Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde mitti22 » 12 Ian 2013, 14:15

27 intrati in iarna, 27 prezenti .Ce va fi Dumnezeu stie .Sper sa avem zbor de curatire ca de nu...va fi naspa.
Un om liber este acela care poate sa spuna ''nu''.Cel ce este constrans sa faca ceva, fara a putea sa spuna ''nu,, primeste statutul de sclav.
mitti22

Mesajde almasel » 12 Ian 2013, 14:50

Ioan Guist scrie:Am gasit si eu unul.Adica...nu-l-am mai gasit.

Nea Ioane, la matale unul in plus sau in minus cam tot acolo este, asta reprezinta 0,00% din cati ai... :D
almasel

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2013, 15:00

Pai e simplu de calculat :lol:
daca ai 10 reprezinta 10%
Daca ai 100, reprezinta 1%
Daca ai 1000 reprezinta 0.1%
:lol: :lol:
Pe cinstitelea? Un stup , o familie pierduta, reprezinta o Familie pierduta!! Nu conteaza din cat.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 12 Ian 2013, 15:09

Ioan Guist scrie:Pe cinstitelea? Un stup , o familie pierduta, reprezinta o Familie pierduta!! Nu conteaza din cat.

Indiferent câți stupi ai, 100 de euro nu-ți strică.
De când cu prețurile astea la material biologic, când mai moare câte unul, zic: iar am pierdut câteva milioane. Dar cum nu vând, nu prea socotesc în felul acesta. Drept e că nici mortalitățile nu sunt mari.
Pupe, sunt crios... din ce cauză nu l-ai mai găsit viu?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2013, 15:31

Din cauza unei defectiuni la "unealta" ce sta intre dalta si familie.Adica apicultorul .Adica eu.
O murit cu mancarea neatinsa. A fost numeric, sub limita constituirii de ghem viabil.L-am scapat la unirile de toamna.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde alin anghel » 12 Ian 2013, 17:43

Buna ziua! Este prima iernare pentru mine. Astazi fiind ceva soare am trecut pe la stupi pentru a scoate albinele moarte si resturile. La un stup la urdinis am vazut o pata verde-galbuie cu viros urat, acru. Albinele moarte scoase erau naclaite, ude si persista acel miros. Am ridicat capacul si plasa, mirosul era puteric si erau pete maronii pe rame. La urmatorul nu mai era nimic viu. Albinele murisera. Am gasit acelasi lucru, pete si miros acru. Ceilalti 6 stupi fara nici o problema. Imi cer scuze ca intreb: este vorba de diarie, de nosemoza? Mai pot salva roiul infectat? Am stupi 3/4 cu fund din lemn, cele 2 roiuri erau pe 4 rame. La cel pierdut s-a consumat 2 rame de miere, celelalte 2 fiind pline. Cel care inca mai exista nu stiu cat a consumat pentru ca nu am umblat in cuib. Restrangerea cuibului am facut-o tarziu, nu folosesc folie, peste rama cu plasa (in loc de podisor) am pus carton iar peste carton o perna subtire. Mai pot folosi cele 2 rame cu miere din stupul deja pierdut sau trebuie distruse? Va multumesc anticipat!
alin anghel

Mesajde Dila Daniel » 12 Ian 2013, 17:52

Ramele le poti stoarce mierea pentru consum propriu si apoi distruse.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde gigibecalul » 12 Ian 2013, 18:35

Ioan Guist scrie:Pai e simplu de calculat :lol:
daca ai 10 reprezinta 10%
Daca ai 100, reprezinta 1%
Daca ai 1000 reprezinta 0.1%

Si la mine, din 2, daca, Doamne freste, imi moare unul, inseamna ca am pierdut jumatate din efectiv!!!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde talex » 12 Ian 2013, 19:09

1.i-am ascultat si eu azi, e prima iernare, am 39, deocamdata is toti in viata, am insa mari rezerve la unul, ii murise regina prin august i-am dat regina noua, a semanat vreo doua rame, dar viespile l-au macinat, in noiembrie avea albina cat sa acopere bine jumate de rama. am vrut sa-l unesc cu alt stup care are o regina schioapa, dar un apicultor in varsta m-a sfatuit sa nu fac asta pentru ca aia schioapa o sa iasa din iarna, iar la asta cu putina albina sa-i scutur vreo doua rame cu albina de la stupii mai puternici , dar sa fiu atent sa nu iau si regina. inca e in viata. ce am observat - stupii cu podisor de plasa, peste care am pus un prosop, o patura si o perna de papura, nu au umezeala si condens deloc, la cei cu podisor de scandurele la care albinele au acoperit cu propolis si ceara orice gaura, au cam facut condens.

2.am observat ca pe acest forum toti apicultorii vorbesc despre hrana in timpul iernii, turte, apifonda. Buneii mei, tin minte, faceau o hrana doua cu sirop la sfarsitul lui august, inceputul lui septembie si nu mai interveneau pana in martie. nu hraneau niciodata in timpul iernii sau primavara (ca sa nu roiasca, asa ziceau ei) aveau 25 de stupi si practicau un albinarit traditional, tin minte ca pulverizau vara pe ramele cu albine cu zer de oaie. nu am auzit pe nimeni sa mai faca asa. astea sunt amintiri :)
talex

Mesajde Cristi Mocanu » 12 Ian 2013, 19:33

talex scrie:1.i-am ascultat si eu azi, e prima iernare, am 39, deocamdata is toti in viata, am insa mari rezerve la unul, ii murise regina prin august i-am dat regina noua, a semanat vreo doua rame, dar viespile l-au macinat, in noiembrie avea albina cat sa acopere bine jumate de rama. am vrut sa-l unesc cu alt stup care are o regina schioapa, dar un apicultor in varsta m-a sfatuit sa nu fac asta pentru ca aia schioapa o sa iasa din iarna, iar la asta cu putina albina sa-i scutur vreo doua rame cu albina de la stupii mai puternici , dar sa fiu atent sa nu iau si regina. inca e in viata. ce am observat - stupii cu podisor de plasa, peste care am pus un prosop, o patura si o perna de papura, nu au umezeala si condens deloc, la cei cu podisor de scandurele la care albinele au acoperit cu propolis si ceara orice gaura, au cam facut condens.

2.am observat ca pe acest forum toti apicultorii vorbesc despre hrana in timpul iernii, turte, apifonda. Buneii mei, tin minte, faceau o hrana doua cu sirop la sfarsitul lui august, inceputul lui septembie si nu mai interveneau pana in martie. nu hraneau niciodata in timpul iernii sau primavara (ca sa nu roiasca, asa ziceau ei) aveau 25 de stupi si practicau un albinarit traditional, tin minte ca pulverizau vara pe ramele cu albine cu zer de oaie. nu am auzit pe nimeni sa mai faca asa. astea sunt amintiri :)

reply la punctul 2:
Si la mine este prima iernare, din 9 familii, 2 erau deasupra ramelor, semn ca nu mai au mancare, daca le-am completat rezervele, am facut-o la toti, gandindu-ma ca este o ocazie sa vad un ghem de iernat si starea lui prima data... am constatat ca starea lor era buna. Stimulatul intre 15 august si 1 septembrie are ca rol principal fortarea matcii sa ponteze ca sa intram in iarna cu puiet mult, rezultand un consum redus de hrana, etc. Referitor la interventia din ianuarie, dupa parerea mea poate aduce unui stupar si albinelor sale numai avantaje:
1. In cazul in care se strica vremea si ghemul nu se poate deplasa dupa hrana, vor muri de mancare cu mierea langa ele, pentru ca nu se deplaseaza de pe o rama pe alta decat dupa un zbor.
2. Daca pana in ianuarie nu ai putut sa umbli la ele sa le vezi starea, de ce sa nu umbli, sa le pui ceva hrana, pentru ca din nou poate aparea problema schimbarii vremii si ulterior rezultate?(pct 1) ?
3. Daca se incalzeste vremea interventia cu hrana in luna ianuarie poate avea acelasi rol ca si stimularea in luna august, rezultand o ponta mai buna a matcii, implicit familie mai puternica pentru culesurile ce vor urma.
4. De pe vremea bunicilor, in apicultura, ca si in multe alte domeniile, lucrurile au evoluat foarte mult si baza unui stupar profesionist trebuie sa fie in primul rand o buna documentare si a renunta la sfaturile date de altii care fac stuparit "dupa ureche".
PS daca m-am inselat in ce am spus, rog ca stuparii cu experienta sa ma corecteze. :)
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde Adi Hodis » 12 Ian 2013, 20:00

Ai mei au raspuns ,,prezent" la apel saptamina trecuta si sint increzator ca vor raspunde si in martie.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dila Daniel » 12 Ian 2013, 20:12

Cristi Mocanu scrie:reply la punctul 2:
Si la mine este prima iernare, din 9 familii, 2 erau deasupra ramelor, semn ca nu mai au mancare, daca le-am completat rezervele, am facut-o la toti, gandindu-ma ca este o ocazie sa vad un ghem de iernat si starea lui prima data... am constatat ca starea lor era buna. Stimulatul intre 15 august si 1 septembrie are ca rol principal fortarea matcii sa ponteze ca sa intram in iarna cu puiet mult, rezultand un consum redus de hrana, etc. Referitor la interventia din ianuarie, dupa parerea mea poate aduce unui stupar si albinelor sale numai avantaje:
1. In cazul in care se strica vremea si ghemul nu se poate deplasa dupa hrana, vor muri de mancare cu mierea langa ele, pentru ca nu se deplaseaza de pe o rama pe alta decat dupa un zbor.
2. Daca pana in ianuarie nu ai putut sa umbli la ele sa le vezi starea, de ce sa nu umbli, sa le pui ceva hrana, pentru ca din nou poate aparea problema schimbarii vremii si ulterior rezultate?(pct 1) ?
3. Daca se incalzeste vremea interventia cu hrana in luna ianuarie poate avea acelasi rol ca si stimularea in luna august, rezultand o ponta mai buna a matcii, implicit familie mai puternica pentru culesurile ce vor urma.
4. De pe vremea bunicilor, in apicultura, ca si in multe alte domeniile, lucrurile au evoluat foarte mult si baza unui stupar profesionist trebuie sa fie in primul rand o buna documentare si a renunta la sfaturile date de altii care fac stuparit "dupa ureche".
PS daca m-am inselat in ce am spus, rog ca stuparii cu experienta sa ma corecteze. :)

Cristi
1-in acel caz...mor cu mierea in stup,dar nu langa ele.Aici este o problema de"bagat in iarna".Mierea trebuie sa fie in apropierea ghemului si in contact cu acesta,si nu... in stup.
2-Daca esti responsabil,din noiembrie,nu mai umblii sa le vezi starea,pana la primul zbor important de curatire din primavara.
3-"stimularea"pontei in ianuarie,este paguboasa.

Sa revenim la topic,ieri i-am verificat si eu .
Este ok...nu i-a furat nimeni. :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde laura » 12 Ian 2013, 20:16

Astazi am trecut pe la stupi si ambii zumzaie. Sper sa fie la fel pana in primavara.
laura

Mesajde sergiubee » 12 Ian 2013, 20:19

Salutare!Azi am fost la stupi si deoarece se vorbeste despre mortalitati deja.. mi-a fost putin frica asa ca l-am vetificat pe cel mai slab,un roi pe 3 intervale iernat exclusiv pe zahar .arata bine si-a facut ghemul in partea din fata si e inca jos,fara pic de condens.MI-am facut o parere ...nu trebuia sa il deranjez.Mai merg pe la ei peste o luna.
sergiubee

Mesajde CATALIN » 12 Ian 2013, 20:20

Dila Daniel scrie:
Cristi Mocanu scrie:Sa revenim la topic,ieri i-am verificat si eu .
Este ok...nu i-a furat nimeni. :)

pai cu lupu ala acolo cine are curaj ca am incercat eu.... :lol:

(am uitat numele)as fi zis bruno
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde danielmihai » 12 Ian 2013, 20:22

si la mine bazaie toti pana acum...sa speram ca nu avem nevoie de coliva! ;)
danielmihai

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR