Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albine stranse in exteriorul fundului antivaroua

Mesajde laur760 » 21 Ian 2013, 16:35

detin 100 familii intretinute in stupi cu fund antivaroua pot spune ca la toti stupii se strange albina in partea exterioara a fundului chiar si cu subarul introdus total ...aveti si voi aceeasi problema ? ,ce putem face pentru a nu se mai strange albina in partea exterioara a fundului....????
laur760

Re: albine stranse in exteriorul fundului antivaroua

Mesajde stefeug » 21 Ian 2013, 16:46

s-a mai discutat despre asta ...
e nevoie ca scandura de zbor sa fie pe toata latimea cutiei si sa aiba cel putin 6cm spre exterior ... ca albina care vine incarcata sa aterizeze pe scandura de zbor si nu sub stup ... si apoi sa se adune (reorienteze) sub plasa.
stefeug

Mesajde laur760 » 21 Ian 2013, 16:54

problema nu este ca albina aterizeaza sub stup nicidecum problema este din cauza feromonilor pe care ii emana matca, facand ca albina (in timpul serii-noptii) sa se stranga pe fundul stupului in exterior facand greoaie incarcarea acestora in camion
laur760

Mesajde MIHAI BALS » 21 Ian 2013, 17:18

laur, are dreptate stefeug,la mine din 80 cu f.a.(de 3 ani) nu exista aceasta problema si stau cu tot subarul tras din mai pana in ianuarie.
am scandura de zbor cat stupul si f.important subarul se baga prin spate, NU prin fata!
MIHAI BALS

Mesajde laur760 » 21 Ian 2013, 17:27

si eu am scandura de zbor ,subarul logic se baga din spatele stupului dar incepand cu lunile mai-iunie la stupi varsati in general se strang albine pe fund in exterior bineinteles numai la stupii puternici
laur760

Mesajde laur760 » 21 Ian 2013, 17:29

apropo ce distanta aveti intre rama si plasa antivaroua ,plasa antivaroua si subar
laur760

Mesajde MIHAI BALS » 21 Ian 2013, 18:14

buna intrebare,poate aici ai o problema.
2 cm si colo si colo.
MIHAI BALS

Mesajde nvirgil » 21 Ian 2013, 19:10

Niciodata nu am patit sa se adune albina sub plasa cu atit mai putin sub tabla (subar cum spun uni colegi ), acum cu exceptia a 4 lazi vechi ramase de mai bine de 10 ani toti stupi utilizati de mine sunt cu fund antivaroa (sita +tabla )de accea iti spun aceste lucruri.Stupi sunt facuti la Faget -Timis de Teclem prod ,am mai intilnit stupi copiati dupa modelul italian ,in stupina unde sunt si stupi mei sunt vreo 70 lazi de 3 alti producatori-plagiat si pot spune ca la multi in decursul exploatari au aparut probleme legate de nerespectarea intocmai a dimensiunilor ,materialelor stupului model.
Lazile folosite de tine de ce provenienta sunt?
nvirgil

Mesajde laur760 » 21 Ian 2013, 19:43

lazile mele sunt de provenienta proprie (le construiesc singur) corp 1/1 si cat 3/4 10rame iar dimensiunile de la rama la sita sunt 3-3.5cm iar de la subar la sita 2-3cm
laur760

Mesajde vali79 » 21 Ian 2013, 20:22

La o distanta de 8 cm intre plasa si rame nu pot sa spun ca am intilnit asa ceva,maxim 2...3 albine ratacite.
Pune o poza sa vedem stupul ...
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde catalin_viezure_6 » 21 Ian 2013, 20:34

si eu am problema asta plasa AV fiind pe tot fundul stupului in schimb nu am avut niciodata barba vara si niki varoa in nr mare :evil:
catalin_viezure_6

Mesajde valigorj » 30 Ian 2013, 05:13

daca stupi stau pe un palet se poate pune in partea din fata[sub scindura de zbor]o sipca care sa inpiedice accesul albinelor sub sita.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde sorin_horezu » 01 Feb 2013, 08:50

Laur, zi-mi te rog la ce inaltime ai fundul stupului fata de pamant. Te intreb pt ca si eu am fund antivarooa la stupi si am observat urmatorul fenomen: stupii care stau pe vatra stau pe niste "paturi" facute de mine la o inaltime de aprox 60 cm fata de pamant si aici apare fenomenul de care ziceai tu(albina stransa sub plasa), dar cei plecati in pastoral stau pe picioarele lor la nici 20 cm de pamant, iar la astia nu se intampla asa ceva. E vorba de aceleasi lazi, aceleasi familii de albine, cand stau pe vatra apare fenomenul, cand plec in pastoral nu. E posibil sa conteze si distanta fundului fata de pamant. E clar ca urdinisul cu cat e mai jos, cu atat mai usor ii e albinei sa aterizeze pe el cand vine incarcata.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR