Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pozitionare ghem la aceasta data

Mesajde gabimihai » 02 Ian 2013, 22:05

La mine momentan cuibul se afla in partea din fata a ramelor (fata stupului), aici bate soarele prima data, de la jumate incolo ramele sunt neumblate. Rosatura putina, consum putin.
Fişiere ataşate
Imagine1305.jpg
Imagine1300.jpg
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde balasbebe » 03 Ian 2013, 08:23

Ieri la mine in Salaj, au fost cam 5-6 grade. O zi buna, cu soare. Am facut o revizie la fiecare stup in parte. Deocamdata doar una lesinata pe 3 intervale a ramas fara mancare, si a murit. Asta a fost in tot cursul anului slaba si fara mancare. Nu este o mare pierdere, dar restul sunt destul de bine cu mancarea. Eu le-am tot dat de mancare, dar la ce an a fost nici nu-i rau. La cele pe 5-6 intervale ocupate cu albine, ghemul este in fata si jos inca. Cele mai slabute au ajuns sus in fata, si unele aproape de mijloc. La astea le-am dat cate o punga cu apiinvert din oala, facut din zahar tos, apa, si sare de lamaie. Din nefericire, si in acest an ciocanitorile au spart din lazi, cu toate ca unele au fost facute in 2012. Unde au fost deranjate, parca si consumul a fost mai mare.
balasbebe

Mesajde clabescu.marius » 03 Ian 2013, 12:46

balasbebe scrie:Ieri la mine in Salaj, au fost cam 5-6 grade. O zi buna, cu soare. Am facut o revizie la fiecare stup in parte. Deocamdata doar una lesinata pe 3 intervale a ramas fara mancare, si a murit. Asta a fost in tot cursul anului slaba si fara mancare. Nu este o mare pierdere, dar restul sunt destul de bine cu mancarea. Eu le-am tot dat de mancare, dar la ce an a fost nici nu-i rau. La cele pe 5-6 intervale ocupate cu albine, ghemul este in fata si jos inca. Cele mai slabute au ajuns sus in fata, si unele aproape de mijloc. La astea le-am dat cate o punga cu apiinvert din oala, facut din zahar tos, apa, si sare de lamaie. Din nefericire, si in acest an ciocanitorile au spart din lazi, cu toate ca unele au fost facute in 2012. Unde au fost deranjate, parca si consumul a fost mai mare.

Buna ziua
O intrebare am si eu legat de pozitia ghemului,am si eu 5 familii iar zilele trecute cand afara a fost suficient de cald am aruncat si eu un ochi la familii.La 2 dintre ele am observat ca ghemul este sus si in fata spre urdinis chiar daca pe rame inca se vede in spate ca mai au miere capacita.Acum eu am citit undeva dar nu stiu cat este de adevarat si vreau sa imi confirmati dumneavoastra daca este sau nu ca,ghemul se formeaza de obicei jos in dreptul urdinisului se deplaseaza in sus si apoi inspre spatele stupului iar atunci cand este in spate ar trebuii hrana?.Acum am vazut ca dumneavoastra ati aplicat turte la cei care erau mai slabi si la care ghemul era sus in fata.Va multumesc si va doresc tuturor un calduros La multi ani!!!
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde dorindafi » 03 Ian 2013, 16:04

astazi a fost destul de cald , au ieshit afara shi iata raspunsul la intrebarea ta
Fişiere ataşate
009 (600 x 450).jpg
dorindafi

Mesajde balu » 03 Ian 2013, 20:04

Marius cind gasesc turta acolo e binisor, daca n-o gasesc e belea
balu

Mesajde clabescu.marius » 03 Ian 2013, 20:17

balu scrie:Marius cind gasesc turta acolo e binisor, daca n-o gasesc e belea

Ar fi bine deci sa le pun o turta acum ca sa stau linistit.
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde cucubau » 03 Ian 2013, 21:34

De obicei ghemul se formeaza pe acea portine a ramelor, goala in imediata vecinatate a rezervelor de miere (adica in partea de jos ) . Odata cu epuizarea rezervelor de hrana ghemul inainteaza pe verticala si apoi in spate. Atunci cand ghemul a ajuns sus , inseamna ca ii trebuie turta .
........
cucubau

Mesajde jenica67 » 03 Ian 2013, 21:56

Daca o sa iti studiez mai atent stupii, la sfarsitul verii, o sa vezi ca matca cu putin timp de incetarea pontei, depune oua chiar in zona de stup, din apropierea urdinisului, prevazand ce va urma. Iar albinele la formarea ghemului, ocupa exact zona, unde a eclozat ultimul puiet.
jenica67

Mesajde balasbebe » 03 Ian 2013, 23:02

Eu le dau de mancare cand ghemul ajunge la mijloc sus. Eu nu stiu ce vreme va fi, si este doar inceputul anului. Daca era un an normal, sa fac miere, sa o vand si sa am bani de zahar era alta situatia. Am unit foarte multe, am desfintat cat am putut si am lasat regine tinere. Acestea au depus puiet pana tarziu, au consumat foarte mult si acum trebuie sa le salvez. Eu nu pot sa ma las ghidat de carti in care se spune sa le lasam linistite. Fac orice numai sa treaca iarna. Cand trebuie sa carpesti asa se intampla. Am avut si situatii in care am bagat prea multa albina, incat toata iarna au avut puiet si au consumat prea mult.

La mine in zona cel mai bun ghem se face pe 5 intervale, adica 5 rame. Stiu cat sa risc si cat de slabe, sau cu mancare putina sa le trec iarna.
In carti se vorbeste si de administrarea turtelor, sau ale metode de ajutor in perioade de iarna.

Daca lasam familia sa ajunga pana in spate cu ghemul nu o mai putem redresa decat scuturate pe rame cu miere. Iarna este mult mai greu sau imposibil. Cand ghemul ajunge sus, pe mijloc intervin. Daca nu se ridica la podisor, nu intervin, deoarece ele nu se vor atinge de turte.
balasbebe

Mesajde clabescu.marius » 04 Ian 2013, 22:04

Va multumesc pentru raspunsuri,eu am procedat cum am considerat mai bine si le-am pus cate o turta din zahar farin si miere dupa reteta de pe forum.Sper ca totul sa fie bine si doresc tuturor sa treaca iarna cu albinutele bine.
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde manu8388 » 07 Ian 2013, 20:23

corectati-ma daca agresesc, din ce am citit eu aici , trebuie sa umblu cat de repede la stupi sa le bag mancare. ieri am deschis 3 stupi , in graba ca erau 1-2 grade afara. la cei 3 la care am umblat, la doi dintre ei ghemul era pozitionat in fata sus si la doi dintre ei erau la mijloc sus. la fiecare toti 6 care ii am am reusit sa scot pe urdinish cam o cana de 250 de ml de albina moarta. asta banuiesc ca e din cauza ca am lasat mai multe rame decat trebuie. ce ma sfatuiti sa fac? sa pun cate 1 kg de miere cristalizata intr-o punga sa o pun deasupra ramelor sau sa iau niste apiinvert sau apifonda? este necesar sa le pun pungile cu miere? miere ar mai avea ele dar e in partea opusa ramelor pe care s-a format ghemul. la anul voi avea mai multa grija , anul acesta am fost ajutat de un amic .
manu8388

Mesajde jenica67 » 07 Ian 2013, 21:24

Cata miere ai lasat in stup, ce fund ai si care este stilul de iernare la familiile amintite (cum au fost impachetate) ? Dupa ce raspunzi la intrebarile astea, se poate trage o concluzie.
jenica67

Mesajde manu8388 » 07 Ian 2013, 22:07

jenica67 scrie:Cata miere ai lasat in stup, ce fund ai si care este stilul de iernare la familiile amintite (cum au fost impachetate) ? Dupa ce raspunzi la intrebarile astea, se poate trage o concluzie.

Pai cam 6-7 rame toate cu miere cam 75% , fund plin , lasat urdinish cam 4 cm , ziare direct pe rame , podishor si dupa aia din nou ziare. n-am vazut nimic mucegait inauntru. 2 tratamente cu varachet forte :2 , la interval de 1 saptamana, in lipsa de puiet.
manu8388

Mesajde stefanmadalin » 07 Ian 2013, 22:17

Ziare direct pe rame, pe asta nu am mai auzit-o.
stefanmadalin

Mesajde Mircea_63 » 07 Ian 2013, 22:21

Dar de ce le-ai pus ziare direct pe rame?

Eu le-as scoate in secunda doi...Daca ai lasat mancare cum zici, ar trebui sa poti sta linistit, urdinisul ai putea chiar sa-l mai deschizi putin.
Si le-as lasa in pace pana prind o zi calda si insorita. Abia atunci m-as uita sa vad clar cum stau cu rezervele de hrana.

Asa as face...si pentru mine e prima iarna, dar citind pe forum despre cate griji intampina alti colegi...risc sa ma impacientez.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cucubau » 07 Ian 2013, 22:27

Mortalitatea o ai fiinca ai tratat cu varachet cam tarziu . Trebuie sa limitezi cuibul la spatiul ocupat de albina , adica , sa introduci dupa diafragma un izolator termic ( poate fi o bucata de plistiren expandat infasurata in hartie) Daca ghemul a ajuns sus este bine sa-i dai o turta .
Impachetarea direct peste rame , se practica , iar verificarea se face cand albinele sunt adunate in ghem .
Ultima oară modificat de cucubau pe 07 Ian 2013, 22:32, modificat 1 dată în total.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE