Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Românii erau numiți Cumanii Negri

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 22 Ian 2013, 17:22

File de istorie: Cumanii un alt neam ce a contribuit la formarea poporului roman:

Newz.ro (Marius Boda) | 28.12.2009

Filele nescrise si care nu sunt predate la scoala despre Istoria Romaniei vor fi intotdeauna 'patate' de intuneric. Ce s-a intamplat intre momentul parasirii Daciei de catre Romani si primul Domnitor Valah (Negru Voda) sunt momente nescrise si dezvoltate de putini istorici. Curajosii au adus si ipoteza corecta a contopirii ramasitelor dace romane cu valuri de popoare migratoare si invadatoare ale Euopei. Sub auspiciul religiei catolice dar si ortodoxe: huni, slavi, cumani, pecengi, tatari si alte zeci de influente, nu numai culturale dar si miscari de populatie, contopite in ceea ce avea sa devina mult mai tarziu Poporul Roman. Toponimele, obiceiurile, fizionomia si multe alte semne arata ca romanii sunt un popor la intersectia intre culturi si popoare, iar oamenii de azi nu mai pot fi numiti decat in gluma Daco Romani, asa cum francezii nu se pot numi o parte celti sau popor de origine germanica, decat nostalgic.
Cumanii (numiti in trecut si comani) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kipceak (kιpcak). Prin traditie ei si-au avut la origine tribul primordial Kimek (Kιmek). Numele tribal kιpcak a fost interpretat ca fiind, in antichitate, identic cu cel al 'scitilor rosii' ('Sakalar Iskitler'). Sakalar este de asemenea un toponim al numelui de Secui (Szekely) popor care de asemenea se presupune ca ar avea origine turanica.
Triburile cumane isi aveau ca totem diferite pasari rapitoare din familiile Falconidae, Acvilidae sau Accipiteridae, ca vulturi, ulii, soimi respectiv pajura sau acvila de munte, ultima devenita simbol heraldic al tarii Romanesti medievale, posibil in legatura cu cumanii sau pecenegii care au stapanit acest teritoriu in evul mediu timpuriu......................................................................................................................................................................................................

Va recomand sa cititi tot articolul. Si puteti viziona videoclipul de la final, ce evoca in maniera artistica (3D ) o batalie dintre ucrainieni si cumani

http://www.newz.ro/stire/98008/file-de- ... ideo-.html
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
http://damblarin.blog
LUPU' ALBINELOR

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 17:59

[Acum am descoperit si eu acest topic....Nu am citit inca nimic din ce scrie pe aici asa ca ma bag si eu in seama cu ce mi-a sarit in ochi pe ultima pagina!
quote="Ruben"]
Ruben scrie:
Mai cred, cu riscul sa primesc bobarnacele de rigoare :) , ca cei mai vechi in Ardeal nu sunt nici romanii, nici magiarii. Sunt secuii.

Uite aici, Lupule, nu am sters-o. Dar inca nu am documentat nimic. :)[/quote]

Credinta ta a fost sustinuta in tot seculul al XIX-lea de istoricii secui(secui la origine), care vedeau in secui pe adevaratii urmasi ai dacilor....
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 18:12

LUPU' ALBINELOR scrie:File de istorie: Cumanii un alt neam ce a contribuit la formarea poporului roman:

Newz.ro (Marius Boda) | 28.12.2009

Filele nescrise si care nu sunt predate la scoala despre Istoria Romaniei vor fi intotdeauna 'patate' de intuneric. Ce s-a intamplat intre momentul parasirii Daciei de catre Romani si primul Domnitor Valah (Negru Voda) sunt momente nescrise si dezvoltate de putini istorici. Curajosii au adus si ipoteza corecta a contopirii ramasitelor dace romane cu valuri de popoare migratoare si invadatoare ale Euopei. Sub auspiciul religiei catolice dar si ortodoxe: huni, slavi, cumani, pecengi, tatari si alte zeci de influente, nu numai culturale dar si miscari de populatie, contopite in ceea ce avea sa devina mult mai tarziu Poporul Roman. Toponimele, obiceiurile, fizionomia si multe alte semne arata ca romanii sunt un popor la intersectia intre culturi si popoare, iar oamenii de azi nu mai pot fi numiti decat in gluma Daco Romani, asa cum francezii nu se pot numi o parte celti sau popor de origine germanica, decat nostalgic.
Cumanii (numiti in trecut si comani) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kipceak (kιpcak). Prin traditie ei si-au avut la origine tribul primordial Kimek (Kιmek). Numele tribal kιpcak a fost interpretat ca fiind, in antichitate, identic cu cel al 'scitilor rosii' ('Sakalar Iskitler'). Sakalar este de asemenea un toponim al numelui de Secui (Szekely) popor care de asemenea se presupune ca ar avea origine turanica.
Triburile cumane isi aveau ca totem diferite pasari rapitoare din familiile Falconidae, Acvilidae sau Accipiteridae, ca vulturi, ulii, soimi respectiv pajura sau acvila de munte, ultima devenita simbol heraldic al tarii Romanesti medievale, posibil in legatura cu cumanii sau pecenegii care au stapanit acest teritoriu in evul mediu timpuriu......................................................................................................................................................................................................

Va recomand sa cititi tot articolul. Si puteti viziona videoclipul de la final, ce evoca in maniera artistica (3D ) o batalie dintre ucrainieni si cumani

http://www.newz.ro/stire/98008/file-de- ... ideo-.html

Cumanii nu sunt singurii care aveau ca totem animale! Conform unei teorii, insasi numele de secui ar nominaliza de fapt un cal, care la origini era totemul neamului! Asta daca acceptam ca secui sunt un tot unitar, si nu o populatie amalgamata adusi din diverse locuri si plantati repetat acolo unde era mai mare nevoie, in zonele pustii de la marginea regatului. Intr-o conferinta tinuta la radio si publicata pe hartie ulterior, in 38 daca nu ma insel, Iorga vorbea de cele 3 tipuri antropologice de secui de pilda! Si ungurii la origini au avut toteme si au practicat samanismul. Nu mai vorbesc de tatari care la fel pana tarziu la acceptarea islamului prin secolul al XIII-lea erau samanisti si credeau in toteme! Profesorul meu de pilda, a publicat de curand un articol despre Tara Barsei.(se numeste Virgil Ciociltan) El concluzioneaza, si are mai multe argumente, ca originea Barsei ar fi din turco-cumanul BARS - pantera. Eu m-am gandit la un ras de pilda. Dar asa cum bursucul nostru este de fapt un turcic ce nominalizeaza tot la noi viezurele, este foarte posibil ca teoria lui sa fie corecta. Cat despre prezenta secuiasca, ungureasca sau germana -in sens generic in fapt fiind vorba de valoni, alsacieni, locuitori ai vaii Meuse, etc, in Ardeal inainte de romani, acelasi profesor invocat mai sus vine cu o serie de dovezi, prin care cuvinte prezente astazi in graiurile sasesti locale, nu fac decat sa preia si sa traduca termeni slavi, pe care i-au luat, cu argumente prin intermediul romanilor! De pilda Tarnava. Oricum discutia este mult prea mare. Intre timp o sa incerc sa vad ce ati mai scris pe aici! :) Scuze!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 22 Ian 2013, 18:19

- Delorine, pentru a te edifica cum sta treaba cu secuii, citeste Secuii - poporul furat

citeste aici:
http://www.dacoromania-alba.ro/nr54/sec ... _furat.htm
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
LUPU' ALBINELOR

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 18:23

LUPU' ALBINELOR scrie:- Delorine, pentru a te edifica cum sta treaba cu secuii, citeste Secuii - poporul furat

citeste aici:
http://www.dacoromania-alba.ro/nr54/sec ... _furat.htm

Am citit de cativa ani acel articol al acelui personaj colorat numit M. Dogaru! :0 MUltumesc de recomandare! DAr- dincolo de o frumosa poveste nationalista de care pana la un punct orice natie are nevoie, personal am mari rezerve asupra credintelor prof. col. Dogaru! :)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 19:45

Gata...am gatat topicul. E greu...de comentat...Cred ca in povestea cu sarcofagul imparatesei Elena, poza este a sarcofagului opozabil lui. Cred ca era al ficei cui Constatin din cate imi aduc aminte. Precum din ce scria acolo la fata locului, e putin probabil ca acest sarcofag sa fi fost folosit! Oricum in acea sala la care se refera Proapis erau 2 sarcofage rosii opozabile. (NU de alta dar am vazut Vaticanul ,unde mi-am gasit si eu dacii, prin septembrie 2012:))

Disputa pe Severin si cat de daci sunt cei de acolo...e o alta mancare de peste. in primul rand numele de Severin desemneaza O margine, tinutul de nord in limba slava, asa cum U-craina este marginea de sud. (asta ca sa ne referim la evul mediu.)
Severinul a fost in primul rand al bataliilor pentru Dacia. Dacii de acolo au fost cei mai afectati de luptele cu romanii. Romanii au carat prin zona Severin catre minele de aur de la nord, mineri de alte origini! Ideea este asta- Severinul margine de nord al slavilor si apoi centru al stapanirii unguresti este o zona care a suportat mult mai multe influente straine decat sunteti dispusi sa acceptati.
O prima atestare a unei limbi romanica alta decat latina - este dupa episodul 602 - si este mentionata de catre T. Simocatta si T. Confesor, episodul Torna, torna frate!
Uitasem- era o discutie aici despre vechimea locuirii in zona Severin- teoria din anii 70 a Mariei Gimbutas referitoare la INDOEUROPENIZAREA intregului spatiu european pe valea Dunarii, se regaseste si are loc si la Severin!
Acum - Djuvara si turcicii!
Inainte sa criticati un om venerabil care discuta lucruri acumulate intr-o viata si care apar in numeroase documente ignorate sau ascunse de unul sau de altul- si care nu doar cocheteaza cu istoria cu o carte sau alta citita si ramasa pe retina - omul asta este istoric pana la urma, trebuie sa stiti un lucru- spre deosebire de stiintele exacte unde daca nu ai devenit genial pana la 30 sunt sanse slabe sa mai produci ceva dupa, istoria e o stiinta de acumulare. Cu cat imbatranesti cu atat acumulezi. Important e sa ai mereu simtul critic la tine si sa nu cazi in clisee! Inainte sa mai bomabardati oamenii cu injurii - deschideti ochii de 2 ori. Sunt si multi nebuni, si multi insi cu idei fixe - Djuvara nu e unul dintre ei. Este unul dintre cei mai de seama intelectuali umanisti pe care tara ii are- indiferent ca se potriveste peste e stiti voi sau nu! In favoarea teoriei turcice - sunt mult mai multe argumente decat vreti voi sa acceptati. Nu le expun aici pentru ca pregatesc de ani de zile o teza. cand va fi gata voi posta lucruri ceva mai noi. E mult mai geu sa cazi in conformism si sa distrugi pe Djuvara decat sa cauti si sa gasesti ce a scapat cate unuia intentionat sau nu, dar care a scris o mare istorie pe care ai citit-o tu! Nu vom avea absolut nimci de pierdut daca acceptam ceea ce suntem- un neam de sinteza- si francezii au acceptat asta - chia rdaca au avut atatea razboaie cu verii lor germanici si multi altii. NU ne vor lua Ardealul daca am asimilat printre noi si turanici - fie ei cumani sau pecenegi! Avem doar o diversitate genetica ceva mai mare si mai importanta. NU riscam prea usor COSANGVINIZAREA:) Limita vestica a Cumaniei a fost OLTUL! In prag de 1300 tatarii nogaizi controlau zona de sud a tarii pana la PORTILE DE fier- lucru atestat de izvoare arabe! Si multe altele. Voi continua sa postez daca ficatii :)) vostri sau ai mei vor rezista si nu ne vom purta urat unii cu altii! Daca vrem sa discutam , discutam, dar nu ne injuram! NU stiu ce am scris in urma...doar am scris si nu am verificat...:))

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 22 Ian 2013, 22:33

-Delorine, eu nu pot decat sa salut aparitia ta pe topicurile cu tematica istorica. Incep sa nu ma mai simt singur in lupta cu conservatorii... ;) :D

Cat despre Dogaru, nu ma intereseaza atat el ca persoana, cat modul in care coreleaza sursele. Mie mi se pare foarte verosimila argumentatia lui (in linii mari si altii bat cam tot in aceiasi directie).

Desi nu sunt un erudit ( mai degraba un hobbist), cred ca nu se poate face o paralela intre secui si daci. Mai degraba intre secui si avari si huni (trasaturi, caracter...etc)

In orice caz, continua. Fiindca suni destul de bine 8-)
LUPU' ALBINELOR

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 23:17

Nene lupule:)) am cativa ani de istorie in spate...dar eu nu pot sa fac acele comparatii ca nu am mijloacele! NU pot sa vad acele trasaturi comune intre secui si daci. De ceilalti nu mai spun! DAcii spre deosebire de huni nu modificau testele copiilor ca sa le faca alungite. Iar iantre secui si daci nu exista decat cel mult o suprapunere de asezari! O parte din asa zisele cetati secuiesti, (caci se pune in breasla o mare intrebare...au construit secuii cetati?) sunt de fapt cetati dacice refoosite, si este cazul inclusiv al faimoasei cetati de la Batca Doamnei! Acum daca ar fi sa ne luam dupa tot felul de insi, despre daci se pot spune multe. Dar eu nu vi le pot spune! Nu sunt dacolog, si pun asta intre ghilimele. Si sincer nu cred toate povestile aflate acum la moda cu limba dacilor, povesti care in fapt nu au nici o acoperire. Ca dacii stiau scrie si ca au avut o limba scrisa, posibil dar nu avem cum cum dovedi! ca limba dacilor inclusiv numele de Sarmisegetusa se traduce in totalitate in sanscrita, cred ca e posibil! Dar daca ar fi sa ma iau conform teoriei colegului nostru Patrascu doar dupa Iordanes, ar trebui sa cred ca toti dacii au fost blonzi! Doar ca eu stiu ca Iordanes era un got si plaseaza istoria gloriasa a dacilor in contextul gotic, aflat vremelnic pe val si care, ca si in cazul secuilor in sec XIX deveniti peste noapte daci, aveau si ei nevoie de un trecut, asa cum se intamplase mult mai devreme cu gotii care au imprumutat istoria si trecutul dacilor!
Revenind la subiectul cumani, este evident ca, asa cum am subliniat mai devreme, acesti cumani au intrat si in Transilvania. Si nu ma bazez doar pe faptul ca episcopia cumanilor era pe ambii versanti si includea Brasovul, dar si pe faptul ca intinderea teutonilor s-a produs in mod constant in cei 11 ani cat au stat aici si au inceput sa faca cetati de piatra...numai pe teritoriul cuman, in care regalitatea maghiara avea alte interese! Scuze sunt prea multe de spus si ma pierd in detalii. Plus ca nu sunt atent in graba de a raspunde si scriu tot felul de enormitati ...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 22 Ian 2013, 23:27

delorin I scrie:Nene lupule:)) am cativa ani de istorie in spate...dar eu nu pot sa fac acele comparatii ca nu am mijloacele!...

- Eu doar cativa ani de...cercetari personale si observatii. Am cunoscut si unguri si secui. Am tras cateva concluzii personale (o fi fost pripite ? poate :D )

Dar nu te zgarci la 'sheruit', fiindca aici e un forum unde nu te judeca nimeni cu rigoare academica... ;)
LUPU' ALBINELOR

Mesajde proapis13 » 22 Ian 2013, 23:33

delorin I scrie:Disputa pe Severin si cat de daci sunt cei de acolo...e o alta mancare de peste. in primul rand numele de Severin desemneaza O margine

Daca tot deschisesi vorba afla ca prima denumire a asezarii ce poarta astazi numele de Drobeta Turnu-Severin a fost DRUBETA,ce in limba arhaica vorbita pe aceste meleaguri se traduce prin ,,despicata'' si se referea la faptul ca aici in dreptul cetatii severinului Dunarea se despica in doua brate ce se reuneau dincolo de actuala Insula Simian :!:
Salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 23:35

proapis13 scrie:
delorin I scrie:Disputa pe Severin si cat de daci sunt cei de acolo...e o alta mancare de peste. in primul rand numele de Severin desemneaza O margine

Daca tot deschisesi vorba afla ca prima denumire a asezarii ce poarta astazi numele de Drobeta Turnu-Severin a fost DRUBETA,ce in limba arhaica vorbita pe aceste meleaguri se traduce prin ,,despicata'' si se referea la faptul ca aici in dreptul cetatii severinului Dunarea se despica in doua brate ce se reuneau dincolo de actuala Insula Simian :!:
Salve :D

Ma bucur sa aflu de fiecare data un cuvant sau un toponim....dar cat de arhaica e limba de care vorbesti...nu stiu! Cert e ca in documente cancelariei maghiare de limba latina, apare Banatul de Severin, si nu de Durubeta!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 22 Ian 2013, 23:40

In dictionarul etimologic a lui Cioranescu editie 2001, nu apare nimic, dar care unul care stiu ca dictionarul nu cuprinde toate cuvintele...ma bucur sa aflu. Dar am o problema cu limba asta arhaica....o sa caut sa ma lamuresc! Multumesc oricum!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Ariel » 22 Ian 2013, 23:48

proapis13 scrie:Uite ce scrie Dr Napoleon Savescu;
Dacia : ultima ţară din Europa cucerită de romani și prima pe care au părăsit-o :lol:

Napoleon Savescu e medic stomatolog, nici macar doctor...
Pe urma, sunt tare curios: daca v-ar durea capul, i-ati cere unui croitor sa va consulte? Nu cred. Mai mult de atat, nici parerea unui ortoped n-ar conta, numai ce spune un neurolog v-ar satisface.
De ce nu aplicati aceeasi logica si in domeniul istoriei?
Ariel

Mesajde proapis13 » 22 Ian 2013, 23:57

delorin I scrie: Cert e ca in documente cancelariei maghiare de limba latina, apare Banatul de Severin, si nu de Durubeta!

Daca vorbesti despre acele documente ce discrediteaza tot ce este romaneste afla ca si
denumirea judetului Mehedinti vine din ungara si inseamna tinutul....crescatorilor de albine :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 23 Ian 2013, 00:04

uff...nu tot ce zboara este discreditare! Sunt si adevaruri! Stiu ca e greu sa aceptam dar exista influente majore unguresti si nu doar! Problema ca o parte din cele turcesti se ascund de pilda sub forma unor slavisme sau mai stiu eu ce. In loc sa traduca un loc drept neted- asa cum e Laposul de fapt, si care exista in nu stiu cate exemplare pe Orientali, in Basarabia si nu doar, au preferat in loc de ungurism sa adopte termenul slav de mlastina, care pur si simplu e o aberatie si se traduce cu mlastinos. dar ce sa caute mlastina in tr-un varf de munte care evident este neted? IAr un alt termen este tot asa traduc cu scai din slava cande el in turca inseamna sare. Si e doar o vale a sarii intre altele cateva! Dar, vorbind cu unul din cercetatorii de la IAsi de la institutul de ingvistica, unul dintre autorii unui recent Tezaur de toponimie a Moldovei, slavist de formatie am aflat ca sansele sa mai apara turcisme noi, sunt infime! ceea ce este eviednt o aberatie! ttrebuie sa acceptam ceea ce suntem! Sau faptul ca exista mai multe teorii .

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alin m » 23 Ian 2013, 01:25

Ce e mai jos da bine la 'bobor'-ul ce papa supa cu un obiect ce vine direct cu instructiuni de folosire : lin-gura

http://www.edituraobiectiv.ro/cuprins/c31.html
http://www.edituraobiectiv.ro/cuprins/c52.html
http://www.edituraobiectiv.ro/cuprins/c66.html
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE