Ca suprafata, jumatate de rama layens deci fagure de 20 cm inaltime si lat de 27=540 suprafata , este echivalent cu o rama de 1/2 dadant ( 13,2x42=554). Deci nu cred ca un cat cu rame Layens descrise mai sus ar fi mai greu ca un cat de 1/2 dadant.
In alt ordine de idei, ne punem intrebarea, desi aici se discuta de layens +cat, pe un pavilion sau stationar, de ce nu e bun si un orizontal layens??? sau pe pavilion un layens pe 16 rame cu un cat pe 7 rame layens 1/2 late de 45 mm????
Oricat se insista pe vertical trebuie sa apreciem ca pentru un hobist sau pentru un apicultor care nu are timp, orizontalul ofera avantaje: nu esti presat sa ii pui catul la timp, la un vertical de multe ori daca nu ai timp si nu te poti organiza , ii pui catul fie prea devreme fie prea tarziu. In general stupii de mare capacitate sunt cei mai indicati pentru pastoral, deci un layens de 16-20 rame pe un pavilion cred ca e o alegere excelenta, basca ca incap mai multi stupi pe un rand si nu mai e nevoie sa te duci pe trei randuri.
Ma gandesc ca astfel pe un pavilion 16 rame layens si cat de 7 rame, ar fi cam asemanator cu pavilionale care au 16 rame +cat de 1/2 cu 7 rame( eu stiu multi apicultori care au 7 rame in cat tocmai sa sa nu iti rupa spatele), asemanator deci nu identic.Va multumesc