Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde genutzu » 17 Ian 2013, 22:24

Trantorul@ scrie:am mai facut asa dar nu din data asta , de pe la inceputul lui februarie am mai facut asa neavand in vreo 20 destule rezerve, acum 2 ani si aveam la ei in martie 3 rame construite si miere destula ca nu-mi venea sa cred,

........hai mai trantore ma faci sa te fac trantor!!!! :lol: Ce naiba tu crezi ca suntem nebuni de ne spui ca ti-au construit albinele PANA IN LUNA MARTIE 3 RAME. ADICA LE-AI PUS FOITE IN NUMAR DE 3 BUCATI PRIN FEBRUARIE MARTIE???
Poate nu ai fost explicit dara eu asa am inteles din [postarea ta si daca sustii asta te rog sa nu te superi dar eu cred ca ''furi curent la greu".
Daca eu am inteles gresit te rog sa ma scuzi daca nu mai vezi cum o dregi!
genutzu

Mesajde Ioan Guist » 17 Ian 2013, 22:38

Cei ma Genutule? Nu ai inteles..nica!
Acu doi ani , un coleg ne-a promis ca...ne-o arata el.Adica -ca in 1 martie are matca fecundata.
Pai ...3 rame construite e ...tichili fra'.

Ma, da parca se inmultesc pretenii lui nenea online.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 17 Ian 2013, 23:24

genutzu scrie:
Trantorul@ scrie:am mai facut asa dar nu din data asta , de pe la inceputul lui februarie am mai facut asa neavand in vreo 20 destule rezerve, acum 2 ani si aveam la ei in martie 3 rame construite si miere destula ca nu-mi venea sa cred,

........hai mai trantore ma faci sa te fac trantor!!!! :lol: Ce naiba tu crezi ca suntem nebuni de ne spui ca ti-au construit albinele PANA IN LUNA MARTIE 3 RAME. ADICA LE-AI PUS FOITE IN NUMAR DE 3 BUCATI PRIN FEBRUARIE MARTIE???
Poate nu ai fost explicit dara eu asa am inteles din [postarea ta si daca sustii asta te rog sa nu te superi dar eu cred ca ''furi curent la greu".

:D Nu fiti rai cu omu. Cititi de mai multe ori si vedeti ce-o vrut sa zica. E putin certat cu exprimarea scrisa, dar ce a scris e verosimil.

A inceput de la mijloc de martie cu hranirea(de urgenta-nu avea hrana suficienta) intr-o iarna calduroasa, cu miere naturala, deasupra cuibului. Pana la sfarsitul lui martie a avut 3 rame cladite si rezervele intregite. Se putea face asta si doar cu mierea primita. Daca a prins si salcia...e si mai posibil.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 18 Ian 2013, 00:24

Astazi a fost Lucica Ves pe la mine, hotarat sa faca pe nenea operatoru`
Bun, nu dau lectii, nu zic faceti ori nu ca mine, am luat absolut la intamplare doua lazi pe care nu le mai deschisesem de prin noiembrie si sansa a facut sa se nimereasca un Dadant ok ( eu zic ca toti Dadantii sunt ok... "aportul" de albina primit in toamna ducandu-i la nivele apropiate ) si doi parliti de MER din lotul de experimente.
A iesit urmatoarea poveste:

lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Trantorul@ » 18 Ian 2013, 01:33

genutzu scrie:

Scuze ca nu m-am exprimat "mot a mot,, si ca sunt certat cu "exprimarea scrisa,, :) dar a explicat ruben pe intelesul tuturor, dar fac urmatoarele precizari :
- la inceput de februarie nu martie am inceput sa le pun miere ;
- si am bagat foite la construit pe la jumatatea lui martie si la sfarsitul lunii aveam 3 foite trase le cei mai tari si cate 2 la cei mai slabi din cei 20 (fiind nevoit sa bag foite ), la restul familiilor care au avut miere si nu am intervenit , la unele am bagat cate o foita altele nu ;
Si am si specificat ca a fost primul an cand am prins un cules de intetinere foarte bun la salca in rest apa de ploaie, si credema ca salca este destula in zona mea.
Si chiar nu ma supar deloc eu am relatat niste fapte adevarate si nu am ce sa dreg.
Din cauza asta si tin minte ca am avut la sfarsit de martie atatea foite trase , cand in alti ani abia la sfarsit de aprilie bagam cate o foita!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde badguy_goodguy » 18 Ian 2013, 07:22

Din 28 nu mi-a murit nici unul, toti is ok, kit ca nu imi dadeati sanse pe aici pe forum, si radeati de mine :D
badguy_goodguy

Mesajde ciptheman » 18 Ian 2013, 09:05

hopa baiatu usurel ca circu abia incepe si martie e tare departe.
ciptheman

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2013, 10:11

O intrebare pentru alt stupar : Am vazut ca aveti fund AV la stupi, aerisire in capace doua si sibarur bagat tot, asa este cum am spus ? Ca vad ca iernarea este super, poate ajuta si pe altii, stilul.
jenica67

Mesajde alt stupar » 18 Ian 2013, 10:23

asa este, asa s-a nimerit la stupii care au intrat in filmulet.
Acum, fara sa fi numarat vreodata expres dar per total stupi cred ca cei cu fundul gol sunt majoritari.
Cum discutam si cu Lucica, in stupina unde a filmat e "creşa" ... sunt preponderent MER-uri si astia fiind inca in teste i-am bagat la iernat pregatiti in toate modurile posibile - buni si slabi, goi si infofoliti, pe miere ori pe inverturi, etc. Un singur lucru insa n-am fost curios sa-l testez - rezistenta la foamete :lol:
La Dadanturi se schimba nitzel povestea... aia vor duce greul in sezon si acolo nu ne mai permitem fantezii si experimente cu stupi slabi... exista o rutina si ne tinem de ea :D
Ca altfel... la toamna ajung de testez rezistenta la foamete pe propiul stomac :lol:
alt stupar

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2013, 10:40

Dupa mine, la cum arata stupii prezentati, nu au nevoie de nici o turta, cel mult proteica, daca doriti o accelerare, dar aia cand se stabilizeza temeratura la peste 12 grade.
jenica67

Mesajde ovidiu_78 » 18 Ian 2013, 10:47

Dle alt stupar,am vazut niste rame in film pe care scrie hodis,sunt de la adi hodis?!?:)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde alt stupar » 18 Ian 2013, 11:15

sunt :D
Cu alea (doua legaturi ) a-nceput povestea MER

si... te implor, făr` de "domnule" !!!
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 18 Ian 2013, 11:24

ciptheman scrie:hopa baiatu usurel ca circu abia incepe si martie e tare departe.

Bine zis...greul de acum incepe :roll: Ferice de cei din sud- vest care a-ti avut un zbor de curatire
cit de cit si in dec si acum zilele astea!!!La noi in Moldova doar 6-8 gr doar in rest ceata...trb pregatiti
pamprers :lol: mai ales ca au majoritatea au puiet(la unul din 6r are 3 miere si 3 puiet capacit) si au ajuns
in partea de sus jumatate din efectiv...Sanatate!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde florio » 18 Ian 2013, 11:42

Si la mine la controlul de acum doua zile erau toti prezenti .Le/am bagat la toti preventiv cate o turta apifonda ,e posibil sa ma fi grabit ...tinand cont ca nu am avut zbor de curatire de la sfarsitul lu noiembrie si faptul ca matcile sau blocat de la sf.lui august si albina nu e prea tanara ,famiile sunt de stul de populate la ora actuala ,dar ma tem ca nu o sa reuseasca sa poata ingriji puietul din primavara. Ce parere aveti :?:
florio

Mesajde mihaistupar » 18 Ian 2013, 12:41

Când au primul zbor serios,la hrănitor extern lapte praf cu drojdie inactivă. Alături pui apă caldă cu foarte puțină miere,să nu se fure. Ar fi bun seara respectivă un sirop cu ceapă cald,invertit. Se repetă operaţiunea,urmată de reducerea drastică a cuibului,pt a se evita uzura la incălzit. Atenție la ceapă pt.că se dă in cantitate mică,pt evitarea furtișagului. Cuibul se va lărgi doar când albina stă ciorchine pe ultima ramă,de preferat ar fi un fagure semidescăpăcit incălzit,sau cu sirop gros invertit.Succes!
mihaistupar

Mesajde unincepator » 18 Ian 2013, 23:06

bunaseara, de unde lapte praf degresat si ce este si de unde drojdie inactiva?.multumesc si reusita la iernare.
unincepator

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR