Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albinele in ianuarie

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 09 Ian 2013, 02:36

Buna si salutare tuturor.Sunt incepator in aceasta meserie fascinanta si fiind iarna ,avand mai mult timp acum vreau sa aud pareri despre cateva lucruri care ma macina.Am 25 familii de albine roi formati in 2012, si am fost ieri,6 ianuarie la ei,am observat ca toata albina era adunata sus,fiind foarte activa, mai putin la 2 la care ghemul nu era desfacut, le-am hranit cu turtite de 500g fiecare pentru orice eventualitate...Curiozitatea mea este daca impartasiti aceeasi parere ca si mine si adica, ca au ramas fara mancare fiind roi tineri toti si au intrat cu mai putina miere in iarna.
Multumesc si astept sugesti cu ce ar trebui sa fac in continuare.
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Re: albinele in ianuarie

Mesajde Razvan HD » 09 Ian 2013, 02:53

Daca albina e sus a ramas fara mancarica !
Bine ati facut ca ati pus turte !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 09 Ian 2013, 03:11

Razvan HD scrie:Daca albina e sus a ramas fara mancarica !

Multumesc.
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde ADITZU » 09 Ian 2013, 09:25

Da iti imartasesc parerea si eu am pait la fel la doi roi care au intrat slabi in iarna insa si la familii si mai bune
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde Mircea_63 » 09 Ian 2013, 10:40

Ovidiu, da si tu niste informatii mai complete:
- Cu cata hrana au intrat in iarna?
-Cat de pline au fost ramele (50-75-90%)?
-Pe cate intervale aveai albina inainte de a intra in ghem?
-Ce vreme era afara in momentul deschiderii? Soare/innorat, temperatura...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jonny_it » 09 Ian 2013, 14:04

Uite, si astea au ajuns "sus" si sigur au miere pana dupa 15 martie, cel putin!
Deci nu va luati doar dupa pozitia ghemului pentru ca o sa chinuiti albinele degeaba.

In momentul cand ai lasat 12 - 15 kg de miere in stup(completare facuta prin august), ai facut tratamentele antivarooa poate sa stea albinele intr-un picior .. sigur trec iarna cu bine. Bineinteles daca nu le chinuim toata ziua cu altele..

Pentru incepatori: calculati 1kg/luna, mai mult de atat nu consuma(media/aproximativ) in perioada de iarna(noiembrie/februarie) intr-o iarna normala.
Dupa ce se face cald alta este povestea. :)

Imagine
jonny_it

Mesajde janese » 09 Ian 2013, 14:12

pentru asta din poza ajungeau si 1,267 kg hrana!!!.12-15 kile e un lux pentru el!!!! :P la multi ani johnyit!!!!
janese

Mesajde jonny_it » 09 Ian 2013, 14:23

janese scrie:pentru asta din poza ajungeau si 1,267 kg hrana!!!.12-15 kile e un lux pentru el!!!! :P la multi ani johnyit!!!!

Asta este cel mai bun dintre lesinati! :lol: Anul acesta daca prind pe cineva cu aparatul foto/video pe langa stupii(pe la roi, ca restul sunt ok) mei ii dau la picioare, nu de alta dar ma face de ras! :lol:
(Intoxicatia cu polen din toamna a creat probleme mai mari decat mi-am dat eu seama atunci).

La multi ani Janese!
jonny_it

Mesajde proapis13 » 09 Ian 2013, 14:25

Daca tot l-ai deschis sa-l fotografiezi i-ai scos macar rama aia din stiga s-o dai dupa diafragma???
Salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 09 Ian 2013, 14:39

De ce ? Sa iasa albina deasupra si sa fie necesar de turta?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jonny_it » 09 Ian 2013, 15:00

proapis13 scrie:Daca tot l-ai deschis sa-l fotografiezi i-ai scos macar rama aia din stiga s-o dai dupa diafragma???
Salve :D

Daca ne uitam bine mergeau scoase 2 rame, dar in toamna, nu in ianuarie. Si daca ne gandim bine nu trebuia sa il deschid deloc dar pt o poza merge. :lol:

Oricum dupa ce se desface putin cuibul(prin martie :) ) o sa fie albine si acolo.

In salbaticie nu le stramtoreaza nimeni cuibul. Problema este ca acolo familiile ca cea din poza posibil sa nu supravetuiasca. :)
jonny_it

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 09 Ian 2013, 18:06

Mircea_63 scrie:Ovidiu, da si tu niste informatii mai complete:
- Cu cata hrana au intrat in iarna?
-Cat de pline au fost ramele (50-75-90%)?
-Pe cate intervale aveai albina inainte de a intra in ghem?
-Ce vreme era afara in momentul deschiderii? Soare/innorat, temperatura...

Albinele au intrat slabut in iarna. Pe 4 rame majoritatea, cu o suprafața de 75 % de miere pe 3 din 4 rame iar pe una din 4 50 %. Albina a fost multă, cred ca de aici si consumul mare. In momentul deschiderii stupilor erau -6 grade , poate aici am greșit , era cam frig dar vazand abundenta de albine sus mi-a fost frica sa le mai las fără mâncare,mentionez ca am deschis stupi doar câteva secunde pana am fixat turtita.Sper sa prind cat de curand o zi calduroasa cu temp peste 10 grade.:(.
Multumesc mult de sfaturi. Accept si critici..:).
Szilagyi Ovidiu

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 09 Ian 2013, 18:18

jonny_it scrie:

Uite, si astea au ajuns "sus" si sigur au miere pana dupa 15 martie, cel putin!
Deci nu va luati doar dupa pozitia ghemului pentru ca o sa chinuiti albinele degeaba.

In momentul cand ai lasat 12 - 15 kg de miere in stup(completare facuta prin august), ai facut tratamentele antivarooa poate sa stea albinele intr-un picior .. sigur trec iarna cu bine. Bineinteles daca nu le chinuim toata ziua cu altele..

Pentru incepatori: calculati 1kg/luna, mai mult de atat nu consuma(media/aproximativ) in perioada de iarna(noiembrie/februarie) intr-o iarna normala.
Dupa ce se face cald alta este povestea. :)

Imagine

Foarte buna poza data viitoare am sa fac si eu:).Problema la stupi mei e ca i-am lăsat fără atâta miere din lipsa de ea, familiile sunt roiuri din 2012,sa zic 8-10 kg pe stup. Tratamentele le-am facut la timp. Consumul de turtita uzeaza albina? Si daca stiti cam cat timp consuma turtita de 500 g, si la cat timp ar trebui sa hranesc din nou.
Multumesc mult.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde jonny_it » 09 Ian 2013, 18:26

Szilagyi Ovidiu scrie:Foarte buna poza data viitoare am sa fac si eu:).Problema la stupi mei e ca i-am lăsat fără atâta miere din lipsa de ea, familiile sunt roiuri din 2012,sa zic 8-10 kg pe stup. Tratamentele le-am facut la timp. Consumul de turtita uzeaza albina? Si daca stiti cam cat timp consuma turtita de 500 g, si la cat timp ar trebui sa hranesc din nou.
Multumesc mult.

Daca acum au 8-10 kg de miere nu puneti nici o turta, au miere suficienta pana in martie! Puneti doar acolo unde nu au miere si risca sa moara prin infometare.
Eu le pun cate o turta in martie(daca vremea nu permite sa le desfac si sa descapacesc miere dupa diafragma) si de obicei o consuma in cateva ore. Acum la gerul asta posibil sa stea sa se uite la ea. :)

Pun turte acum stuparii lenesi(adica cei care in august/septembrie nu au avut timp sa completeze cu miere unde era nevoie), cei care nu au avut timp(deh, apar si alte probleme uneori) si incepatorii(astia cred ca albinele sunt gaini si trebuie hranite zilnic). :)
jonny_it

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 09 Ian 2013, 18:34

jonny_it scrie:
Szilagyi Ovidiu scrie:Foarte buna poza data viitoare am sa fac si eu:).Problema la stupi mei e ca i-am lăsat fără atâta miere din lipsa de ea, familiile sunt roiuri din 2012,sa zic 8-10 kg pe stup. Tratamentele le-am facut la timp. Consumul de turtita uzeaza albina? Si daca stiti cam cat timp consuma turtita de 500 g, si la cat timp ar trebui sa hranesc din nou.
Multumesc mult.

Daca acum au 8-10 kg de miere nu puneti nici o turta, au miere suficienta pana in martie! Puneti doar acolo unde nu au miere si risca sa moara prin infometare.
Eu le pun cate o turta in martie(daca vremea nu permite sa le desfac si sa descapacesc miere dupa diafragma) si de obicei o consuma in cateva ore. Acum la gerul asta posibil sa stea sa se uite la ea. :)

Pun turte acum stuparii lenesi(adica cei care in august/septembrie nu au avut timp sa completeze cu miere unde era nevoie), cei care nu au avut timp(deh, apar si alte probleme uneori) si incepatorii(astia cred ca albinele sunt gaini si trebuie hranite zilnic). :)

Nu nu ,îmi cer scuze m-ati înțeles greșit, aveau atât la începutul iernii.8 -10 kg de miere aprox. , știam de completare doar ca fiind primul an nu am avut de unde neavând miere.
O seara buna.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde jonny_it » 09 Ian 2013, 18:46

Szilagyi Ovidiu scrie:Nu nu ,îmi cer scuze m-ati înțeles greșit, aveau atât la începutul iernii.8 -10 kg de miere aprox. , știam de completare doar ca fiind primul an nu am avut de unde neavând miere.
O seara buna.

Zahar, daca nu aveati miere faceti sirop de zahar si rezolvati problema. Sau alt inlocuitor.
Era mai bine sa il puneti in august(recomandat), septembrie(bine si atunci ..) si acum nu erau probleme. ;)
jonny_it

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR