Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Primi stupi

Mesajde Floryn » 22 Ian 2013, 22:35

De unde ati cumparat primi stupi si de care? Credeti ca ati facut o alegere buna sau nu? Astept raspunsurile dvs.! Va multumesc,
Floryn

Re: Primi stupi

Mesajde yonuds » 22 Ian 2013, 23:10

Primii stupi pe care i-am cumparat au fost S.H. niste ladoaie orizontale pe 24 de rame .Nu pot sa spun ca am fost multumit dar ptr un incepator mi s-a parut ca sunt bune la vremea respectiva.In acelasi an am cumparat de la ACA stupi verticali pe 10 rame in care mi-am cam prins urechile,fiind prima data cand avea contact cu stupul vertical.Urmatorul an am cumpart verticali pe 12 rame 1/1 cu cat 1/1 si am ajuns la concluzia ca am facut o mare greseala ptr ca matca a urcat sus si a ouat .Bine inteles nu am folosit gratie Haneman.Anul urmator am trecut pe cat de 1/2 de acesta am fost multumit . Acum folosesc configuratia fund AV cuib 12 rame dadant cat 1/2.La stupii cu fund AV sunt multe secrete ptr iernare .In primul an ploua in stup din cauza condensului de pe folie ca mai aveam sa le dau la albine cate o umbrela , am tot tras subarul din tabla mai mult de jumatate si tot degeaba ajunsese ca ingheta condensul in stup dupa care am ajuns la conluzia ca trebuie sa izolez cat mai bine partea de cuib fata de partea de dupa diafragma sa nu poata sa treaca curenti de aer rece sa se condenseze chiar deasupra cuibului.
yonuds

Mesajde un OM » 22 Ian 2013, 23:25

Frumos. Cum se prezinta stupii tai acum?
un OM

Mesajde un OM » 22 Ian 2013, 23:31

Floryn :sunt o multitudine de tipuri de stupi. Depinde in primul rand de experienta fiecaruia, stilul de lucru si timpul pe care il ai dedicat per familie. Cineva ti-ar putea raspunde ca ai nevoie de orizontal, sa nu crezi ca va face glume cu tine, altul te indruma catre vertical cu 10 sau 12 rame, nu in ultimul rand te-ai putea gandi la ME, sau de ce nu la MER, de parca Layans, Warre sau Delon, ca sa nu zic MEA ar fi mai prejos. Tu cu ce fel de stupi esti obisnuit?
Ultima oară modificat de un OM pe 22 Ian 2013, 23:34, modificat 1 dată în total.
un OM

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2013, 23:32

Floryn scrie:De unde ati cumparat primi stupi si de care?

Pentru a primi lamuriri la aceasta intrebare intra pe anunturi apicole.
Nu este nici locul si nici momentul pentru a cere nume aici.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mosneagu » 22 Ian 2013, 23:44

din ce zona din neamt esti?
daca esti de langa Piatra Neamt, vino odata pina la mine la stupina si iti arat
ce cutii am (ce am folosit de-a lungul timpului si ce folosesc acum si ce vreau sa folosesc in viitor)
-cutia pe care o vrei trebuie sa fie adaptata tipului de stuparit pe care vrei sa-l faci (stationar sau pastoral),
zonei in care iernezi, virstei pe care o ai, experientei in stuparit, si nu in ultimul rind trebuie tinut cont de
grija pentru albina ...
-sunt multe variabile in alegerea unui tip de cutie, dar lucrurile se aseaza cu trecerea timpului si in functie de experienta capatata in lucrul cu albina...
-iti trimit un nr. de telefon pe PM
mosneagu

Mesajde Floryn » 23 Ian 2013, 08:45

un OM scrie:Floryn :sunt o multitudine de tipuri de stupi. Depinde in primul rand de experienta fiecaruia, stilul de lucru si timpul pe care il ai dedicat per familie. Cineva ti-ar putea raspunde ca ai nevoie de orizontal, sa nu crezi ca va face glume cu tine, altul te indruma catre vertical cu 10 sau 12 rame, nu in ultimul rand te-ai putea gandi la ME, sau de ce nu la MER, de parca Layans, Warre sau Delon, ca sa nu zic MEA ar fi mai prejos. Tu cu ce fel de stupi esti obisnuit?

Eu momentan nu detin nici un stup, urmeaza sa achizitionez in primavara!
Floryn

Mesajde albina salbatica » 23 Ian 2013, 17:50

Salut! Si eu tot incepator :D primii stupi i-am primit "mostenire" de la bunicu', ladoaie nu gluma,dar usor-usor o sa scap de ei
albina salbatica

Mesajde cavaleriu » 23 Ian 2013, 19:07

Baftosule norocosule sa ai grija mare de ei sa aiba al batrin de ce semindri
bafta va doresc
cavaleriu

Mesajde liviutzbogos » 24 Ian 2013, 00:15

albina salbatica scrie:Salut! Si eu tot incepator :D primii stupi i-am primit "mostenire" de la bunicu', ladoaie nu gluma,dar usor-usor o sa scap de ei

Scapa doar de lazi, de ei nu :D succes
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde yonuds » 24 Ian 2013, 09:38

:idea: Eu te sfatuiesc sa nu scapi definitiv de ele ci sa modifici cateva dintre ele ,sa adaugi cate 2- 3 diafragme fixe (asta in functie de cate rame vrei sa ai pe compartiment divizat) Dupa care sa dai gauri de urdinise pe cele 4 fete ale stupului .Aceasta transformanduse in "Mega Roinita" :D
yonuds

Mesajde un OM » 24 Ian 2013, 20:29

Nu este o idee rea.
un OM

Mesajde albina salbatica » 25 Ian 2013, 10:56

Multumesc pentru idee am s-o aplic! Oricum nu fac pastoral si nu trebuie sa-i ridic :D ,campul e aproape salcam la fel
albina salbatica

Mesajde Cristi Mocanu » 25 Ian 2013, 12:46

Floryn scrie:De unde ati cumparat primi stupi si de care? Credeti ca ati facut o alegere buna sau nu? Astept raspunsurile dvs.! Va multumesc,

Am dat sfara-n tara ca vreau sa cumpar si asa am aflat ca niste nepoti vor sa vanda stupii bunicului care urise in februarie. In martie m-am dus cu un stupar cu experienta sa se uite si asa m-am pricopsit cu 4 familii de albine cu tot cu cutii. Restu de 15 (19avea in total) i-a cumparat un prieten...erau cu rama dadant pe 10 rame. DA, cred ca am facut o alegere buna. Am cumparat cu 300 de lei familia anu trecut.
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde Floryn » 05 Mai 2013, 08:20

Pe 1 mai am cumparat primele 2 familii de albine! Multumesc domnului ''mosneagu'' pt ajutor.
Floryn

Mesajde bostina constantin » 06 Mai 2013, 22:32

Floryn scrie:Pe 1 mai am cumparat primele 2 familii de albine! Multumesc domnului ''mosneagu'' pt ajutor.

Flotrine, sa-i stapanesti sanatos impreuna cu cei dragi, il felicit si eu pe Mosneagu ca a fost inteleator si atent la dorinta ta :)
Spor si sanatate sa ai [aveti] :) :D
bostina constantin

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR