Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Am o nelamurire....

Mesajde IonutMioveni » 23 Aug 2011, 13:37

Dragi colegi forumisti apelez la dvs pentru ca am o mica idee si nu sunt sigur daca e buna :D
Am 2 roi pe 5 respectiv 6 rame si o cutie dadant pe 12 rame libera .... intrebarea mea este urmatoarea :
Pot in aceasta perioada sa pun ambii roi in acea cutie?... zic eu pentru a iena mai usor
Ma gandesc la aceasta idee de mai mult timp pentru ca la mine in zona este putin mai racoare si totodata pentru a fi mai sigur ca vor trece peste iarna macar din acest punct de vedere(caldura).
Diafragma cum trebuie sa fie pentru ca matcile sa nu "sara gardu'"?
Orice alta completare si idee e bine venita.
Va multumesc pentru amabilitate :P
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Re: Am o nelamurire....

Mesajde adriann » 23 Aug 2011, 21:41

poti sa le bagi in acelasi stup....diafragma etansa... sa nu treacaa albinele dintr-o parte in alta, urdinise pe pereti opusi, rame in pat cald, nu stiu exact cum se aseaza ramele intr-un astfel de caz, mai asteapta sa iti raspunda cineva cu exp mai multa
adriann

Mesajde un OM » 23 Aug 2011, 22:44

Ptr. Adrian : sunt curios cum ai inghesui 2 roi de 5-6 rame intr-un Dadant de 12 rame in pat cald.
Ptr. Ionut Mioveni : Orice fel de diafragma etansa ( in sensul de a nu putea comunica intre ei roii) este binevenita. Unii am inteles ca practica in diafragma o fereastra cu sita pentru circulatia mai usoara a caldurii intre cele doua compartimente.
un OM

Mesajde adriann » 23 Aug 2011, 23:39

presupunand un roi cu 5 rame si altul cu 6....plus diafragma = fix 12 rame, practici 2 urdinise pe lateralele corpului (mici 4-5 cm) si urdinisul central il infunzi cu o sipca io asa m-am gandit, am gresit cu ceva?
e buna si o sita, uniformizeaza mirosul si caldura
adriann

Mesajde un OM » 24 Aug 2011, 03:15

Si urdinisele catre ce puncte cardinale ? Catre vanturile de iarna si primavara?
un OM

Mesajde IonutMioveni » 24 Aug 2011, 20:50

Va multumesc pentru sfaturi :)
Dupa ce am citit mesajele dvs m.am hotarat sa fac o diafragma etansa din polistiren cu o decupatura in jumatate prin care va circula caldura si pe care o voi acoperi de o parte si de cealalta a diafragmei cu plasa prinsa cu capse.
In legatura cu urdinisele eu m-am gandit sa le pozitionez pe amandoua spre partea unde rasare soarele(o fi bine?)
Numai bine!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde jenica67 » 24 Aug 2011, 22:04

Fa diafragma dintr-un placaj de 5mm, nu din polestire, pentru ca albinele sa fie cat mai apropiate unele de altele, ca se se comporte, ca o singura familie.
jenica67

Mesajde adriann » 24 Aug 2011, 22:10

daca urdinisele sunt pe aceeasi fata albinel pot sa confunde mult mai usor intrarea , sa iasa un furtisag, etc.
daca sunt pe fete opuse.....nu beneficiaza de soare la fel.(unu la est unu la vest - ca doar nu le pui la Sud si nord.
po0ti incerca sa faci un mic "gardulet" (o despartitura) care sa delimiteze mai bine urdinisele de pe aceeasi fata... sa nu se mai plimbe agale de la o familie la alta pe scandurica de zbor.
si mai bine diafragma din placaj sau daca nu ai OSB, polistirenl e izolator termic si mai il si rontaie in timp
adriann

Mesajde genutzu » 24 Aug 2011, 22:12

IonutMioveni scrie:Va multumesc pentru sfaturi :)
Dupa ce am citit mesajele dvs m.am hotarat sa fac o diafragma etansa din polistiren cu o decupatura in jumatate prin care va circula caldura si pe care o voi acoperi de o parte si de cealalta a diafragmei cu plasa prinsa cu capse.
In legatura cu urdinisele eu m-am gandit sa le pozitionez pe amandoua spre partea unde rasare soarele(o fi bine?)
Numai bine!

Cu diafragma de polistiren si decupata sa mai tereaca odata cu caldura si 9-HODAadica substanta de matca faci mare prostii. Diafragma va trebui sa fie etansa adica sa nu permita sa treaca vreo albina dintr-o parte in alta si sa fier dintr-un material care nu poate fi ros de albine. de ex. placajul e foarte bun. Nu trebuie sa se ia contact intre cele 2 familii pt unificarea mirosurilor si de aceea nu va trebui decupata. Cadura trece de le o fam la alta prin placaj. Urdinisele trebuie sa fie cat mai indepartate unul de altul insa atentie cand te gandesti sa afci aceasta transvazare. Ea trebuie facuta tarziu daca stupii raman pe aceeasi vatra fara ca dupa transvazare sa mai fie zboruri daca se poate. Insa eu consioder ca daca ai tratamente efectuate la timp, hrana suficienta nu sunt motive pt a-ti face de treaba adica sa bagi cele 2 roiuri intr-o singura lada. Eu am iernat roiuri pe 3 rame si la salcam au avut deja catul pus , depinde cum stii ssa stimulezi primavara dezvoltarea lor exploziva!
genutzu

Mesajde vicpo » 24 Aug 2011, 22:21

eu iernez TOTUL adica si roi si familii numai asa in stupi de 12 rame despartiti in 2 cu diafragma decupata iar decupatura o astup cu sita ,ambele urdinisuri sint pe peretele frontal nu exista nici cea mai mica problema in ce priveste furtisagul nici macar depopularea unuia dintre ei
vicpo

Mesajde Yojen » 26 Aug 2011, 08:34

iernarea 2 fam in acelasi stup se face cel mai indicat in stupi orizontali, in aia verticali mai greu dar se poate, incerca sa pui la iernat mai tarziu cand incepe sa cada bruma
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde balu » 28 Aug 2011, 10:51

vicpo scrie:eu iernez TOTUL adica si roi si familii numai asa in stupi de 12 rame despartiti in 2 cu diafragma decupata iar decupatura o astup cu sita ,ambele urdinisuri sint pe peretele frontal nu exista nici cea mai mica problema in ce priveste furtisagul nici macar depopularea unuia dintre ei

Daca vrei zi mata cum faci si cind faci sa iernezi 2 clolonii intr-un stup, ierneaza f bine cite 2, dar eu am patit-o cu diafragma ,,aproape" etansa(pierdut ambele matci la inceput de aprilie). te-as ruga daca nu exista fa un topic cu subiectul asta
balu

Mesajde vicpo » 28 Aug 2011, 17:55

nu stiu sa fac topic fa-l dta si scriu ce si cum fac de ...3 sau 4 ani iernez asa si n-am probleme
vicpo

Mesajde victor s » 30 Aug 2011, 17:38

am citit si am rascitit toate postarile acestui topic...dar despre ce caldura se vorbeste aici?
pai daca am stup ce ierneaza ''in fundul gol'' atunci cum ramane cu caldura din cutie?
s-au facut masuratori ale temperaturilor pe timp de iarna si inregistrarile au aratat ca temperatura din stup (cutie) este doar cu un grad, maxim 2 mai mare decat cea exterioara.
si atunci? despre ce caldura vorbim aici?
tot la fel de bine se poate merge si pe zicala ''albina nu moare niciodata de frig, ea moare de foame ''.
victor s

Mesajde CATALIN » 30 Aug 2011, 18:03

ionut eu cred ca poti sa mai faci si o alta lucrare le poti stropi pe ambele roiuri cu niste suc si le bagi in stup fara nici o diafragma o sasi aleaga ele o regina si la anu dupa salcam o sa faci 2 roiuri puternice parerea mea e ca nu ai avea ce sa pierzi
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde vicpo » 30 Aug 2011, 21:13

victor s scrie:am citit si am rascitit toate postarile acestui topic...dar despre ce caldura se vorbeste aici?
pai daca am stup ce ierneaza ''in fundul gol'' atunci cum ramane cu caldura din cutie?
s-au facut masuratori ale temperaturilor pe timp de iarna si inregistrarile au aratat ca temperatura din stup (cutie) este doar cu un grad, maxim 2 mai mare decat cea exterioara.
si atunci? despre ce caldura vorbim aici?
tot la fel de bine se poate merge si pe zicala ''albina nu moare niciodata de frig, ea moare de foame ''.

victor e vorba despre acea temperatura a ghemului de iernare, iernind sa zicem un roi pe 4 intervale va mentine mai greu caldura in interiorul ghemului datorita faptului ca acea numita coaja ghemului este subtire ,iernind doi roi despartiti cu diafragma decupata ghemul se formeaza de o parte si de alta a diafragmei ,cele 2 unitati biologice formind practic un singur ghem de 8 intervale, avantajul fiind ca in primavara va oua 2 matci in loc de una in cazul uniri normale
vicpo

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR