Ioan Guist scrie:Am gasit si eu unul.Adica...nu-l-am mai gasit.
Ioan Guist scrie:Pe cinstitelea? Un stup , o familie pierduta, reprezinta o Familie pierduta!! Nu conteaza din cat.
Ioan Guist scrie:Pai e simplu de calculat![]()
daca ai 10 reprezinta 10%
Daca ai 100, reprezinta 1%
Daca ai 1000 reprezinta 0.1%
talex scrie:1.i-am ascultat si eu azi, e prima iernare, am 39, deocamdata is toti in viata, am insa mari rezerve la unul, ii murise regina prin august i-am dat regina noua, a semanat vreo doua rame, dar viespile l-au macinat, in noiembrie avea albina cat sa acopere bine jumate de rama. am vrut sa-l unesc cu alt stup care are o regina schioapa, dar un apicultor in varsta m-a sfatuit sa nu fac asta pentru ca aia schioapa o sa iasa din iarna, iar la asta cu putina albina sa-i scutur vreo doua rame cu albina de la stupii mai puternici , dar sa fiu atent sa nu iau si regina. inca e in viata. ce am observat - stupii cu podisor de plasa, peste care am pus un prosop, o patura si o perna de papura, nu au umezeala si condens deloc, la cei cu podisor de scandurele la care albinele au acoperit cu propolis si ceara orice gaura, au cam facut condens.
2.am observat ca pe acest forum toti apicultorii vorbesc despre hrana in timpul iernii, turte, apifonda. Buneii mei, tin minte, faceau o hrana doua cu sirop la sfarsitul lui august, inceputul lui septembie si nu mai interveneau pana in martie. nu hraneau niciodata in timpul iernii sau primavara (ca sa nu roiasca, asa ziceau ei) aveau 25 de stupi si practicau un albinarit traditional, tin minte ca pulverizau vara pe ramele cu albine cu zer de oaie. nu am auzit pe nimeni sa mai faca asa. astea sunt amintiri
Cristi Mocanu scrie:reply la punctul 2:
Si la mine este prima iernare, din 9 familii, 2 erau deasupra ramelor, semn ca nu mai au mancare, daca le-am completat rezervele, am facut-o la toti, gandindu-ma ca este o ocazie sa vad un ghem de iernat si starea lui prima data... am constatat ca starea lor era buna. Stimulatul intre 15 august si 1 septembrie are ca rol principal fortarea matcii sa ponteze ca sa intram in iarna cu puiet mult, rezultand un consum redus de hrana, etc. Referitor la interventia din ianuarie, dupa parerea mea poate aduce unui stupar si albinelor sale numai avantaje:
1. In cazul in care se strica vremea si ghemul nu se poate deplasa dupa hrana, vor muri de mancare cu mierea langa ele, pentru ca nu se deplaseaza de pe o rama pe alta decat dupa un zbor.
2. Daca pana in ianuarie nu ai putut sa umbli la ele sa le vezi starea, de ce sa nu umbli, sa le pui ceva hrana, pentru ca din nou poate aparea problema schimbarii vremii si ulterior rezultate?(pct 1) ?
3. Daca se incalzeste vremea interventia cu hrana in luna ianuarie poate avea acelasi rol ca si stimularea in luna august, rezultand o ponta mai buna a matcii, implicit familie mai puternica pentru culesurile ce vor urma.
4. De pe vremea bunicilor, in apicultura, ca si in multe alte domeniile, lucrurile au evoluat foarte mult si baza unui stupar profesionist trebuie sa fie in primul rand o buna documentare si a renunta la sfaturile date de altii care fac stuparit "dupa ureche".
PS daca m-am inselat in ce am spus, rog ca stuparii cu experienta sa ma corecteze.
Dila Daniel scrie:Cristi Mocanu scrie:Sa revenim la topic,ieri i-am verificat si eu .
Este ok...nu i-a furat nimeni.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori