Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mortalitate ridicata

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 20:11

Salutare tuturor si un an nou cu cat mai multe impliniri,

insa pentru mine nu se aratata asa.

Nu stiu unde am gresit dar ceva nu este in regula. Este prima iernare si cred ca ma indrept cu pasi mari spre un esec total. Ieri am mers in stupina sa fac un control auditiv si sa ma asigur ca urdinisurile sunt libere si famiilile ierneaza linistit. Le-am ascultat si totul parea in regula.La urdinis rar cate o albinuta moarta. La una din familii mi s-a parut ca vad albine moarte prin urdinis, am bagat un bat si am inceput sa cercetez, am simtit ceva ciudat cu batul si am decis sa scot reductor, ceeace am gasit acolo m-a facut sa scot reductoarele la toate familiile. Mi-a stat inima in loc.

familia din poza este una din cele care au avut cele mai mari pierderi,am inlaturat cateva rame sa vad daca mai au maincare, mi-a fost mila sa defac si ramele cu ghemul, exista condens intre capac si podisor, materialele izolante din podisor, ziare si paturica sunt umede si chiar inghetate, dar in stupi nu este apa, in cel mai rau caz a tras lemul si a facut putin mucegai pe peretele lateral, dar nu la toti.

Dar in toti stupii am rata asta de mortalitate.

Atasez poze
Fişiere ataşate
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Crysty

Re: Mortalitate ridicata

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 20:12

inca un rand de poze
Fişiere ataşate
6.jpg
5.jpg
4.jpg
Crysty

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 20:15

inca un rand
Fişiere ataşate
9.jpg
8.jpg
7.jpg
Crysty

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 20:27

Tratamente : incepand de la salcam am facut 2 serii de cate trei de VF, ultimul fiind dupa ce nu a mai existat puiet capacit.
Mancare: nefiind cules si seceta mare, nu am tras nici un gram, si am facut completari de hrana cu apiinvert, cate 5-6 litri de fiecare, in conditiile in care sunt familii slabute , le-am dat cat au putut ele sa ia.Mancarea a fost capacita la sfarsitul toamnei.
Stupii sunt cu fund din plasa, subarul este scos, podisorul din placaj si este plin, peste o paturica, peste paturica cateva ziare(care acum sunt umede ).Intre podisor si capac se formeaza condens puternic, dar nu trece de podisor, este preluat de ziare si paturica.
Liniste este din plin.
Crysty

Mesajde ciptheman » 31 Dec 2012, 20:32

nu e o mortalitate foarte mare dar nici de neglijat, cauzele pot fi multe incepand de la tratamente, cand ai facut completarile, pana cand ai avut puiet, cum stai cu condensul si cu deranjul provocat de soareci ,pitigoi si alte animale analizeaza ce am scris ca posibile cauze si trage o concluzie.
p.s nu intra in panica analizeaza si ia masuri doar daca este cazul nu deranja stupii inutil.
ciptheman

Mesajde ciptheman » 31 Dec 2012, 20:35

ai scris aproape in acelasi timp cu mine asta inseamna ca ori ai intrat cu albina uzata in iarna ori ai avut puiet pana tarziu nu a avut cand sa si formeze corpul gras si la primul val de frig a cazut
ciptheman

Mesajde paul » 31 Dec 2012, 20:49

Banuiesc ca ai lasat prea multe rame in cuib .Albinele s-au razletit si au capotat care pe unde le-a prins gerul !Banuiesc ...
Alta cauza ... multa albina batrana intrata la iernat . Sau , lipsa acuta de polen in toamna datorita secetei si albinele nu si-au dezvoltat corpul gras ... suficient !
Discutabil si tratamentul cu varachet ... Degeaba l-ai facut ultimul in lipsa puietului , banuiesc ca prin octombrie-noiembrie , daca pana atunci au fost ... supte !De la salcam si pana-n octombrie ... e ceva cale !
Sa speram ca a fost vorba doar de albina batrana !!!...
Mai am o curiozitate , daca tot ai funduri AV la stupi si tot le tii deschise pe varianta ... vara , de ce nu folosesti sistemul de impachetare ... clopot ??? Adica... cu folie peste rame plus ceva izolator intre folie si capac ???
Cred mai degraba ca-i un mix ... din toate !
Ia masuri ... pune-le folie si izolant peste , baga cate 2 benzi de mavrirol peste rame , intr-o zi mai calda scoate de unde poti cate o rama marginasa care are miere putina , dar atentie sa fie temperaturi pozitive si ghemul rasfirat ca sa se poata reorganiza , pune-le cate o turta de api ...pix daca-i banuiesti ca nu prea au rezerve ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 20:56

Liniste totala la stupina, soareci nici vorba, singurul intrus gasit a fost o viespie la una din familii, am urmarit sa vad daca sunt ciocanitori sau altceva care sa le deranjeze, dar nu este nimik ... poate doar vantul.Condens este din plin intre podisor si capac,a mai aparut si mucegai la unele familii in materialul izolant dintre podisor si capac.
Poate ca le este rece din cauza fundului AV?
Poate ca condensul dintre podisor si capac le influienteaza?
Poate materialul din care este facut podisorul si capacul stupului sa nu fie unul propice pentru zona mea? ce mai pot face in plina iarna?
Maine am sa merg iarasi la stupina sa le zic La Multi Ani, daca o sa gasesc iarasi moarte la fel de multe nu e bine.
Azi am vrut sa desfac unul cap coada, sa vad ce se intampla cu el,: apa , mucegai, gheata,macare lipsa,pete, diare etc.... au fost maxim 2,5 grade,nu m-a lasat sufletu sa ridic capacul.Am scos doar reductiiled e urdinis si am curatat in liniste .Am scos sute din fiecare, in poze nu este decat jumate ,scoase ieri in fuga la disperare,restul le-am scos astazi,
Crysty

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 21:03

Paul, de la salacm de cand le am si pana in toamna am facut 6 fumigatii. Ultma fumigatie in lipsa puietului capacit (conform instructiuni), dupa care am introdus benzile de mavirol, bag mana in foc ca nu este vorba de tratamente,le-am acordat o foarte mare atentie.Mancare este suficienta la toti, am pus poze tocmai pentru a putea sa observati ,cum este ghemul, ramele cu mancare si daca nu ma insel se vede si banda de mavirol .
Crysty

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 21:10

Despre iernatul cu folie nu am gasit pe nimeni in apropiere care sa foloseasca si sa imi arate,si am preferat sa pun podisorul standard al stupului, si speram sincer sa ierneze tot in "clopot".Podisorul este plin si este etans,l-au propolizat.Nu stiam ca doar cu folia se realizeaza iernatul "clopot"
Crysty

Mesajde proapis13 » 31 Dec 2012, 21:15

Nea Gica,D-zeu sa-l ierte,pomenea de ceva miere de mana in zona voastra
Poate ca din cauza mierii de mana din toamna asta mierea sa fi devenit toxica
Nu e din cauza tratamentului nici a hranei;6L de sirop sunt 7kg de miere toamna
asa ca hrana era destula pina la turta
Si totusi albinele moarte mi se pare ca sunt tinere si sanaroase;sa nu fi murit sufocate :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 31 Dec 2012, 21:20

Daca zici ca podisorul este etans si totusi ai umezeala eu zic ca trebuie sa-l izolezi mai bine cu carpe sau polistiren ! Eventual pune polistiren si in capace !
In poza 1 si in poza 6 , banuiesc ca-i aceeasi familie fotografiata din unghi diferit , albinele nu au ce cauta la ora asta pe speteaza de sus a ramelor , partea din fata . Vezi ca acolo se cam termina rezervele de hrana !!!
@ Proapis 13 ... cum mai sa moara sufocate ? N-ai citit ca n-a pus suberele ??? Si daca era miere de mana , nu trebuiau sa fie pete de diaree ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 31 Dec 2012, 21:37

Crysty scrie:S am simtit ceva ciudat cu batul si am decis sa scot reductor, ceeace am gasit acolo m-a facut sa scot reductoarele la toate familiile. Mi-a stat inima in loc.

A scos reductorul dupa ce nu a putut sa scoata albinele moarte :!:
Posibil ca intr-o zi cu soare ca albinele sa fi scos suratele moarte si sa fi blocat urdinisul
Cand s-a racit au suit inghem iar intre timp datorita obturarii urdinisului si acumularii de dioxid de carbon albinele ametite au cazut pe fund ingrosind rindul celor decedate;vezi cu atentie ca albina nu e moarta de foame sau de diaree sau nosema
Albina ce moare intoxicata subit nu se cunoaste cu nimic la prima vedere fata de una sufocata
A fost o parere din ceea ce am vazut din foto;alta parere poate fi mai buna,nu stiu....
salve :D
PS Albinele moarte din cauza umezelii sau sufocarii arata ca cele ,,oparite''
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 21:51

Exclus sufocare, cu 4 zile inainte curatasem urdinisurile, dioxidul de carbon este mai greu si se elimina prin fundul de sita, ieri toate urdinisurile erau libere, albina moarat era in staga urdinisului si pe tot fundul stupului, inclusiv dupa diafragma.Daca nuas fi avut curiozitatea sa ma uit prin urdinis ,in stup si nu as fi vazut cele cateva albine probabil la ora asta nici nu stiam ca am albine moarte in stup.
Crysty

Mesajde Crysty » 31 Dec 2012, 21:55

paul scrie:Daca zici ca podisorul este etans si totusi ai umezeala eu zic ca trebuie sa-l izolezi mai bine cu carpe sau polistiren ! Eventual pune polistiren si in capace !
In poza 1 si in poza 6 , banuiesc ca-i aceeasi familie fotografiata din unghi diferit , albinele nu au ce cauta la ora asta pe speteaza de sus a ramelor , partea din fata . Vezi ca acolo se cam termina rezervele de hrana !!!
@ Proapis 13 ... cum mai sa moara sufocate ? N-ai citit ca n-a pus suberele ??? Si daca era miere de mana , nu trebuiau sa fie pete de diaree ???

La toti la care am ridicat capacele ghemul este in partea din fata , sus , hrana este din plin de la jumatatea ramelor in sus , din fata in spate, practi acum ar trebuii sa plece catre spatele stupului unde nu s-au atins inca de hrana.
Crysty

Mesajde un OM » 31 Dec 2012, 21:57

Puiet tarziu, intrat in iarna debil.
un OM

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR