Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

al treilea rand de stupi la camion sau pavilion

Mesajde laur760 » 19 Ian 2013, 14:49

Ce parere aveti de randul 3 de stupi la camion sau pavilion se merita din punct de vedere al depopularii... :?:
laur760

Re: al treilea rand de stupi la camion sau pavilion

Mesajde laur760 » 19 Ian 2013, 15:44

ce putem face pentru a preintimpina depopularea la al treilea rand :!:
laur760

Mesajde nicu has » 19 Ian 2013, 17:13

de eu detin un minipavilion pe 2 randuri am obs. ca si asa se populeaza colturile mai atre decat mijocul
la cel de-al 3-lea rand eu cred ca ar fi bine pus un oblon intre randul 2si 3
nicu has

Mesajde cucubau » 20 Ian 2013, 09:35

Problema cu depopulatul am intalnit-o si eu in primul an cand am folosit un pavilion. Am intrebat mai multi apicultori cu experienta la acea vreme cum trebuiesc asezati stupii, iar raspunsurile pe care mi le-au dat au fost vagi . Deci in primavara am asezat stupii pe pavilion (verticali asezati pe trei randuri in pavilion) astfel : cei buni si grei pe randul de jos ca masina sa aiba stabilitate , pe randul de la jumatate cei de putere medie si sus ciurucurile. Am mers cu ei la un lan de rapita. Ce credeti ca s-a intamplat? Cei de jos desii erau mari s-au facut uriasi iar cei de sus vai de ei saracii. Am facut foarte mari eforturi pentru ai echilibra , rezultatul ? Foarte multi de pe randul de jos au intrat in frigurile roitului .
de iernat am iernat cu ei pe jos .
Primavara urmatoare am facut imvers cei mari sus cei mici jos si ce credeti, am preintampinat roirea dar cei de sus numai cei foarte foarte buni s-au mentinut in top. Abia dupa doua sezoane am gasit o posibila explicatie . Albinele pana sa le asez pe pavilion au fost obisnuite sa aiba urdinisul la mica distanta de sol . Ca sa le obisnuiesc cu pozitia de sus trebuie sa nu aiba unde intra mai jos . Deci se populeaza randul de sus si atat , apoi se deplaseaza pavilionul la cel putin 5km. Dupa minim 3 zile sa aseaza randul de la jumatate si se aseaza pavilionul in aceeasi pozitie in care a fost. Dupa inca trei zile se aseaza randul de jos si se poate incepe pastoralul.
Cand se aseaza stupii pe pavilion, in prima zi se produce o depopulare masiva a stupilor de pe randul de sus , stupi care raman aproape fara culegatoare .Toata acea albina se ingramadeste pe randul de jos uneori spre capete .
Depopularea care se creaza in timpul culesului datorita curentilor de aer sau comoditati de a ateriza pe randul de jos nu este atat de pronuntata .
........
cucubau

Mesajde Dila Daniel » 20 Ian 2013, 09:46

cucubau scrie:...
Depopularea care se creaza in timpul culesului datorita curentilor de aer sau comoditati de a ateriza pe randul de jos nu este atat de pronuntata .

eu tocmai asta cred ca este cea principala."comoditatea" fiind accentuata si de greutatea incarcaturii ei.
In opinia mea,treaba cu obisnuintza albinei de a ateriza aproape de sol,cade(ca factor principal general).Acest fenomen poate apare cand popularea unui pavilion,se face cu stupi ce au stat jos pe sol,dar este doar odata.Si se poate contracara asa cum ai afirmat.
Pavilioanele care stau tot timpul populate...de ce ar avea acest aspect(obisnuintza solului)efect?...
O solutie de diminuare al efectului de depopulare al familiilor de sus(inspecial randul 3)este de a creste marimea placii de zbor odata cu inaltimea.
Adica la randul de jos,o placa comuna de aterizare lunga(dreapta stanga-privit din fatza stupilor) cat tin stupii si lata de 10 cm
La randul al doilea,la fel de lunga.dar lata de 30-40 cm,si cea de sus cat de lata sa fie(min 60 cm)
Aceste "placi de zbor"comune,rabatabile inspre jos si prinse cu 2 foraibere pe corpul pavilionului(la deplasare)
Deasemenea,obloanele laterale(tot rabatabile dar si demontabile) ajuta...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vlad » 20 Ian 2013, 10:18

daniel are dreptate ; depopularile intre randuri pot fi evitate prin folosirea ,, pistelor de aterizare " ( eu asa le zic ) de la un capat in altul al vagonului , piste care sa fie un pic aplecate . acum legat de latimea lor , fiecare le face dupa cum ii tuna ; eu le am de 15-20 cm .
-depopularile pe acelasi rand se pot evita daca se folosesc paravanturi ( unde iarasi latimea lor poate sa oscileze de la 20 la 50 cm in functie de cum sunt facute ; pentru fiecare stup sau la cate 2 stupi )
- alte aspecte care reduc depopularile sunt : vopsirea cat mai variata a stupilor , folosirea de insemne ( linii , figuri geometrice etc pe fata stupilor ) , folosirea de steaguri , arbusti , stalpi care sa pozitioneze si sa individualizeze vagonul in natura , asezarea vagonului fata de sursa de cules
si inca ceva ca sa ajuti cat de cat albina sa aterizeze atunci cand vine de la cules si bate vantul sa pui o prelata , o panza aplecata de la primul rand pana la pamant , astfel eviti ca , mai ales primavara cand campul este deschis si bate vantul si albina vine incarcata , sa ti-o dea pe sub vagon in partea cealalta si o sa observi ca ti se populeaza mai mult partea mai adapostita si cu fata spre lan
vlad

Mesajde kamy » 20 Ian 2013, 12:06

Si asta nu e tot,fluxu de lucratoare nou intrat la primu rand se-apuca sa mestereasca cate ceva,de cele mai multe ori omoara matca.
Pistele de aterizare de 30 de cm sant foarte bune dar nu reusesc altceva decat sa atenueze din depopulare nu s-o opreasca
In 98 cand mi-am luat pavilion era pe 3 randuri si io l-am modificat pe 4 randuri depopularea se facea pe randu 2 si 3.
S-au gasit o gramada de destepti care mi-au spus ca am gresit trebuia sa-l modific si sa-l fac de doar 2 randuri.am incercat sa le explic inca de atunci din moment ce ai probleme la primul rand de ce nu renunti la el?
Da au loc depopulari,dar la floarea soarelui au loc depopulari masive si la stupii varsati,de aceea trebuie tinut cont de directia vantului popularea facandu-se impotriva vantului acolo avand grija sa pui stupii mai slabi si faci o egalizare intelighenta.
La pavilion cine te opreste pe randul de jos sa pui roi pe 3 rame cu mataca noua si plin de rame,iar la prima extractie se autoegalizeaza si avand matci din acelasi an nu roiesc,dezavantajul ar fi pentru matcile care nu sant destul de iuti de fund sant executate.
Io daca as face urmatorul pavilion cu lazi orizontale aveti cuvantu meu ca l-as face cu 6 randuri de lazi,daca-i fabrica de miere atunci uzina sa fie.ca la drum platesti mai putin cu cei pe mai multe randuri nu viceversa.
P.S.si la depopulari tot hibrizii sant campioni!!!
Vertical cu 2 corpuri 1/ 1 am avut si am pe 3 randuri,daca gasesc remorca cu spatiul de incarcare de 2,9- 3 metri ma cam bate gandul sa fac pe 4 randuri.
kamy

Mesajde kamy » 20 Ian 2013, 13:37

A, era sa uit depopularea unora suprapopularea altora la pavilion e foarte intensa cand ai stupi putini cand ai multi nu mai e ca n-ai timp de observatii!
kamy

Mesajde vlad » 20 Ian 2013, 20:12

[quote="kamy"]Si asta nu e tot,fluxu de lucratoare nou intrat la primu rand se-apuca sa mestereasca cate ceva,de cele mai multe ori omoara matca.
Pistele de aterizare de 30 de cm sant foarte bune dar nu reusesc altceva decat sa atenueze din depopulare nu s-o opreasca
In 98 cand mi-am luat pavilion era pe 3 randuri si io l-am modificat pe 4 randuri depopularea se facea pe randu 2 si 3.
S-au gasit o gramada de destepti care mi-au spus ca am gresit trebuia sa-l modific si sa-l fac de doar 2 randuri.am incercat sa le explic inca de atunci din moment ce ai probleme la primul rand de ce nu renunti la el?
Da au loc depopulari,dar la floarea soarelui au loc depopulari masive si la stupii varsati,de aceea trebuie tinut cont de directia vantului popularea facandu-se impotriva vantului acolo avand grija sa pui stupii mai slabi si faci o egalizare intelighenta.
La pavilion cine te opreste pe randul de jos sa pui roi pe 3 rame cu mataca noua si plin de rame,iar la prima extractie se autoegalizeaza si avand matci din acelasi an nu roiesc,dezavantajul ar fi pentru matcile care nu sant destul de iuti de fund sant executate.
Io daca as face urmatorul pavilion cu lazi orizontale aveti cuvantu meu ca l-as face cu 6 randuri de lazi,daca-i fabrica de miere atunci uzina sa fie.ca la drum platesti mai putin cu cei pe mai multe randuri nu viceversa.
P.S.si la depopulari tot hibrizii sant campioni!!!
Vertical cu 2 corpuri 1/ 1 am avut si am pe 3 randuri,daca gasesc remorca cu spatiul de incarcare de 2,9- 3 metri ma cam bate gandul sa fac pe 4 randuri.

salut ! despre nr de randuri am mai discutat amandoi si , din experienta mea si a altora , raman la 3 randuri
altceva vroiam sa te intreb : legat de ultima ta fraza - cati ani ani ?
vlad

Mesajde kamy » 20 Ian 2013, 20:22

23 daca stau intr-un picior ca barza 46 pe doua picioare sau 7 luni si 45 de anisori!
kamy

Mesajde vlad » 20 Ian 2013, 22:53

kamy scrie:23 daca stau intr-un picior ca barza 46 pe doua picioare sau 7 luni si 45 de anisori!

multi inainte ! ma gandeam ca ai pe ambele picioare cat pe unul . desi ai cu 4 mai mult ca mine eu am fost in urma cu o luna la sp militar la bucuresti pt investigatii la coloana ( de unde oare ? ). daca vrei un sfat ..... renunta la gandul ala cu 4 randuri . cum crezi tu ca o sa dai jos catul ala de sus ? cat crezi ca te mai tin balamalele? eu aveam in gand ca anul asta sa fac cateva roiuri ME , dar renunt ( s-o lucra cu corpul si o fi mai usor , dar crede-ma ca la mine durerea a inceput de la o cutie goala ).
sa auzim numai de bine !
vlad

Mesajde kamy » 21 Ian 2013, 07:20

Vlade io de la varsta de pe un picior stiu ce simti,am lucrat pe 3 randuri,cand ai acoperisu rabatabil e parfum pe randu 3 in ultimii 2 ani am lucrat de pe scara de zugrav sau d-aia metalica,problema coloanei e simpla daca n-o folosesti prea mult,poti face o lisa,pe teava,putin mai cracanata decat corpul de stup,ridici magazia plina si impingi printre picioarele din teava o magazie goala,dar picioarele e bine sa nu fie sudate ci prinse in coliere sa le poti schimba daca lucrezi pe diferite inaltimi.
kamy

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....