Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: IZGONITORUL - MODELE SI DIMENSIUNI,UTILIZARE

Mesajde proapis13 » 11 Ian 2013, 00:36

Daca faci ,,jocul ramelor'' nu o sa ai parte de cuib blocat...doar de miere in caturi ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 11 Ian 2013, 12:22

alt stupar scrie:Hm... tot patitu-i priceput, asa-i domn Nelu ? :lol:

@gabi bee...asa cum zici tu am zis si eu pana a le face.
Si totusi, sunt niste mici-mari neajunsuri !

care ar fi Adi acele neajunsuri de care zici , ca sa stiu inainte de a le face ? cat despre gratie deasupra cuibului da , e obligatoriu ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde B-father » 11 Ian 2013, 12:47

proapis13 scrie:Daca faci ,,jocul ramelor'' nu o sa ai parte de cuib blocat...doar de miere in caturi ;)

adica?
eu folosesc caturi de 1/2 redus
B-father

Mesajde marginean_mihai » 11 Ian 2013, 14:17

alt stupar scrie:Hm... tot patitu-i priceput, asa-i domn Nelu ? :lol:

@gabi bee...asa cum zici tu am zis si eu pana a le face.
Si totusi, sunt niste mici-mari neajunsuri !

puteti preciza care sunt "niste mici-mari neajunsuri" eu folosesc de cativa ani izgonitoarele-podisoare .Neajunsurile le-am pus pe seama prezentei puietului,spatiului insuficient(lipsa un cat gol intre cuib si magaziile cu miere),lipsa culesului,trantori prezenti in magazie care blocheza iesirea din izgonitor.
marginean_mihai

Mesajde proapis13 » 11 Ian 2013, 18:55

alt stupar scrie:stai Proapise ca ce zice Nellu_ar e oligatoriu de aplicat !
ai ceva urme de puiet prin ramele de magazie... poti sa intercalezi si mama izgonitoarelor ca tot nu-ti coboara albina !

Eu ma refer strict la un stup normal din punctul meu de vedere
Ce inseamna normal pt mine??
10 rame de 1/1in cuib dintre care 8-9 cu puiet
gratie hanneman si un cat de 1/2
In cazul asta NU are ca cauta puietul prin ramele de strinsura
ca exista exceptii cind regina trece prin gratie asta tine de ,,priceperea'' stuparului de a selecta regine ;)

Unde nu exista gratia eu unul acele rame de 1/2 cu puiet le-am folosit la completat roinite
sau le-am dat cate o regina si un hranitor de sirop si cu D-zeu inainte :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 11 Ian 2013, 23:46

gabi bee scrie:pt mine , o varianta buna ar fi ca izgonitorul sa fie folosit ca si podisor tot restul timpului cat nu avem de extras ! nu stiu daca incomodeaza cu ceva izgonitoarele din tabla sau din plastic daca stau si pe timpul iernii pe partea de jos dinspre rame !

folosesc izgonitor identic cu cel pus de Janese:
file.jpeg
file.jpeg (23.35 KiB) Vizualizat de 15924 ori

minusuri:
1. spre toamna propolizeaza gaurelele tunelelor metalice de vorbesti singur cand tre` sa le cureti. Alea... multe si marunte, nu cele prin care s retrage albina !
2. Ca sa fie cat de cat eficace, un izgonitor este construit asa fel incat intre tunelele metalice si ramele de cuib ramane oaresce distanta. Rezulta ca intre placa OSB/PFL/lemn pe care sunt montate si aceleasi rame de cuib avem oaresce distanta plus inaltimea tunelului. Mai rezulta ca distantele insumate ofera loc numa bun de fagurasi... daca ai si noroc sa fie plini cu miere e distractie la max :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde B-father » 12 Ian 2013, 01:00

proapis13 scrie:Daca faci ,,jocul ramelor'' nu o sa ai parte de cuib blocat...doar de miere in caturi ;)

revin cu rugamintea de a detalia "jocul ramelor"
una dintre cele mai mari probleme in stupina mea e blocarea cuibului in timpul culesurilor puternice si spre toamna cand se raceste putin noaptea.
B-father

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2013, 01:14

B-father scrie:

revin cu rugamintea de a detalia "jocul ramelor"
una dintre cele mai mari probleme in stupina mea e blocarea cuibului in timpul culesurilor puternice si spre toamna cand se raceste putin noaptea.

Cei ce se deplaseaza la floare ar trebui ca masura prventiva impotriva blocarii cuibului sa foloseasca colectorul de polen
1.polenul de floare NU este chiar atat de bun pt albine fiind gras
2in anumite conditii de umiditate devine toxic si atunci albinele muncesc a doua oara sa-l dea afara
3polenul de floare e mai util omului - de exemplu in prevenirea si tratarea prostatei

Jocul ramelor este atunci cind dupa o anumita perioada de timp scoti o rama gata construita
plina cu miere,polen,puiet sau pastura si introduci alta la construit sau gata construita

Pe unii inca ne mira insa albina stie inainte cu 2 saptamini ce v-a urma ; un cules puternic sau o cadere de cules din motive meteo
Toamna albinele puternice reusesc sa-si faca rezervele de pastura si nectar mai repede decat roii din iunie-iulie
Nu te impiedica nimeni sa faci ,,jocul ramelor'' din august pina la jumatatea lui septembrie
sa nu uitam nici faptul ca o rama cu polen data dupa diafragma nu mai este buna pt hranirea albinelor iarna
proapis13

Mesajde nellu.ar » 12 Ian 2013, 02:11

cu "jocul ramelor" sunt de acord,dar numai primavara pana la inceputul salcamului.apoi este suficient o regina tanara si magazia pusa si schimbata la timp sa previna blocarea cuibului.
nellu.ar

Mesajde B-father » 12 Ian 2013, 03:01

multumesc mult,
ceva asemanator faceam si eu dar nu stiam ca asa ii zice
din pacate nu pot monta culegatoarele in pastoral pt ca am stupii pe jos si inca nu-mi permit sa car dupa mine si postamentele.
B-father

Mesajde gabi bee » 12 Ian 2013, 11:43

alt stupar scrie:
gabi bee scrie:pt mine , o varianta buna ar fi ca izgonitorul sa fie folosit ca si podisor tot restul timpului cat nu avem de extras ! nu stiu daca incomodeaza cu ceva izgonitoarele din tabla sau din plastic daca stau si pe timpul iernii pe partea de jos dinspre rame !

folosesc izgonitor identic cu cel pus de Janese:
file.jpeg

minusuri:
1. spre toamna propolizeaza gaurelele tunelelor metalice de vorbesti singur cand tre` sa le cureti. Alea... multe si marunte, nu cele prin care s retrage albina !
2. Ca sa fie cat de cat eficace, un izgonitor este construit asa fel incat intre tunelele metalice si ramele de cuib ramane oaresce distanta. Rezulta ca intre placa OSB/PFL/lemn pe care sunt montate si aceleasi rame de cuib avem oaresce distanta plus inaltimea tunelului. Mai rezulta ca distantele insumate ofera loc numa bun de fagurasi... daca ai si noroc sa fie plini cu miere e distractie la max :D

da Adi , cred ca le propolizeaza , trebuie gasita o alternativa pt asta ! distantele insumate in care pot creste fagurasi pot fi reduse la minim 12 mm dar si asa albinele unesc cu fagurasi ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapi » 12 Ian 2013, 13:21

Izgonitorul cu sicane sau cel panzat (impregnat cu repelenti) nu este un element al stupului.
Se folosesc la recoltarea mierii si atat.
Necesar 3-40% din efectivul stupinei de productie.
proapi

Mesajde cobi » 12 Ian 2013, 16:05

proapi scrie:Izgonitorul cu sicane sau cel panzat (impregnat cu repelenti) nu este un element al stupului.
Se folosesc la recoltarea mierii si atat.
Necesar 3-40% din efectivul stupinei de productie.

Si daca am folosi, ipotetic vorbind, unul la 3 familii, asta inseamna ca la cel putin trei zile am elibera familiile de miere; la un numar mai mare de familii nu-i timp pierdut?

Unii pun izgonitorul intre catul gol si cel plin, si cand ajung a doua zi la noua locatie fac extractia. Daca ar fi mai putine izgonitoare, clar ca nu s-ar putea.

D-vostra cum procedati cu 3-40% izgonitoare din efectivul stupinei? (aici intra doar familiile de productie, cele care merg in pastoral)
cobi

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2013, 16:15

cobi scrie:
proapi scrie:Izgonitorul cu sicane sau cel panzat (impregnat cu repelenti)

Unii pun izgonitorul intre catul gol si cel plin, si cand ajung a doua zi la noua locatie fac extractia. Daca ar fi mai putine izgonitoare, clar ca nu s-ar putea.)

Se referea strict la izgonitorul impregnat cu repelenti
Cind folosesti un asemenea izgonitor in 30 min maxim se ia catul de pe cuib :!:
proapis13

Mesajde cobi » 12 Ian 2013, 17:40

proapis13 scrie:
cobi scrie:
proapi scrie:Izgonitorul cu sicane sau cel panzat (impregnat cu repelenti)

Unii pun izgonitorul intre catul gol si cel plin, si cand ajung a doua zi la noua locatie fac extractia. Daca ar fi mai putine izgonitoare, clar ca nu s-ar putea.)

Se referea strict la izgonitorul impregnat cu repelenti
Cind folosesti un asemenea izgonitor in 30 min maxim se ia catul de pe cuib :!:

Da, se pare ca m-au lasat ochii :roll:
Nu am folosit varianta izgonitorului impregnat cu repelenti.

Sorry dl Proapi :P
cobi

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2013, 18:04

A folosit cineva modelul asta de izgonitor??
Este nevoie numai de unul sau merge combinat cu cele de colturi??
Fişiere ataşate
izgonitor-de-albine-plastic (Copy).jpg
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE