Buna ziua,
Cum de mai mult timp am cochetat cu ideea de a practica aceasta indeletnicire m-am decis in sfarsit sa pun cateva intrebari esentiale sau "de inceput de drum".
Am sa directionez tirada de intrebari spre ceea ce sper sa realizez. Sunt constient ca sunt multe de invatat ca absolvirea unui curs ICDA este oarecum musai.
Sunt interesat de apicultura bio, in special mierea de padure (mana). Gandul era crearea unei cabane apicole pe o bucata de padure situata adanc in masivul Ciucas.
Intrebarile :
-la cam cat se s-ar ridica investitia in aceasta cabana apicola - ma refer aici la dotarea cu utilaje si nu la constructie in sine - (din cate am inteles din terte discutii s-ar ajunge la 50.000 euro) ?
-ce material biologic ar fi mai potrivit - albina carpatica (ecotipul de munte) sau cea caucaziana de munte? Si de unde se pot cumpara si la ce pret (cu factura/acte de conformitate) de la noi din tara?
- este posibila doar apicultura stationara in acest caz - aceasta ar fi ideea? Daca da cum s-ar rezolva problema rezervelor de iarna - mierea de mana din umilele mele cunostiinte nefiind tocmai indicata pentru iernare - ?
- pentru o astfel de investitie care se doreste sa aiba cam 300 de stupi initial - 2 apicultori ar fi suficienti pentru gestionarea lor?
- se poate spera la un ajutor din partea statului sau UE in astfel de proiecte?
- si o ultima intrebare care este foarte à la longue - cu cat cumpara un procesator un kg de miere de padure bio ?
Va multumesc si un an nou cat mai pozitiv,