Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matci bune,matci proaste,pareri pro si contra despre soi

Mesajde Dragos2006 » 30 Dec 2012, 21:49

Oau aflu lucruri noi despre mine ! cine este acel producator de regine ? asa ca sa nu mor prost ...
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde janese » 30 Dec 2012, 21:50

pe ce ma bazez...la cresterea din ou...din douazeci de potirase(nicoturi) ouate iti ia in crestere un starter orfan,maxim doua ,trei!!!
janese

Mesajde horia_ch » 30 Dec 2012, 21:52

Aşa am păţit şi eu. Mi le-au păpat pe toate. :cry:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2012, 21:58

janese scrie:pe ce ma bazez...la cresterea din ou...din douazeci de potirase(nicoturi) ouate iti ia in crestere un starter orfan,maxim doua ,trei!!!

Şi asta dacă nu are larve pe rame ! ;)
peterneamt

Mesajde Daniel Popovici » 30 Dec 2012, 22:24

Pai dupa ce depune matca ouale in potirasele cutiei:
1. dai drumul matcii (iei graia de pe zona cu potirase)
2. lasi cutia in centrul cuibului, incadrata de fagure jos si pe laterale, iar sus de speteaza superioara a ramei SI cu faguri cu puiet pe ambele parti.
3. in ziua 3 iei LARVE CU LAPTISOR CRESCUTE DIN OU, NETRANSVAZATE si le dai starterului
(nu transvazezi uscat, nu risti ca larva sa atinga laptisor neadecvat varstei ei, laptisorul din prima ei zi de viata, dat de doici ca si unei lucratoare, cred ca totusi nu e insuficient)

Ii dau dreptate lui Dragos.

Problema mea cu cutia Nicot e ca matcile mele de 3-4 ani testate si pe ce pot ele si pe ce pot descendentele lor... mi-e cam "nu stiu cum" sa le bag dupa gratii. Si una tanara se codeste si nu oua cateva ore sau zeci de ore. Una batrana mi-e frica sa nu dea coltul sau sa nu-i provoc sfarsitul imediat dupa eliberare de la stres.
Daniel Popovici

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2012, 22:30

Va venii şi vremea când cutiuţele le veţi face cadou unor novici. :D
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2012, 22:36

Imi plac Nicoturile pentru comoditatea in lucru pe care o ofera. Continuarea lucrului cu acele cupule de plastic, pe care le poti desprinde usor, pe care poti monta usor si comod "bigudiul", este atragatoare.

Inca n-am ajuns la faza asta... Sa inteleg ca larvele din acel montaj de plastic sunt mai greu luate in lucru? (Asta pe bune!)

PS Va fi musai sa-mi cresc matci la un moment dat. Din cauza lui Dragos va fi tot mai greu de gasit matci de cumparat :lol: (asta la oha...Salut Doctore ;) )
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 30 Dec 2012, 22:36

apropo de regine din oua , mi-am adus aminte de o vorba din batrani : daca toate mustele ar face miere...
Ultima oară modificat de Dragos2006 pe 30 Dec 2012, 22:51, modificat 1 dată în total.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2012, 22:43

Mircea_63 scrie:Imi plac Nicoturile pentru comoditatea in lucru pe care o ofera. Continuarea lucrului cu acele cupule de plastic, pe care le poti desprinde usor, pe care poti monta usor si comod "bigudiul", este atragatoare.

Inca n-am ajuns la faza asta... Sa inteleg ca larvele din acel montaj de plastic sunt mai greu luate in lucru? (Asta pe bune!)

PS Va fi musai sa-mi cresc matci la un moment dat. Din cauza lui Dragos va fi tot mai greu de gasit matci de cumparat :lol: (asta la oha...Salut Doctore ;) )

Şi eu le folosesc pentru că sunt cele mai bune, dar fără cutiuţe. ;)
peterneamt

Mesajde valter » 30 Dec 2012, 23:02

SA RIDICE MANA DREAPTA SUS ALA CARE A CUMPARAT MAI MULT DE 300 DE CUPE DE TRANSVAZARE PE AN :lol: .

Multora ni se pare ca daca ne-a reusit primul fu. ai avem si stiinta facerii de copii.
valter

Mesajde Ioan Guist » 30 Dec 2012, 23:07

Vrei sa aflii? Suna distribuitorii :roll:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2012, 23:08

Eu, dar în 2013 nu mai cumpăr pentru că am reuşit cu ajutorul gaselniţei să le curăţ şi pe cele folosite în anii anteriori şi acum am peste 2000. ;)
peterneamt

Mesajde danielus71 » 30 Dec 2012, 23:19

parerea mea la cit costa potirasul de plastic,ar fii mai bine sa fie aruncat dupa folosire,stiti pentru igiena.
eu nu zic ca nu am refolosit a 2 a oara sau chiar a treia ,dar in ultimii ani dupa folosire le arunc.
danielus71

Mesajde Daniel Popovici » 31 Dec 2012, 00:55

kamy scrie:Daniel si nu numai,transvazand din cea mai buna familie,crescuta in cele mai cele conditii,avand in vedere ghiveciu de gene si propitati,care credeti ca este conformatia lotului 1000% foarte atent selectionate,garantat cele mai bune rezultate pentru intreg lotul?

Am scris cum m-am priceput pe aceasta pagina:
http://teoalbina.apiardeal.ro/practica.htm
cam pe la jumate, cu titlul "Genetica albinei"

Iti recomand sa citesti mai multe despre Legile lui Mendel si despre heritabilitate. Nu pot sa le explic aici pe forum ca mi-ar lua cateva ore.

Ideea e ca ai toate sansele ca descendenta sa fie la fel de "multicolora" ca si populatia din care provine matca (MAI ALES ca nu controlezi trantorii) + ca unele caractere sunt pligenice, cu heritabilitate mica, etc.
Diferenta e ca procentul de matci de calitate e mai mare decat in lotul din care provine mama lor. De aici rezulta o medie generala mai buna cu ceva (mai mult sau mai putin, in functie de populatie si de caracteristicile vizate) decat la generatia precedenta.

Una peste alta merita sa faci selectie, sau cel putin sa distrugi matcile nereusite genetic - roitoare, neproductive, nerezistente, etc.
Daniel Popovici

Mesajde kamy » 31 Dec 2012, 08:23

Fratilor am io fixu meu cu botcile din plastic,cred ca nici voi nu preferati femeia din plastic cu toate ca e mult mai cuminte decat consoartele noastre,intr-o juma de zi cu purdelelle mele am,facut intre 1000 si 2000 de botci cu 2 sabloane in total 18 picioare,de lipit pe sipci am 4 sabloane duble pt cate 2 leturi si lipesc imediat dupa incalzirea cerii fiind mai calda botcile se fac oleaca mai greu si atunci lipesc.ca si bigudiuri am folosit bigudiuri de la europa la 1,5 lei 10 bucati,capace pt marimea respectiva potrivesc capacele de flacon,de plastic,e putin mai multa manopera dar costuri minime.n-am incercat niciodata cutia nicot,mi se pare pierdere de timp,in schimb am reusit cu cele 3 ace de dantela sa transvazez in 2 ore aprox 600 de botci,am incercat anu trecut cu pikingu chinezesc si n-m reusit decat sa ma inervez era sa-mi sara si in ochi!cei care folositi pikingu care ar fi viteza de lucru?
N-am deschis topicu cu capcana,sau ca vreu sa renunt la selectie,dar odata nu mai aveam larve sa termin transvazatu familia nr 1 era chelita deja si am luat la intamplare la care am gasit,imi,mai trebuiau larve pt 4 leturi,adica vo 60 si am 16 pe let,inainte de eclozionare le-am bagat in bigudie si le-am pus intr- rama cu haneman in care incap 36 de bigudiuri. Ca si incubator am folosit magazie pusa peste un corp cu 2 matci si gratie haneman intre,aveam io fixu meu si cu incubatoru,ganditiva ca v-ati naste si ati invata sa vorbiti intr-o camera intunecoasa inchisi cu alti bebelusi!
Dupa eclozionare pot sa va spun ca nu au prea fost diferente,tot vre-o 4-5 bucati in rama p n e care se bulucea albina,garantat feromon cu caru,cateva f frumoase ,medii si cateva siluete!datorita anului n-am reusit sa finalizez esperimentu,da din patite as avea curaju sa spun ca intre cele 2 loturi nu ar fi diferente semnificative,chiar daca inseminam,avem siguranta soiului nu inseamna ca stapanim loteria genelor
Am mai scris de recordista mea din 2003 din care am transvazat vo 2 anisori si nika.
Mai e un fenomen,se nimereste la o familie o matca de-aia cu feromon cucernic,maii ales la vagon e aspirator de albina,cu toate ca la puiet nu are diarie mai mare decat vecinele ei si spui ,,mama ce matca buna,,!
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 31 Dec 2012, 18:46

Dragos2006 scrie:Cu trusa Nikot merge foarte repede . la 4 zile bag in crestere 66 de oua , in medie imi ia in crestere 30 de botci. La vara cred ca voi merge cu doua truse . ;)

Puse spate in spate pe acelasi fagure?

PS Vis-a-vis de diferentele intre matci erau mg si nu g, desigur.
Diferente nu erau la larvele transvazate care aveau varsta de 1 zi, acestea rezistand mai bine la carenta de laptisor la care e supusa larva transvazata simplu pe uscat.
La cele care depaseau 1 zi erau diferente intre duble si simple,,caci larva ce depaseste 1 zi e mai gurmanda si atunci ii prieste dubla, botca fiind un pic mai lunga. Nu neaparat si ocupanta.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR