Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matci bune,matci proaste,pareri pro si contra despre soi

Mesajde kamy » 30 Dec 2012, 07:03

Daniel si nu numai,transvazand din cea mai buna familie,crescuta in cele mai cele conditii,avand in vedere ghiveciu de gene si propitati,care credeti ca este conformatia lotului 1000% foarte atent selectionate,garantat cele mai bune rezultate pentru intreg lotul?
kamy

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2012, 09:53

Şi totuşi selecţia trebuie făcută în continuare având în vedere că avem multe variabile........şi fiecare individ obţinut este unic. ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2012, 14:55

Mai oameni buni, iaca ce mi-a fatat mie mintea:

-daca in loc dubla transvazare fac altfel? Adica: peste larvele transvazate mai adaug laptisor de matca?

Scopul dublei transvazari este asigurarea unei cantitati imbelsugate de laptisor. Ei bine, dupa transvazarea simpla, ce ar fi sa mai adaug laptisor si sa nu mai transvazez inca o data?

Eu n-am experienta necesara ca sa pot aprecia unde ar fi gresit. La prima vedere mie imi pare a fi OK. Voi ce ziceti?

Poate a mai incercat cineva si stie!?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde danielus71 » 30 Dec 2012, 15:20

cu dubla travazare,nu se urmareste ca larva sa aiba mai multa mincare,ci ca larva sa nu sufere de foame in timpul(15-20 min/45 botci) operatiei.sa stiti ca daca o faci dubla sau simpla ,larva tot cu o gura maninca. :lol:
si daca citesti ce am scris pe forum vei vedea si de ce(parerea mea ;) )
danielus71

Mesajde jenica67 » 30 Dec 2012, 15:32

Mircea_63, nu trebuie sa te complici. La transvazarea umeda, intai se pune putin laptisor de matca si dupa, se face transvazarea. Deci ai descoperit transvazarea umeda. Dar tot se face dubla transvazare, pentru matci de calitate superioare. Pentru inceput sunt bune si matcile simplu transvazate, urmand ca atunci cand treci la "next level" sa folosesti dublu transvazate.
jenica67

Mesajde Ioan Guist » 30 Dec 2012, 16:33

jenica67 scrie:Mircea_63, nu trebuie sa te complici. La transvazarea umeda, intai se pune putin laptisor de matca si dupa, se face transvazarea. Deci ai descoperit transvazarea umeda. Dar tot se face dubla transvazare, pentru matci de calitate superioare. Pentru inceput sunt bune si matcile simplu transvazate, urmand ca atunci cand treci la "next level" sa folosesti dublu transvazate.

Care este studiul de unde sa rezulte calitatea superioara a matcilor obtinute prin dubla tranzvazare?
Sau daca in precatica s-a folosit dubla tranzvazare, cum s-a determinat diferntele de calitate ?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2012, 18:02

Corect Ioan.
In marile ferme de afara se practica simpla, as spune in exclusivitate. Iar cand nu ai de ales, se lasa si cele de salvare, pe termen scurt mediu. Oricum ar fi, o matca exploatata intensiv(culesuri si tratamente) va fi inlocuita la 2 ani, daca nu chiar anual.

Acuma in cartea lui Weiss(am postat-o la "Lucrul la ferma"), omul raspunde la aceasta intrebare: "Exista diferenta intre matcile obtinute prin simpla sau dubla transvazare a larvei?"

Si raspunde cam asa: s-au vazut ceva diferente la aspectul gramaj, cele "duble" fiind cu cateva grame(nu multe) mai grele decat cele "simple". Nu s-au sesizat insa diferente in ceea ce priveste numarul ovariolelor. Astfel ca interesul sau de a face "dubla" nu era justificat. O sa postez zilele astea traducerea exacta a lui Weiss.

Acum in Romania sunt apicultori care fac duble(ex Valter) care argumenteaza ca "au simtit" diferente.
E loc pentru toti cu pro si contra.
andrei_calinescu

Mesajde kamy » 30 Dec 2012, 18:17

Daca bine tiu minte de cand l-am citit io pe rutner nu prea iera fan la transvazarea dubla!am incercat si io dar nu am fost prea multumit si am ramas pe simplu!
Ultima oară modificat de kamy pe 30 Dec 2012, 18:35, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde horia_ch » 30 Dec 2012, 18:26

Nici Ruttner nu era convins de dubla transvazare. Dacă ţin bine minte, spunea că există mici diferenţe de greutate, în favoarea dublei, dar cam atât, efortul dublei transvazări dovedindu-se a fi nejustificat.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Ioan Guist » 30 Dec 2012, 18:30

Andrei.
Miligrame si nu grame !! Ca nu vorbim de vaci :lol:

Da , ai dreptate.Exista diferente la gramaj dupa eclozare.Exista insa si cantariri ulterioare care indica un nivel de greutate egal. :roll:
Marele repros adus tranzvazarii duble este ca larva gaseeste in celula , hrana inadegvata varstei ei.Jordan 1956.
Studiile arata (Ruttner 102) ca hranirea unei larve transvazate dublu, poate fi vitregita de cantitatea de laptisor proaspat alocat varstei ei din cauza excedentului de hrana de la inceput.

In cresterea matcilor de Ruttner exista un loc destinat acestei probleme.Ruttner conchide indeajuns de clar pentru fiecare.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde florinapi » 30 Dec 2012, 19:17

Si chiar daca o matca are cateva miligrame sau ovariole in plus,aceasta este o diferenta mai mult statistica,pentru ca in productie nu prea se vede.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Dragos2006 » 30 Dec 2012, 19:52

Chiar daca randamentul este mai scazut pt. mine pefer matcile din oua si nu din larve tranzvazate . La tranzvazare intervine factorul uman si nu ai cum sa nu mai scapi si cate o larva trecuta de 36 ore . Am citit undeva ca la 36 de ore larva deja o ia spre albina lucratoare , asa ca regina obtinuta din aceste larve imprumuta si din caracteristicile lucratoarelor.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde janese » 30 Dec 2012, 20:31

dragos 2006

asta asa, ca sa pui bomboana pe coliva!!!!cand dracu ai crescut tu ma matci din ou???si cum faci???sau e doar asa la oha :shock: !!! la multi ani!!!
janese

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2012, 20:55

Prin transvazarea dublă(făcută după 12 ore de la prima transfazare pentru că mai devreme este prea puţin lăptişor,iar mai târziu deja compoziţia se schimbă,adică dimineaţa şi seara sau invers)se obţin mai multe mătci de calitate pe şarje,fapt care ajută mai târziu la selectarea mătcilor ce au fost transferate din nucleele de împerechere în roi pe 3-6 rame cu scopul de a schimba mătcile bătrâne în toamnă.Selecţie în urma căreia avem mai puţine rebuturi. ;)
peterneamt

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2012, 21:10

janese scrie:dragos 2006

asta asa, ca sa pui bomboana pe coliva!!!!cand dracu ai crescut tu ma matci din ou???si cum faci???sau e doar asa la oha :shock: !!! la multi ani!!!

pai se pot face...cu Jentel-ul,sau cu Miller-ul...sau bucati de faguri decupati...
Sau:astepti sa intre in friguri sau sa si-o schimbe ele... :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dragos2006 » 30 Dec 2012, 21:21

Cu trusa Nikot merge foarte repede . la 4 zile bag in crestere 66 de oua , in medie imi ia in crestere 30 de botci. La vara cred ca voi merge cu doua truse . ;)
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR