Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate Mare

Mesajde joohny » 09 Ian 2013, 17:16

Multumesc D-le Bunca.Prin carti am citit ca matca incepe sa oua pe la 15 ianuarie.Sa nu ma mai complic o sa inchidfundul complet cu sibarul.O sa fie bine?
joohny

Mesajde andrei_calinescu » 09 Ian 2013, 17:28

Si uite asa, cum zice nea Janese, facem ping-pong cu inventia secolului, fundul antivaroua.
Vara furtisag si albina ramasa sub sita la mutari(feromonul matcii e de vina), iarna pasari si altele.
Raman la fundul plin cu 5 sau 2 gauri in el, pentru transport.
Apropos, in Franta sitele in fund erau toto pentru transport, o treime din fund , si dispuse in spate(diametral opuse fata de urdinis).
De ce oare? Si ei se confruntasera cu albina ciorchine sub sita.
andrei_calinescu

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 17:34

joohny scrie:Multumesc D-le Bunca.Prin carti am citit ca matca incepe sa oua pe la 15 ianuarie.Sa nu ma mai complic o sa inchidfundul complet cu sibarul.O sa fie bine?

Lasa-i o fanta de 3-4 cm sa aiba pe unde sa respire si vezi daca se mai duc pasarile acolo...s-ar putea sa se bage daca s-au invatzat..daca e asa le inchizi suberele de tot pt cateva zile si dai de mancare niste seminte in alta parte la pasari...maresti treptat distanta fata de stupi unde dai troaca aia cu seminte..daca nu se mai duc la stupi deschizi sa ai 3-4 cm fanta.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 17:47

andrei_calinescu scrie:Si uite asa, cum zice nea Janese, facem ping-pong cu inventia secolului, fundul antivaroua.
Vara furtisag si albina ramasa sub sita la mutari(feromonul matcii e de vina), iarna pasari si altele.
Raman la fundul plin cu 5 sau 2 gauri in el, pentru transport.
Apropos, in Franta sitele in fund erau toto pentru transport, o treime din fund , si dispuse in spate(diametral opuse fata de urdinis).
De ce oare? Si ei se confruntasera cu albina ciorchine sub sita.

Eeeee...sita e foarte buna, si la transport, si la tratament..problema barbilor sub sita are rezolvare, eu nu am mai avut asa ceva de multi ani!!
Intr-adevar trebuie sa fie folosita cand trebuie si cat trebuie aerisirea aia...sita deschisa complet creste consumul in zonele cu ierni geroase sau cu vanturi puternice, trebuie inchisa...in zonele mai linistite e suficienta protejarea de vant, pot ramane si cu sitele deschise..in zona Timis Arad de ex.
Primavara sau la sfarsitul iernii cand se incepe cu puietul trebuie inchisa ca altfel creste consumul foarte mult...un sistem clopot (din macar 2 corpuri ) e indicat cand se foloseste fundul cu sita, din a doua jumatate a lunii mai incolo se poate lasa deschisa fara probleme, daca folosesti folie sau podisor fara aerisire e simpla rezolvarea barbilor de sub site..se deschide complet sus folosind o sita de transport si teoretic trebuie sa se retraga, daca e suprapopulat se mai pune un cat si tot asa se deschide sus si jos complet si albina intra inauntru singura!!
Odata cu venirea toamnei trebuie folosite iar suberele incepand cu racirea noptilor.
BUNKA

Mesajde joohny » 09 Ian 2013, 18:22

Nu au aces pasarile mele la stupi.Daca le dau seminte otravite ,oare ma bate D-zeu?
joohny

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 18:32

joohny scrie:Nu au aces pasarile mele la stupi.Daca le dau seminte otravite ,oare ma bate D-zeu?

Te bate SIGUR mai devreme sau mai tarziu...nu fa asta!!
Mai bine fa ce ti-am zis eu, si o sa fie ok...le saturi si pe ele daca le dai ceva seminte de floare si boabe de grau sau altele ...crupe etc si le si tii la distantza. Si la stupi fa ce ti-am zis si o sa fie ok!!
Nu le otravi ca o sa te coste mult asta!! :!:
BUNKA

Mesajde DaniRadu » 09 Ian 2013, 19:58

Ca o solutie impotriva pasarilor in special a pitigoilor eu intorc tabla(suberul).Tabla are capetele indoite la 90 grade si cand este asezat cuindoitura in sus etanseaza fundul lazii. Cu indoiturile in jos in fata si in spate ramane o fanta de 1 cm pe toata lungimea stupului. De asemenea inchid urdinisul. Aerisirea este suficienta(nu am avut condens) iar pitigoii nu mai deranjeaza albinele.
DaniRadu

Mesajde joohny » 09 Ian 2013, 20:13

Va multumesc mult pt.raspunsuri.O sa ramin la ideea lui Bunka deocamdata dupa care poate imi mai vine vreo idee.Apropo,cam pe cind ar trebui sa inchid sibarul daca in carti se spune ca,cam incepind din 15 ianuarie matca incepe sa depuna oua.Sint din Moldova-Vaslui.Toate cele bune.
joohny

Mesajde catalin_viezure_6 » 09 Ian 2013, 20:19

joohny scrie:Va multumesc mult pt.raspunsuri.O sa ramin la ideea lui Bunka deocamdata dupa care poate imi mai vine vreo idee.Apropo,cam pe cind ar trebui sa inchid sibarul daca in carti se spune ca,cam incepind din 15 ianuarie matca incepe sa depuna oua.Sint din Moldova-Vaslui.Toate cele bune.

nu incepe neaparat dupa 15 ian , acum depinde si de temperatura de afara eu am tras subarul cam 7-8 cm si asa il las
catalin_viezure_6

Mesajde andrei_calinescu » 09 Ian 2013, 20:55

Nu sunt carcotash, imi aduc aminte de o discutie cu tata Jean.
M-a intrebat: "Ma n'auzi, ce crezi despre fundul antivarroua?"
I-am zis parerea mea dupa care l-am intrebat si eu :" Dar matale ce crezi?"
Mi-a raspuns "Ma n-auzi, asta e o moda".

Fund antivarroua = din ce se spune colecteaza parazitii ce cad dupa tratamente,in sezon.
Acum, ce mai colecteaza,iarna? N-ar fi oare mai inteligenta obturarea lor?
Imi veti spune, ca iernati in clopot.
Dar facand abstractie de asta, ce credeti ar fi mai bine , ori ba?
Intreb , caci am sentimentul ca in ultimii ani, FA a devenit un principiu apicol, si cum zicea cineva maretz din poporul asta roman, "principiile ne despart, saracia ne apropie".
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 09 Ian 2013, 21:08

Ca dovada la ce spuneam despre francezi,despre sitele cu care lucreaza ei, o poza dintr-o ferma franceza(tu te rappel Nicus?), lucreaza cu caucaziene, in regiunea Provence(intre Marseille si Montpellier), se subantelege ca iernile sunt muuuuuuuuuuult mai blande decat ale noastre.
Oare ei E prosti?

Ce vad si cred, am impresia ca FA in Romania, a devenit un subiect de care unii se cramponeaza, numai ca asa e moda, si poate si pentru ca acum e subventionat prin PNA.
Eu cred ca aerul acela rece care intra nestavilit prin fund, una la mana solicita coaja ghemului mult, poate de aceea o depopulare mai mare la unii colegi.
Doi la mana , cred ca "impinge" ghemul in sus, mai rapid decat daca ar fi obturat, de unde multi colegi care reclama gheme sus, fara mancare, etc.
Sa nu uitam ca nu sunt multi colegi care ierneaza pe rame pline cu miere . In acest caz, cu fund varroua sau fara varroua, tot aia e.
Dar ce te faci cu coroane reduse, care sunt mistuite rapid?

Nu am pretentia sa fiti de acord, eu oricum nu am adoptat FA si nici nu intentionez. O sita de transport jos , DA , dar nu la poponetzu' gol.
Fişiere ataşate
roisor_caucaziana (Small).JPG
roi caucaziana cu sita 1/3
andrei_calinescu

Mesajde cobi » 09 Ian 2013, 21:32

Andrei, experienta ta este de necontestat...insa si in Ro sunt stupine mari si mici cu FA, cat si stupine mari si mici fara FA...si inca n-a plans nimeni la nivel macro....ca asa 3,14 stupi au ramas fara 3,14 albine mai putin eu consider ca-i subiectiv.

Personal sunt in faza de experiment zic eu pe 3 ani, ca sa trag o concluzie despre asa numita "moda"...ca sa pot vorbi despre FA in conditiile fizico- geografice si climatice unde am vatra. Cred ca atenuarea curentilor de aer este f importanta si un pas ar fi amplasarea stupilor la o inaltime de 50 cm de sol, cum spunea regretatul G. R. Cred ca aici trebuie combinat si cu folosirea suberul odata cu inceperea ouatului matci. Pana la urma fiecare e liber sa aleaga ce i se potriveste.

Personal stiu ca se exporta din RO stupi cu FA in Germania; or fi luat aia moda de la noi?!

Va salut!
cobi

Mesajde danielus71 » 09 Ian 2013, 21:37

Daca nu este inca puiet, iti convine sa lasi sertarul de la fundul AV putin deschis ca sa eviti condensul dinauntrul stupului.
In momentul aparitiei puietului inchidel tot si restringe cuibul.
danielus71

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 09 Ian 2013, 23:56

ilalexandru scrie:Daca in momentul de fata sunt familii pierdute...nu e bine! Astfel pana in aprilie multe se vor mai duce. In august am un sfat pt toti insa putini tin cont de el : "Dupa 1 septembrie nu mai faceti nici un fel de hranire sau stimulare a familiilor de albine". Astfel, dupa 25 septembrie foarte putine familii vor mai avea puiet capacit(exceptie cele cu matcile imperecheate tarziu). In jurul datei de 1 octombrie facute cuiburile finale pt iernare. Apoi, acolo unde e cazul, descapacite rame cu miere pt completarea rezervelor de hrana. Eu descapacesc la toate familiile cate o rama cu vreo 2 kg de miere. Matca nu mai incepe sa oua pt ca e o stimulare de o singura seara si astfel completeaza si ceva din zonele libere din mijlocul cuibului. Stau foarte linistit pana acum in ianuarie cand le mai administrez cate o turta de miere. Ieri am terminat de bagat la toti, desi nu aveau nevoie, dar se anunta geruri mari si stau eu si mai linistit. Toti au raspuns prezent. Am si nuclee pe doua rame. 13 bucati. Voarte valoroase in primavara pt matci. Sunt nuclee, nu familii, dar prin unificarea cu familiile fara matci, castig o familie. In rest sa speram ca o sa avem doua zile bune de zbor in ianuarie si lucrurile vor sta foarte bine.

Buna. Vreau sa va întreb,fiind si eu in aceeași situație, adică am completat acu 2 zile cu turtita de 500 g, si astept 2 zile frumoase pentru curatire, sa va întreb ca un sfat daca sa mai pun turtite, la ce interval, si la zborul de curatire sa iau capacele de la toate nu e nici o problema? Multumesc.
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde proapis13 » 10 Ian 2013, 00:11

Szilagyi Ovidiu scrie:Buna. Vreau sa va întreb,fiind si eu in aceeași situație, adică am completat acu 2 zile cu turtita de 500 g, si astept 2 zile frumoase pentru curatire, sa va întreb ca un sfat daca sa mai pun turtite, la ce interval, si la zborul de curatire sa iau capacele de la toate nu e nici o problema? Multumesc.

Cind ai timp trece si pe la adresa de mai jos
acolo se poarta discutiile despre turte ;)
viewtopic.php?f=9&t=2572
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 10 Ian 2013, 09:26

Va salut.E primul an cind iernez stupii,asa ca nu am expierienta.Cum am mai intrebat si mai sus,cam de cind trebuie sa inchid sibarul?Acum este cam 40 la suta inchis.Intreb deoarece in carti scrie ca in jur de 15 ianuarie matca incepe sa depuna oua.Modelul de iernare este ,,clopot''.Temperaturile au fost cam scazute in ultimele zile.Sint din Moldova-Vaslui.Va multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR