joohny scrie:Multumesc D-le Bunca.Prin carti am citit ca matca incepe sa oua pe la 15 ianuarie.Sa nu ma mai complic o sa inchidfundul complet cu sibarul.O sa fie bine?
andrei_calinescu scrie:Si uite asa, cum zice nea Janese, facem ping-pong cu inventia secolului, fundul antivaroua.
Vara furtisag si albina ramasa sub sita la mutari(feromonul matcii e de vina), iarna pasari si altele.
Raman la fundul plin cu 5 sau 2 gauri in el, pentru transport.
Apropos, in Franta sitele in fund erau toto pentru transport, o treime din fund , si dispuse in spate(diametral opuse fata de urdinis).
De ce oare? Si ei se confruntasera cu albina ciorchine sub sita.
joohny scrie:Nu au aces pasarile mele la stupi.Daca le dau seminte otravite ,oare ma bate D-zeu?
joohny scrie:Va multumesc mult pt.raspunsuri.O sa ramin la ideea lui Bunka deocamdata dupa care poate imi mai vine vreo idee.Apropo,cam pe cind ar trebui sa inchid sibarul daca in carti se spune ca,cam incepind din 15 ianuarie matca incepe sa depuna oua.Sint din Moldova-Vaslui.Toate cele bune.
ilalexandru scrie:Daca in momentul de fata sunt familii pierdute...nu e bine! Astfel pana in aprilie multe se vor mai duce. In august am un sfat pt toti insa putini tin cont de el : "Dupa 1 septembrie nu mai faceti nici un fel de hranire sau stimulare a familiilor de albine". Astfel, dupa 25 septembrie foarte putine familii vor mai avea puiet capacit(exceptie cele cu matcile imperecheate tarziu). In jurul datei de 1 octombrie facute cuiburile finale pt iernare. Apoi, acolo unde e cazul, descapacite rame cu miere pt completarea rezervelor de hrana. Eu descapacesc la toate familiile cate o rama cu vreo 2 kg de miere. Matca nu mai incepe sa oua pt ca e o stimulare de o singura seara si astfel completeaza si ceva din zonele libere din mijlocul cuibului. Stau foarte linistit pana acum in ianuarie cand le mai administrez cate o turta de miere. Ieri am terminat de bagat la toti, desi nu aveau nevoie, dar se anunta geruri mari si stau eu si mai linistit. Toti au raspuns prezent. Am si nuclee pe doua rame. 13 bucati. Voarte valoroase in primavara pt matci. Sunt nuclee, nu familii, dar prin unificarea cu familiile fara matci, castig o familie. In rest sa speram ca o sa avem doua zile bune de zbor in ianuarie si lucrurile vor sta foarte bine.
Szilagyi Ovidiu scrie:Buna. Vreau sa va întreb,fiind si eu in aceeași situație, adică am completat acu 2 zile cu turtita de 500 g, si astept 2 zile frumoase pentru curatire, sa va întreb ca un sfat daca sa mai pun turtite, la ce interval, si la zborul de curatire sa iau capacele de la toate nu e nici o problema? Multumesc.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori