Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde gigibecalul » 15 Ian 2013, 22:39

Cand nu mai are matca gloante de mascul in spermateca si incepe sa traga cu gloante oarbe(nefecundate) = mult puiet de trantor?
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde CATALIN » 15 Ian 2013, 22:41

gigibecalul scrie:Cand nu mai are matca gloante de mascul in spermateca si incepe sa traga cu gloante oarbe(nefecundate) = mult puiet de trantor?

PAI CUM VINE AIA NU MAI ARE GLOANTE DE MASCUL DA TRAGE CU NEFECUNDATE PAI NU ALE SUNT DE MASCUL NEFECUNDATELE???
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde proapis13 » 15 Ian 2013, 22:47

proapis13 scrie:
CATALIN scrie:ATUNCI CAND MATCA LIPSESTE IN SCHIMB OUA GASESTI IN CUIB SI CHIAR SI CATE 2 IN CELULA
ATUNCI SUNT CATEVA BAGABOANTE CARE SE CRED REGINE SI SE APUCA DE TREABA

Ce vezi tu in imaginea de mai jos; descrie :!:
Ce crezi ca s-a intimplat acolo si daca e de bine ce se face in continuare iar daca e de rau cum se poate remedia situatia -
salve :D
Fişiere ataşate
IMG_0297 (Copy).JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde CATALIN » 15 Ian 2013, 23:00

de bine nu e iar ca sa miai zic vreuna---nu nu stiu si chiar te rog sami explici si mie situatia de ce sa ajuns aici si cum se poa remedia asa ceva nu am mai vazut si nici auzit pana acum
CATALIN

Mesajde Mircea_63 » 15 Ian 2013, 23:02

Numai celule de trantor, imprastiate, albinele cu aripile ridicate...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 15 Ian 2013, 23:05

Era vorba sa-ti testezi cunostintele,nu??
Esti cu rama asta in mina la un control de rutina,singur,in stupina,CE FACI??
Ai spus ca ai citit...aduti aminte sau mai citeste inca o data sau suna un prieten :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gigibecalul » 15 Ian 2013, 23:09

CATALIN scrie:
gigibecalul scrie:Cand nu mai are matca gloante de mascul in spermateca si incepe sa traga cu gloante oarbe(nefecundate) = mult puiet de trantor?

PAI CUM VINE AIA NU MAI ARE GLOANTE DE MASCUL DA TRAGE CU NEFECUNDATE PAI NU ALE SUNT DE MASCUL NEFECUNDATELE???

"S-a stabilit ca in mod obisnuit matcile se impecheaza cu mai multi trintori. Uneori ele ies la zbor citeva zile la rind si se imperecheaza cu trintori diferiti, de regula cu aceia care zboara mai iute si sint mai bine dezvoltati din punct de vedere fiziologic. Acest mod de imperechere are un rost biologic important, in acest fel realizindu-se selectia naturala a trintorului-copulator, in mare masura evitindu-se consangvinizarea. Dupa umplerea sprmatecii cu sperma trintorilor, reflexele legate de zborul de imperechere se anihileaza si
matca nu mai iese din stup pentru imperechere. In spermateca se pot stringe 8-10 milioane spermatozoizi. Dupa imperechere matca incepe sa depuna oua fecundate, din care vor ecloziona albine lucratoare si matci. Dupa caz, matca depune oua neimperecheate din care vor iesi trintori. La matcile batrine numaul de oua nefecundate creste datorita reducerii numaului de spermaitozoizi in spermateca. In timpul depunerii oualor abdomenul matcii creste datorita dezvoltarii ovarelor, in care se formeaza si se dezvolta un mare numar de oua. Ouale formate in tuburile ovigene trec din oviductele pereche in oviductul median - la capatul cauia se afla orificiul spermatecii, dupa care urmeaza vaginul. In momentul depunerii oului matca isi coboara abdomenul in celula de lucratoare, unde acesta atinge peretii celulelor, atingere care provoaca slabirea unui muschi special circular,
fapt care permite iesirea spermei. In acest fel se fecundeaza oul. Daca abdomenul nu atinge peretii celulei, aceasta putindu-se intimpla doar in celule de trintor, care au diametrul mai mare decit cele cele albina, dispozitivul care inchide spermateca nu funcioneaza, sperma nu este impinsa in oviduct si ouale nu se fecundeaza."

Cresterea albinelor - Mihai Besliu si Alexandru Nistor - Editura APIMONDIA ,1992, pagina 8.
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 15 Ian 2013, 23:16

proapis13 scrie:Era vorba sa-ti testezi cunostintele,nu??
Ai spus ca ai citit...aduti aminte sau mai citeste inca o data sau suna un prieten :lol:

Ma c.. pe mine ca am pus-o rau de tot, mai ales daca am doar stupul asta... :lol:

gigibecalul scrie:Cand nu mai are matca gloante de mascul in spermateca si incepe sa traga cu gloante oarbe(nefecundate) = mult puiet de trantor
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde CATALIN » 15 Ian 2013, 23:34

s
gigibecalul scrie:
CATALIN scrie:

"S-a stabilit ca in mod obisnuit matcile se impecheaza cu mai multi trintori. Uneori ele ies la zbor citeva zile la rind si se imperecheaza cu trintori diferiti, de regula cu aceia care zboara mai iute si sint mai bine dezvoltati din punct de vedere fiziologic. Acest mod de imperechere are un rost biologic important, in acest fel realizindu-se selectia naturala a trintorului-copulator, in mare masura evitindu-se consangvinizarea. Dupa umplerea sprmatecii cu sperma trintorilor, reflexele legate de zborul de imperechere se anihileaza si
matca nu mai iese din stup pentru imperechere. In spermateca se pot stringe 8-10 milioane spermatozoizi. Dupa imperechere matca incepe sa depuna oua fecundate, din care vor ecloziona albine lucratoare si matci. Dupa caz, matca depune oua neimperecheate din care vor iesi trintori. La matcile batrine numaul de oua nefecundate creste datorita reducerii numaului de spermaitozoizi in spermateca. In timpul depunerii oualor abdomenul matcii creste datorita dezvoltarii ovarelor, in care se formeaza si se dezvolta un mare numar de oua. Ouale formate in tuburile ovigene trec din oviductele pereche in oviductul median - la capatul cauia se afla orificiul spermatecii, dupa care urmeaza vaginul. In momentul depunerii oului matca isi coboara abdomenul in celula de lucratoare, unde acesta atinge peretii celulelor, atingere care provoaca slabirea unui muschi special circular,
fapt care permite iesirea spermei. In acest fel se fecundeaza oul. Daca abdomenul nu atinge peretii celulei, aceasta putindu-se intimpla doar in celule de trintor, care au diametrul mai mare decit cele cele albina, dispozitivul care inchide spermateca nu funcioneaza, sperma nu este impinsa in oviduct si ouale nu se fecundeaza."

Cresterea albinelor - Mihai Besliu si Alexandru Nistor - Editura APIMONDIA ,1992, pagina 8.

sarumana
CATALIN

Mesajde Adi Hodis » 15 Ian 2013, 23:35

gigibecalul scrie:...
Dupa imperechere matca incepe sa depuna oua fecundate, din care vor ecloziona albine lucratoare si matci. Dupa caz, matca depune oua neimperecheate din care vor iesi trintori.
...
In momentul depunerii oului matca isi coboara abdomenul in celula de lucratoare, unde acesta atinge peretii celulelor, atingere care provoaca slabirea unui muschi special circular,

O intrebare,
Daca acesta este principiul, atunci cum se explica faptul ca in botca este fecundat oul ?.
Si botca este mai mare decat celula de albina iar conform autorilor cartii, oul depus in botca este fecundat.

Parerea mea este ca marimea celulei nu contribuie cu nimic ci, muschiul care contracta spermateca.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CATALIN » 15 Ian 2013, 23:36

proapis13 scrie:Era vorba sa-ti testezi cunostintele,nu??

fi sigur ca am sa aflu intr-un fel sau altul
asta e si interesul meu d asta am si deschis topicul
CATALIN

Mesajde gigibecalul » 16 Ian 2013, 11:22

Adi Hodis scrie:O intrebare,
Daca acesta este principiul, atunci cum se explica faptul ca in botca este fecundat oul ?.
Si botca este mai mare decat celula de albina iar conform autorilor cartii, oul depus in botca este fecundat.

Parerea mea este ca marimea celulei nu contribuie cu nimic ci, muschiul care contracta spermateca.

Diferenta dintre albina lucratoare si matca se face datorita alimentatiei LARVEI, ceea ce inseamna ca in momentul cand se decide daca va fi matca sau lucratoare, oul FECUNDAT este deja depus de cel putin trei zile, intr-o celula de lucratoare. Mai apoi, daca se decide ca e nevoie de o matca, se schimba alimentatia si se creste botca PESTE CELULA DE LUCRATOARE.
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde horia_ch » 16 Ian 2013, 12:24

Gigi, mai gândeşte-te! Nu ai văzut niciodată începuturile de botci din stup? De exemplu în primele faze ale frigurilor de roire. Astea sunt GOALE. Şi sunt LARGI. Şi apoi apar ÎN ELE ouă. Din care se dezvoltă MĂTCI.
Mie mi-e clar că mărimea celulei, strict prin acţiunea fizică asupra abdomenului mătcii, nu influenţează eliberarea sau nu a spermatozoizilor din spermatecă. E altceva la mijloc, mult mai subtil.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Dila Daniel » 16 Ian 2013, 13:42

Catalin,avem 2 situatii diferite.Trebuie deci,facuta diferentza.(ma adresez tuturor celor ce nu cunosc)
-matca "trantorita" inseamna o familie care are matca,dar aceasta din motive "medicale" nu mai poate fecunda ouale.
Rezulta o familie aparent normala,dar cu puiet de trantor,cat de cat "batut",depus in celule de lucratoare,dar la capacire este prelungita celula(fortzata de...situatie).Puietul capacit are un aspect bombat.Ouale sunt depuse corect de matca ,ca si cele de lucratoare.Deaceea,in stadiul de ou sau larva mica,nu ai cum sa-ti dai seama.
-familia bezmetica,este acea familie ramasa fara matca si nereusind sa-si faca alta,albinele devin ouatoare(cum ai zis).Insa puietul capacit este neuniform(ca in poza lui proapis)si mai putin.Aspectul celulei capacite are acelasi aspect bombat.Ouale sunt depuse...cum ai zis...aspect care ajuta la diagnosticare,inainte de capacirea lor.
De regula...bezmeticirea este mai des intalnita.
Cauzele si mai ales remedierea situatilor,au fost si poate vor mai fi dezbatute in alte topice.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde gigibecalul » 16 Ian 2013, 13:54

horia_ch scrie:Gigi, mai gândeşte-te! Nu ai văzut niciodată începuturile de botci din stup? De exemplu în primele faze ale frigurilor de roire. Astea sunt GOALE. Şi sunt LARGI. Şi apoi apar ÎN ELE ouă. Din care se dezvoltă MĂTCI.
Mie mi-e clar că mărimea celulei, strict prin acţiunea fizică asupra abdomenului mătcii, nu influenţează eliberarea sau nu a spermatozoizilor din spermatecă. E altceva la mijloc, mult mai subtil.

Nu stiu, ma nene, ca is chiar incepator...dar iau de bun ce scrie prin carti. Cat despre roire....nu am avut pana acum "placerea" de a avea de a face cu asa ceva, pentru ca doar din iunie 2012 am doi roi.
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 16 Ian 2013, 20:19

Catalin, ai MP !
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR