De acum gata cu tamplaria ca am tocit tastatura...
Am iesit din iarna cu toti stupii, dar sa recunoastem: a fost o iarna blanda si fara surprize! Le-am pus cu o saptamana in urma turte cu ceva polen prin ele, iar duminica aceasta au avut activitate intensa. Carau polen!
Stand eu de vorba cu ele - eu obosit dupa targuiala de la Novi Sad, ele ocupate cu polenul - am decis de comun acord sa las pe duminica urmatoare stramtorarea cuibului. Sacagitele lucreaza din greu, semn ca au copilasi multi, cara polen ca marfarul, una dupa alta, alt semn bun, colac peste pupaza azi au avut zbor -la un stup- care dupa descrierea telefonica, pare zbor de orientare.
Mai sa fie...daca e asa, bravo lor!
Bobitza, catelandru din vara trecuta, e mereu certat ca se apropie de stupi. Adulmeca la urdinis si da din coada. Doar eu, adept al asezarii lucrurilor pe fagasul lor firesc, de la sine, ii iau apararea
-Lasa-l ca se vindeca el singur si e mult mai sigur ca apoi nu se mai apropie
Lucrand duminica, ca un pacatos ce sunt, am scapat ceva pe iesirea de la compresor si aliajul, casant fiind, s-a rupt. Pare o nimica toata, dar greu am gasit altul, la reprezentanta Einhell si costa cat un sfert din valoarea compresorului. Totusi, e bine de stiut ca au reprezentanta si pot fi gasite piese!
La deschiderea stupilor, cu o saptamana in urma, pentru administrarea turtelor, am vazut doar cateva albine moarte pe fundul stupilor. Ramele curate, fara urme de mucegai si fara kk de albina. In schimb, erau agresive si cateva si-au facut zborul de curatire pe hainele mele.
Roii de anul trecut, sunt mai activi la temperaturi mai scazute, decat o familie buna si mai agresivi. Se trag si din linii diferite. Tuturor le-au fost indepartate gratiile antisoareci si s-au apucat de scos suratele moarte. Pe una ma gandeam chiar sa o marchez...tragea deodata doua albine moarte. O fi Schwarzenneger-ul stupului!?
Mi-am stapanit curiozitatea de a vedea ce e in cuib si nu am desfacut ramele. Daca nu era puiet, ce sa fi facut? Nimic! Dar daca era? Deranjam si raceam cuibul. Am pus turte si am asteptat vreme mai calda pentru stramtorarea cuibului si rearanjarea ramelor.
Daca o tin ele tot asa, parca vad ca e plin cu pastura si n-am ce rearanja. Mai stii?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)