Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde sergiubee » 12 Ian 2013, 20:30

Parerea mea este ca se greseste cu hranirile astea asa timpurii.Daca stii domnule ca le-ai asigurat hrana pt ce mai e nevoie sa le dai turta,le faci mai mult rau.Zicea domnu' Cristi Mocanu ca stimulezi regina sa ponteze.Gresit parerea mea ,noi nu avem nevoie de asa ceva inca,deoarece in cazul unui ger ca anul trecut o sa stea pe puiet si or sa dea ortu popii+ca or sa consume si daca nu au zbor de curatire se murdaresc pe ele . Cred ca turta este acuma doar pt salvare in cazul lipsei de hrana.Iernare uscata tuturor!!!!
sergiubee

Mesajde danielmihai » 12 Ian 2013, 20:43

sergiubee scrie:Parerea mea este ca se greseste cu hranirile astea asa timpurii.Daca stii domnule ca le-ai asigurat hrana pt ce mai e nevoie sa le dai turta,le faci mai mult rau.Zicea domnu' Cristi Mocanu ca stimulezi regina sa ponteze.Gresit parerea mea ,noi nu avem nevoie de asa ceva inca,deoarece in cazul unui ger ca anul trecut o sa stea pe puiet si or sa dea ortu popii+ca or sa consume si daca nu au zbor de curatire se murdaresc pe ele . Cred ca turta este acuma doar pt salvare in cazul lipsei de hrana.Iernare uscata tuturor!!!!

miere au.... putin probabil sa moara de foame! cuvantul coliva avea alt sens nu de turta! ;)
danielmihai

Mesajde sebestyen tibor » 12 Ian 2013, 20:54

Am ascultat si eu , din 35 cit am iernat toate sunt in viata, dar iarna mai are putere ca si anul trecut mult este pina in martie cind putem zice ca am trecut de greu. Miere au de calitate.
sebestyen tibor

Mesajde Cristi Mocanu » 12 Ian 2013, 21:30

sergiubee scrie:Parerea mea este ca se greseste cu hranirile astea asa timpurii.Daca stii domnule ca le-ai asigurat hrana pt ce mai e nevoie sa le dai turta,le faci mai mult rau.Zicea domnu' Cristi Mocanu ca stimulezi regina sa ponteze.Gresit parerea mea ,noi nu avem nevoie de asa ceva inca,deoarece in cazul unui ger ca anul trecut o sa stea pe puiet si or sa dea ortu popii+ca or sa consume si daca nu au zbor de curatire se murdaresc pe ele . Cred ca turta este acuma doar pt salvare in cazul lipsei de hrana.Iernare uscata tuturor!!!!

se poate considera ca o stimulare numai in cazul in care vremea de afara este prielnica fapt care iti ofera avantaje...daca vremea este urata, turta nu reprezinta decat un supliment daca au ramas sau vor ramane fara hrana. Sa nu-mi spui ca daca e cald afara, in natura NU nectar, decat polen, ele au turta deasupra capului, nu inseamna ca doamna NU oua mai mult. Vorbesc de 1-15 februarie. Aaa, inca ceva, albinele rezista intre 100-120 zile fara zbor de curatire.
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde sergiubee » 12 Ian 2013, 21:57

Cristi Mocanu scrie:

se poate considera ca o stimulare numai in cazul in care vremea de afara este prielnica fapt care iti ofera avantaje...daca vremea este urata, turta nu reprezinta decat un supliment daca au ramas sau vor ramane fara hrana. Sa nu-mi spui ca daca e cald afara, in natura NU nectar, decat polen, ele au turta deasupra capului, nu inseamna ca doamna NU oua mai mult. Vorbesc de 1-15 februarie. Aaa, inca ceva, albinele rezista intre 100-120 zile fara zbor de curatire.

Eu ziceam de perioada asta ,cat deste 1-15 februarie cine stie cum va evolua vremeaa :?: :? numai bine
sergiubee

Mesajde alt stupar » 12 Ian 2013, 22:37

Cristi Mocanu scrie:4. De pe vremea bunicilor, in apicultura, ca si in multe alte domeniile, lucrurile au evoluat foarte mult si baza unui stupar profesionist trebuie sa fie in primul rand o buna documentare si a renunta la sfaturile date de altii care fac stuparit "dupa ureche".
PS daca m-am inselat in ce am spus, rog ca stuparii cu experienta sa ma corecteze. :)

De pe vremea bunicilor, in apicultura, lucrurile au evoluat foarte mult si baza unui stupar profesionist trebuie sa fie in primul rand lucrurile facute cand trebuie si cum trebuie Iar hranirile in mijlocul iernii sunt departe de a fi in directia celor scrise subliniat :oops:
Si... da, te-ai inselat in ce ai spus !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde silviutlro » 12 Ian 2013, 23:12

Azi am fost si eu la ele, stau cuminti in lada insa mi s-au parut cam cu intestinele pline...
si mai avem atat de mult de asteptat...!
Cu respect!
silviutlro

Mesajde sandum57 » 12 Ian 2013, 23:22

Salutari stuparilor noi si vechi

Eu ma numar in prima categorie, cu a doua iarna la activ si 35 de familii.
Bilantul in 12 ianuarie este: 4 familii moarte.
Tragic!
Una din familii nu mai avea hrana deloc, iar celelalte trei aveau miere pe jumatatea ramei; probabil ghemul nu s-a putut deplasa.
Ca si masuri am administrat turte de serbet de zahar in pungi deasupra ramelor, care sunt neatinse dupa cateva zile, chiar si in cazul ghemurilor care erau deja sus.

In toamna proviziile nu au fost grozave, (doar stationar, zona de deal), dar nici unu am stors miere deloc, si am administrat si circa 3 l sirop/familie slaba.

Circa jumatate din familii au fost roiuri cumparate in primavara si roiuri obtinute prin mutatie simpla.
Prea multe nu vad ce se mai pot face, fiind foarte frig -5 grade ziua.
Spor maxim tuturor stuparilor, mai ales ca aceasta ocupatie este atat de importanta1
sandum57

Mesajde BUNKA » 12 Ian 2013, 23:31

sandum57 scrie:Salutari stuparilor noi si vechi

Eu ma numar in prima categorie, cu a doua iarna la activ si 35 de familii.
Bilantul in 12 ianuarie este: 4 familii moarte.
Tragic!
Una din familii nu mai avea hrana deloc, iar celelalte trei aveau miere pe jumatatea ramei; probabil ghemul nu s-a putut deplasa.
Ca si masuri am administrat turte de serbet de zahar in pungi deasupra ramelor, care sunt neatinse dupa cateva zile, chiar si in cazul ghemurilor care erau deja sus.

In toamna proviziile nu au fost grozave, (doar stationar, zona de deal), dar nici unu am stors miere deloc, si am administrat si circa 3 l sirop/familie slaba.

Circa jumatate din familii au fost roiuri cumparate in primavara si roiuri obtinute prin mutatie simpla.
Prea multe nu vad ce se mai pot face, fiind foarte frig -5 grade ziua.
Spor maxim tuturor stuparilor, mai ales ca aceasta ocupatie este atat de importanta1

De ce nu s-au deplasat?...aveau puiet?..sau nu le place sa mearga inainte si inapoi...poate firesc e sa se deplaseze in sus :idea: ...poate e prea larga lada, prea lunga rama, prea imprastiate rezervele, poate nu le-ai strans bine pe mai putine rame din toamna!
Nu le-ai verificat de hrana in toamna?...normal se face lucrul asta ca desi nu ai extras e posibil sa nu fi avut suficiente rezerve si asta sa fie doar inceputul...daca situatia e generalizata in stupina pica unul cate unul pe rand.
Cum ai facut serbetul ala de zahar??
Ce fel de pungi ai folosit??...Le-ai taiat, le-ai intepat??...unde??
Cat de tare e serbetul ala?
3 L de sirop nu inseamna nimic..daca rezervele erau slabe!
-5 grade nu e frig...in primii ani de stuparit am facut interventii si la -22 de grade, si am salvat stupii!!
Analizeaza atent situatia..poate nu e roza si poate mai poti face ceva!
Succes!
BUNKA

Mesajde nae » 12 Ian 2013, 23:39

Pe minne nu ma deranjeaza turta in dec sau introducerea FA ca a inflorit ''dudul'', ci faptul ca faci acest lucru pt ca l-a facut vecinul/Nae/X .
Nu-mi plac lucrurile pe care nu le inteleg/simt .
Poate Nae n-a avut bani de api in toamna (chiar am glumit ca voi incerca iernarea uscata-fara miere )sau a fost plecat/ a fost bolnav si baga punga din nov, nu trebuie sa-l copiati .
Poate eu colectez polen la salcie si am nevoie de popor, ma risc si le bag ''X'', TU de ce le bagi ?,asta e intrebarea la care trebuie sa-ti raspunzi .
Sau 15 Kg de miere dispuse pe 5 R 1/1 e altceva decat 15Kg pe 7R1/1 la aceeasi populatie (cuib larg ).
nae

Mesajde nae » 12 Ian 2013, 23:46

Nene sandum , sa-ti fie rusine pt lejeritatea cu care ne anunti ca n-au avut hrana , rusine fata de ele nu de noi ca noi avem alte prioritati .
Da ,de burta d-tale !?, carnati/soric... , pacat .
nae

Mesajde cazacu marius » 12 Ian 2013, 23:53

Mie mila de albinele acelea !!!! Pacat
cazacu marius

Mesajde sandum57 » 12 Ian 2013, 23:56

BUNKA scrie:
De ce nu s-au deplasat?...aveau puiet?..sau nu le place sa mearga inainte si inapoi...poate firesc e sa se deplaseze in sus :idea: ...poate e prea larga lada, prea lunga rama, prea imprastiate rezervele, poate nu le-ai strans bine pe mai putine rame din toamna!
Nu le-ai verificat de hrana in toamna?...normal se face lucrul asta ca desi nu ai extras e posibil sa nu fi avut suficiente rezerve si asta sa fie doar inceputul...daca situatia e generalizata in stupina pica unul cate unul pe rand.
Cum ai facut serbetul ala de zahar??
Ce fel de pungi ai folosit??...Le-ai taiat, le-ai intepat??...unde??
Cat de tare e serbetul ala?
3 L de sirop nu inseamna nimic..daca rezervele erau slabe!
-5 grade nu e frig...in primii ani de stuparit am facut interventii si la -22 de grade, si am salvat stupii!!
Analizeaza atent situatia..poate nu e roza si poate mai poti face ceva!
Succes!

Nu aveau puiet, doar albine mici. Au iernat pe 4, 5 rame, toate cu miere circa 1/3. Rama e stas dadant, stupii de 10 rame, verticali.
Hranirea in toamna s-a facut in limita $$$.
Serbetul dupa reteta clasica, nu foarte tare, insa pungile intr-adevar doar le-am intepat.
Ma gandesc ca interventia radicala in stupi la aceasta temperatura ar dauna mai mult.
sandum57

Mesajde mibu » 12 Ian 2013, 23:57

Vreau să vă spun ,cu siguranță nu e o noutate , că în mulțimea de cazuri generale ,avem și particularități!
Vă dau un exemplu ,la cald .
Azi am ascultat cu stetoscopul stupii mei ,iar la unul , la care aveam pretenții ,LINIȘTE !
Bineînțeles că l-am desfăcut,toate albinele erau sus ,bineînțeles moarte !
Au avut tot ce trebuie , la fel ca și ceilalți și totuși ,au murit pot spune ,de foame !
Deoarece mi se întîmplă pentru prima dată,pot să zic că este un caz particular !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde nae » 13 Ian 2013, 00:05

Nenea Mibu , reactia dv ''tot ce le trebuie '' este la cald ; un stup cu tot ce-i trebuie nu moare acum .
O spune Nae care am fam pe 3 rame (doua intervale ) si nu-i primul an .
(Multi ,pe net, au cuibul strans la 7-9 rame !? :D )
nae

Mesajde mibu » 13 Ian 2013, 00:13

Să trăiești !
Familiile mele au avut ,repet, tot ce trebuie ,mă înțelegi ?
Acum pot să spun ,adică eu pot să spun ,că la această familie , dar numai la ea, mîncarea nu a fost suficientă !
DE CE ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR