sergiubee scrie:Parerea mea este ca se greseste cu hranirile astea asa timpurii.Daca stii domnule ca le-ai asigurat hrana pt ce mai e nevoie sa le dai turta,le faci mai mult rau.Zicea domnu' Cristi Mocanu ca stimulezi regina sa ponteze.Gresit parerea mea ,noi nu avem nevoie de asa ceva inca,deoarece in cazul unui ger ca anul trecut o sa stea pe puiet si or sa dea ortu popii+ca or sa consume si daca nu au zbor de curatire se murdaresc pe ele . Cred ca turta este acuma doar pt salvare in cazul lipsei de hrana.Iernare uscata tuturor!!!!
sergiubee scrie:Parerea mea este ca se greseste cu hranirile astea asa timpurii.Daca stii domnule ca le-ai asigurat hrana pt ce mai e nevoie sa le dai turta,le faci mai mult rau.Zicea domnu' Cristi Mocanu ca stimulezi regina sa ponteze.Gresit parerea mea ,noi nu avem nevoie de asa ceva inca,deoarece in cazul unui ger ca anul trecut o sa stea pe puiet si or sa dea ortu popii+ca or sa consume si daca nu au zbor de curatire se murdaresc pe ele . Cred ca turta este acuma doar pt salvare in cazul lipsei de hrana.Iernare uscata tuturor!!!!
Cristi Mocanu scrie:sergiubee scrie:Parerea mea este ca se greseste cu hranirile astea asa timpurii.Daca stii domnule ca le-ai asigurat hrana pt ce mai e nevoie sa le dai turta,le faci mai mult rau.Zicea domnu' Cristi Mocanu ca stimulezi regina sa ponteze.Gresit parerea mea ,noi nu avem nevoie de asa ceva inca,deoarece in cazul unui ger ca anul trecut o sa stea pe puiet si or sa dea ortu popii+ca or sa consume si daca nu au zbor de curatire se murdaresc pe ele . Cred ca turta este acuma doar pt salvare in cazul lipsei de hrana.Iernare uscata tuturor!!!!
se poate considera ca o stimulare numai in cazul in care vremea de afara este prielnica fapt care iti ofera avantaje...daca vremea este urata, turta nu reprezinta decat un supliment daca au ramas sau vor ramane fara hrana. Sa nu-mi spui ca daca e cald afara, in natura NU nectar, decat polen, ele au turta deasupra capului, nu inseamna ca doamna NU oua mai mult. Vorbesc de 1-15 februarie. Aaa, inca ceva, albinele rezista intre 100-120 zile fara zbor de curatire.
Cristi Mocanu scrie:4. De pe vremea bunicilor, in apicultura, ca si in multe alte domeniile, lucrurile au evoluat foarte mult si baza unui stupar profesionist trebuie sa fie in primul rand o buna documentare si a renunta la sfaturile date de altii care fac stuparit "dupa ureche".
PS daca m-am inselat in ce am spus, rog ca stuparii cu experienta sa ma corecteze.
sandum57 scrie:Salutari stuparilor noi si vechi
Eu ma numar in prima categorie, cu a doua iarna la activ si 35 de familii.
Bilantul in 12 ianuarie este: 4 familii moarte.
Tragic!
Una din familii nu mai avea hrana deloc, iar celelalte trei aveau miere pe jumatatea ramei; probabil ghemul nu s-a putut deplasa.
Ca si masuri am administrat turte de serbet de zahar in pungi deasupra ramelor, care sunt neatinse dupa cateva zile, chiar si in cazul ghemurilor care erau deja sus.
In toamna proviziile nu au fost grozave, (doar stationar, zona de deal), dar nici unu am stors miere deloc, si am administrat si circa 3 l sirop/familie slaba.
Circa jumatate din familii au fost roiuri cumparate in primavara si roiuri obtinute prin mutatie simpla.
Prea multe nu vad ce se mai pot face, fiind foarte frig -5 grade ziua.
Spor maxim tuturor stuparilor, mai ales ca aceasta ocupatie este atat de importanta1
BUNKA scrie:
De ce nu s-au deplasat?...aveau puiet?..sau nu le place sa mearga inainte si inapoi...poate firesc e sa se deplaseze in sus...poate e prea larga lada, prea lunga rama, prea imprastiate rezervele, poate nu le-ai strans bine pe mai putine rame din toamna!
Nu le-ai verificat de hrana in toamna?...normal se face lucrul asta ca desi nu ai extras e posibil sa nu fi avut suficiente rezerve si asta sa fie doar inceputul...daca situatia e generalizata in stupina pica unul cate unul pe rand.
Cum ai facut serbetul ala de zahar??
Ce fel de pungi ai folosit??...Le-ai taiat, le-ai intepat??...unde??
Cat de tare e serbetul ala?
3 L de sirop nu inseamna nimic..daca rezervele erau slabe!
-5 grade nu e frig...in primii ani de stuparit am facut interventii si la -22 de grade, si am salvat stupii!!
Analizeaza atent situatia..poate nu e roza si poate mai poti face ceva!
Succes!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori