Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: STAS pentru Layens

Mesajde Gheorghevici Iulian » 11 Ian 2013, 09:19

stefeug scrie:Multumesc!
cine a mai folosit, si nu e secret, ne poate da o parere pe aceasta tema?

Eu mi-am făcut două lazi tip Layens dar de populat în primăvară, urmează să le vopsesc! Ramele au sus cu tot cu urechiușe 330 mm, înălțimea ramei de 440 mm(deci interiorul este de 280 x 410 ) Am optat pentru varianta asta (Dadant dar vertical) pentru a putea da în primăvară rame la crescut și în stupii Dadant care îi am - nu am rame pentru Layens crescute și în zona mea nu am auzit pe nimeni să facă roi la pachet. Corpul are următoarele dimensiuni: l=310, L=450, H= 450 - pe interior. Eu așa am făcut, nu e chiar STAS Layens dar principalul avantaj este că se pot folosi rame de la Layens la Dadant și invers. Corpul e pentru pat cald făcut și am făcut și etaj de 1/2 care vine în pat rece și are 8 rame. După ce îi vopsesc și îmi vin și ramele comandate am să pun niște poze. În practică nu știu cum se comportă, voi vedea. ;)
Gheorghevici Iulian

Mesajde teinegru64 » 11 Ian 2013, 13:53

Nu stiu cat de puternice sunt familiile tale ......dar e posibil ca in primavara sa le gasesti in pom fara sa adune macar o lingura de miere in cat.Albinele stiu cu cel putin doua saptamani inaintea noastra ce au de facut.Cele mai bune rezultate le am cu rame 1/1 in cat.chiar si cu rame de ME am fost nevoit sa improvizez, http://teinegru64.sunphoto.ro/experimen ... CELFNUSMLJ Asa ca mare atentie cu ramele 1/2 in cat.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Gheorghevici Iulian » 11 Ian 2013, 14:00

teinegru64 scrie:Nu stiu cat de puternice sunt familiile tale ......dar e posibil ca in primavara sa le gasesti in pom fara sa adune macar o lingura de miere in cat.Albinele stiu cu cel putin doua saptamani inaintea noastra ce au de facut.Cele mai bune rezultate le am cu rame 1/1 in cat.chiar si cu rame de ME am fost nevoit sa improvizez, http://teinegru64.sunphoto.ro/experimen ... CELFNUSMLJ Asa ca mare atentie cu ramele 1/2 in cat.

La primăvară vreau să bag câte un roi în ele, dacă se dezvoltă pe 12 rame și urcă și în etaj mai fac și un cat de 1/1, dar totul va fi după salcâm, eu mi-aș dori așa dezvoltare dar eu știu? Am să văd. Mulțumesc pentru sfat, de la pozele dumneavoastră m-am molipsit și după m-am mai documentat. :D
Gheorghevici Iulian

Mesajde stefeug » 11 Ian 2013, 23:47

si eu vreau sa construiesc Layens, doar ca am aceasta nedumerire: daca voi folosi FA 1/1 cum se vor comporta albinele in ei? chiar nu a mai folosit nimeni sau e secretomania asa de mare? avantajul ramei 1/1 inversa este ca se pot utiliza diferitele echipamente, in speta centrifuga!
PS: vad in unele poze ale lui teinegru ca apar rame layens cu fagurii construiti cu celula hexagonala cu laturi inferioare-superioare si nu cu unghiuri!
stefeug

Mesajde un OM » 12 Ian 2013, 00:16

Nu inteleg intrebarea. Albinele se simt bine si pe Dadant si pe Layans. Probabil crezi ca fagurele are din matrita un anumit unghi care favorizeaza ca mierea sa nu curga? Nu este adevarata afirmatia. Detaliaza.
un OM

Mesajde stefeug » 12 Ian 2013, 10:00

daca te uiti cu atentie la o celula hexagonala de fagure vei constata ca asezarea normala este cu doua laturi perpendiculare pe sol. atunci cand se intorce fagurele cu 90 de grade se schimba orientarea fagurelui; hexagonul ajunge sa aiba doua laturi paralele cu solul. nu stiu daca am fost destul de clar ...
stefeug

Mesajde Gheorghevici Iulian » 12 Ian 2013, 14:47

stefeug scrie:daca te uiti cu atentie la o celula hexagonala de fagure vei constata ca asezarea normala este cu doua laturi perpendiculare pe sol. atunci cand se intorce fagurele cu 90 de grade se schimba orientarea fagurelui; hexagonul ajunge sa aiba doua laturi paralele cu solul. nu stiu daca am fost destul de clar ...

Intră la domnul Teinegru la linkul de mai sus și vezi că are poze cu rame de layens pline cu puiet și nu le deranjează că foița de ceară e întoarsă invers. ;)
Gheorghevici Iulian

Mesajde Gheorghevici Iulian » 12 Ian 2013, 14:48

Gheorghvici I scrie:
stefeug scrie:daca te uiti cu atentie la o celula hexagonala de fagure vei constata ca asezarea normala este cu doua laturi perpendiculare pe sol. atunci cand se intorce fagurele cu 90 de grade se schimba orientarea fagurelui; hexagonul ajunge sa aiba doua laturi paralele cu solul. nu stiu daca am fost destul de clar ...

Intră la domnul Teinegru la linkul de mai sus și vezi că are poze cu rame de layens pline cu puiet și nu le deranjează că foița de ceară e întoarsă invers. ;)

http://teinegru64.sunphoto.ro/experimen ... s/37251331
Gheorghevici Iulian

Mesajde stefeug » 12 Ian 2013, 17:11

Multumesc!
asta am vazut si eu la dansul si spuneam mai sus! doar ca ma intrebam daca s-a observat vreo influenta in timp asupra familiei, tinand cont ca in mod natural, colonia construieste faguri cu laturile hexagonului perpendiculare pe sol?
stefeug

Mesajde teinegru64 » 12 Ian 2013, 18:38

Ceva este posibil sa fie...probabil la ......dezvoltarea varooa.Dupa cum ati putut vedea am avut cateva modele de layens + cat.In final eu zic ca am reusit sa am un stup comod .....layens+ cat+ camera de vizita..Sunt doi ani de camd lucrez cu acest tip si sunt foarte multumit.In aceasta vara dupa ce verificam un astfel de stup il insemnam ca bun de selectie....apoi discutam cateva minunte cu ucenicii ...poate vom reusi sa aflam de ce unu merge mai bine ca altul :P Dupa efectuarea tratamentelor am vazut ca paduchii cazuti erau nesemnicativi in comparatie cu ce cadea la alte familii. Pe moment ,cand vedeam acel puhoi de albina ,am gandit ca am reusit sa obtin mult doritele albine care se deparaziteaza singure.....dar ceva nu se lega , deoarece matcile surori .....dadeau diferente mari.Si in iarna trecuta si in iarna asta cred ca am privit de sute de ori pozele cu cele trei tipuri de stupi ce au camera de vizita , incercand sa inteleg de ce unu merge si doi nu?
Deci layensul e singurul care are celule de albina dispuse invers ....dar.....rama claditoare cu celule de trantor cladite natural .
Oare ?????varooa sesizeaza acesta diferenta....si da navala in rama construita natural , bonus ca este plina si cu puiet de trantor ??
Sincer...nu prea cred asa ceva .In orice caz voi fi mult mai atent la anu.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ignatius » 19 Ian 2013, 19:24

Va salut
In jud. Vrancea com. Suraia un apicultor in varsta de 80 ani, face apicultura de vreo 55 ani. DE la inceput face cu orizontali Layens, 20 rame in pat rece. In ultimii 15 are in paralel si 15 familii dadant imreuna cu vreo 30 de layens ( aveo vreo 60 cand era mai tinerel). A spus ca fara discutii orizontalul dadant este mai slab decat orizontalul Layens, si asta o spune dupa 15 ani de comparatii. Foloseste de cand se stie fagurele Dadant pus invers, are ramele de dadant inversate si le insarmeaza astfel: 2 sarme in diagonala si 2 verticala, si nu are nici cea mai mica problema. Am uitat sa ma uit la centrifuga. Faceam un calcul si o comparatie. daca pe pavilion apicol cu spatiu util de 7 metri lungime/ rand, incap 14 orizontali in pat cald, cu stupi layens incap 20. daca tii doar doua randuri de layens vei avea 40 stupi pe o parte si 40 pe cealalta parte, total 80 stupi. Pe un pavilion Dadant orizontal cu trei randuri vei avea 42 si 42 pe cealalta parte in total 84, se pierd 4 stupi dar se castiga ca nu mai apare depopularea masiva de inaltime
I-am povestit de stupii layens a lui Dobre (lLayens vertical cu 12 rame) si pt ca este foarte calculat, nu si-a dat nici o parere, el nu face referiri decat la ce a experimentat.
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 21 Ian 2013, 00:18

Va salut
Plecand de la fagurele Dadant STAS, 410x260, ce dimeniuni ar trebui sa aiba rama Layens ca sa foloseasca acest fagure inversat? Cumva rama ar trebui sa fie hxl - 440x280 ??? atunci interiorul unei lazi Layens ar trebui sa fie: hxl ( 460x296) ????
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde gabi bee » 21 Ian 2013, 00:29

ignatius , scrie si tu la avatar cate ceva despre tine , locatie , varsta , ca sa stim si noi cu cine vorbim !

despre rama , e simplu , daca vrei sa folosesti fagurele dadant intors poti face interiorul ramei lat de 27 sau 28 cm iar inaltimea interioara de 42 cm la care se adauga grosimile leaturilor ! daca alegi latimea interioara de 28 , mai adaugi 2 cm grosimile leaturilor laterale si inca 1,5 cm distantele insumate dintre rama si peretele lazii si rezulta interiorul lazii de 31,5 cm ! la inaltime ai 42+2+1=45cm rama si mai lasi 1cm deasupra si 1-2 dedesubt si ai inaltimea lazii de 47-48 cm !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde valigorj » 21 Ian 2013, 11:54

PT IGNATIUS\ da 2 pagini in urma si cred ca e ceace cauti.apropo de ce spunea dl din Suraia o cunostinta de a mea spunea ca tinea orizontali de LAYENS pt miere,iar orizontali DADANT pt a vinde roiuri.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde ignatius » 21 Ian 2013, 13:25

valigorj scrie:PT IGNATIUS\ da 2 pagini in urma si cred ca e ceace cauti.apropo de ce spunea dl din Suraia o cunostinta de a mea spunea ca tinea orizontali de LAYENS pt miere,iar orizontali DADANT pt a vinde roiuri.

Am gasit, asa e cum ma gandisem si eu, astea sunt dimensiunile ramei layens cu fagure dadant inversat. multumesc
Layens orizontal pt miere, e ok, simplu, bun si productiv. multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde stefeug » 18 Apr 2013, 21:24

mi-am facut rame Layens cu interiorul ramei de 28X42 (exterior 30X45)
cum realizati insarmarea la acest tip de rama? eu am pus 8 sarme orizontale.
stefeug

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR