Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

selectie albine

Mesajde comi » 27 Ian 2013, 01:30

Am citit aici despre selectie facuta in fel si chip.Alti sa aducem din import alte rase dar nimeni nu s-a gindit ca s-ar putem sa avem solutia linga noi.Eu stiu in padure unele familii de albine care au cuibul in scorburi de cel putin 3-4 ani.Si sunt bine sanatoase fara tratamente si interventia omului si ce este mai buna decit selectia naturala.Parerea mea este ca sunt mai rezistente la boli au mare toleranta la varroa si s-ar putea sa gasim si rasa pura de carpatica.Pt ca aceste albine ar putea avea o linie comuna destul de veche si de aceea ar fi o sursa valoroasa de selectie.Nu trebuie decit capturate si puse la lucru cu toate ca sunt cam agresive dar asta se poate ameliora cu timpul.Cred ca ar fi o solutie la indemina tuturor si cu efort financiar minim putina miscare nu strica in primavara pt a identifica locul cuiburilor de albine in padure si de ce nu mutarea lor in stupi pt ca de obicei noi le capturam in februarie-martie cind incep zborurile.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Re: selectie albine

Mesajde valentin » 27 Ian 2013, 08:39

Intru fel ai dreptate dar daca stii acele fam in padure de ce nu leai luat pina acum? :D din scorburi nu prea le scoti usor decit daca tai copacu.Eu stiu un roi in podu garii la mine in localitate de vreo7-8 ani dar de geaba pentru ca n-am reusit sal scot de acolo.si ce este mai interesant,la50 m se afla o stupina a sefului de gara care are in fiecare an pierderi de cel putin5%cutratamente facute ,iar ala din podu garii sta bine mersi fara nici un tratament
valentin

Mesajde Ioan Guist » 27 Ian 2013, 09:01

comi scrie:Am citit aici despre selectie facuta in fel si chip.Alti sa aducem din import alte rase dar nimeni nu s-a gindit ca s-ar putem sa avem solutia linga noi.Eu stiu in padure unele familii de albine care au cuibul in scorburi de cel putin 3-4 ani.Si sunt bine sanatoase fara tratamente si interventia omului si ce este mai buna decit selectia naturala.Parerea mea este ca sunt mai rezistente la boli au mare toleranta la varroa si s-ar putea sa gasim si rasa pura de carpatica.Pt ca aceste albine ar putea avea o linie comuna destul de veche si de aceea ar fi o sursa valoroasa de selectie.Nu trebuie decit capturate si puse la lucru cu toate ca sunt cam agresive dar asta se poate ameliora cu timpul.Cred ca ar fi o solutie la indemina tuturor si cu efort financiar minim putina miscare nu strica in primavara pt a identifica locul cuiburilor de albine in padure si de ce nu mutarea lor in stupi pt ca de obicei noi le capturam in februarie-martie cind incep zborurile.

Buna ziua Comi,
Bine ai venit pe forum.Daca doar acum ai intrat, nu inseamna ca forumul a inceput de ieri.
Solutia propusa de tine a fost discutata si rediscutata cu varii ocazii.Nu inseamna ca nu e binevenita redeschiderea subiectului.Sa nu credem insa ca putem avea asa din ...neant solutii salvatoare.

Cat despre roii "salbateci".
1 Nu toti roii trec peste 2 ierni.Mare parte din locatiile vizate nu au acelasi roi.Fiind o locatie potrivita (prin prisma albinelor) acolo se aciuaza roii.
2 Daca iesim si ....hacuim si bruma asta de rezerva de albine, am pus-o de mamaliga.Acum atat mai trebuie, sa iese romanul la vantoare de roi.
3 Dupa parerea mea, intre familile din copac si familile din lazile noastre, diferentele sunt minime si 80 % din acest efamilii sunt plecate din lazile noastre.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde proapis13 » 27 Ian 2013, 09:33

Bine ai venit pe forum
O mare parte dintre cele scrise de tine se regasesc la topicul de mai jos
viewtopic.php?f=4&t=1895&p=49998&hilit=selectia+albinelor#p49893
Mai este inca unul pe aceeasi tema insa asta mi s-a parut pe departe cel mai bun
Asa ca spor la citit si vino si cu completari daca gasesti de cuviinta
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde genutzu » 27 Ian 2013, 09:40

dupa parerea mea procentul de 80% dat de pupe este foarte mic. eu zic ca e cu mult peste 90% . Sunt convins cad
daca nu era varroua mai mergeau dar asa .......................
In 3 ani de zile sunt moarte toate acele familii pe care le numim noi salbatice. Inca nu exista la noi zone in care sa see fi pastrat albina salbatica.
genutzu

Mesajde comi » 27 Ian 2013, 19:37

Este posibil sa aveti dreptate dar eu incerc aceasta varianta in locul aducerii unor matci ca buckfast sau carnica care se vind cu 50-70 de roni la noi si pt care nu ai garantie ca este asa ceva si risti sa iei o mare pacaleala cind este stiut faptul ca o matca buckfast din Danemarca de la Keld Brandstrup costa in functie de tip;random mated queens-67 euro;island mated queens and A.I. queens-135 euro;overwintered queens-170 euro;breeding queens-425 euro.Sau din linia engleza Abbey Buckfast Dartmoor Devon UK incepind cu 60 de lire la 300 de lire.Sau Carnica de la 15-16 euro pina la 120 de euro in functie de cele 3 tipuri.Referitor la vinatoarea de roiuri cred ca nu sintem asa de salbatici si needucati ca sa taiem toata padurea pt un pumn de albine ma refer la persoana mea.Trebuie sa stii de citi ani este asezate colonia acolo.puterea coloniei,nr de albine moarte din dreptul urdinisului,agresivitatea lor,harnicia ,durata si intensivitatea zborurilor pe vreme buna si pe ploaie, pe care le determinam prin observatii periodice in functie de anotimp.Sa nu credeti ca suntem din lumea a-3 a si fara stiinta de carte sa ,,radiem,,totul in calea noastra pt o ,,imbogatire,,rapida (acele persoane le gasiti cel mai probabil in Parlamentul Romaniei)pe spinarea bietelor albine, vorba dvs domnule Pupe sa distrugem si aceasta rezerva de albine.A fost numai o ideie buna,rea timpul va spune.Cu deosebita stima pt membrii acestui forum
comi

Mesajde Ioan Guist » 27 Ian 2013, 22:05

Da...da , mai Comi asa e.Adica aproape asa.
Selectia facuta cu migala ....vezi tu ? se plateste.

Se poate lua din padurile patriei si mar sau par salbatec.Da ...uite...nu se cauta.Nu ca nu ar fi bun.Nu e cu profit.
La fel si la albine.Sau ...mult mai mult la albine.Ca alea din padure (daca or mai fi ) nu le ciuguleste nimeni si nu le dijmuieste decat salbaticiunile.
Sigur o sa gasesti .O sa le bagi in lada si la tei ai si tu 10 rame de albina plus 110 botci cadoo.

Acuma, tu sa nu crezi ca incearca cineva sa te opreasca din demersul tau.Noi, acilea am incercat sa scriem cum ca ...s-a mai discutat.Cum ca ...au fost unii ce au plimbat muuuult timp cainii prin codrii patriei...

Succes.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde comi » 27 Ian 2013, 23:31

Domnule Ioan vorba romaneasca,,domnia si prostia se platesc,,am sa incerc ca ,,nu se stie de unde sare iepurele,,pt ca imi este foarte usor sa procur niste matci buckfast pt ca pe moment locuiesc in Anglia si am vizitat citeva ferme apicole de pe aici si surpriza mare, cineva avea de vinzare ,,carpathia queens,, adica matci carpatine .Si trebuie sa recunosc ca impresia generala este buna despre matcile carpatine pt ca aici gasesti matci italiene,carnica si mai nou carpatica in afara de buckfastul lor si de albina neagra galeza.Dar in invalmaseala asta de rase Dumnezeu mai stie care mai este rasa curata si care sint hibridate.Dar vorbind serios sint ferme apicole care fac o selectie riguroasa pt buckfast si asta de peste 30-40 de ani ,dar clima asta umeda le da si lor destula bataie de cap avind in medie cam 70-90 de zile cu soare si restul de nor si ploaie din 365 de zile.Dar albina lor sa acomodat si la 10-12 grade le gasesti la cules si asta si prin noiembrie .De aceia nu ma risc sa aduc acasa buckfast pt ca nu se vor aclimatiza la conditiile meteorologice din Romania si asta inseamna bani aruncati in vint timp pierdut si dureri de cap inutile.La dotarile unor ferme de aici nu putem decit sa visam dar ei au subventii si multe alte facilitati, laboratore veterinare de exceptie(V.L.A.-VETERINARY LABORATORIES AGENCY) cel mai mare si performant din Europa cred ,unde s-au facut si analizele de gripa aviara la gainile din Romania acun citiva ani.In concluzie omul cit traieste invata si din greselile propii si greselile altora toata treaba este sa fi optimist mai ales acum cind se va pune impozit si pe caini acasa si numai o sa avem ce lega pe la stupina pt ca vom plati impozit pe albine pe caine si sa vedem cu ce mai raminem cind tragem linia si facem socotelile si vom ajunge la vorba cuiva de pe acest site,,ROMANIE TE IUBESC VIND TOT SI EMIGREZ,,sa dea domnul sa auzim numai de bine.Si domnule Ioan sa nu credeti ca voi persevera in prostie voi merge pe pricipiul,,incercarea moarte nu are...dar te costa,(,citeodata mai mult sau mai putin).Cu aceiasi stima si respect pt dvs
comi

Mesajde serb » 28 Ian 2013, 11:47

da, iar noi suntem dupa cum vedeti exemple de urmat. astia au impresia ca in Romania se arunca cu bani dupa apicultori. Eu i-as invita sa facem schimb un sezon si-apoi sa vedem, care capata mai multi bani de la stat/mama Europa si ce face cu ei ? (sper sa reusiti sa vedeti reportajul facut de un ziarist englez despre cat de bine o ducem noi si ei cat de greu! )
http://www.telegraph.co.uk/finance/fina ... honey.html
P.s. probabil scumpii nostri alesi au vazut reportajul asta ***** si d-aia ne baga acum in oala impozitatilor, ca doar traim pe picior mare, nu?
serb

Mesajde jenica67 » 28 Ian 2013, 12:10

Sau reportajul a fost facut, sa parem ca o ducem bine, ca sa putem fi impozitati. Azi dezinformarea este in floare, la toate capitolele. :lol:
jenica67

Mesajde justy » 21 Feb 2013, 22:46

Acum la iesirea din iarna am de bifat cateva familii care nu mi-au placut cum au lucrat anul trecut si care nici nu au iernat foarte bine.
Vreau, desigur sa le schimb matcile cu proxima ocazie. Ma intereseaza sa stiu cum trebuie sa procedez corect? Le las sa se dezvolte normal pana cand am matcile noi? le unific sa fie mai puternice pana la iesirea matcilor ? Ce ma sfatuiti?
Albina e cuminte cât ai minte
justy

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE