Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde proapis13 » 10 Ian 2013, 13:53

ghitacusman scrie:Candva am asistat la macatul copacilor care TREBUIAU taiati .(unul era prea batran, unul era bolnav,unul icurca cresterea celuilalt ,......nicidecum in banda rasa

Matale stii despre ce padure vorbesc; s-a mai taiat inca odat dupa anii ''90
Se v-a taia ,,la ras'' intre Crivina si Vrancea unde pomii sunt maxim de 15cm in diametru
NU se v-a taia sum coasta acolo unde ai avut stupii anii trecuti deoarece acolo ete privata
Am aici foto de anul trecut sa vedeti ca nu e vba despre copaci batrini
salve :D
Fişiere ataşate
DSC04751.JPG
DSC04750.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jr2 » 11 Ian 2013, 16:35

am intrat cam tarziu,nu am reusit sa citesc toate postarile,dar proiectul din prima pagina l-am citit;
cateva observatii:
-definitia apiculturii:) apicultura - ştiinţa care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea raţională a albinelor, în scopul folosirii produselor lor şi polenizarea florei entomofile; ramură agricolă din sectorul zootehnic ce cuprinde activitatea de creştere, reproducţie, ameliorare şi exploatare a albinelor melifere
daca apicultura este stiinta,metalurgia ce este?dar dactilografia? dar ceasornicaria?frizeria?dar apicultorii sunt oameni de de stiinta?toti?
o stiinta se ocupa cu studiul unui anumit domeniu,nu cu cresterea si ingrijirea rationala :lol: ......
-rolul albinelor in polenizare>decat veniturile din miere.beneficiar al polenizarii este intreaga societate umana!
-la definitii,nu este definita mierea,
-o)....... bază meliferă - resursa naturală meliferă alcătuită din flora spontană şi plante cultivate, existentă pe o anumită suprafaţă de teren, care produce nectar şi polen ce servesc drept sursă naturală de hrană pentru albine;........
doar nectar si polen?mierea de mana?
-interzicerea folosirii pesticidelor in perioada de inflorire si de secretie de mana
-interzicera furajerii albinelor cu toti substituientii de miere(zahar,apinvert,....)cu minim 8 zile inaintea culesului
-referitor la acordarea de vetre de catre...,formularea este ...ma abtin s-o cataloghez,adica apicultorul poate sa solicite...si ce daca poate! trebuie prevedere imperativa ptr detinatori -stat si autoritati locale-sa asigure vetre apicole temporare sau permanente
-cine calculeaza incarcatura de albine pe zona melifera X si cine da aprobarea ptr asezarea stupinelor?
-nu rezulta obligativitatea doctorului de vaci sa verifice sanatatea stupinelor ajunse la pastoral,sau a autorizatiilor sanitar-veterinare eliberate de omologul sau de la sursa transhumantei
-ce este familia de albine? care este configuratia ei minima? cate rame,din care cu puiet.....
-de ce trebuie monopolul anarz? imi garanteaza mie anarz ca cei care vin la pastoral in zona stupinei mele au o anumita rasa de albine?daca reginele mele se imperecheaza la zbor cu trantori de nus'ce rasa sau hibrid nedorite de mine?
-daca vreau sa cultiv facelia sau alte plante/arbusti meliferi,cine imi garanteaza ca nu vor veni o mie de stupine la cules?
-la ce distanta de stupina sunt raspunzator ptr intepaturile albinelor asupra oamenilor si animalelor?
-a cui lege este?a apiculturii sau a vanzatorilor de numere de plastic ?cum sa personalizez fiecare cat-cutie si la ce foloseste?
-care este "legea" roiului? cine-l prinde?cine fuge/fura mai repede?problema este pertinent reglementata in franta.

cam astea sunt nelamuririle mele la prima lectura.imi cer scuze daca aceste observatii au mai fost facute
Ultima oară modificat de jr2 pe 11 Ian 2013, 19:11, modificat de 3 ori în total.
jr2

Mesajde mechenici » 11 Ian 2013, 18:59

SALUT. Domnu proapis 13 .problema este ca nu o pazeshte nimeni am dato la ocol shi miau taiato rudarii(un fel de tzigani) acum bunicu a zis jos cu ia ca este de la tata shi eu tai am lemne ACUM dar miere la vara canci,am taiato toata in "90,am arato, curatzit la 2 ani shi e boboc dar este sat fara ciini taie cine vrea SHII o tai din nou toata shi 4 5 ani linishte o veni vreo lege mai buna sa tai numai eu 3lemne pe an shi atit.
mechenici

Mesajde jr2 » 11 Ian 2013, 20:19

o alta problema:
am stupina la stationar,in raza de zbor a albinelor este teren agricol.fermierul cultiva ce crede el ca este mai rentabil ptr el,inclusiv omg! eu ce fac,ca potrivit unei norme europene tre sa inscriptionez mierea asupra eventualului continut de polen provenit din omg! dar de unde stiu eu ca acele culturi sunt cu plante modificate genetic? nu ar trebui concubinul nostru sa fie obligat sa ne anunte ca are asemenea culturi?
jr2

Mesajde kiloz » 11 Ian 2013, 21:34

-definirea mierii:
ORDIN Nr. 522/798/317 din 11 august 2003 - Legex
www.legex.ro/Ordin-Nr.522-din-11.08.2003-38380.aspx
Ordinul 522/2003 ( ORDIN Nr. 522 din 11 august 2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii )
--daca vreau sa cultiv facelia sau alte plante/arbusti meliferi,cine imi garanteaza ca nu vor veni o mie de stupine la cules?
-nimeni

(4) Apicultorul are dreptul de a căuta şi recupera roiul plecat şi aşezat pe diverse proprietăţi, fără să producă pagubă proprietarului, în termen de 3 zile după ieşirea lui;
După care pierde dreptul de proprietate asupra lor şi pot fii recuperate şi de alte persoane;
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde jr2 » 11 Ian 2013, 21:43

-ordinul la care va referiti nu este lege!
ordinul este un act normativ de rang inferior si poate fi emis numai daca un act normativ de rang superior lui face trimitere la ordin!
-dupa 3 zile !cine le numara? al cui este,daca sunt mai multe stupine in zona?
la francezi,am inteles ca exista notiunea de "roi urmarit",adica l-ai vazut cand a iesit si te tii dupa el pana il capturezi! daca nu l-ai urmarit,nu-l mai poti revendica decat daca e pe proprietatea ta!
dupa 3 zile roiul e haat departe,deja este la locatia definitiva!
-si nu trebuie reglementata protectia celui care cultiva plante melifere ptr albinele lui? e legea apiculturii sau legea haiduciei?
jr2

Mesajde kiloz » 11 Ian 2013, 21:57

România permite cultivarea pe teritoriul său a porumbului modificat genetic. Au existat mai multe controverse de-a lungul timpului, inclusiv legate de conflicte de interese în cazul a doi foşti miniştri ai Agriculturii, Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, care ar fi avut legături cu americanii de la Monsanto, cel mai mare producător de OMG-uri din lume.

Monsanto este prezent în România şi a anunţat recent că intenţionează să investească în următorii doi ani 50 de milioane de dolari în unitatea de producţie de seminţe de porumb şi rapiţă pe care o deţine în Ialomiţa. Compania, cea mai mare la nivel mondial, a anunţat şi că vrea să acopere cu seminţe modificate genetic 300 de mii de hectare, adică 11% din întreaga suprafaţă însămânţată cu porumb în acest an pe piaţa locală.

Miza este imensă pentru Monsanto, în condiţiile în care în prezent România are cele mai mari suprafeţe însămânţate cu porumb din UE, iar anul trecut, producătorii au strâns peste 11 milioane de tone de porumb, a doua producţie la nivel european.

Cum ar putea evolua dezbaterea, însă, în contextul noului studiu francez? Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, spune la RFI că dacă autorităţile nu vor avea o poziţie clară, atunci ea ar trebui să vină de la consumatori, care să respingă produsele ce conţin organisme modificate genetic.

În tabăra cealaltă, Nicolae Hristea, directorul executiv al Asociaţiei AgroBiotechRo, producător de OMG-uri, spune că autorul studiului francez este un impostor şi că e vorba de ”un joc economic”, nu de un pericol real pentru sănătate.

Monitorul Oficial nr. 211 din data de 29 martie 2012
Actul nr. 61 din 26 martie 2012
Ordin privind autorizarea şi controlul cultivatorilor de plante modificate genetic şi măsuri pentru asigurarea coexistenţei plantelor modificate genetic cu cele convenţionale şi ecologice
Textul complet in format pdf... (pdf, 245 KB)

- POZITIA MEDIULUI ACADEMIC REFERITOARE LA PLANTELE MODIFICATE GENETIC (pdf, 207 KB)

- Suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic MON 810, în anul 2012 (pdf, 52,6 KB)
- Suprafeţele cultivate în scop comercial cu porumb modificat genetic MON 810, în anul 2011 (pdf, 20,6 KB)
- Suprafeţele cultivate în scop comercial cu porumb modificat genetic MON 810, în anul 2010 (pdf, 54,5 KB)
- Suprafeţele cultivate în scop comercial cu porumb modificat genetic MON 810, în anul 2009 (pdf, 78,4 KB)
- Suprafeţele cultivate în scop comercial cu porumb modificat genetic MON 810, în anul 2008 (pdf, 68,9 KB)
- Suprafeţele cultivate în scop comercial cu porumb modificat genetic MON 810, în anul 2007 (pdf, 52,2 KB)
kiloz

Mesajde proapis13 » 11 Ian 2013, 22:01

jr2 scrie:-ordinul la care va referiti nu este lege!

Asta e legea dupa care ne calauzim pina aparea cea noua
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=& ... OzS6WK-KLQ
Asta vine si completeaza vechea lege 89/98
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jr2 » 11 Ian 2013, 22:19

kiloz scrie:România permite cultivarea pe teritoriul său a porumbului modificat genetic. Au existat mai multe controve.......

eu nu spun ca e legal sau ilegal sa cultive omg-uri,eu spun ca prin lege,sa fie obligat sa ma anunte oficial,ca acele culturi sunt modificate genetic,deoarece am obligatia de a inscriptiona ca produsele mele apicole pot contine polen de omg.
jr2

Mesajde kiloz » 11 Ian 2013, 22:28

Te duci la dir. agr. judeteana si ceri informatii despre cultivatorii din zona si ai aflat tot ce te intereseaza!
kiloz

Mesajde jr2 » 11 Ian 2013, 22:42

eu nu vreau sa ma duc la directia agricola,ca nu stiu ce e aia si nici nu vreau sa stiu!eu am stupina "pe stationar",si el este "invadatorul",el sa ma anunte!
cum de altfel si eu sunt obligat sa fac specificarea de polen provenit de la omg!
dupa modul asta de gandire,ar trebui sa ma duc si la sfatul populr sa intreb daca au vreo informatie despre stropirea culturilor!
doar e legea apiculturii,nu a directiei agricole si nici a omg!
referitor la distanta dintre stupine:
) să respecte distanţa dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din păduri şi de minimum 300 m la culturile agricole;
eu ajung primul la masivul melifer,asez stupii,adapatorile,baraca etc. siiiiiiii capcanele pentru roi!
capcanele astea se aseaza la o distanta minimima de 250 de metri fata de stupina!
vine urmatorul si se aseaza la 100 m de mine! ce facem,ne luam la bataie?,ca eu nu vreau sa strang capcanele!
jr2

Mesajde Dila Daniel » 12 Ian 2013, 09:45

D.le Sasu Paul,filmuletul postat de dvs.,este aici
viewtopic.php?f=22&t=3295&p=105011#p105011
...unde puteti posta incontinuare despre viitorul alimentatiei.
Aici sa revenim la proiectul de lege.(o rugaminte adresata tuturor...)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2013, 10:05

jr2 scrie:) să respecte distanţa dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din păduri şi de minimum 300 m la culturile agricole;
eu ajung primul la masivul melifer,asez stupii,adapatorile,baraca etc. siiiiiiii capcanele pentru roi!
capcanele astea se aseaza la o distanta minimima de 250 de metri fata de stupina!

Asta cu distantele dintre stupine in pastoral inca este un vis frumos
legiuitorul nu reglementeaza decat faptul ca amplasarea unei stupine in pastoral trebuie sa tina cont ca fiecare stup sa aiba distanta fatya de cel de linga el de 2mp iar daca sunt ingraditi distanta pina la gard sa fie de 2m in linie dreapta
La paviulioane suprafata dedicata fiecaruia sa fie de 50mp
Nu se face nici-o referinta la ce distanta se amplaseaza cosnitele de prins roii si adapatorile
In schimb da lista cu incarcatura optima de stupi la hectar
Deci,in consecinta legea o face Comisia de pastoral

Art. 6/Legea 130/2010
Pentru utilizarea optimă a potenţialului melifer, se recomandă încărcături optime de familii de albine la hectar,
după cum urmează:
- salcâm - 15-30 de familii de albine/hectar;
- tei - 10-15 familii de albine/hectar;
- floarea-soarelui - 1-2 familii de albine/hectar;
- pomi fructiferi - 2-3 familii de albine/hectar;
- rapiţă - muştar - 2-3 familii de albine/hectar;
- leguminoase perene - 4-6 familii de albine/hectar;
- plante medicinale - 3-4 familii de albine/hectar; şi aromatice
- zmeuriş şi zburătoare - 3-5 familii de albine/hectar.

proapis13

Mesajde jr2 » 12 Ian 2013, 11:15

vorbeam de cu totul altceva,nu de incarcatura,ci de faptul ca eu amplasez la 250 de metri de stupina"varsata"capcanele ptr roi,care sunt prevazute cu Swarm catch with Nasanov,si astea trag toti roii din zona! ce fac,mai am voie sa le folosesc?
jr2

Mesajde proapi » 12 Ian 2013, 11:43

jr2 scrie:vorbeam de cu totul altceva,nu de incarcatura,ci de faptul ca eu amplasez la 250 de metri de stupina"varsata"capcanele ptr roi,care sunt prevazute cu Swarm catch with Nasanov,si astea trag toti roii din zona! ce fac,mai am voie sa le folosesc?

Si acum crezi ca legea trebuie sa cuprinda parti din tehnologie...capcanele cu feromoni nu prea dau rezultate si pot fi deja instalate de altcineva pana sa ajungi cu stupina, daca e sa o luam asa...nu este nevoie de articol in lege de braconaj apicol...
proapi

Mesajde filip » 12 Ian 2013, 11:49

Odata deschisa cutia Pandorei e greu de gestionat.In momentul cand nu vor mai exista produse subventionate,dispare si incrancenarea asociatiilor.Ori din cate am discutat ,acel moment se apropie.Acum ce sa zic ,mai trebuie ori nu o lege noua ramane de vazut.
filip

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA