Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Inceputul inceputurilor

Mesajde florin.focsaneanu » 30 Aug 2011, 02:12

Buna ziua.

O prima informatie de care am nevoie si nu am reusit sa o gasesc pe forumurile de apicultura(si deocamdata nici la autoriati) este cum se poate obtine o harta a vegetatiei unei zone/judet etc.

Sunt interesat de zona Buzau si am trimis un mail autoritatilor competente (Directia silvica). Deocamdata nici un raspuns (poate trebe sa ma adresez altor institutii).

Caut un loc de stupina in zona, undeva pe langa DN10/raul Buzau (bineinteles ca nu la drum) de unde sa incep incet incet sa ma ocup de apicultura. Pentru asta vreau sa incep cat de poate de "ca la carte", macar sa fie o baza buna pentru viitor. Cu siguranta o sa treaca ceva vreme pana o sa ma descurc singur (anul acesta am tinut 2 stupi la un prieten care m-a invatat minimele lucruri ce trebuie sa le stiu) dar trebuie sa incep de undeva, primul pas este alegerea unei locatii corespunzatoare care sa ma ajute si sa imi "ierte" din greseli.

Am vazut pe drumul spre Bozioru activitate apicola intensa in timpul verii (pavilioane si stupine) deci acolo sigur este zona buna dar din pacate e cam departe de Buzau pentru cum mi-am planificat eu lucrurile.

Orice sfaturi si ajutor pe tema aceasta este binevenit si mai tarziu sunt convins ca o sa revin si pe alte teme.
florin.focsaneanu

Re: Inceputul inceputurilor

Mesajde liviu1965 » 30 Aug 2011, 08:45

Buna, bine ai venit
Exista o lege a petitiei prin care orisice institutie bugetara are obligatia ca in termen de maxim 30 zile sa raspunda la o cerere/petitie. Trebuie avut in vedere ca in momentul depunerii acesteia sa primesti un nr.de inregistrare.
Sfatul meu este sa suni si sa ceri nr.de inregistrare....
liviu1965

Mesajde Yojen » 30 Aug 2011, 09:58

harta vegetatiei o gasesti la primaria din zona respectiva la registrul agricol, 100% au sigur acum nush cat de bine stii sa comunici cu ei sa-ti zica , nu e o harta e un dosar cu parcelele in care scrie cei fiecare parcela padure, pasune, teren agricol....
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde un OM » 30 Aug 2011, 17:26

Din partea mea (cu toate ca sunt prin nastere buzoian), ai inceput foarte prost. Si daca o sa primesti vreo harta nu prea cred ca o sa te lamuresti. Harta unei regiuni nu o poti face decat tu informandu-te la apicultorii din zona sau si mai bine parcurgand diverse parcele pe jos, fiind atent la flora.
un OM

Mesajde florin.focsaneanu » 30 Aug 2011, 19:18

Multumesc de sfaturi. Oricum am facut si cateva drumuri in zona si o sa mai fac (stiu ca cercetarea in teren e indispensabila) dar m-am gandit ca e de ajutor sa am o harta pe posta de ghid.

"Cercetarea" de pana acum (2 drumuri in zona) a fost conjuncturala si doar in luna iulie ca asa s-a legat de alte treburi si numai in trecere pe drumurile principale (drumul spre Siriu si cel spre Bozioru).

Inevitabil daca nu o scot la capat cu autoritatile o sa ma iau numai dupa ce vad in teren dar orice informatie in plus nu strica mai ales ca pana in primavara e destul timp mort.

Multumesc
florin.focsaneanu

Mesajde gica » 30 Aug 2011, 22:34

florin.focsaneanu scrie:Buna ziua.
O prima informatie de care am nevoie si nu am reusit sa o gasesc pe forumurile de apicultura(si deocamdata nici la autoriati) este cum se poate obtine o harta a vegetatiei unei zone/judet etc.
Sunt interesat de zona Buzau si am trimis un mail autoritatilor competente (Directia silvica). Deocamdata nici un raspuns (poate trebe sa ma adresez altor institutii).

Orice sfaturi si ajutor pe tema aceasta este binevenit si mai tarziu sunt convins ca o sa revin si pe alte teme.

Cererea ta este bagata cu 100 de ani inainte de vreme.Ca or fi 70-80,ca or fi 120 de ani,tot un drac.Stranepotul tau va primi un raspuns corect.Si asta daca se revine cu cerere la cerere,daca se insista si daca se pistoneaza sistematic.
Nu este cazul sa deschizi usile cu capul ca nu au nimic concret acum.
gica

Mesajde florin.focsaneanu » 31 Aug 2011, 04:38

gica scrie:
florin.focsaneanu scrie:Buna ziua.

Cererea ta este bagata cu 100 de ani inainte de vreme.Ca or fi 70-80,ca or fi 120 de ani,tot un drac.Stranepotul tau va primi un raspuns corect.Si asta daca se revine cu cerere la cerere,daca se insista si daca se pistoneaza sistematic.
Nu este cazul sa deschizi usile cu capul ca nu au nimic concret acum.

Ideea nu mi-a venit din senin ci m-am gandit ca sunt pe net ca in exemplul de mai jos
http://www.cernatesti.go.ro/page/vegetatia.htm
Aici e doar o localitate, detaliu al unei harti vechi facuta pe tot jud.Buzau. Chiar daca harta pe tot judetul e din 1971 din cate spune acolo la nivel de masive compacte ar trebui sa fie ok, sau macar un punct de plecare sa imi fac o socoteala de locatii posibile, distante fata de masive de salcam etc. Ar fi mai usor sa am o asemenea harta dupa care sa ma ghidez pe teren decat sa imi "fac" singur harta la fata locului luand la pas chiar toate locurile.

Din cate am mai citit UE a pus un termen pentru realizarea acestor harti iar acum depinde de autoritatile locale daca copiaza din cele vechi sau baga munca de teren. Cert e ca o sa se intample chiar daca nu destul de repede sa imi fie de folos dar mai bine mai tarziu decat niciodata. O sa vina altii din urma cu solicitari similare pentru diverse activitati/proiecte.

Multumesc ca m-ati pus in tema oricum si sunt convins ca o sa mearga greu dar tot timpul exista o solutie, trebuie numai gasita.
florin.focsaneanu

Mesajde proapis13 » 31 Aug 2011, 09:00

Mergi la Google Earth si in stanga jos ai galeria Google Earth
Dai click pe rubrica mai multe iar de acolo mergi in locatzia dorita
O sa ai harta zonei dorite si o sa vezi ca zonele mai inchise sunt paduri
Te interesezi ce fel de masive sunt si alegi
In ceea ce priveshte culturile se schimba calimera deoarece fiecare astazi cultiva
ce vrea cum vrea si unde vrea fara sa anuntze primariile care au obligatzia sa faca un centralizator
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviu1965 » 31 Aug 2011, 11:06

Uite , ma bag si eu in seama..... anul acesta am luat cunostinta de faptul ca tarlalele dintr-o comuna/sat sunt lucrate de o sau cateva asociatii lucrative
Cel mai simplu este contactul cu acesti "patroni" , in primavara, intrucat ei stiu ce cultiva.....
Nu intereseaza persoanele fizice intrucat ei cultiva haotic....

E o idee... cine stie, poate ajuta
liviu1965

Mesajde proapis13 » 31 Aug 2011, 13:20

La un pahar de vorba am intalnit un fermier din MH ce are in arenda peste
1000Ha de pamant in DJ pe care anul acesta le-a cultivat cu rapita
Cand am cerut detalii despre rapita daca era sau nu melifera mi-a raspuns
ca toata rapita pentru ulei este melifera ca daca nu,nu s-ar dezvolta semintza
Am ramas prieteni si mi-a promis ca la anul o sa-mi faca cunoshtintza
cu unul dintre prietenii lui ce cultiva rapitza de peste 5 ani ca ei cunosc soiurile
si sunt in masura sa ma lamureasca mai bine
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MyBees » 02 Sep 2011, 01:31

Sa speram ca proiectul stupas.ro(link catre prezentarea proiectului) va putea intr-un final palpitant sa ne ajute in sensul asta si sa nu asteptam cei 100 de ani(pana si Brucan a fost mai omenos :) ) prevestiti de Nea Gica...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR