Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cules in perioada asta?

Mesajde pin » 08 Aug 2011, 15:56

Buna ziua,

Am si eu un stup de la inceputul lui iunie langa Bucuresti. Acum are corp 1/1 si cat tot de 1/1. Duminica trecuta am scos 4 rame care erau cu fagurele artificial doar si doar foarte putin crescute, lasand in cat doar 6 rame si gratie haneman intre corp si cat (am schimbat si soclul tot atunci cu unul cu sita). Ieri cand m-am dus sa vad ce se mai intampla era o activitate febrila la urdinis si in locul gol din cat se apucasera de construit faguri lipit de podisor dupa cum se poate vedea in poza. Intrebarea mea pentru dvs. este daca mai exista cules in perioada asta sau fura de pe undeva miere?
2011-08-07_21-35-16_124.jpg
faguri claditi in spatiul gol
pin

Re: cules in perioada asta?

Mesajde jenica67 » 08 Aug 2011, 16:45

Pai te-ai uitat si tu in jur, nu ai mai vazut nimic ? Normal flori sunt si in septembrie, chiar si in octombrie. De exemplu daca au cosit nu de mult trifoiul in zona, e cules destul de bun, la trifoi. Dar sunt multe plante care dau suficient nectar si polen. La mine in zona pana in 20 august inca aduna miere si pentru mine in magazie. Eu abia dupa aceasta data ridic magazille.
Ca idee, plante care dau nectar in luna august, pot cita : Albastrita, Anason, Angelica, Anghinare, Armurariu - pana in septembrie, Banutei - Pana in octombrie, Besicoasa - pana in septembrie, Boz, Brândusa de toamna - Pana in octombrie, Brustur, lipan, Buberic, Bumbac, Busuioc - Pana in octombrie, Busuioc de balta, de camp, Busuioc de miriste (cinstet) - pana in septembrie, Busuioc jubiliar - Pana in octombrie, Busuioc lânos - 9, Busuioc cerbilor - 9, Cânepa codrului, Cârmâz alb - 9, Castravete bienala - 9, Catina de garduri - 10, Catuse, Catusnica, iarba mâtei, iarba flocoasa, Ceara albinei, Chica voinicului, Cicoare - 10, Cimbrisor - 9, Cimbru lamâioara - 10, Clocotis, Corobatica, urechea porcului, Cositel, Curpen de padure - SI ASA mai departe. Slava domnului sunt suficiente plante pana la Z.
jenica67

Mesajde pin » 08 Aug 2011, 22:03

Multumesc mult Jenica.

E posibil sa costruiasca faguri daca nu au matca? Nu am mai vazut niciun ou. Doar larve (cred ca varsta e cam de la ultima mea interventie) si puiet capacit. In cat timp se bezmeticeste daca nu au matca?
pin

Mesajde jenica67 » 08 Aug 2011, 23:05

In aceasta perioada, este putin probabil sa mai construiesca, numai daca au un cules f bun. Daca nu mai ai matca, trebuie sa iti faci rost de una, f rapid. Dar daca nu ai avut matca marcata, e mai greu sa o vezi. Daca ai fi omorat-o la ultima interventie, si-ar fi tras botci de salvare, daca constatau ca nu au matca. Parerea mea este sa o cauti f atent, si fara fum, ca ea se ascunde si o gasesti f greu. Daca constati ca nu mai ai, trebuie sa cumperi f repede rapid una, deoarece acum ea este f importanta in stup, pentru ca depune oule pentru generatia care va ierna si orice intarziere, duce la slabirea si scaderea nr de membrii care ierneaza.
jenica67

Mesajde pin » 09 Aug 2011, 09:26

In corpul de jos sigur nu era matca penru ca erau aproape toti fagurii cu miere doar in treimea superioara si avea destul loc de ouat. Oare s-o fi blocat-o eu in cat si sa fi fost acesta blocat cu miere? Din cauza asta oare construiau faguri in locul liber din cat? Daca nu aveau matca nu si-ar fi tras o batca de salvare imediat?
pin

Mesajde aliuta2000 » 09 Aug 2011, 20:13

cred ca este suficient sa te uiti daca ai oua de 1 zi , si atunci nu mai trebuie sa cauti in disperare dupa matca , pentru ca ea a fost prin zona si a facut treaba ei bine
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dila Daniel » 10 Aug 2011, 11:14

Pin,
dupa culoarea limbilor,personal tind sa cred ca au cladit cu miere"veche".Familia respectiva a ramas brusc fara spatiu necesar.Eu,asi mai adauga o rama.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde pin » 10 Aug 2011, 15:38

Multumesc Daniel. Le-am pus inapoi pe toate cele 4 incepute plus una cu facure artificial si am scos si gratia haneman. Sa vedem daca mai am matca. Azi plaua si cred ca si maine. O sa verific daca am oua/larve probabil vineri seara.

Se incumeta cineva sa-si dea cu parerea daca construiesc albinele faguri in lipsa matcii ?

Cu fagurii astia construiti in aer ce pot sa fac? Am 4 si mi-e cam mila sa-i stric.
pin

Mesajde aliuta2000 » 11 Aug 2011, 09:22

daca citesti cu atentie si incerci sa si intelegi ... vedeai ca mai sus colegul ti-a zis ceva de bine .
Adica introduci 1 rama (nu 4 cat ai bagat tu) ca nu le va construi. Asa daca adaugai 1 rama ceea ce a construit pe capac sau unde au construit ele construiau acolo unde vrei tu sa construiasca .
2. este foarte tarziu pentru construit si e bine sa eviti aceasta situatie acum albinele cand construiesc consuma suplimentar miere lucru pe care acum e bine sa il eviti (dar daca nu ai alta optiune .........).
A.D.
aliuta2000

Mesajde cerbucerbilor » 11 Aug 2011, 17:46

salut! pe unde pe langa buc ai stupul? si eu am un stup si ceva tot pe langa buc
cerbucerbilor

Mesajde pin » 15 Aug 2011, 10:57

Domnesti
pin

Mesajde aura » 18 Aug 2011, 23:20

va citesc momentan vad ca va dati cu parerea eu sant nestiutoare si ma intereseaza toate pataniile voastre >am pierdut si eu acum 3 ani cateva familii si promit ca mia fost invatatura{leam neglijat si nu mau iertat}Imi doresc mult sa ma ocup de albine.In perioada asta le ajut si artificil
aura

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 16:00

salut! eu ii am inca mai sunt doi deocamdata pe langa padurea teghes daca stii din clinceni spre baraj. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 16:04

salut! vad ca si tu ai patanii poate mai multe decat unii dintre noi. spune-ne cand le-ai neglijat? tu aveai grija de familiile de albine? cat timp le-ai avut pana s-au prapadit? numai bine
cerbucerbilor

Mesajde pin » 27 Aug 2011, 19:10

Azi la ora 16:10 activitate intensa la urdinis cum n-am mai vazut. Am si un filmulet facut cu telefonul dar nu accepta formatul 3gpp la upload.
Oare ce culeg?
Fişiere ataşate
2011-08-27_16-10-41_570.jpg
Oare ce culeg pe 27 august?
pin

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 19:20

Puietul face zbor de recunoastere.Bucura-te,e de bine.
gica

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR