Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupul dadant 12 rame modificat rama 185{cat}

Mesajde gica.mosu » 13 Feb 2012, 12:02

Nu stiu daca acest tip de stup este cel ideal pt alte zone dar pt mine este cel mai bun.Iata de ce ;fam intra mai greu in frigurile roitului pe vatra s-au pastoral catul are 12 rame 185 normale,in cuib am 8-9 rame cu puiet suficient pt dezv de primavara catul il asez cu 1 zi inainte sa plec la salcam,la ultima extractie [totala]din cat ,in cuib raman 2 rame st +2 rame dr +r hranitor +chenarele cu miere de la restul 7 rame suficienta pt iernare ,iar albina din cat 1-15-08 cand incep completarea sistimularea are loc suficient in cuib.Ca sa nu deranjez des cuibul am in cat 2 rame claditoare poz [3 st si3 dr] pe care din 7 -10 zile le verific [tai botci ,trintori-apilarnil, culeg fagurasi construiti] iar daca gasesc botci de roire intervin si in cuib unde verific doar rkl si r hra [2st-2dr] si dupa caz restul-tai trantori,iau rame cu albina si puiet pt nuclee sau roiuri etc.Consier ca acest stup[egal stup orizontal 18 r] poate fi folosit in orice zona cu rezultate bune in functie de priceperea apic ,de vreme ,nr de stupi s-au diversitatea mieliflera din zona.La acest tip de stup se poate face un urdinis in partea dr[100/10mm] pt iernarea in pat cald [urdinisul mare se inchide iar st se intoarce cu urdinisul mic in fata ] iar dupa caz cu diafragma etansa putem ierna 2 roi 4-5 r in conditii f bune.Am toate tipurile de stupi[ facuti de mine] la acest model i-am dat nota 10,la restul st mai am nemultumiri [nici omul nu-i perfect] si de aceea va cer un sfat,omul cat traieste invata...Sanatate multa !!!Cer ajutor de la alti [am leptop de 3 luni] sunt in gr mica nu le am cu....astea !!!!V-A MULTUMESC....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Re: Stupul dadant 12 rame modificat rama 185{cat}

Mesajde Crisan Dorel » 13 Feb 2012, 14:27

marimea de 12 R e utila in stationar, cand vizitezi mai rar stupii si vei avea in plus rezerve suficiente de hrana
predispozitia la roire se poate frana prin asigurarea unui volum potrivit pentru cuib sau prin operatii de inversare la stupii multietajati
cel mai versatil stup de pe la noi este stupul MER (10R) cu oricare din ramele ce se folosesc, respectiv 146, 150 sau 162

p.s. detaliaza te rog, comparatia cu restul stupilor pe care ii folosesti, presupun ca tot dadant dar cu un nr diferit de rame
de ce nu folosesti 2 magazine cu rama stas de 162 ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde gica.mosu » 13 Feb 2012, 17:12

Am mentionat ca am tot felu de stupi; 10r cu cat de3/4-am probleme dupa ce dau catul jos[putina miere in cuib];10r cu cat1/2 pe loc sunt f.buni dar in pastoral trebuie inca 1 cat si se manevreaza mai greu.Eu folosesc mai mult 12r cu cat 1/2 si cat de185 si sunt f.f multumit.Sa traiti bine!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 20 Feb 2012, 22:37

D ragi colegi( de pasiune) am mai...biziiii....it pe forum(incep sa invat) am aflat multe ce nu stiam.Am st dadant 12 r cat 1/2(fund fix podis monobloc cu sita s-au din bucati ) vreau sa mai fac 20-30 st(pt nepot) cu 4-6 gauri+sita (in fund) si urdinis
mic in dreapta( pat cald iarna)....Dar am o retinere...vara-furnici;iarna!?!!!..nuam folosit.Voi ce parere aveti...multumesc...moshuuuuu!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 01 Apr 2012, 10:32

gica.mosu scrie:D ragi colegi( de pasiune) am mai...biziiii....it pe forum(incep sa invat) am aflat multe ce nu stiam.Am st dadant 12 r cat 1/2(fund fix podis monobloc cu sita s-au din bucati ) vreau sa mai fac 20-30 st(pt nepot) cu 4-6 gauri+sita (in fund) si urdinis
mic in dreapta( pat cald iarna)....Dar am o retinere...vara-furnici;iarna!?!!!..nuam folosit.Voi ce parere aveti...multumesc...moshuuuuu!!!!

Am incheiat ceva stupi...am o nedumerire :?: vreau sa dau fundul cu parafina fierbinte
interor(am mai dat) dar vreau sa dau si pe dedesupt ce ziceti :?: fac bine?!??? Multumesc- mosuuu!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 01 Apr 2012, 12:32

Mosule eu am fundul AV asa :
Fişiere ataşate
Image012.jpg
jenica67

Mesajde jenica67 » 01 Apr 2012, 12:37

Si am iernat albina cu shibarul care acopera aproape jumate din sita, dar tabla este la 2 cm de sita deci aer intra pe toata suprafata. Si peste cuib am avut folie, si capacul fara nimic, dar capacul este facut dintr-un placaj, polestiren de 20 de mm, alt placaj si tabla peste, care acopera si rama laterala, care nu are nici vre-o fanta. nu mi-a murit nici o familie, si am iesit cam asa :
Fişiere ataşate
Picture 004_resize.jpg
jenica67

Mesajde gica.mosu » 18 Apr 2012, 22:17

Multam pt raspuns si poze,sincer imi place ce vad....tine-o tot asa bafta multaaa :roll:
Am sa fac tot asa cum am mai facut( paraf pe interior si vopsea pe dinafara)..Sa-na-ta te-mosuuu!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 29 Dec 2012, 19:20

gica.mosu scrie:Nu stiu daca acest tip de stup este cel ideal pt alte zone dar pt mine este cel mai bun.Iata de ce ;fam intra mai greu in frigurile roitului pe vatra s-au pastoral catul are 12 rame 185 normale,in cuib am 8-9 rame cu puiet suficient pt dezv de primavara catul il asez cu 1 zi inainte sa plec la salcam,la ultima extractie [totala]din cat ,in cuib raman 2 rame st +2 rame dr +r hranitor +chenarele cu miere de la restul 7 rame suficienta pt iernare ,iar albina din cat 1-15-08 cand incep completarea sistimularea are loc suficient in cuib.Ca sa nu deranjez des cuibul am in cat 2 rame claditoare poz [3 st si3 dr] pe care din 7 -10 zile le verific [tai botci ,trintori-apilarnil, culeg fagurasi construiti] iar daca gasesc botci de roire intervin si in cuib unde verific doar rkl si r hra [2st-2dr] si dupa caz restul-tai trantori,iau rame cu albina si puiet pt nuclee sau roiuri etc.Consier ca acest stup[egal stup orizontal 18 r] poate fi folosit in orice zona cu rezultate bune in functie de priceperea apic ,de vreme ,nr de stupi s-au diversitatea mieliflera din zona.La acest tip de stup se poate face un urdinis in partea dr[100/10mm] pt iernarea in pat cald [urdinisul mare se inchide iar st se intoarce cu urdinisul mic in fata ] iar dupa caz cu diafragma etansa putem ierna 2 roi 4-5 r in conditii f bune.Am toate tipurile de stupi[ facuti de mine] la acest model i-am dat nota 10,la restul st mai am nemultumiri [nici omul nu-i perfect] si de aceea va cer un sfat,omul cat traieste invata...Sanatate multa !!!Cer ajutor de la alti [am leptop de 3 luni] sunt in gr mica nu le am cu....astea !!!!V-A MULTUMESC....

Revin si cu cateva poze.
Fişiere ataşate
Stupi (9).jpg
Stupi (8).jpg
gica.mosu

Mesajde balu » 29 Dec 2012, 20:54

Mosule m-am pricopsit cu niste rame non stas cam asa de 180mm inaltime , cum faci cu fagurii artificiali, sunt pierderi mari . Nu m-am hotarit sa fac caturi dupa ele , e mai usor , sa tai din laterale, mai mult de munca dar STAS,
Nemodificate , intra doar 4 in centrifuga si stric FA. cUM AI REZOLVA PROBLEMA ? am vreo 150 rame, frrrrrrrruuuuuuuuuuuumoase!!
balu

Mesajde cavaleriu » 29 Dec 2012, 21:21

pai raspunsul lai dat chiar tu
sa traesti mosule si dai aprobarea baiatului sa faca ramele stas
LA MULTI ANI VA DORESC SI TOATE CELE BUNE
cavaleriu

Mesajde jenica67 » 29 Dec 2012, 21:40

Cumpara foite pentru multietajati si pierderea este mai mica, sau de MER si le lasi mai mici, urmand ca albinele sa completeze.
jenica67

Mesajde gica.mosu » 03 Ian 2013, 19:08

Pt -Balu....Credd ca e mai bine sa mergi cu rame stas( daca nu mai ai si alti st cu aceiasi marime) este mai usor de
lucrat cu ac marime de rame atit in cuib cit si in caturi,in plus nu mai ai probleme atit cu FA cit si la extras mierea :roll:
Pt toti...Stupul cu 2 urdinise are si cat 1/2 si il folosesc in pastoral vara,iar pe timp de iarna fie cu o fam in pat cald s-au
cu df de PFL de 4-6mm la mijloc cu doi roi, ori 2 fam mai slabe(dupa cum se vede in foto).Sanatate!!!!
gica.mosu

Mesajde ursulakhe » 03 Ian 2013, 23:54

Am si eu o intrebare in legatura cu stupul pe 12 rame:
-vrau sa incerc si eu magaziile de 170 cu rame 162mm dar ramele ingrosare de 44mm ?
Intrebarea mea este vor fi probleme cu roitul sa cu al doilea cat la culesuri pt ca nu prea imi permit sa fac doua caturi
ursulakhe

Mesajde adriann » 04 Ian 2013, 01:14

cam mic spatiul pt. o familie puternica...daca aveai catul de 1/1 era satisfacator... dar nu 100%
mai fa un cat din polistiren extrudat daca nu iti permiti din lemn (EXTRUDAT DE 30)....tai cu caterul f. usor extrudatul...
dai o mana de lac pe placi sa nu roada, prinderea placilor in holsuruburi 5x50 - 70, nu te costa mai mult de 7-8 lei/cat (1 placa costa cam 12-13 lei) si faci cam 3 caturi
adriann

Mesajde ursulakhe » 04 Ian 2013, 09:11

Iti multumesc din tot sufletul adriann sa stii ca mi-ai dat o idee foarte buna numai ca eu as face caturi de 1/1 din polistiren numai sa stiu ca rezista macar un an pana ma redresez. Proiectul meu pt viitor pt caturi este de 1/1 sa folosesc acelasi tip de rama atat in cuib cat si in cat numai ca momentan asa sta treaba
Acum mai vin cu o intrebare:-caturile din polistiren extrudat de 3 cm va tine daca le fac de 1/1 ???????
ursulakhe

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR