sebbaa scrie:interiorul stupului(sper ca pozele sa se vada binisor ca erau prea mari ca dimensiuni si le-am modificat in paint)
nu vad miere capacita in partea superioara a fagurilor!
sebbaa scrie:interiorul stupului(sper ca pozele sa se vada binisor ca erau prea mari ca dimensiuni si le-am modificat in paint)
sebbaa scrie:Acum sa rescriu textul initial care l-am sters din greseala cand am pus pozele![]()
![]()
![]()
In primul rand va urez Sarbatori fericite si la multi anii!! tuturor
Acum sa va spun problema mea.
Azi m-am dus la tara sa vad ce fac cei 8 stupi ai mei asa la trecerea dintre ani![]()
uitandu-ma printre ei vad pe la urdinis in interiorul lor, la doi dintre ei foarte multe albine moarte.Am luat o sarma si am inceput sa scot albinele moarte din interior asa usurel sa nu le deranjez.Cand am terminat de scos am numarat aproximativ 200 de albine moarte si pe langa albine moarte am scos si multa mizeie asa ca un rumegus.Am cam intrat in panica si am zis sa deschid cutia sa vad ce se intampla (afara erau cam -4 grade C cam frig ce e drept si mai ales ca iarna nu e indicat sa deranjam stupu)dar avand in vedere rata deceselor si panica mea am deschis cutia, unde umezeala nu am vazut albinele erau linistite,nici un miros ciudat asa ca am inchis cutia la loc.
Cand ma pregateam sa plec am vazut vreo 4- 5 albine iesind pe urdinis iar 2 dintre ele se aseaza pe o lada din fata care este la aproximativ 1.5 m distanta si lasa asa o substanta galbuie ca o picatura de apa cu ceva reziduri prin ea(si imediat m-am gandit ca au diaree si de asta au si murit asa de multe)
pentru a va da mai multe informatii am atasat cateva poze .
Stupilor le-am facut tratamente iar in toamna cand i-am hranit cu sirop am adaugat si protofil iar fiecare stup dupa ce am terminat hranirea avea minim 11kg de hrana.
As fi recunoscator pentru cateva sfaturi(si daca e normal sa am asa multe albine moarte)multumesc.
Scuze inca o data ca am sters din greseala textul initial.
sebbaa scrie:Da afara era soare,toata ziua a fost insorita.
Pai si cum sa nu ii mai hranesc sa ii las asa pana in februarie?Oricum pe 2 ian ma duc sa ma mai uit o data la ei,sa vad daca mai gasesc albina moarta.Daca nu mai gasesc albina moarta nu il mai deschid dar daca gasesc il deschid si ii pun apifonda ca in asa scurt timp nu cred ca o sa gasesc de cumparat miere cristalizata.
sebbaa scrie:Vreau in primul rand sa urez tuturor la multi ani si un nou an fericit.
acum revenind la postarea mea, ieri m-a hotarat pana la urma sa ma duc sa cumpar apifonda si sa pun albinelor.Acum nu stiu ca o fi bine ca o fi rau.Am vorbit si cu un vecin care e stupar vechi care a zis ca rau nu poate sa le faca .
Afara era undeva la o temperatura de 3-4 grade C cu plus si soare,am pus la fiecare stup aprox 500-800gr de apifonda, la jumatate le-am pus direct pe rame iar la jumatate am pus in pungi.Uitandu-ma pe la urdinis nu am mai gasit un asa numar mare de albine moarte, acum fiind undeva la 20-30 de albine moarte poate chiar mai putine, iar la stupul unde data trecuta am gasit peste 200 de albine moarte am gasit acum in jur de 20.
Acum daca ar vrea cineva sa imi zica as fi recunoscator cand ar mai trebui sa umblu in interiorul stupului si sa verific sau pana in primavara nu ar mai trebui sa umblu, decat daca mai gasesc un numar mare de albine moarte.
cucubau scrie:Turta o ia si o transforma in miere si o depun pe ramele pe care stau . In mod normal in perioada de iernare cand nu este puiet prezent in stup, o familie nu se ridica si nu "" mananca"" turta daca are miere . Dupa ce apare puietul este chiar recomandat sa se stimuleze cu turte proteice
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 62 vizitatori