Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albine moarte:(

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 17:10

Acum sa rescriu textul initial care l-am sters din greseala cand am pus pozele :oops: :oops: :oops:
In primul rand va urez Sarbatori fericite si la multi anii!! tuturor
Acum sa va spun problema mea.
Azi m-am dus la tara sa vad ce fac cei 8 stupi ai mei asa la trecerea dintre ani :D
uitandu-ma printre ei vad pe la urdinis in interiorul lor, la doi dintre ei foarte multe albine moarte.Am luat o sarma si am inceput sa scot albinele moarte din interior asa usurel sa nu le deranjez.Cand am terminat de scos am numarat aproximativ 200 de albine moarte si pe langa albine moarte am scos si multa mizeie asa ca un rumegus.Am cam intrat in panica si am zis sa deschid cutia sa vad ce se intampla (afara erau cam -4 grade C cam frig ce e drept si mai ales ca iarna nu e indicat sa deranjam stupu)dar avand in vedere rata deceselor si panica mea am deschis cutia, unde umezeala nu am vazut albinele erau linistite,nici un miros ciudat asa ca am inchis cutia la loc.
Cand ma pregateam sa plec am vazut vreo 4- 5 albine iesind pe urdinis iar 2 dintre ele se aseaza pe o lada din fata care este la aproximativ 1.5 m distanta si lasa asa o substanta galbuie ca o picatura de apa cu ceva reziduri prin ea(si imediat m-am gandit ca au diaree si de asta au si murit asa de multe)
pentru a va da mai multe informatii am atasat cateva poze .
Stupilor le-am facut tratamente iar in toamna cand i-am hranit cu sirop am adaugat si protofil iar fiecare stup dupa ce am terminat hranirea avea minim 11kg de hrana.
As fi recunoscator pentru cateva sfaturi(si daca e normal sa am asa multe albine moarte)multumesc.
Scuze inca o data ca am sters din greseala textul initial.
Fişiere ataşate
albine moarte21.JPG
Ultima oară modificat de sebbaa pe 30 Dec 2012, 18:37, modificat de 2 ori în total.
sebbaa

Re: albine moarte:(

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2012, 17:30

rumegusul acela fin...este tocatura de ceara de la descapacire(de albine)-ok,este ceva normal
Acele picaturi de la cele 2 albine...este caca.ok,este ceva normal,daca nu este in stup.Zici ca este pe alta lada din apropiere.
Dupa ce pui pozele,poate ne mai "dam cu parerea"desi este destul de greu.
Mortalitate cand ai,trebuie sa incepi sa elimini din factorii favorizanti ca sa aflii cauza.
-tratamente/boli
-calitatea si cantitatea hranei
-uzura albinei la intrarea in iarna
-umiditate
-deranj fonic sau fizic
-curenti de aer agresivi si reci.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde IonutMioveni » 30 Dec 2012, 17:37

Sal'tare Sebaaa,
In primul rand vreau sa.ti spun ca iti inteleg acest comportament pe care toti incepatorii il au mai ales in primul an. Si eu umblam la primul meu roi pe timp de iarna, dar am avut noroc de vreme frumoasa cu multe zile de temp ridicate fata de alte ierni(iarna lui 2010).
Ce pot eu sa te sfatuiesc e sa nu iti faci probleme in privinta lor cel putin pana la jumatatea lui ianuarie pentru ca albinele au motoarele la relanti pana atunci daca pot sa spun asa. Si eu am un stup in care am ceva mai multa albina moarta pe fundul stupului 200-300 de albine, dar nu poti stii ...poate ca majoritatea acelor albine au murit de moarte buna...eu unul sunt vinovatul pentru acea situatie...acel stup a ramas cu 7 rame si cuibul nu este restrans ca la toti ceilalti..dar asta nu este o scuza.
Eu doar am ridicat capacul la o temperatura exterioara de +7 gr C si am obsevat ca albinele erau stranse ghem in josul ramelor spre urdinis ceea ce zic eu ca e bine stiind ca daca albinele ajung sus si spre spatele cutiei e de rau. Daca gresesc rog sa ma corecteze cineva!
Cum spuneam am ridicat capacul( stupul e cu fund AV si cu folie pe toata suprafata), am privit prin folie 10 sec- fara condens- dupa care am pus capacul la loc si basta.

Eu unul zic sa nu le deranjezi pentru atata tot si sa le lasi linistite...stiu ele ce fac.
Toate cele bune si sarbatori fericite alaturi de cei dragi sa ai!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 18:08

urdinisul cu mizerie
Fişiere ataşate
intrare urdinis.JPG
sebbaa

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 18:12

apa care a lasat-o una din albine
Fişiere ataşate
pata111.JPG
sebbaa

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 18:15

interiorul stupului(sper ca pozele sa se vada binisor ca erau prea mari ca dimensiuni si le-am modificat in paint)
Fişiere ataşate
int4.JPG
int 3.JPG
sebbaa

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2012, 18:19

ai modificat prima postare
Defapt ai sters tot ce ai scris,lasand postarile ulterioare( a mea si a lui Ionut)sa para aiure in tramvai...asta,nu se face...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 30 Dec 2012, 18:28

Ma, tu nu vezi ca albinele alea mai au putin si mor de foame???
Apa aia lasat de albina se numeste kaka :lol: si cum e apatoasa vezi ca mai poate insemna si altceva
Vezi ca albinele alea NU AU MURIT DE BATRINETE :!: dupa puful de pe ele erau inca tinere

In alta ordine de idei astazi i-mi calcai pe inima si-ti raspunsai la postare ca-mi pare rau de albine
nu de.....ala care te-a invatat sa ai grije de ele;pacat....mare pacat.....
viewtopic.php?f=15&t=3042&start=16
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2012, 18:42

sebba,colegul proapis13,nu prea raspunde la cei ce nu saluta la prima postare pe forum,si nu pun macar localitatea la avatar. :) ca sa sti la ce se refara....
Si sa stii ca si eu din poze pun semnul intrebarii la cantitatea de hrana existenta.
Daca au avut si au papat...trebuie gasita cauza.Ceva "le streseaza"
Si acea urma de kaka arata o incarcatura apoasa a intestinelor.Si faptul ca a simtit nevoia sa zboare la acea temperatura(afirmai parca in prima postare ca erau -4 sau 5 grd) sa se goleasca,poate insemna"urgenta"
Ca sunt pe 2-3 intervale...este si vina ta(sau si a ta)si te rog la anul sa ne arati ca se poate si mai bine!
Daca esti din apropiere si la iarna pierzi roiul,ai unul de la mine in iunie.
Asa ca trebuie sa ridici capul,sa incerci sa il salvezi,sa sa nu te superi pe noi...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 18:59

de suparat eu nu ma supar, pentru ca sunt dispus sa invat si as vrea sa fac cat mai putine greseli si sa nu chinui albinutele mele.
Acum daca voi ziceti ca nu prea au hrana am sa ma duc pe 2 sau 3 ianuarie sa cumpar apifonda si sa le dau.
Intre timp sa ma mai pun un pic pe citit si sa vorbesc cu un vecin care e stupar vechi poate ma ajuta.
Multumesc de raspunsuri.
sebbaa

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 20:00

as mai avea o intebare: aceasta situatie cu albinele moarte o am numai la 2 din cei 8 stupi. In zilele urmatoare cand o sa ma duc sa le pun apifonda se intampla ceva daca le pun si la cei care nu au albina moarta?
sebbaa

Mesajde un OM » 30 Dec 2012, 20:14

Calca pe inima si cumpara ceva miere cristalizata.
un OM

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2012, 20:59

Si eu ti-asi recomanda ca si un OM sa incerci sa le dai miere.Macar pana spre primavara sau pana la un zbor de curatire.Daca nu ai cum...merge si altceva decat deloc.
Daca ai pe cineva cu mai multa experientza sa-l chemi sa arunce un ochi,este cel mai indicat.Noi putem sa ne mai si inselam din cauza pozelor.
Toate cele bune!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde pngflorin » 30 Dec 2012, 22:04

sebbaa scrie:as mai avea o intebare: aceasta situatie cu albinele moarte o am numai la 2 din cei 8 stupi. In zilele urmatoare cand o sa ma duc sa le pun apifonda se intampla ceva daca le pun si la cei care nu au albina moarta?

la cum arata pozele, este posibil ca ''zilele urmatoare'' sa nu mai aiba sens Apifonda.......
pngflorin

Mesajde sebbaa » 30 Dec 2012, 23:46

Unde as putea gasi de cumparat miere cristalizata si cat ar trebui sa cumpar?
am mai adaugat 2 poze cu acelasi stup pe care le aveam si nu au fost puse initial
Fişiere ataşate
int2.JPG
int1.jpg
sebbaa

Mesajde un OM » 31 Dec 2012, 00:07

Gasesti la apicultorii din zona. Punga ar trebui sa fie undeva intre 500-1000 de grame la o interventie. Nu te sfatuiesc sa cumperi din piata.Sau din supermarchet.
un OM

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR