Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

izolarea stupilor cu folie stretch, pareri pro cntra

Mesajde Cristi Mocanu » 04 Ian 2013, 19:25

Buna ziua si LA MULTI ANI TUTUROR stuparilor forumisti!
iarna aceasta este prima mea iernare cu cele 9 familii pe care le am... Zilele trecute, inainte de revelion am facut contra vantului si curentilor de aer din mai multe bannere electorale un panou de protectie pentru stupii mei, dupa care am vazut un filmuletz pe internet in care un domn sfatuia stuparii sa impacheteze stupii in folie stretch.. dat fiind faptul ca sunt incepator si nu mi-ar placea sa am pierderi, credeti ca o impachetare cu folie ar fi fost mai buna decat protectia facuta de mine? sau sa fac si cu folie?
Fotografie0351.jpg
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Re: izolarea stupilor cu folie stretch, pareri pro cntra

Mesajde Cristi Mocanu » 04 Ian 2013, 19:30

Cristi Mocanu

Mesajde Mircea_63 » 04 Ian 2013, 19:38

Stupi au nevoie de uscaciune. Albina are nevoie pe timpul iernii de:
-Hrana;
-Loc uscat;
-Ferita de curenti de aer;
-Liniste;

Painea de exemplu, mucegaieste in folie strech, in timp ce lasata in aer liber se usuca. Lasa lemnul sa respire!

Hai sa zicem ca te joci asa cu 2-3...10 stupi. Nu numai ca nu le faci un bine, dar gandeste-te la costuri, manopera. Ce face cel care are 100?

Simply the best!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ruben » 04 Ian 2013, 20:26

Cristi Mocanu scrie:Buna ziua si LA MULTI ANI TUTUROR stuparilor forumisti!
iarna aceasta este prima mea iernare cu cele 9 familii pe care le am... Zilele trecute, inainte de revelion am facut contra vantului si curentilor de aer din mai multe bannere electorale un panou de protectie pentru stupii mei, dupa care am vazut un filmuletz pe internet in care un domn sfatuia stuparii sa impacheteze stupii in folie stretch.. dat fiind faptul ca sunt incepator si nu mi-ar placea sa am pierderi, credeti ca o impachetare cu folie ar fi fost mai buna decat protectia facuta de mine? sau sa fac si cu folie?
Fotografie0351.jpg

Cea mai buna izolare este aceasta:

-7 intervale de albina.
-20-30 kg miere(nu de mana sau floarea soarelui).
-aerisire suficienta.

;)

P.S. Abia acum realizez ca am plagiat. Da ma iarta Mircea. :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristi Mocanu » 04 Ian 2013, 20:37

Aveti dreptate in raspunsurile pe care mi le-ati dat si va multumesc, insa stim cu totii ca se pot reduce semnificativ consumul de hrana si uzura albinelor pe timpul iernii...intrebarea mea este daca se merita intra-adevar sau avantajele impachetarile cu folie sunt nesemnificative?Hrana au, 6 intervave de albina iar protectia impotriva curentilor s-a facut deja(foto).Liniste de asemenea au.
Cristi Mocanu

Mesajde jenica67 » 04 Ian 2013, 21:21

Polestirenul sub capac este bun, dar eu am capacele din constructie, cu polestiren in ele. Folia streci este buna daca, ai gauri sau fisuri prin corp, sau poate ca e neagra si incalzeste putin corpul, in zilele cu soare, in rest, nu cred ca are vre-un efect benefic. Panoul ala pus peste, la un vant puternic este saltat si aruncat in stupii din spate, mai ales ca prin ridicare, s-a creat o pana de aer.
jenica67

Mesajde DOREL PRISACARU » 08 Ian 2013, 22:41

Stai linistit fratioare!Cu folia stretch am patit-o eu.Intr-o iarna mi-am propus si eu sa-mi protejez stupii(verticali cu fund av cu cat 1/2 dedesubt) si numai bine nu le-am facut!Rezultatul:mucegai si curgeau apele in ei chiar cu fundul gol!Concluzia pt.mine e clara:folia la stupi nu e buna nici deasupra,nici stretch!!!Stupii au nevoie de aer!!!Iernare uscata tuturor!
DOREL PRISACARU

Mesajde State » 09 Ian 2013, 17:12

Am vazut in iarna asta la doi stupari diferiti , folie de solar pusa peste stupi si ancorata cu bolovani. Am facut si un desen sa va dati seama cat de cat despre ce e vorba. Stupii au destul aer si unul din ei mi-a spus ca niciodata nu a avut probleme cu condensul si ii inveleste asa de ani buni...
Tot el mi-a spus ca diferenta dintre un stup invelit asa si unul lasat fara , consta in cantitatea de hrana pe care o consuma albinele. Cele invelite consuma mai putin si dupa spusele sale , mor mai putine albine.
Cred ca o sa-i fac o poza la stupina cu prima ocazie.

Imagine
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Mircea_63 » 09 Ian 2013, 17:47

Indiene, zic si eu...la ce foloseste folia aia?

Izolatie termica ...ioc! De ploaie sau zapada?....oricum nu ploua in stup, iar stratul de zapada e un bun izolator.

In schimb, la fiecare adiere de vant, folia aia va produce zgomot. Drept e ca si eu dorm mai bine cu televizorul deschis :lol:

Folia aia e doar o sursa de stress si o cheltuiala in plus. Nu i-au murit albinele, dar sunt sigur ca era -cel putin- tot aia fara folie.

Larry, si eu sunt tot la prima iernare. Mi-am format niste convingeri, daca gresesc...fie paguba mea. Din pacate si sotia imi e partener la intepaturi, cheltuieli, pasiune, sperante (ma refer numai la albine :D ) asa ca trebuie sa fiu prudent cu asumarea riscurilor.

Daca ar fi strict pe barba mea, as zice ca in cazul in care le-ai asigurat hrana, loc uscat si liniste, iar ele nu sunt capabile sa supravietuiasca....sunt niste handicapate, oricat le-am admirat eu pentru organizare.

Personal, cred ca si povestile ca prea multe rame cu miere capacita-rezerva sunt contraindicate, face parte din miturile stuparesti. Cum pana mea de indian sa aibe ramele pline cu rezerve si sa crape de foame? Sa le organizez eu cuibul? Povesti! Crapau de mult in natura, daca erau atat de proaste!

Ceva mortalitate exista si in natura. E vorba de selectia naturala. Noi le selectam doar pe cele neroitoare, neagresive si producatoare de miere. Iarna ni le selecteaza pe celelalte.

Acuma, deh...e doar parerea unui incepator lipsit de experienta intr-ale iernarii albinelor, dar tot tineam sa-mi spun parerea, ca d-aia e forum! Daca ma contrazice cineva din experienta sau cu argumente logice, voi avea numai de castigat!

LE Indiene, desi pare ca ma adresez tie, de fapt profit de postarea ta si ma adresez tuturor! Tu doar ne-ai aratat cum ierneaza acel stupar!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde State » 09 Ian 2013, 18:00

Mircea_63 scrie: LE Indiene, desi pare ca ma adresez tie, de fapt profit de postarea ta si ma adresez tuturor! Tu doar ne-ai aratat cum ierneaza acel stupar!

Exact.

Ma gandesc ca apara de vanturile puternice dar acolo intervine problema pusa de dumneavoastra : zgomotul. Acum eu ce sa zic...nu stiu daca o fi bine sau nu , habar nu am. Omul a zis ca e diferenta . Asa o fi...nu stiu.

Si eu sunt de parere ca totul trebuie sa fie exact ca in natura. Stiu ele mai bine cum sa supravietuiasca. In natura cine le face sirop de ceapa ? :roll: Ale mele stau in zapada , doar cu o patura deasupra podisorului.
Sunt chestii pe care ele nu le fac in mod obisnuit , sau nu mananca ce le dam noi in stupi , dar asta-i alta discutie.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Cristi Mocanu » 10 Ian 2013, 12:42

am vazut ceva dupa cum arata colegu mai sus, insa in loc de folie era un fel de prelata, de tipul celor de pe remorcile tirurilor....si nu mai face nici zgomot, are avantaje, dar problema se pune la un numar mare de stupi....
Cristi Mocanu

Mesajde Adi Hodis » 10 Ian 2013, 15:31

Cristi, lasa asa cum ai facut ca este cel mai bine. Ti-o spune unul care a incercat mai multe variante si dupa cum se vede la avatarul meu, in spatele stupilor ( asezati in linie ) exista un paravan contra vantului.
Am avut acoperish deasupra unei stupine cu stupi orizontali, pereti de 40 mm gr, si stupi cu pereti de 20 mm gr. sub cerul liber. Acestia ( de 20 mm gr. ) se dezvoltau mai repede si mai bine decat ceilalti.
Am avut chiar si un minisolar ... cu rezultate dezastruoase.
Am incercat si sa izolez stupii asa cum spui in titlu, doar ca am folosit folie simpla. Nu e bine nici asa pt. ca se face umezeala sub folie si ingheatza ... devenind niste conditii de iglu. Lemnul trebuie sa respire, cum zice si Mircea63.

Cel mai bine este in adapost cu urdinisele afara, cu controlul temperaturii ... dar asta inseamna bani mai multi investiti.

In varianta ta si a mea, e mai bine cum avem.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Cristi Mocanu » 10 Ian 2013, 16:04

Adi Hodis scrie:Cristi, lasa asa cum ai facut ca este cel mai bine. Ti-o spune unul care a incercat mai multe variante si dupa cum se vede la avatarul meu, in spatele stupilor ( asezati in linie ) exista un paravan contra vantului.
Am avut acoperish deasupra unei stupine cu stupi orizontali, pereti de 40 mm gr, si stupi cu pereti de 20 mm gr. sub cerul liber. Acestia ( de 20 mm gr. ) se dezvoltau mai repede si mai bine decat ceilalti.
Am avut chiar si un minisolar ... cu rezultate dezastruoase.
Am incercat si sa izolez stupii asa cum spui in titlu, doar ca am folosit folie simpla. Nu e bine nici asa pt. ca se face umezeala sub folie si ingheatza ... devenind niste conditii de iglu. Lemnul trebuie sa respire, cum zice si Mircea63.

Cel mai bine este in adapost cu urdinisele afara, cu controlul temperaturii ... dar asta inseamna bani mai multi investiti.

In varianta ta si a mea, e mai bine cum avem.

Va multumesc mult pentru raspuns dle Adi! Totodata vreau sa va felicit pentru profesionalismul cu care practicati aceasta frumoasa ocupatie!Pozele de pe sunphoto spun totul!
Cristi Mocanu

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR