Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pozitionare ghem la aceasta data

Mesajde danielmihai » 07 Ian 2013, 22:32

salutare! cum afecteaza tratamentul cu varachet efectuat tarziu mortalitaea albinelor?
danielmihai

Mesajde cucubau » 07 Ian 2013, 22:35

Daca tratamentul este efectuat prea tarziu , sunt eliminati parazitii ,dar foarte multe albine ; albine care constituie populatia de iarna ,au fost parazitate in stadiul de dezvoltare ,si ca drept urmare sunt mai slab dezvoltate .
........
cucubau

Mesajde danielmihai » 07 Ian 2013, 22:40

multumesc...am vrut sa mai fac si eu unul la inceput de decembrie cand am prins temperaturi frumoase dar bine ca nu l-am dat
danielmihai

Mesajde cucubau » 07 Ian 2013, 22:51

Te rog sa nu ma intelegi gresit , albinele nu sunt afectate de tratamentul efectuat tarziu , ele sunt afectate datorita faptului ca nu a fost efectuat la timp si o buna perioada de timp au existat in stup multi paraziti .
1 Acesti paraziti au parazitat albina adulta existenta in stup .
2 Au afectat albinele in stadiul de puiet capacit si ca drept urmare au iesit albine slab dezvoltate , albine care sunt predispuse sa moara mai repede.
Daca exista paraziti ,ori ce tratament , cu respectarea instructiunilor de folosire este binevenit .
........
cucubau

Mesajde Mircea_63 » 07 Ian 2013, 22:52

cucubau scrie:Impachetarea direct peste rame , se practica , iar verificarea se face cand albinele sunt adunate in ghem .

cucubau, am citit si postari de-ale apicultorilor care nu folosesc diafragma...

Verificarea de care spui... ma uit sa vad unde se afla ghemul si trag niste concluzii, dar cand prin timp frumos, pot scoate rame si mai ales pot muta rama plina de pe margine pe centru.
Ia cele spuse de mine mai degraba ca intrebare-parere decat ca afirmatie!

Daca omul asta a lasat rama plina 75%...ar trebui sa ajunga macar pana in februarie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde danielmihai » 07 Ian 2013, 22:57

cucubau scrie:Te rog sa nu ma intelegi gresit , albinele nu sunt afectate de tratamentul efectuat tarziu , ele sunt afectate datorita faptului ca nu a fost efectuat la timp si o buna perioada de timp au existat in stup multi paraziti .
1 Acesti paraziti au parazitat albina adulta existenta in stup .
2 Au afectat albinele in stadiul de puiet capacit si ca drept urmare au iesit albine slab dezvoltate , albine care sunt predispuse sa moara mai repede.
Daca exista paraziti ,ori ce tratament , cu respectarea instructiunilor de folosire este binevenit .

Am inteles!!!
danielmihai

Mesajde cucubau » 07 Ian 2013, 22:59

Sunt cazuri cand perioadele reci sunt destul de lungi ,cuibul nu a fost redus la spatiul ocupat de albina si ca drept urmare ghemul se formeaza pe o parte din rame , rad rezerva de miere de pe ramele care se afla si mor cu mierea langa ele pana cad se incalzeste .
........
cucubau

Mesajde Mircea_63 » 07 Ian 2013, 23:07

Am tot citi afirmatia asta. Momentan ma depaseste...

Sa zicem ca x are albina pe 5 rame cu 80-90% miere, iar y are 8 asemenea rame. Nu inteleg dece alea ale lui x ar termina mai incet mierea sau s-ar deplasa mai usor pe rame decat cele ale lui y?
Mircea_63

Mesajde cucubau » 07 Ian 2013, 23:30

Atunci cand se formeaza ghemul albinele prefera ramele mai vechi si mai putin pline . Daca in stup sunt mai multe rame decat sunt necesare ele se vor aseza pe cele mai goale si ca drept urmare vor ramane fara hrana mai repede decat cele care care au fost stranse corespunzator si rezervele au fost bine organizate.
........
cucubau

Mesajde jenica67 » 07 Ian 2013, 23:36

Lasa albinele in pace. Temperatura a fost destul de ridicata in stup, si ele nu au stat in ghem, de aia le-ai vazut sus. Nu au cum sa fi mancat atata miere. Daca citesti pe forumul vechi, o sa vezi la valer70 si albine active pe rame, ca au fost stimulate la -16 gr afara. Anul viitor pe langa tratamentul din primavara sa faci primul tratament de toamna, in luna august. Poti sa le deschizi cand va fi o zi calduroasa. Apropo pe cate rame era ghemul, cand ai vazut albinele deasupra (intrebare pentru a aprecia cantitatea de albina, ce o mai ai in stup)?
jenica67

Mesajde gica.mosu » 07 Ian 2013, 23:53

Un sfat (o parere) incercati sa iernati 2 fam pe 4-5 rame in st 12 r cu df intre ele si nu veti mai avea astfel
de probleme.Si inca ceva...mai conteaza si ce miere aveti in rame :roll: Si de felul cum impachetati
stupii!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 08 Ian 2013, 00:20

Mircea_63 scrie: Verificarea de care spui... ma uit sa vad unde se afla ghemul si trag niste concluzii, dar cand prin timp frumos, pot scoate rame si mai ales pot muta rama plina de pe margine pe centru.

Ba sezi mai bine cumintel, Mircea !
Sti ce risti daca-ti duci intentia la capat ?
iaca...
1. muti rama plina de pe margine pe centru... daca ai "noroc" nimeresti taman intre alea doua cu ceva puiet de-i posibil sa apara la sfarsit de ianuarie si ai largit cuibul eczact "la mare arta".
2. muti rama plina de pe margine pe centru...ai bafta si nimeresti langa puiet... mierea rece din rama "plina de pe margine" ==> care rus zicea ca frigul caleste organismele, Miciurin parca ? deci sa vezi ce puiet "calit" evacueaza albinele din stup cand da caldura...
3. Muti rama plina de pe margine pe centru... ai "ghinion si n-ai puiet da ai noroc de-o racire brusca a temperaturii in prima noapte...brr ce facil incalzeste albina rama aia de ai dat-o...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 08 Ian 2013, 00:35

Da! Adi, e limpede ce spui. Din fericire sunt doar la faza "ce ar fi daca". La puiet nu m-am gandit si nici la "acumularea de frig" din potentialul fagure adus de pe margine pe centru.

Sper ca fetele mele sa aibe hrana destula, iar in caz contrar...se pare ca tot turtele sunt solutia cea mai buna. Hai sa zicem ca ar mai fi solutii de adus fagurele in casa la caldura sau pus in cuib unul adus de la caldura, vazut unde este puietul etc, dar am un fix la a-mi imagina mereu ca am foarte multi stupi si de a ma intreba daca ii pot bibili in felul asta pe fiecare. N-ar fi imposibil, daca exista faguri cu miere la rezerva...

Din octombrie si pana acum, n-am deschis inca nici un stup. Drept e ca sunt curios sa arunc o ocheada. Doar le-am ascultat si par sa "toarca" linistit. Stiu ca le-am lasat rezerve serioase!
Mircea_63

Mesajde adriann » 08 Ian 2013, 00:50

i o rama din margine daca zici ca e plina de miere... si pune-o peste restul de rame....ca se descurca ele.dar intr-o zii cand e destul de calt...
adriann

Mesajde akmm » 08 Ian 2013, 13:26

GEKKY007 scrie:Am deschis acest topic pentru ca sunt in prima iarna cu albinute si petru ca vreau sa fiu sigur ca nu gresesc si pentru a ma lamuri am cateva intrebari : 1Unde trebuie sa se situeze ghemul la aceasta data?

Daca se continua acest topic este posibil sa avem mortalitati mai mari acolo unde nu ar trebui sa fie.
Eu raspund asa: La aceasta ora nu trebuie sa intereseze pe nimeni unde se afla ghemul.
Daca la intrarea in iarna a avut 10 kg de miere, o familie in mod normal pana la 1 martie nu trebuie deranjata.Ma refer la incepatori, cei ce nu stapanesc inca destul de bine dirijarea familiei prin hranire suplimentara.
Cei ce cred ca deja stiu ceva apicultura, tocmai bine deranjeaza familia si o pun pe mancat.
Iernare usoara.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde pin » 08 Ian 2013, 16:32

akmm scrie:
GEKKY007 scrie:Am deschis acest topic pentru ca sunt in prima iarna cu albinute si petru ca vreau sa fiu sigur ca nu gresesc si pentru a ma lamuri am cateva intrebari : 1Unde trebuie sa se situeze ghemul la aceasta data?

Daca se continua acest topic este posibil sa avem mortalitati mai mari acolo unde nu ar trebui sa fie.
Eu raspund asa: La aceasta ora nu trebuie sa intereseze pe nimeni unde se afla ghemul.
Daca la intrarea in iarna a avut 10 kg de miere, o familie in mod normal pana la 1 martie nu trebuie deranjata.Ma refer la incepatori, cei ce nu stapanesc inca destul de bine dirijarea familiei prin hranire suplimentara.
Cei ce cred ca deja stiu ceva apicultura, tocmai bine deranjeaza familia si o pun pe mancat.
Iernare usoara.

Foarte pertinente afirmatiile dumneavoastra. Eu sunt unul din cei pacaliti de discutiile de pe forum. Pana in sarbatori n-am avut nicio grija din partea albinelor deoarece stiam exact cum le-am pregatit pentru iarna. Avand prea mult timp liber de sarbatori am citit discutiile de pe forum si m-a mancat sa le vizitez si sa le vad la un stup sus pe rame. Bineinteles ca m-am panicat si m-am dus sa fac turte pentru a le administra. Surpriza insa dimineata cand m-am dus nu mai era una pe rame. Deranjul insa a ramas plus ca dupa ce am pus turta nu s-a mai asezat la fel de bine folia care era propolizata de albine in toamna.
pin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE