Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup vertical cu mai multe cat-uri 1/1

Mesajde BeesDream » 25 Ian 2013, 19:29

jenica67 scrie:Daca te uiti mai atent la D.Margarit, vei observa ca el are numai corpuri de 3/4, nu de 1/1. Corpurile mai mici pentru magazie, au avantajul ca albinele, il umplu mai repede, separa mai bine mierea si il capacesc mai repede. In plus pentru apicultorii, ai putin "fortosi", cat si aia mai batrani, le transporta mai usor.

Bun... Ma refeream la aceasi marime la toate corpurile ca sunt incepator si nu stiu marimea exacta care cum e... Chiar daca corpurile sunt 3/4 am vrut sa spun ca toate corpurile (cat-urile) sunt la fel si automat si toate ramele la fel deci totul este la fel... E bine asa sau imi recomandati stupi cu corpul principal 1/1 si cu cat-uri 1/2 sau 3/4..? daca imi recomandati alte tipuri va rog din suflet sa-mi spuneti si de ce si cu ce sunt mai bune... multumesc frumos!
my facebook | my YM: bees.dream@yahoo.com
BeesDream

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2013, 19:47

Cel mai usor stup, dupa mine este stupul Dadant (care este 1/1) cu magazi 1/2R. Asa am eu si am ales aceasta varianta pentru ca, magazia de 1/2R este umpluta repede, capacita foarte repede (anul trecut cand s-a terminat salcamul, magaziile erau deja capacite, la fel si la tei). Daca ai nevoie de corp mare si nu ai, poti sa pui doua mici de magazie si opti un corp mare. Magazia este relativ usoara. Ai doua tipuri de rama. Este adevarat ca eu am magazi si de 3/4.
Acum stupul multietajat de 3/4, este un stup de mare capacitate, care are nevoie de mai multe cunostiinte si matci de mai buna calitate, pentru ca sa umple doua corpuri de cuib. Este un stup foarte bun, pentru culesuri de mare intensitate.
Despre fiecare stup s-au scris atatea, ca daca cauti pe forum, o sa gasesti pagini intregi. Oricum nu lada face mierea ci albina, si productii similare se poate obtine cu oricare din lazi.
Acum stupul dadant cu magazie tot 1/1, are dezavantajul ca si stupul orizontal, care deja avand rame prea mari, se umplu greu, nu vor fi capacite imediat si albinele vor amesteca mierea si nu vei avea un singur sortiment de miere : poliflora. Miere pe sortimente mai greu si mai rar, numai atunci cand faci pastoral, sau vei avea un cules foarte intens.
jenica67

Mesajde BeesDream » 25 Ian 2013, 19:54

jenica67 scrie:Cel mai usor stup, dupa mine este stupul Dadant (care este 1/1) cu magazi 1/2R. Asa am eu si am ales aceasta varianta pentru ca, magazia de 1/2R este umpluta repede, capacita foarte repede (anul trecut cand s-a terminat salcamul, magaziile erau deja capacite, la fel si la tei). Daca ai nevoie de corp mare si nu ai, poti sa pui doua mici de magazie si opti un corp mare. Magazia este relativ usoara. Ai doua tipuri de rama. Este adevarat ca eu am magazi si de 3/4.
Acum stupul multietajat de 3/4, este un stup de mare capacitate, care are nevoie de mai multe cunostiinte si matci de mai buna calitate, pentru ca sa umple doua corpuri de cuib. Este un stup foarte bun, pentru culesuri de mare intensitate.
Despre fiecare stup s-au scris atatea, ca daca cauti pe forum, o sa gasesti pagini intregi. Oricum nu lada face mierea ci albina, si productii similare se poate obtine cu oricare din lazi.
Acum stupul dadant cu magazie tot 1/1, are dezavantajul ca si stupul orizontal, care deja avand rame prea mari, se umplu greu, nu vor fi capacite imediat si albinele vor amesteca mierea si nu vei avea un singur sortiment de miere : poliflora. Miere pe sortimente mai greu si mai rar, numai atunci cand faci pastoral, sau vei avea un cules foarte intens.

Jenica67 multumesc frumos dar eu acum sunt incepator si abea in februarie imi cumpar primii stupi iar eu nu ies la pastoral cel putin primii 4 5 ani caci in primii 4 5 ani vreau sa ma dezvolt si macar sa ajung si eu la 35 40 principalul gand fiind la inmultirea familiilor si la urma ma gandesc la miere... :) multumesc de raspuns
BeesDream

Mesajde cristi arad » 25 Ian 2013, 23:12

salutari; iti voi raspunde direct la intrebare - nu se folosesc ME de 1/1 pentru ca in cazul in care iernezi pe corpul 1/1 si primavara adaugi inca unul de 1/1 racesti f. mult stupul si albinele isi vor incetini simtitor dezvoltarea; in plus ramele de 1/1 sunt grele in exploatare (un fagure cu miere 1/1 cantareste cca 4,5 - 5 kg, unde mai pui ca trebuie sa-l scuturi de albina daca vrei sa-l storci) si la transport daca fagurii sunt cu miere se pot rupe; daca iti convine stupul ME foloseste rama 3/4 este compromisul ideal si stai pe langa un stupar cu experienta care are astfel de stupi.
cristi arad

Mesajde gh.pana » 26 Ian 2013, 13:08

Pai, daca este vorba pentru inceput, de inmultire familii in principal, atunci ia-ti , flacau , 3-4 orizontali pe 20 rame.
Orizontalii sunt cei mai potriviti pentru incepatori . In plus, poti sa dublezi divizand o familie in acelasi corp prin introducerea diafragmei despartitoare fixe .
Mai mult decat atat, stupul orizontal amelioreaza, mai bine decat oricare alt stup, efectele neplacute ale unor erori inerente la incepatori. Citeste pe forum avantajele si dezavantajele acestui tip de stup si dupa aceea hotaraste-te.
succes !
gh.pana

Mesajde BeesDream » 26 Ian 2013, 13:14

gh.pana scrie:Pai, daca este vorba pentru inceput, de inmultire familii in principal, atunci ia-ti , flacau , 3-4 orizontali pe 20 rame.
Orizontalii sunt cei mai potriviti pentru incepatori . In plus, poti sa dublezi divizand o familie in acelasi corp prin introducerea diafragmei despartitoare fixe .
Mai mult decat atat, stupul orizontal amelioreaza, mai bine decat oricare alt stup, efectele neplacute ale unor erori inerente la incepatori. Citeste pe forum avantajele si dezavantajele acestui tip de stup si dupa aceea hotaraste-te.
succes !

gh.pana multumesc pentru raspuns dar stiu ca stupii orizontali sunt mai buni pentru inmultirea familiilor de albine, am spus asta si pe pagina mea personala dar nu pot lua doar stupi orizontali la inceput ca initial vreau sa invat sa lucrez si cu orizontali si cu verticali si asa o sa cumpar! Stupii orizontali sunt toti la fel dar la verticali sunt atatea tipuri... :lol: ms inca o data
BeesDream

Mesajde popamarian_65 » 26 Ian 2013, 13:51

citeste in orice manual si vei descoperii ca cel mai PROFESIONAL este stupul multietajat 3/4
avantaje si dezavantaje sunt la toti stupii eu folosesc me si sunt f multumit
popamarian_65

Mesajde BeesDream » 26 Ian 2013, 16:40

popamarian_65 scrie:citeste in orice manual si vei descoperii ca cel mai PROFESIONAL este stupul multietajat 3/4
avantaje si dezavantaje sunt la toti stupii eu folosesc me si sunt f multumit

Atunci e clar ca cei mai buni stupi "pentru productie miere" sunt cei din acel clip de pe youtube, nup?
Atunci primii stupi care ii cumpar cumpar doi orizontali pentru a inmulti familiile si restu' multietajati 3/4 :)
ms frumos
BeesDream

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2013, 21:15

da mai fecior, ia-ti verticali cu cel putin 7 magazii pentru fiecare... c-asa ai vazut la Margarit... si daca la el au umplut albinele 7 magazii de miere la tine de ce n-ar umple ? :shock:

Mai-mai copii, puneti mana si cititi atenti literatura apicola inainte de a va baga in investitii de-astea nesabuite... vedeti pe you tube cate-un filmulet cu una-alta plus o ghidusie apicola si gata, deja visati ca sunteti voi in locul aluia... mah, ala poate are mii de ore de practica in spate... voi ???
Cati ani au trecut de cand ati luat prima dalta-n mana ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BeesDream » 26 Ian 2013, 21:21

alt stupar scrie:da mai fecior, ia-ti verticali cu cel putin 7 magazii pentru fiecare... c-asa ai vazut la Margarit... si daca la el au umplut albinele 7 magazii de miere la tine de ce n-ar umple ? :shock:

Mai-mai copii, puneti mana si cititi atenti literatura apicola inainte de a va baga in investitii de-astea nesabuite... vedeti pe you tube cate-un filmulet cu una-alta plus o ghidusie apicola si gata, deja visati ca sunteti voi in locul aluia... mah, ala poate are mii de ore de practica in spate... voi ???

bai gainare eu nu am spus ca imi iau cu 7 magazii dar te bagi si tu in vorba ca n-ai alta treaba...
prost eu ca pun intrebari pe forumul asta.
BeesDream

Mesajde popageorgian » 26 Ian 2013, 21:24

alt stupar scrie:da mai fecior, ia-ti verticali cu cel putin 7 magazii pentru fiecare... c-asa ai vazut la Margarit... si daca la el au umplut albinele 7 magazii de miere la tine de ce n-ar umple ? :shock:

damnule Adrian lasati omul sa experimenteze cu banii proprii si apoi va constata cum este mai bine ;)
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2013, 21:47

seller881 scrie:

bai gainare eu nu am spus ca imi iau cu 7 magazii dar te bagi si tu in vorba ca n-ai alta treaba...

:lol: :lol: :lol: si mai prost eu, ca raspund !
ia-ti bre lazi de care vrei... la drept vorbind, d-aia nu mai pot eu...
alt stupar

Mesajde danielmihai » 26 Ian 2013, 22:05

sincer nu stiu de ce ai deschis acest topic daca lumea vrea sa te ajute si tu-i rasplatesti cu insulte! se pare ca stii mai bine ca cei care au lucrat cu sute de stupi si au avut diferite modele in practica! Mai bine iti propunem noi un model de stup si tu ne spui avantajele si dezavantajele ca doar ai vazut video! Numai bine!
danielmihai

Mesajde jexy » 26 Ian 2013, 22:18

seller881 scrie:

prietene aici nu e forum sa te dai in stamba in spatele unui monitor...ai si tu putin respect pentru oamenii care se pricep la apicultura, nu te umfla ca gaina in pene degeaba, nu ne suparam daca iti schimbi forumul...
jexy

Mesajde mizzone » 26 Ian 2013, 23:05

alt stupar scrie:
seller881 scrie:

:lol: :lol: :lol: si mai prost eu, ca raspund !
ia-ti bre lazi de care vrei... la drept vorbind, d-aia nu mai pot eu...

intrebare directa catre admin: este posibil a se tolera intre apicultori o astfel de abordare in comunicari?...mi-e greu sa cred ca un forum respectabil, prin insasi domeniul abordat, poate permite accesul in interiorul acestei comunitati unor astfel de derapaje...
catre "seller881" : nu va apucati de stuparit, sint convins ca la bodega aia, din curba de la Mihailesti, puteti valorifica mult mai bine si cu mai mult aplomb veleitatile nebanuite pe care nu ar avea rost sa le "irositi" in apicultura...
bafa si minuni!
mizzone

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2013, 23:08

bine
Baieti... gata, si-a incercat norocul, s-a suparat apoi pe sat ( ca...) si-a plecat :cry:
Noi sa fim sanatosi!
alt stupar

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE