Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate ridicata

Mesajde dan juncu » 31 Dec 2012, 23:13

un OM scrie:Puiet tarziu, intrat in iarna debil.

Am observat si eu o mortalitate, parca mai mare fata de anul trecut la cei iernati in sistem clopot cu fund AV. Nu pot sa-mi dau seama exact cum stau cei in sistem horn, dar la cei cu AV care au avut puiet si la sfarsitul lui noiembrie au cam cat un pahar de 200ml. de albina moarta, iar la cei mai puternici chiar mai multa. :(
dan juncu

Mesajde jenica67 » 01 Ian 2013, 10:25

Umezeala intre capac si podisor, ti se datoreaza neetanseitatii capacului. Precis capacul nu calca bine pe stup si acolo aerul cald din stup, unde temperatura este destul de ridicata, ca albinele erau active, dand peste aerul rece, datorita neetanseitatii, condenseaza. Pune un polestiren cat stupul, sau o foita de material ce se pune sub podelele laminate, ca sa etansezi mai bine. Eventual, o caramida mai mare pe capac.
jenica67

Mesajde Alexu » 01 Ian 2013, 14:21

Nu vad cum ai capacul acoperit :?: , poti sa detaliezi / sau sa ne pui o poza ?
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 15:41

Alexu scrie:Nu vad cum ai capacul acoperit :?: , poti sa detaliezi / sau sa ne pui o poza ?

capacul nu este acoperit,este exact asa cum a venit din fabrica,
ca sa nu mai pun poze aici te rog aruca o privire la pagina mea personala, sunt cateva poze acolo, pote te ajuta , cu mentiunea ca cutiile despre care vorbim acum sunt cele fara tabla: copiata adresa de jos si arunca o privire la pozele de acolo.
viewtopic.php?f=15&t=1805&hilit=primii+mei+pasi

uite si poza
Fişiere ataşate
1.JPG
Crysty

Mesajde eugen_c » 01 Ian 2013, 18:01

Atentie mare la deranjul provocat de pasari. De exemplu eu am stat mult prea linistit pana azi cand am observat pe zapada sub un mar din stupina multe pete mici negre... cand m-am apropiat am observat ca erau albine moarte. In acel moment m-am uitat mai atent si am observat printre stupi un pitigoi. Am mers imediat sa pregatesc o capcana.
Dupa ce am prins unul m-am bucurat crezand ca am scapat, dar pana seara am mai prins 4.
Deja e cam tarziu pentru ca s-au obisnuit la mine si nu cred ca am sanse sa-i sperii si nici sa-i prind pe toti.
Joi o sa-i eliberez la o distanta de ~50km. Sper sa nu se mai intoarca.
Fişiere ataşate
colivie cu pitigoi.jpg
pitigoi.jpg
eugen_c

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 18:48

si ca o informatie suplimentara. cand am curatat urdinisurile acum 1 saptaman lucrurile erau in regula. deci tot masacrul asta s-a intamplat in ultima saptamana
Crysty

Mesajde pin » 01 Ian 2013, 20:18

Crysty scrie:@ves.lucian.zabrani

noi ii vom face fara folie. podisoarele sunt toate cota in cota. sper sa fie decizia corecta

in alta ordine de idei am aruncat un ochi prin ei si am constatat urmatoarele:

- din pacate nu au mai capacit nimic de ultima data cand m-am uiat in ei, din apinvertul pe care l-am dat (de fapt ramele sunt capacite cam jumatate si restul nu)
- am gasit in vreo 2 stupi, puiet si de 1 zi pe rama intreaga.

cam atat pana acum.

Mesajul de mai sus e de pe pagina ta personala si l-ai postat pe 17 octombrie. Oare ce s-a intamplat cu ouale alea? Nu s-or fi transformat in albinele astea pe care le-ai cules acum? Cine a carat (a se citi s-a uzat) apiinvertul administrat la sfarsit de septembrie? Nu cumva o parte din ce ai cules acum? Nu comenyez decizia ta de a ierna pe doar 7 kg de apiinvert pe stup. Tot tu vei baga turte la ei dar e posibil sa bagi la mai putini decat crezi tu. Am vazut pe pagina ta personala ca ti-au recomandat doi oameni sa pui folie sub sita dar nu am vazut-o in nicio poza. Tratamentele cu varachet tot cu sita sus le-ai facut?
pin

Mesajde Alexu » 01 Ian 2013, 20:28

Cristi , dc nu ai pus tabla pe cutii ? De aia ai umezeala in capac , apa se infiltreaza prin colturile capacului . Stupii ti-i da fara tabla , ca sa o pui cum vrei . UIte la colegul viewtopic.php?f=15&t=2642&start=64 , aceeasi poveste , apa s-a infiltrat prin cuiele dp coltul capacului ==> mucegai . Apropo , am vazut 2 cutii cu tabla , in alea ai umezeala in capac ? In alta ordine de idei , din ce am vazut eu cuiburile par largite , ai strans cuiburile in toamna? Albina este uzata , in loc sa stea linistita asta toamna a muncit sa traga siropul din harnitoare . Ramele sunt ceruite , asta inseamna ca nu le-ai bagat rame la crescut la timp / nu ai avut nici timp sa le cureti
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Alexu » 01 Ian 2013, 20:30

cornelioandanciu scrie:Sa inteleg ca la ora asta ai capace pe stupi fara tabla? :shock: Pai ce mai vrei? normal ca intra apa! Pune urgent tabla pe ele! :o

Exact ! . Am vazut ca se vaita de umezeala in capac , voiam sa vad cum a batut cuiele , dar nu vedeam tabla pe cutii :lol: . Am zis sa intreb intai
Alexu

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 21:09

Inseamna ca se contureaza un raspus la ce se intampla,dar sunt dator sa raspund la intrebri.
Sitele de la pagina personala sunt acum in magazie, podisoarele pline le-au luat locul.
Tratamentele cu VF s-au facut cu podisoarele pline si subarele montate.
Folie inca nu am inceput sa folosesc, inca nu stiu cum se foloseste in mod corespunzator.
Capacele sunt fara tabla din o inlantuire de evenimente neplacute, stiam ca trebuie sa pun, am avut cateva tentative sa achizitionez tabla dar m-a prins toamna cu capacele standard si uite-ma in situatia in care sunt fara tabla.
Dar totusi in interiorul stupului nu este apa.
Apiinvertul folosit a fost ca si o completare de hrana, pe langa ce aveau ele in cuib, NU LE-AM FURAT DIN CUIB NICI UN STROP DE MIERE PE TOATA DURATA ANULUI 2012,.
Hranirea s-a facut cam tarziu pentru simplu fapt ca traim in romania si nu mi-a fost livrat atunci cand mi sa spus ca va fi livrat.
Crysty

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 21:11

cornelioandanciu scrie:Sa inteleg ca la ora asta ai capace pe stupi fara tabla? :shock: Pai ce mai vrei? normal ca intra apa! Pune urgent tabla pe ele! :o

Sa inteleg ca imi mor albinele din cauza ca am umezeala intre capac si podisor?..... desi in cutie este uscat ?
Crysty

Mesajde Alexu » 01 Ian 2013, 21:17

Ai strans cuiburile in toamna ?
Alexu

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 21:19

pin scrie:
Crysty scrie:@ves.lucian.zabrani

noi ii vom face fara folie. podisoarele sunt toate cota in cota. sper sa fie decizia corecta

in alta ordine de idei am aruncat un ochi prin ei si am constatat urmatoarele:

- din pacate nu au mai capacit nimic de ultima data cand m-am uiat in ei, din apinvertul pe care l-am dat (de fapt ramele sunt capacite cam jumatate si restul nu)
- am gasit in vreo 2 stupi, puiet si de 1 zi pe rama intreaga.

cam atat pana acum.

Mesajul de mai sus e de pe pagina ta personala si l-ai postat pe 17 octombrie. Oare ce s-a intamplat cu ouale alea? Nu s-or fi transformat in albinele astea pe care le-ai cules acum? Cine a carat (a se citi s-a uzat) apiinvertul administrat la sfarsit de septembrie? Nu cumva o parte din ce ai cules acum? Nu comenyez decizia ta de a ierna pe doar 7 kg de apiinvert pe stup. Tot tu vei baga turte la ei dar e posibil sa bagi la mai putini decat crezi tu. Am vazut pe pagina ta personala ca ti-au recomandat doi oameni sa pui folie sub sita dar nu am vazut-o in nicio poza. Tratamentele cu varachet tot cu sita sus le-ai facut?

Domnule Pin, va salut si apreciez ca incercati sa ma ajutati dar as vrea sa nu intelegeti gresit cateva aspecte, tocmai pentru a putea identifica impreuna cauza mortalitatii severe.
Ouale din octombrie..... posibil sa fie albina cazuta
Albina uzata de la carat.... sa zicem ca este si albia asta
Nu am iernat doar pe apiinvert, acesta a fost completarile pe langa ce aveau in cuiburi, si aveau in cuiburi tot ce au reusit ele sa adune de cand sunt la mine si pana la momentul administrarii apiinvertului.
Tratamentele s-au facut cu podisoare pline, care sunt si acum montate pe cutii, se vad in poze.
Folia recomandata nu am folosit-o tocmai pentru ca am ilocuit sitele cu podisor plin.
Va multumesc si apreciez daca o sa ma sfatuiti in continuare.
Crysty

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 21:27

Alexu scrie:Ai strans cuiburile in toamna ?

Domnule Alexu, am stran cuiburile in toamna singur, este primul an si a trebuit sa invat singur, familile au fost pe 7,8,9 rame, am dat afara rameel care am crezut eu.
Am incercat sa las ramele pline de miere , cat mai mult capacita, pe ambele parti, si am lasat in cutii de la 4 minim pana la 7 rame maxim, nu va ascund faptul ca uneori instinctul imi spunea sa las 5 in loc de 6, dar am gandit la acel moment ca daca sunt pline cu hrana nu le poate face foarte rau.
Daca strangeam si lasam pe 4 rame aveau ce manaca ? cum se calculeaza altfel decat cu ochiul liber? Cel mai bun stup l-am lasat pe 7 rame desi atunci mi s- parut cam putin el fiind plin de albina.Am lasat practc doar ramele cu mancare capacita.
Crysty

Mesajde proapis13 » 01 Ian 2013, 21:45

Crysty scrie:Daca strangeam si lasam pe 4 rame aveau ce manaca ? cum se calculeaza altfel decat cu ochiul liber?

Pai si ochiul ala cu care ai calculat unde l-ai antrenat asa din primul an??
Ai avut la dispozitie info pe forum garla; in mare,1 luna de iernare=1 kg miere/fam de albine
exceptie februarie 1,5kg miere/fam pina in martie cand usor-usor linga turta se poate administra putin cate putin sirop incalzit in hranitor
Total sub 7kg de miere
Daca ai iernat pe 6 rame capacite pina la jumatate sigur ai avut minim 10 kg de miere
Deci aveai toate sansele si ai sa-i duci pina la polen fara turta
Citeste si aici cind ai timp,e ceva legat si de hrana
http://www.milotoi.ro/Cris/Agenda.htm
http://www.proapicultura.ro/iernarea_fa ... tolul2.htm
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 21:46

cornelioandanciu scrie:Incepe sa-mi para rau ca m-am bagat in seama pe aici.Nu vrei sa intelegi ca apa dauneaza mai mult decat orice pe timp de iarna?Sa-ti mai spun un secret (Ramane intre noi) .Poti sa uiti de mierea pe care nu ai luat-o azi vara, mai bine o luai, pentru ca dupa ce ti-o va dilua apa nu va mai fi buna de nimic.Inca nu le-ai pierdut! Actioneaza! Atat am avut de zis, numai bine!

Imi pare nespus de rau ca ati ajuns la pareri de rau pentru sfaturile pe care m-i le-ati dat, eu le consider sfaturi foare uitile si importante si va multumesc pentru ele,totodata inteleg foarte bine gravitatea situatiei si o sa incerc sa fac rezolv cumva problema desi sincer nu amposibilitatea sa pun taba in aceasta iara pe capace.
Daca as pune carton de acela ce se folosete la temelii pentru umezeala, sa intind peste toate capacele si sa pun greutati pe ele cedeti ca ar conta?
Am vrut sa pun in toamna dar m-a avertizat cineva de pericolul pasarilor si al rozatoarelor care isi vor gasi culcusi la adapostu sau.
Crysty

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR