delorin I scrie:Subiectul 1.
Boli bacteriene. Loca Europeana
Va invit sa postam fotografii mai reusite pe care ulterior le facem pps...daca aveti alte propuneri..astept!
delorin I scrie:Perfect in acord cu tine..dar e o boala si necesita cunoastere! DEgeaba tu ai acesta cunoastere daca x sau y vecin cu tine nu o are! Asa ca..sa mergem peste el! Eu ilustrez o boala...si apoi astept poze si discutii pe acel subiect! Ideea e ca aceste poze sa se transforme intr-un pps.!
cristi arad scrie:sunt tot felul de boli bacteriene (nosema), virale (puiet in sac), micotice(puiet varos) parazitare (varroa ) in general pentru primele doua categorii de boli se folosesc antibiotice (mai ales in cazuri grave); pentru puietul varos se folosesc sulfamide (antimicotice) si pentru varroa amitraz; problema este alta -nu se gaseste si nu se stie decat de catre putini stupari cum se folosesc aceste medicamente si cand este cazul sa se intervina; am fost contrariat de nenumarate ori pe site cu privire la parearea mea despre antibiotice, dar ca in orice tratament exista cazuri in care trebuie intervenit (cu discernamant); sigur ca momentul interventiei depinde de experienta stuparului si de gravitatea bolii; dar ca reguli de preventie ale majoritatii bolilor la albine sunt:
- evitarea aglomerarii in pastoral si nu numai
- mentinerea stupilor puternici - implicit asigurarea unui cules bun
- hranirile de completare nu trebuie sa lipseasca mai ales in lipsa de cules in timpul sezonului de ponta si mai ales in primaverile reci
- alte masuri de prevenire (de exemplu administrarea protofilului in lunile feb-mar)
- evitarea introducerii in stupina de material apicol contaminat
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori