BUNKA scrie:..eu de la ideea unui Layens am ajuns sa iau in calcul Delonul.
Eu tot zic : stupul potrivit , la omul potrivit. Si la zona potrivita...
Am optat pentru: Warre, Dellon, Layens (divizat)! Ii pastrez pe toti, pentru comparatie!
Pe Warre il iubesc, pur simplu!
Dellon m-a cucerit din prima!
De ce Layens 12R divizat, cu rame Dellon? NU pentru a anula avantajul clar al ramei inalte, ci pentru a-l adapta zonei mele, unde culesul la miere de struguri si stejar ( mana) e important.
Cum altcumva as putea scoate mierea de struguri de la iernarea albinelor, decat prin inlocuirea corpului cu totul, la sfarsitul culesului si inlocuirea lui cu altul cu rame de poliflora capacita?
Am ales rama (si inaltimea) Dellon, pentru doi stupi diferiti, pentru a micsora cat mai mult din volumul lemnului din stupi. Inox-ul nu face mucegai si ocupa putin volum. In loc de un brat de lemne, un snop mic se sarme!
Ramele sunt identice: merg atat in cuib, cat si in magazin, atat la Dellon ( ca el l-a inventat), cat si la Layens-ul asta divizibil (12R+12R+ 12R(sau 8 dadant 1/2,perpendicular pe cuib).
Nu e stupul ideal, dar altfel as ierna pe o cantitate considerabila de miere de mana!
Pregatirea de iarna e mai migaloasa, ca se umbla in doua corpuri. Din pacate, aici nu se compara cu ME-ul! Dar succesul e garantat!
Tot ce-am scris e teorie pura! Practica de-abia acum incepe...