Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mortalitate Mare

Mesajde alendelon » 04 Ian 2013, 22:23

salutare
Am fost la stupina in data de 2 ianuarie sa ascult stupii. Surpriza mare! Am gasit 9 familii moarte. O parte din ghemul format cazut pe fundul stupului si restul moarte in ghem inconjurate de miere.Ramele nu prezinta condes sau mucegai. Am facut tratamentul cu varachet conform instructiunilor. Nu sunt un apicultor incepator si cum am pregatit familiile timp de 20 de ani cred ca am ceva experienta .Nu am avut niciodata astfel de situatie. Tare mi-e frica pana la primavara.
alendelon

Re: Mortalitate Mare

Mesajde balasbebe » 04 Ian 2013, 22:37

Intai pun intrebari
1. oare nu au fost otravite?
balasbebe

Mesajde mihaistupar » 04 Ian 2013, 22:46

sigur nu le-ati hranit cu vreun inlocuitor minune?
mihaistupar

Mesajde BUNKA » 04 Ian 2013, 22:49

alendelon scrie:salutare
Am fost la stupina in data de 2 ianuarie sa ascult stupii. Surpriza mare! Am gasit 9 familii moarte. O parte din ghemul format cazut pe fundul stupului si restul moarte in ghem inconjurate de miere.Ramele nu prezinta condes sau mucegai. Am facut tratamentul cu varachet conform instructiunilor. Nu sunt un apicultor incepator si cum am pregatit familiile timp de 20 de ani cred ca am ceva experienta .Nu am avut niciodata astfel de situatie. Tare mi-e frica pana la primavara.

De unde esti de loc??...te intreb ca sa stiu cum a fost pe la tine timpul...daca ai avut o perioada mai calda in care ghemul s-a ridicat la speteze si a consumat in zona in care se afla dupa care a venit un ger puternic care a facut ghemul sa se contracte pierzand contactul cu mierea si...aia a fost, se poate intampla, si daca nu are o placa de hrana deasupra e mort 100%. Ramele si stupii asa cum ai stim noi sunt gresiti, albina nu are acces in timpul iernarii la 100% din hrana pe care au acumulat-o...asta e o mare problema care se poate rezolva numai prin interventia stuparului la timp....sau schimbarea sistemului intr-unul mai destept cum e stupul Delon sau Antonescu etc.
BUNKA

Mesajde stelica » 04 Ian 2013, 22:55

BUNKA am citit toate postarile tale ,pe bune esti un tip care stie ce vrea, pot spune ca sunt un incepator si la albine si la internet.Cred ca un stup laynes poate rezolva multe probleme iarna.
stelica

Mesajde alendelon » 04 Ian 2013, 23:02

Sunt din Craiova. Si asta cred ca este si explicatia fiindca intradevar am intr-o zi temperatura de 6 grade iar noaptea a scazut la -15 grade. Multumesc tuturor pentru postari
alendelon

Mesajde alendelon » 04 Ian 2013, 23:08

Apreciez si varianta otravirii
alendelon

Mesajde proapis13 » 04 Ian 2013, 23:25

Cind i-ti moare unul,hai treaca-mearga
Cand mor doi te gindesti unde ai gresit si ai grija sa remediezi situatia
Dar cin vii si spui ca pastoresti albine de peste 20 de ani si gasesti 9 fam de albine moarte
in mijlocul iernii aparent fara un motiv vizibil chiar ca trebuie sa mergi cu albina moarta la control
Ai facut macar testul cu apa in vederea depistarii daca au fost infestate??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 05 Ian 2013, 00:35

Dacă în august familiile au fost puternic infestate de varooa,aceasta a introdus în corpul albinelor cel puţin 7 tipuri de viruşi care au dus la imposibilitatea ca albinele să îşi formeze corpul gras ( rezerva de 2 % glucide + 7 % lipide + 90% proteine = vitellogenin ). Chiar dacă ulterior în urma tratamentelor varooa a rămas foarte puţină, virozele şi-au făcut
în continuare treaba ajutate în special de seceta prelungită şi deci de lipsa polenului în natură, polen care dacă ar fi fost le-ar fi întărit sistemul imunitar şi alta ar fi fost situaţia...... :?
peterneamt

Mesajde serb » 05 Ian 2013, 01:03

e usor de vorbit de otrăvire, dar atît de greu şi costisitor de dovedit!...Putem vorbi si de mierea de mana, varooza netratata la timp, dupa cum spuneaţi,dar răspunsul de multe ori rămâne în doi peri, adică dăm cu presupusul. Cred că măiestria stuparului constă şi în iernarea coloniilor, nu doar în cantitatea de miere extrasă peste an, iar frigul e doar o mică problemă, nicidecum principala.
serb

Mesajde Ruben » 05 Ian 2013, 08:45

alendelon scrie:salutare

Salut!

9 familii moarte din cate?

Ia in considerare si posibilitatea sa fi fost afectat de CCD :( , fenomen larg raspandit in toata lumea, foarte prezent si la noi, doar ca ascundem gunoiul sub pres.

Nu uni familiile slabe.

Nu adu la primavara albine pe vatra aceea.

Fii tare si treci mai departe.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 05 Ian 2013, 09:19

Alendelon, n-ai spus nimic despre cum se prezinta ceilalti stupi! :?:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde augustin » 05 Ian 2013, 15:47

Azi am intrat si eu in stupi prima data. Raport:

1)Sfarsit de octombrie- puiet de 1 zi in stup, ici colo cate ceva flori intarziate (ceva polen)
2) Hrana suficienta.
3) Seceta toata vara, ceva ploi in sept-oct., cand a mai inverzit cat de cat campul.
4) Hraniri de completare in aug-sept-oct=>punctul 2 (nu hrana e problema)
Albina de toamna a trebuit sa ingrijeasca puietul si s-a uzat prematur (mortalitate mare).
Familiile slabe (am bagat in iarna si familii sub 5 intervale), pe langa albina moarta de uzura, au ramas cu putina populatie, cele ramase murind pe capete. Cam 14 familii moarte dintr-o suta.
Cam asta e, pe scurt, cazul meu.
De ce am bagat familii slabe in iarna? Prietenii stiu de ce.
Cam asta e.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde gerulla77 » 05 Ian 2013, 15:57

Scuza-ma ca-mi dau cu parerea dar albinele tale au transformat zaharul in miere prea tarziu si s-au uzat,Hranirea de completare trebuie sa se incheie in mod ideal pana la 15 sept,dupa poate sa vina doar hraniri de stimulare,dar aici parerile sunt impartite.
gerulla77

Mesajde augustin » 05 Ian 2013, 16:00

gerulla77 scrie:Scuza-ma ca-mi dau cu parerea dar albinele tale au transformat zaharul in miere prea tarziu si s-au uzat,Hranirea de completare trebuie sa se incheie in mod ideal pana la 15 sept,dupa poate sa vina doar hraniri de stimulare,dar aici parerile sunt impartite.

Corect.
Noi am facut ultima hranire pe 6 oct. Asta ar fi punctu 5.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2013, 18:22

Cam multe moarte,greul de abia acum incepe,sau mai bine zis inca nici nu a inceput :?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR