Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albina ( preț )

Mesajde Alexu » 02 Ian 2013, 20:13

Vreau sa discutam despre prețul albinei , nu am vandut / cumparat albine , asa ca am luat niste prețuri orientative de pe site-ul cu anunțuri . In medie un roi pe 5 rame ( 3 puiet / 2 rezerve ) se da cu 200 de lei . Asa ca am sa pun la liniuță niste costuri orientative :

- 5 faguri deja construiți ( 2 lei rama + sarma , 3 lei foaia de ceara , 5 lei timpul si resursele folosite pentru crestea lui , aici ma refer la munca albinelor ) = 50 lei ramele
- 2 rame cu rezerva ( am pus 5 kg miere a 12 lei/kg , nu stim ce fel de miere avem , am aproximat ) = 60 lei rezervele
- 1 matca imperecheata = 40 lei

Bun , deja am ajuns la 150 lei fara sa punem la calcul albina acoperitoare si puietul . Nu vi se pare că albina se dă pe moca ? :lol: . Pe piața internatională albina se vinde la kg , dc sa nu facem si noi la fel ?
Vin cu urmatorul exemplu , o albina se vinde in general cu un cent ==> o familie cu 10.000 albine = 100 euro sau 100mg de albine = 1 cent , asta s-ar traduce la noi , 5 rame de albina ( aproximativ , nu putem stii densitatea ) , fara puiet in jur a 300 lei . Hai sa zicem ca suntem romani si nu ne intereseaza piata internationala , deși totul e raportat la ea sa punem pretul la jumatate , 150 lei pentru 10.000 de albine fara rame / rezerve / puiet / matca
Nu vi se pare normal sa procedam așa ? Să inlocuim sistemul ăsta la ramă ? . Dacă vi se pare ca am bătut câmpii va rog frumos sa mă corectați
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Re: Albina ( preț )

Mesajde cucubau » 02 Ian 2013, 21:28

Daca cumperi la bucata todeauna este mai scump , dar daca cumperi angro altul este pretul .In general pretul este functie de cerere si oferta , restu tine de bafta.
........
cucubau

Mesajde jenica67 » 02 Ian 2013, 22:25

1. Nu stiu unde ai citit tu pretul ala la albine dar eu am citit ca canadienii preferau sa lasa sa moara stupii peste iarna si sa cumpere roi la pachet din SUA ca erau mai ieftini decat mirea de iernare.
2. Tu poti cere si 1000 de E pe un roi, ideia este sa gasesti ****** cu bani sa ii vanzi.
3. La criza actuala nu cred ca o sa se vanda nici anul asta peste 150 de lei un roi pe 5 rame.
4. In Romania apicola daca nu ma insel : 1 roi = 15 kg de miere poliflora la achizitie.
jenica67

Mesajde Alexu » 02 Ian 2013, 22:50

jenica67 scrie:1. Nu stiu unde ai citit tu pretul ala la albine dar eu am citit ca canadienii preferau sa lasa sa moara stupii peste iarna si sa cumpere roi la pachet din SUA ca erau mai ieftini decat mirea de iernare.
2. Tu poti cere si 1000 de E pe un roi, ideia este sa gasesti ****** cu bani sa ii vanzi.
3. La criza actuala nu cred ca o sa se vanda nici anul asta peste 150 de lei un roi pe 5 rame.
4. In Romania apicola daca nu ma insel : 1 roi = 15 kg de miere poliflora la achizitie.

Eu am vazut un reportaj pe youtube , cum americanii importa albine la un cent albina ( le punea le cantar , vedea cate kg are si impartea la 100 mg , asa afla cate albine sunt ) . Eu prin postarea mea m-am referit ca albinele se dau mai mult pe gratis prin sistemul actual . Si nu faci afaceri cu materialul biologic , mi se pare mai bun sistemul lor de vanzare al albinelor
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Ioan Guist » 03 Ian 2013, 00:15

Propunerea colegului nu este o abordare ...rea.
Nu vad insa cum se poate impune ca si regula de vanzare.
Se poate lua in calcul insa la o eventuala negociere intre doi apicultori.Astfel, se va cunoaste pretul corect.Se poate cantari lada si albina scuturata, apoi se adauga ramele ce au fost mai usor de vizualizat.
Astfel, targul va fi ...corect pentru ambele parti.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jenica67 » 03 Ian 2013, 00:33

Alexu, daca vinzi roi la pachet, se poate vande albina la cantar, dar daca vanzi un roi pe rame, ce faci cu puietul capacit si cel necapacit ?
jenica67

Mesajde Alexu » 03 Ian 2013, 01:20

jenica67 scrie:Alexu, daca vinzi roi la pachet, se poate vande albina la cantar, dar daca vanzi un roi pe rame, ce faci cu puietul capacit si cel necapacit ?

Te referi la faptul cum sa vindem rama cu puiet ? E simplu 1 dm^2 de fagure = 800 celule de albina lucratoare ( asa puteam aproxima cat puiet avem pe rama ), care va fi platit in functie de starea de dezvoltare ( larva / capacit) . Iar daca iti raman rame , sigur vei gasi ce sa faci cu ele ( vei intarii roiuri , iti faci familii , etc ) . Pe langa asta primavara cand avem un surplus de albina putem sa o vindem prin acesta metoda ( asa avem sanse mult mai mari sa nu ne intre familiile in friguri , sa-si vada de culesul ei )

Cum se pregatesc albinele :
https://www.youtube.com/watch?v=TYcF8DeQOt0

Cum le pregateste un australian ( el da cu 3 centi albina.. ) :
https://www.youtube.com/watch?v=zV02xiO5ug0
Alexu

Mesajde Razvan HD » 03 Ian 2013, 01:53

Vorba unui coleg la criza care e nu o sa se vanda roi pe 5 rame cu mai mult de 150 ron, la pretul asta am luat si eu !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde lucky5strike » 03 Ian 2013, 13:05

jenica67 scrie:La criza actuala nu cred ca o sa se vanda nici anul asta peste 150 de lei un roi pe 5 rame.

Acela care vinde asa prost nu e apicultor, acela vrea sa scape de albine... sau e pret de extrasezon.
Alexu scrie:Cum le pregateste un australian ( el da cu 3 centi albina.. ) :
https://www.youtube.com/watch?v=zV02xiO5ug0

Pe de alta parte,

1 albina = 3 centi/0.03 dolari (AUS),
40.000 albine = x

Acuma, familia de albine ar valora: 40.000 x 0.03 AUS = 1.200 dolari

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gigibecalul » 03 Ian 2013, 16:21

Haideti sa fim realisti...celui care vinde i se pare foarte ieftin, celui care cumpara i se pare foarte scump. Asa a fost intotdeauna, asa va fi intotdeauna ! Totul tine de raportul cerere - oferta, iar sloganuri de tipul "haideti sa nu mai vindem decat cu atat", nu sunt realiste intr-o economie de piata, fie ea chiar si cea mai proasta. Din punctul meu de vedere, care doresc sa achizitionez ceva roi anul acesta, pretul de 150 ron / roi pe 5 rame mi se pare ok, iar daca ar trebui sa cumpar un roi sau o familie cu peste 1000 de dolari, m-as lasa pagubas, ca cei mai multi de pe aici. Peste toate, la nivel mondial se observa o incurajare a activitatii de a creste albine, datorita problemelor care se stiu, asta insemnand, probabil, o cerere mai mare....Sunt sigur ca sunt subiectiv, dat fiind ca sunt in tabara celor care doresc sa cumpere, dar asta e parerea mea!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde jenica67 » 03 Ian 2013, 16:24

Da 0.03 $/gr => 2000g (2 kg de albina)x0.03=60$ roi la pachet. Adica 60 $ x 3.3683 = 202 lei un roi la pachet de 2 kg. Sa vad cine ti-l vinde cu pretul asta in Romania. In alta ordine de idei, daca pretul ar fi mai mare, ti-ar fura hotii toti stupi, la ce foame au ei azi. :lol:
jenica67

Mesajde Alexu » 03 Ian 2013, 17:03

jenica67 scrie:Da 0.03 $/gr => 2000g (2 kg de albina)x0.03=60$ roi la pachet. Adica 60 $ x 3.3683 = 202 lei un roi la pachet de 2 kg. Sa vad cine ti-l vinde cu pretul asta in Romania. In alta ordine de idei, daca pretul ar fi mai mare, ti-ar fura hotii toti stupi, la ce foame au ei azi. :lol:

Ai gresit calcule , domnule inginer . 10 albine = 1 g = > 30 centi * 2000 g = 600 euro :lol: . Preturile sunt din Australia ( sunt fara varroua , etc ) acolo se face mierea bio si e normal sa fie asa de scumpe . In alta ordine de idei , eu nu ma ocup de vanzarea materialelor biologie si nici nu am sa o fac in viitorul apropriat , imi dau cu parerea cum vad eu lucrurile din perspectiva mea ( dupa ce m-am documentat ) . Un roi pe 5 rame in functie de cat de populat e , ar trebui sa fie intre 250 si 300 lei , daca-l vinzi mai jos de atat esti pe paguba , nu faci nicio afacere . Vanzarea la kg cum o fac ei , mi se pare mai eficientă
Iar in legatura cu hotii , stupii se fura la greu in ultima vreme , am prieteni care au fost furati
Alexu

Mesajde florinapi » 03 Ian 2013, 19:04

La pretul de 250,300 lei roiul de 5 rame daca tu gasesti clienti eu vand toti stupii.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Cristian IONITA » 03 Ian 2013, 19:50

Alexu scrie:Vreau sa discutam despre prețul albinei , nu am vandut / cumparat albine , asa ca am luat niste prețuri orientative de pe site-ul cu anunțuri . In medie un roi pe 5 rame ( 3 puiet / 2 rezerve ) se da cu 200 de lei . Asa ca am sa pun la liniuță niste costuri orientative :

- 5 faguri deja construiți ( 2 lei rama + sarma , 3 lei foaia de ceara , 5 lei timpul si resursele folosite pentru crestea lui , aici ma refer la munca albinelor ) = 50 lei ramele
- 2 rame cu rezerva ( am pus 5 kg miere a 12 lei/kg , nu stim ce fel de miere avem , am aproximat ) = 60 lei rezervele
- 1 matca imperecheata = 40 lei

Bun , deja am ajuns la 150 lei fara sa punem la calcul albina acoperitoare si puietul . Nu vi se pare că albina se dă pe moca ? :lol: . Pe piața internatională albina se vinde la kg , dc sa nu facem si noi la fel ?
Vin cu urmatorul exemplu , o albina se vinde in general cu un cent ==> o familie cu 10.000 albine = 100 euro sau 100mg de albine = 1 cent , asta s-ar traduce la noi , 5 rame de albina ( aproximativ , nu putem stii densitatea ) , fara puiet in jur a 300 lei . Hai sa zicem ca suntem romani si nu ne intereseaza piata internationala , deși totul e raportat la ea sa punem pretul la jumatate , 150 lei pentru 10.000 de albine fara rame / rezerve / puiet / matca
Nu vi se pare normal sa procedam așa ? Să inlocuim sistemul ăsta la ramă ? . Dacă vi se pare ca am bătut câmpii va rog frumos sa mă corectați

e si nu e chiar asa, pentru ca:
- ramele gata construite - sunt vechi, cu cativa ani in spate de utilizare si teoretic deja amortizate .... multe din ele la final de cariera .... asa ca mai corect ar trebui sa socotim doar eventual pretul cerii care ar fi obtinuta (costurile de topire le consideram bonus);
- mierea din rezerve similar ... tu o socotesi ca si cum ar fi gata extrasa, maturata eventual si ambalata .... ceea ce nu e cazul
- matca are pret daca e si cu pedigree .... si nou nouta ..... nu cine stie ce babaciune reformata si de rasa maidaneza

oricum pretul de vanzare are prea putin de-a face cu un astfel de calcul detaliat ci cu cerea si oferta de pe piata
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cucubau » 03 Ian 2013, 20:14

Am o intrebare ? Sa zicem ca exista un cumparator si un vanzator, care se hotarasc sa faca o tranzactie dupa criteriile expuse mai sus . Cum se vor cantarii mierea si albinele din stup ?
........
cucubau

Mesajde Alexu » 03 Ian 2013, 20:18

cucubau scrie:Am o intrebare ? Sa zicem ca exista un cumparator si un vanzator, care se hotarasc sa faca o tranzactie dupa criteriile expuse mai sus . Cum se vor cantarii mierea si albinele din stup ?

Sunt doua link-uri atasate mai sus , de acolo mi-a venit ideea
Alexu

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE