Buna seara!Ma numesc Tamas Sergiu ,sunt din Oradea ,jud Bihor ,sunt sudent la Facultatea de Arhitectura si Constructii. Inca de cand eram mic copil eram pasionat de aceasta minunata insecta pe care o iubesc foarte mult .Cum am inceput eu apicultura ,prin simplu fapt ca prindeam cateva albinute dupa flori in fel si fel de borcane , care bineinteles mureau dupa o perioada.Imi aduc aminte ca mergeam la fotbal pe strada si daca era un vecin apicultor la albine fugeam la el la pavilion sa ma invete si pe mine meserie ,abia atunci am aflat si eu ca albinele au matca(regina ii ziceam atunci) si trantori si cum traiesc pe faguri in colonie ... asta pana cand ma intepa una doua si fugeam acasa la mama tot unflat la ochi deoarece eram alergic

).Marea bucurie a fost cand am vazut in gradina la un vecin un roi de albine pe un visin.m-am echipat tot cu geaca manusi din cap pana in picioare si am stat jumate de zi langa el si tot mia fost frica sa ma apropii sa il prind..intre timp auzise un apicultor din zona de el si a venit sa-l prinda el .Au mai trecut 2 ani si am gasit iarasi un roi de albine intr-o vale .De data asta am mers la vecinu cu albinele sa mil prinda .L-a adus acasa la mine cu creanga mi-a dat cateva rame ,lada aveam eu si mi la scuturat .Era un roi slabut dar totusi a trecut iarna .In urmatorul an nu prea am stiut eu ca sa fac cu el ,nu i-am facut tratamentu cu varachet toamna si a murit in iarna .Am plans cand am deschis lada primavara si le-am gasit moarte.Nu m-am dat batut deoarece am acest microb in sange si am inceput sa ma pun la punct si sa invat secretele cresterii acestor minunate fiinte ,am inceput sa citesc carti ,si pe net.Acum 2 ani mi-a venit la lada in care urau 3 4 faguri vechi si negri un roi mare si frumos. Deja stiam in mare parte ce trebe sa fac la albine .Am mers la vecinu si mi-a dat 2 foite de ceara .I le-am bagat si pana in toamna s-a dezvoltat frumos i-am facut tratamentu si a intrat in iarna pe 5 rame.In urmatoru an dupa salcam si-a tras botci si l-am divizat in doua.Familia de baza si un roi cam slabut.Mi-am mai cumparat 2 roi pe 4 rame cu puiet dar cam tarziu si nu au mai apucat sa se dezvolte bine pana sa intre la iernat.Marea tragedie a fost iarna trecuta ,care stiti si voi ce iarna dificila a fost ,slabute fiind ,fara hrana de prea buna calitate,si cu niste lazi varza ,neavand un zbor de curatenie calumea au facut nosemoza si diaree .Toate 4 au duso pana prin martie ,2 mai aveau un pumn de albina nu mai aveau nici o sansa sa se dezvolte si au dat ortu popii. Celelalte 2 le-am unit,am omorat matca la una .Cu tristete in suflet am iesit din iarna trecuta cu o familie si aia pe 2 intervale.Am inceput sa o hranesc calumea cu sirop cat putea ea duce ,asa a ajuns la salcam pe 6 rame. Lui Dumnezeu parca i s-a facut mila de mine si in locul roilor decedati in iarna pt care m-am rugat mult mi-a daruit anu asta 2 roi timpurii prin mai,frumosi. Unul mi-a venit la lada in garaj si unul l-am scuturat dintr-un mar, care au prins teiul si floarea soarelui si s-au dezvoltat foarte bine. Acuma sunt pe 6 rame la iernat.Intre timp mi-am mai achizitionat 1 familie de albine si 6 roi.In total am acuma 10 familii care se afla la iernat si asteptam primavara,cand vreau daca ma ajuta Dumnezeu sa imi mai iau 10 familii si sa ma dezvolt cu apicultura.