,,-cel care are o infestare masiva de varroa in timpul sezonului activ ,nu poate fi numit apicultor.." e putin hazardata aceasta afirmatie,si ma explic si de ce.
Anul trecut ,a fost o conferinta aunui profesor german(nu-mi aduc aminte numele) care impreuna cu alti cercetatori germani au facut un experiment: o stupina sanatoasa pusa in vecinatatea unei stupine infestate cu varroa,dupa o saptamina ,facind tratamentul+numarind paduchi cazuti au numarat in jur de 2000 buc/stup(aceasta datorita furtisagului) .Va inchipuiti ce se intimpla cind 2000 de varroa se multiplica......
A mai spus si o alta informatie neplacuta ,referitor la medicamente(tratamente):[Bayern in special] nu exista interes din partea LOR in a face cercetari in domeniul distrugerii varroei deoarece raportul cercetare/cistig nu merita cheltuiala.
In schimb anul acesta am fost la conferinta unui profesor francez,care in 2 ore a vorbit ,tot despre varroa.
timp de 3 ani au urmarit in citeva stupine franceze ,anumiti stupi care aveau caracterul igienic mai dezvoltat.Stupii nu au fost tratati contra paduchilor.diferenta in ce priveste productia a fost de 1kg mai putin la cei netratati.
Alta informatie pe care a dat-o este legata de familiile de albine africanizate din America ,care practic nu sint tratate contra paduchilor si totusi nu mor(si mai fac si o gramada de miere).
rezultatul (din cite am inteles eu) ar fii :cu cit e mai agresiva o familie, cu atit albinele au capacitatea de auto-curatenie mai ridicata.
Acum fiecare intelege ce vrea ,eu prefer sa fac tratamentul la albinele,decit sa ma duc ca un cosmonaut cind le vizitez

Si asta v-o spun pe propria piele
poate ce am scris isi avea locul intr-un alt forum!