Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diaree la albine

Mesajde ranger » 29 Dec 2012, 10:01

Multumesc de sfat domnule Paul, nu am identificat pete de diaree nici pe speteaza si nici in lateralul ramelor dupa ce am indepartat cateva scandurele de la podisor. Este prima iarna in care incerc sa le trec cu bine. Legat de iernat as dorii SA VA CER O PARERE - fiecare stup l-am iernat pe 4 - 5 rame dupa care hranitorul (pt la primavara) iar in lateral am pus cate o diafragma si in spatele ei polistiren extrudat. Ce greseala cred ca am facut este ca am pus fan(otava cum se spune la noi)dupa polistiren, deoarece am observat ca in partea superioara s-a umezit fapt pentru care l-am scos, asta chiar daca in podisor am facut gauri de aerisire. Mentionez faptul ca urdinisul este deschis la 5 cm (in carte scrie 1 cm/rama) este putin?. VA INTREB - in locul unde sunt cele 5 rame este necesar sa le fac cate 1 2 gauri de aerisire pentru tiraj sau sunt suficiente gaurile din lateralul celor 5 rame ? Va multumesc mult
ranger

Mesajde vlad » 29 Dec 2012, 10:45

daparteaza cu catva mm scandurelele din podisor ( in partea din fata ) sau ridica-le bagand sub ele un bat de chibrit .
vlad

Mesajde paul » 29 Dec 2012, 17:37

Ranger ... daca ma mai iei cu "domnu" ma supar pe tine ! Pentru toti de pe acest forum sunt ... paul ! Cu ... p ... mic ! Asta ... Dorell m-o invatat 8-)
Acum , ce n-am inteles eu ... la cutii ai funduri AV sau pline ??? Daca ai AV , nu-i bine daca le-ai dat gauri in podisor ! Daca le ai "pline" iar nu-i bine pentru ca trebuie sa acoperi podisorul cu o mochetica peste care sa pui 1-2 ziare ! Cand ziarele s-au umezit le schimbi cu uscate ...
Eu am toate cutiile cu ..."fund plin"! Peste rame am podisor de plasa , peste el am pus o mochetica si peste mochetica ... 1 ziar (de fapt 2 foi) !Pana in prezent nu am pic de condens chiar daca urdinisurile au fost acoperite cu zapada de 40 cm pana saptamana trecuta !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ranger » 29 Dec 2012, 18:02

ok, am inteles... ;) dar stii cum este cand esti nou venit( si nu numai) trebuie sa oferi respect fata de cei care te ajuta. Stupii cand i-am cumparat au fost mai vechi si cu "fund plin" , si de aceea am recurs la a face gauri in 2 3 scandurele de la podisor. Dar asa cum spui si tu peste podisor am asezat intotdeauna hartie de ziar peste care am asezat o patura , insa ce am observat este ca ziarul nu se umezeste sa fie din cauza spatiului prea mic dintre scandurele astfel incat umiditatea nu are cum sa iasa ? Intradevar umiditatea la 2 din ei se vedea pe fundul stupului. Multumesc de sfaturi si in acelasi timp sper sa nu fie o problema ca abordez si alt subiect fata de tema propriuzisa.
ranger

Mesajde paul » 29 Dec 2012, 18:19

Pai ... ar cam fi o problema daca te abati de la topic !
Acum iti raspund dar mai apoi cauta ca sunt topicuri care trateaza toate aspectele . Despre funduri "pline","goale" de blonde sau de butoaie , la topicurile dedicate . Despre condens ... la fel ! Citeste tot pe acolo si daca nu esti lamurit cu ceva ... intreaba !
Strict la problema ta ... departeaza putin scandurelele de la podisor cat sa intre o scobitoare sau un bat de chibrit , pune mochetica si apoi ziar ! Mai mareste urdinisurile ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde CristiTm » 29 Dec 2012, 19:22

cornelioandanciu scrie:
CristiTm scrie:
Didi scrie:Cristi, in Mehala....

hahahaah stau in Mircea cel batran

0722608504
e telefonul meu

Daca ai fi apreciat informatia care ti s-a servit aici pe gratis, ai fi putut invata urmatoarele lucruri:
Diareea nu e totuna cu nosemoza.
Nosemoza semanifesta printr-o diaree puternica.
Tot ca diaree (galbena) apare si amibiaza, in special primavara.
Dar dumneata razi de cei care-ti pun pe tava informatiile.Ce pot eu sa-ti spun este ca o sa cheltuiesti bani multi pe albine, sau o sa te lasi.Nu cred ca vei reusi.
HAHAHA!

radeam ca suntem foarte aproape posibil o strada doua diferenta, nu de necazul ei am pus nr de telefon in idea ca o puteam ajuta daca are nevoie, data viitoare citim cu amandoi ochii ca sa nu mai fie confuzii si ......... un an nou fericit

( ms de urare traiesc toate deocamdata)
CristiTm

Mesajde Didi » 30 Dec 2012, 21:05

Cristi, multumesc. Sunt plecata pana dupa 7 ian. Vb dupa ce ma intorc.
La multi ani! tuturor
Didi

Mesajde gerulla77 » 04 Ian 2013, 14:29

Ai vazut vreodata ce se intampla cand o persoana se prabuseste pe strada?Imediat se strang o gramada de persoane care inabuse pe cel cazut incercand sa-i dea primul ajutor,fiecare sustinand un punct de vedere,uneori chiar ajung sa se certe fiecare fiind convins ca are dreptate.Eu sunt stupar de peste 25 de ani,am pierdut pana acum zeci de familii poate chiar o suta,chiar acum sunt intr-un moment de "prapastie" si nu pot sa-ti spun decat ca trebuie sa asculti pe toata lumea dar este obligatoriu sa-ti culegi propria experienta si din pacate experienta "costa".Deci RABDARE,culege informatii din experienta altora,citeste cat mai mult (nu neaparat de pe net-ci din carti) si daca esti pasionata cu adevarat asuma-ti si pierderile care vor veni.Numai bine si mult noroc!
gerulla77

Mesajde MPaul » 28 Dec 2014, 17:33

Buna seara! Am doi stupi medii, sunt incepator. Am stimulat albinele cu sirop si cu turte ,din vara si pana acum, desi nu stiu cata mancare au in rame in clipa de fata. La unul din ele, pe foaia de control au aparut niste pete maronii. Va rog sa ma ajutati cu informatii. Eu cred ca au diaree si ca le-am hranit prea mult. Care mai poate sa fie cauza si ce ar trebui sa fac?Multumesc.
MPaul

Mesajde proapis13 » 28 Dec 2014, 18:03

Daca puneai mana pe o carte despre apicultura sigur aflai cum se administreaza haranirile
incepand cu cea de completare,stimulare si pana la cap cand trebuie introdusa turta
fie ea energetica sau proteica
Posibila cauza a ,, diariei '' - in termeni apicoli i se spune nosema -
hrana de proasta calitate sau lipsa matca mai degraba :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 29 Dec 2014, 02:34

MPaul scrie: La unul din ele (ei), pe foaia de control au aparut niste pete maronii. Va rog sa ma ajutati cu informatii. Eu cred ca au diaree si ca le-am hranit prea mult.

Vezi si tu ce fel de "acoperis" ai pus deasupra ramelor !!
Ce-ai vazut tu, sunt doar picaturi (murdare) datorate condensului !!!
ignatov andrei

Diaree la albine pe timp de iarnă

Mesajde Alexandru.Chisinau » 11 Ian 2015, 04:02

mirel scrie:... umiditatea si a facut de cap cu mierea necapacita... si de acolo pana la diaree si nosema nu i decat un pic

Vă salut.
Am pățit-o și eu acum cu mierea necăpăcită. Mi-au murit câteva familii din cauza aceasta. Mierea necăpăcită de pe partea de jos a ramelor nu a fost mâncată în luna septembrie, octombrie după cum m-am așteptat deoarece am făcut următoarea greșeală: le-am mai pus hrană de rezervă (turtă mai moale) de care s-au ocupat. Așa am auzit că face un albinar bătrân dar nu l-am contactat să verific informația. Mierea are o capacitate foarte mare de absorbție. Ea absoarbe apa din aer și albinele apoi o beau. Au necesitatea de a ieși afară dar având vremea neprielnică pentru a ieși din stup ele fac treburile lor în stup pe rame ceea ce poate pune capăt familiei de albine în termeni destul de scurți. Am remarcat că în celulele necăpăcite s-a adunat cam tot atâta apă cât a era acolo miere. După observația mia mierea poate absorbi dublu cât capacitatea ei ceea ce-i enorm de mult.

Multă sănătate și iernare reușită!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Re: Diaree la albine pe timp de iarnă

Mesajde Dicu Ion » 11 Ian 2015, 12:10

Salutari Alexandru .Nu ai mai postat de mult.
Dicu Ion

Mesajde Lucian Cazan » 20 Ian 2015, 23:36

Buna seara tuturor, sunt nou pe forum si agiamiu in tainele albinaritului dar absorb informatia de specialitate ca un buret uscat :D
am sub o suta de stupi, asa cum m-a invatat sa spun propietarul unui magazin apicol :lol: ... mai precis 5 stupi dadant de 10 rame...
la unul dintre iei am aceiasi problema descrisa mai sus, mortalitate foarte mare, era un stup puternic cam 7-8 rame la inceputul ierni, acum mai sunt pe 5 rame, cred ca anul trecut am facut greseala de ai pune intr-un loc in care nu prea ajunge soarele la iei pe timp de iarna plus ca au si un cais imens deasupra... :oops: si de aici problema cu mortalitatea pentru ca a tot cazut picaturile de apa formate pe copac, le-a agitat, au mancat mult, albinuta s-a uzat prematur si nu au iesit la curatit....dar nu inteleg de ce doar la unul s-a manifestat cu mortalitate foarte mare, acum i-am mutat intr-un alt loc insorit si luni au iesit mititelele la curatire, urmaresc sa vad daca continue sa moara, abia astept weekend-ul sa pot umbla la iei daca va permite vremea.
Sper ca asta sa fie problema si nu alta.
Ma bucur sa fac si eu parte din aceasta lume minunata a apicultorilor si mi-ar placea sa am mai mult timp care sa-l petrec cu aceste sufletele care se sacrifica pentru noi :D probail ca peste 20 de ani cand voi iesi la pensie vom face casa buna pana atunci nectar in flori si numai bine.
Lucian Cazan

Localitate: Sat Crivartul. Jud. Dambovita, intre Bucuresti si Ploiesti

Mesajde mity » 05 Mai 2015, 18:29

Va salut
Am o familiei de albine la care am observat cateva pete de fecale pe fata stupului si in fata lui.,(asta am observat de 3 zile )le-am curatatsi astăzi iarasi am găsit câteva
Familia este activa, clădește faguri are un zbor intens înlăuntrul stupului este curat, de câteva zile am schimbat stupulcu unul nou.
Poate fi un început de nosema sau diaree? Ce masuri sa iau ? Ceilalți stupi sunt in regula. Astept sfaturile dvs. Mulțumesc.
mity

Mesajde alin75 » 06 Mai 2015, 10:54

mity scrie:Va salut
Am o familiei de albine la care am observat cateva pete de fecale pe fata stupului si in fata lui.,(asta am observat de 3 zile )le-am curatatsi astăzi iarasi am găsit câteva
Familia este activa, clădește faguri are un zbor intens înlăuntrul stupului este curat, de câteva zile am schimbat stupulcu unul nou.
Poate fi un început de nosema sau diaree? Ce masuri sa iau ? Ceilalți stupi sunt in regula. Astept sfaturile dvs. Mulțumesc.

Sirop cu protofil (in fiecare seara, dupa puterea familiei).
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE