zahar invertit sau neinvertit.

Ceea ce am spus mai sus le-am invatat si eu de la altii, multi de pe acest forum si le multumesc inca o data pe aceasta cale.
cosmin_tanase82

Mesajde paul » 01 Sep 2013, 19:47

A venit si a si trecut ... 1 septembrie !
Ar cam fi cazul sa ne apropiem de final cu hranirile de completare. Eu, recunosc, inca sunt in faza incipienta cu aceasta actiune . M-am axat mai mult pe stimulare si pe dezvoltarea roilor d.p.v. al populatiilor . La unii mi-a reusit, la altii ... nu prea. :(
Acum, cu ce faceti hranirile de completare ??? Ce variante care exprima cel mai corect raportul pret/calitate/ uzura albinei, aveti ??? Eu inafara de zahar pe care sa-l invertesc (oare? 8-) ) nu am gasit mai nimic convenabil, macar sub raportul pret/calitate !!! Am 24 de ... unitati biologice care necesita oaresce efort financiar pentru completarea rezervelor de iernat, in conditiile in care nu am scos anul acesta nici macar o lingura cu miere ... :o Si cand i-am spus nevestii ca-mi trebuie capital pentru vreo 300 kg. de zahar (inafara de cele 180 folosite pentru stimulare si dezvoltare) a inceput sa se tureze cam ca drujba-n ... ciot :!: :evil:
Aveti vreo alta varianta ... mai ieftina ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde TDI » 01 Sep 2013, 19:55

zahar de la vecini, moldoveni, ucrainieni, sau altii - daca ai curaj si daca gasesti.
TDI

Mesajde paul » 01 Sep 2013, 20:09

TDI scrie:zahar de la vecini, moldoveni, ucrainieni, sau altii - daca ai curaj si daca gasesti.

Curaj ... n-am !!!
De gasit zahar de la vecini ... gasesc ! Numai ca ... nu-i prea mare "ghiseftul"! Zaharul de la vecini se vinde cu 3,5 lei/kg, iar zaharul "oficial" este 3,87 lei/kg. Doar vreo ... 37 de banuti/kg. ;) Si se pare ca-i mult mai slab calitativ zaharul de la vecini decat zaharul de la noi ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde State » 03 Sep 2013, 22:37

paul scrie:
TDI scrie:zahar de la vecini, moldoveni, ucrainieni, sau altii - daca ai curaj si daca gasesti.

Curaj ... n-am !!!
De gasit zahar de la vecini ... gasesc ! Numai ca ... nu-i prea mare "ghiseftul"! Zaharul de la vecini se vinde cu 3,5 lei/kg, iar zaharul "oficial" este 3,87 lei/kg. Doar vreo ... 37 de banuti/kg. ;) Si se pare ca-i mult mai slab calitativ zaharul de la vecini decat zaharul de la noi ...

Domnu' Paul , zahar vrac ai cautat ? Adica la sac de 50kg. Gasisem dar nu mai stiu pe unde , la 2,8lei/kg , singura conditie era sa cumperi minim 300kg. O varianta ar fi sa se cupleze mai multi stupari. Nu e o solutie foarte buna, insa se simte in buzunar. La cei cu peste 200 de stupi e chiar afacere. ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA