Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde joohny » 27 Ian 2013, 13:13

Somn,vesnic.
joohny

Mesajde Bogdan.ag » 27 Ian 2013, 14:08

DoruT scrie:Mai baieti, am zis 70-80 pentru ca fix ai mei roi sunt 30, pentru asta bag mana in foc, iar tata are undeva aproape de 50. Traditia familiei este veche, stupii in familie sunt din bunici, cand nici nu existau cutii standard, avea albine intr-un fel de scorburi de copaci curatate pe interior. Zona stupinei este cea a padurii Seaca, zona obarsiei lui Nicolae Ceausescu. Ani si zeci de ani iernarea au facut-o exclusiv pe miere de mana, fara efecte negative notabile. Eu am roiurile de un an, dar sunt in regula, au primit fiecare mai multe hranitoare cu dulcofruct si sirop in toamna, si de cand a dat frigul ii tin doar cu apifonda. Problema e doar a celor 3-4 cu problema descrisa, in general mai vechi si cu rezerva de hrana - miere de mana, dar care au primit si ei apifonda. De ventuala nosemoza cum ma pot apara? Multam fain

PS: pentru colegi, sunt din zona Olt, Slatina, cu stupina descrisa acolo unde v-am precizat. Nu sunt utilizator nou, dar in ultima perioada am rarit ritmul postarilor si mi-a fost sters contul, cel vechi avand acelasi user. Toata stima.

Salut Doru ! Sunt oarecum "aproape" de zona padurii Seaca....locuiesc undeva in apropiere de limita cu Samburesti de Olt ..tot zona de padure stejar...tot probleme cu mierea de mana(la mine problema este ca doresc sa fie cat mai multa :roll: ). Pentru cei care nu cunosc specificul zonei , ar fi bine sa isi exprime opiniile nu doar din carti ci si dupa ce au stationat in astfel de zone pana toamna tarziu.
Zona respectiva ofera un cules de mana extraflorala chiar si in lunile septembrie-octombrie ...practic nu am reusit niciodata sa inlocuiesc 100% mierea de mana din rame ci doar sa reduc efectele acesteia in sezonul rece. Am si eu cateva familii care au fost deranjate de pitigoi...am verificat si au pete de diaree in partea superioara a ramelor, insa nimic deosebit..efectivele sunt in limitele normale , iar la restul familiilor , chiar daca au cca 20-30% mana capacita in rame nu exista pete pe rame. Problema cu mierea de mana apare atunci cand aceasta nu este capacita ---umiditatea din stup altereaza mierea --si de aici efectele ei asupra albinelor . Evident ca si lipsa zborurilor de curatire sau iernarea doar pe miere de mana pot avea efecte devastatoare in stupina.
Indicat este ca toamna tarziu sa inlocuiesti toti fagurii cu miere de mana(sau cel putin 3-4 faguri centrali)---cu faguri plini de miere /salcam , /floarea soarelui sau completezi cu sirop inca din luna august.Eu nu mai folosesc apifonda(din motive subiective.....) ci doar turtele proteice realizate de mine.
Multa bafta iti doresc si cat mai putine pierderi pe timpul iernii .
p.s sigur am sa trec prin Seaca si anul acesta---este o padure superba ...de multe ori am intalnit acolo cerbi lopatari, mistreti si multe specii rare in padurile din zona mea .
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde DoruT » 27 Ian 2013, 16:44

Mersi de raspuns Bogdan, adevarul este ca multi isi dau cu parerea despre lucruri auzite din carti, fara sa aiba contact cu realitatea cu care ma confrunt de fapt eu, necunoscand zona bogata de padurere si culesul mierii de mana pana tarziu toamna. Problema este una limitata, am spus 3-4 stupi, dar era ingrijorator, celelate familii fiind in regula si aveam nevoie de o lamurire. multumesc tuturor pentru povete. Despre Apifonda va puteti exprima pareri? Ce alte produse ar fi ideale pentru perioada iernatului, sau daca Apifonda este un produs "ideal" ? Aveti experiente neplacute cu Apifonda? Multumesc
DoruT

Mesajde Razvan HD » 27 Ian 2013, 23:23

Mai bine faceti acasa turta si stiti un lucru , plus ca e la jumatate de pret !
Parerea mea asta e , nu e obligatoriu sa o luati in considerare !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde georgeanelka » 28 Ian 2013, 14:38

yokoz777 scrie:...................Ceea ce am observat este ca in ciuda vremii calde din luna ianuare matca a inceput sa oua si uitandu-ma putin pe rame am observat ca albinele au inceput sa curete celulele in vederea oatului.cat de benefic este daca matca se apuca de ouat inca de acum?imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul..iar daca moare puietul voi avea probleme serioase..ce parere aveti domnilor?Va salut si iernare unsoara in continuare!numai bine

Salutare colegu, sant incepator dar parca nu suna corect doua aspecte prezentate de tine si anume;
-spui ca "matca a inceput sa oua in ciuda vremii calde" , eu zic ca a inceput sa oua tocmai din cauza temperaturiilor ridicate din luna ianuarie dar si a sufletului nostru milos care ne face sa le servim cu "bunatatii" (turte), inca din preajma sarbatorilor de iarna (cazul tau, pe 7 ianuarie).
-spui "imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul", eu zic ca problema puietului pontat prea devreme apare doar atunci cand vin temperaturi scazute , ghemul se afla pe puiet iar in imediata apropriere a acestuia nu se gasesc rezerve de hrana. albina va prefera sa ramana pe puiet sa l incalzeasca, in loc sa se deplaseze dupa hrana pe rame si astfel va muri albina si ulterior puietul, cu rezerve de hrana in stup.
- griji ar trebui sa ti faci pentru puietul de pe rama ridicata din cuib pentru a o cerceta la aceste temperaturii, caci aceasta operatie ar putea raci cuibul si inplicit puietul din cuib ( am vazut in postarea ta , spuneai ca erau 16 grade, dar eu tot cred ca exista risc de a raci puietul plus deranjul cauzat ghemului la aceasta data)
Nu te supara te rog pe cele spuse de mine caci nu am zis cu rautate, iar daca am gresit cu ceva in cele spuse promit sa nu ma supar cand ma vor corecta colegi , dupa cum tiam spus sant incepator. Spor si iernare usoara! :)
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde L. Apis » 29 Ian 2013, 19:23

Salutari tuturor stuparilor.
Ca un vajnic incepator ( si nou pe forum), cu inima stransa incerc sa trec prin prima mea iarna ca apicultor, cei 6 stupi pe care i-am " giugiulit " cum am stiut eu mai bine din 28 martie 2012 pana acum. Astazi am trecut pe la ei si au raspuns toti prezent la ascultare.
Am 5 stupi din poliuretan si unul din polistiren confectionat de mine , iernati in clopot , numai ca de frica nu am scos de tot sertarele de pe fund si din aceasta cauza ( cred eu) am gasit ceva condens la un stup la care am ridicat capacul. La ceilalti nu m-am mai uitat dar am mai tras sertarele afara pentru o mai buna aerisire. Miere le-am lasat suficienta , dar am pregatita si o cutie de Apifonda pentru avarii.
Sper sa pot spune acelasi lucru si pe 30 martie si sa aud vesti bune de la toti stuparii.
Doamne ajuta !
L. Apis

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 29 Ian 2013, 21:30

georgeanelka scrie:
yokoz777 scrie:...................Ceea ce am observat este ca in ciuda vremii calde din luna ianuare matca a inceput sa oua si uitandu-ma putin pe rame am observat ca albinele au inceput sa curete celulele in vederea oatului.cat de benefic este daca matca se apuca de ouat inca de acum?imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul..iar daca moare puietul voi avea probleme serioase..ce parere aveti domnilor?Va salut si iernare unsoara in continuare!numai bine

Salutare colegu, sant incepator dar parca nu suna corect doua aspecte prezentate de tine si anume;
-spui ca "matca a inceput sa oua in ciuda vremii calde" , eu zic ca a inceput sa oua tocmai din cauza temperaturiilor ridicate din luna ianuarie dar si a sufletului nostru milos care ne face sa le servim cu "bunatatii" (turte), inca din preajma sarbatorilor de iarna (cazul tau, pe 7 ianuarie).
-spui "imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul", eu zic ca problema puietului pontat prea devreme apare doar atunci cand vin temperaturi scazute , ghemul se afla pe puiet iar in imediata apropriere a acestuia nu se gasesc rezerve de hrana. albina va prefera sa ramana pe puiet sa l incalzeasca, in loc sa se deplaseze dupa hrana pe rame si astfel va muri albina si ulterior puietul, cu rezerve de hrana in stup.
- griji ar trebui sa ti faci pentru puietul de pe rama ridicata din cuib pentru a o cerceta la aceste temperaturii, caci aceasta operatie ar putea raci cuibul si inplicit puietul din cuib ( am vazut in postarea ta , spuneai ca erau 16 grade, dar eu tot cred ca exista risc de a raci puietul plus deranjul cauzat ghemului la aceasta data)
Nu te supara te rog pe cele spuse de mine caci nu am zis cu rautate, iar daca am gresit cu ceva in cele spuse promit sa nu ma supar cand ma vor corecta colegi , dupa cum tiam spus sant incepator. Spor si iernare usoara! :)

Dupa cate stiu ii ceva normal ca matca sa-si inceapa ouatul in luna ianuarie si din acest motiv creste si consumul de miere.
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde georgeanelka » 29 Ian 2013, 23:03

Condurache Bogdan Constantin scrie:
georgeanelka scrie:
Dupa cate stiu ii ceva normal ca matca sa-si inceapa ouatul in luna ianuarie si din acest motiv creste si consumul de miere.

Adevarat domnule condurache, insa o ponta a matci inca de la inceputul lui ianuarie, pe fondul unor temperaturii ridicate nu este intotdeauna benefica si economica( mai ales ca in ultimi ani iernile au avut temperaturile cele mai scazute in februarie).Familia va consuma mai multa hrana pentru o albina care nu stiu daca va putea sa si formeze corp gras, pentru a creste la randu ei puiet si a iesi la primul cules in primavara.Plus situatiile in care ghemul se afla pe puiet iar gerul prelungit nu permite ghemului sa se rarefieze si sa se deplaseze pe rama dupa hrana , moment in care mai cedeaza cate o familie( iarasi paguba numerica in stupina si financiara in buzunar). Dar poate gresec eu gandind asa, fiind incepator, caz in care astept o corectare. Sanatate si iernare usoara
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde aliuta2000 » 29 Ian 2013, 23:05

Cartile spun mai multe lucruri :
1 : Hrsitea spune ca dupa echinoctiul de iarna matca incepe sa ponteze .Cum simte albina acest lucru nu e descris , dar simte " ca la un semn/click"
2 : Puietul nu se raceste instant : tot din carti scrie ca puietul rezista ceva zeci minute si la 2 grade (dar nu explica nimeni cat timp vor petrece albinele sa refaca temperatura in cuibul stricat , si nici cat de bine ii va fi acelui puiet care nu va fi mort , dar pot fi alte efecte ).
....................

din ambele lucruri de mai sus deduc un singur lucru ... natura stie sa lucreze si noi suntem cei care intervenim in a strica balanta la care Ea a lucrat atâtea milioane de oameni.
deci 2 lucruri trebuiesc urmate :
1:asigurați hrana .. pe care le-am cules-o anul trecut , sau pe care natura nu a vrut sa o dea cu generozitate , chiar daca asta poate sa însemne o intervenție sub 1 min in cuib ... strict hrănire .. as da 30 s , dar ...fie
2: lăsați albinele liniștite si in pace .. Limitativa in a asculta liniștiți zumzetul lor , si uneori la săptămâna sau mai rar sa ciocăniți sa vedeți reacția lor .

3 Vine ...Vine... Primăvara .......... când o sa vina !!!!
sunt sfaturi pe care cărțile ni le dau ...

Vizavi de prognoza .. vremea va fi relativ calda pe tot parcursul lui Februarie (Vorbesc de zona unde sunt eu vremea nu este chiar asa de dura nu am avut mai mult de -10 iarna asta cu 2-3ferestre de zbor pana acum , din care s-a profitat doar de 2 ) , oricum Iarna aceasta a fost blanda din punct de vedere termic ... dar contează enorm cum va fi si martie ... dar mai ales Mai = culesul cel mare asa cum il numesc cartile .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 30 Ian 2013, 21:03

Dupa cate stiu ii ceva normal ca matca sa-si inceapa ouatul in luna ianuarie si din acest motiv creste si consumul de miere.[/quote][/quote]
Adevarat domnule condurache, insa o ponta a matci inca de la inceputul lui ianuarie, pe fondul unor temperaturii ridicate nu este intotdeauna benefica si economica( mai ales ca in ultimi ani iernile au avut temperaturile cele mai scazute in februarie).Familia va consuma mai multa hrana pentru o albina care nu stiu daca va putea sa si formeze corp gras, pentru a creste la randu ei puiet si a iesi la primul cules in primavara.Plus situatiile in care ghemul se afla pe puiet iar gerul prelungit nu permite ghemului sa se rarefieze si sa se deplaseze pe rama dupa hrana , moment in care mai cedeaza cate o familie( iarasi paguba numerica in stupina si financiara in buzunar). Dar poate gresec eu gandind asa, fiind incepator, caz in care astept o corectare. Sanatate si iernare usoara[/quote]

Am inteles ideea, numai ca:
1. Corpul gras, albinele nu si-l formeaza in iarna, in momentul consumarii hranei. Acesta ar fi trebuit sa fie format din toamna. In anul 2011, albinele din zona mea, nu au apucat sa-si formeze corpul gras, datorita lipsei polenului in perioada de toamna, iar rezultatele au fost nu prea bune.
2. Matca incepe ouatul, de obicei, pe la jumatetea lunii ianuarie. Nu ar trebui sa ne ingrijoreze, ca a inceput ouatul, la inceputul lui ianuarie. Se intampla acest lucru, deoarece a fost cald in zona unde sunt stupii.
3. In timpul depunerii oualelor, temperatura in cuib creste, pe la 34-35 grade Celsius si aceasta duce la o deplasare a albinelor pe faguri. O conditie esentiala este impachetajul, sa nu existe curenti de aer, care sa uzeze excesiv albina. Ea consumand o cantitate mare de miere, pentru a creste temperatura, se acumuleaza reziduuri, in intestin si mor, daca nu au zboruri de curatare.
4. Daca au mancare, chiar si turta deasupra ramelor, vor rezista si nu se imtampla nimic.
Conform literaturii de specialitate, acum ii perioada inceperii pontei matcii, acum ca-i mai devreme sau mai tarziu, numai ele stiu. Eu zic ca-i bine, pentru ca in primavara isi vor lua avant. In lunile ianuarie, februarie, apare oo depopulare a familiilor, datorita mortalitatii crescute a albinelor batrane, care au intrat in iarna si din acest motiv trebuie sa apara puietul. Albinele trec printr-o perioada critica in aceasta perioada.

Daca am gresit cu ceva, va rog sa ma corectati. Aici ducem o discutie, pentru a vedea cum ii mai bine, dar nu neaparat din carti, daca s-ar putea de la cineva care a intampinat aceste probleme, ce au observat, cum le-au remediat.
Va multumesc!

Mesajde aliuta2000 » 30 Ian 2013, 21:55

lucrurile stau si nu asa ...
1 turta deasupra .. in cazul unui pontat mai mare ..zona pontata se intinde pe mai mult spatiu => puiet mai mult , albine pot sa coboare de pe latul superior in cazul unor temperaturi reduse , si pot sa moara de foame cu turta deasupra (chestia asta s-a mai scris )
2 corpul gras ... e vorba de puiet , si de albina ..... consum de pastura pentru puiet .
3 depopularea apare olecutica mai tarziu decat ce ai scris tu pe acolo .

4Vremea calda + turta face ca ritmul de ponta sa creasca poate mai mult decat este cazul .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 30 Ian 2013, 22:54

aliuta2000 scrie:lucrurile stau si nu asa ...
1 turta deasupra .. in cazul unui pontat mai mare ..zona pontata se intinde pe mai mult spatiu => puiet mai mult , albine pot sa coboare de pe latul superior in cazul unor temperaturi reduse , si pot sa moara de foame cu turta deasupra (chestia asta s-a mai scris )
2 corpul gras ... e vorba de puiet , si de albina ..... consum de pastura pentru puiet .
3 depopularea apare olecutica mai tarziu decat ce ai scris tu pe acolo .

4Vremea calda + turta face ca ritmul de ponta sa creasca poate mai mult decat este cazul .

Am scrcis asa:
1. Matca in luna ianuarie, incepe sa oua cam 20-100 oua in 24 h, incepand cu centrul ghemului de iernare. Consum mai mare de miere 1-1.5Kg/familie.
2. Dupa cate stiu, corpul gras... albinele si-l formeaza in toamna, iar puietul eclozionat nu isi mai formeaza corpul gras in iarna. Durata de viata a albinelor tinere tine de mai multi factori: calitatea hranei primite in stadiul de larva, temperatura, uzura. Durata de viata nu depaseste 50-60 zile.
3. Depopularea apare cam din ianuarie/februarie - aici se inregistreaza un minim in curba biologica a dezvoltarii familiilor, urmand sa creasca incepand cu luna martie, unde matca poate depune si pana la 1000 oua in 24h.
Sursa bibliografica, numai asa putem aduce dovezi ca ce am scris este corect,este Manualul apicultorului, Editia a IX-a, 2007, pagina 302-305 si inca una
http://www.proapicultura.ro/calendarul/luna_ianuarie.htm
4. Ati zis ca vremea calda + turta duce la un ouat mai intens - daca am in familie miere + vreme calda nu ajung tot acolo? Matca nu o sa oua mai mult, decat ii puterea familiei. Ea nu v-a mai fi hranita, daca nu sunt destule albine care sa aiba grija de puiet. Stiu ele ce fac, noi trebuie sa le asiguram, hrana, liniste, conditii bune de iernare.
Numai bine si sper ca nu v-ati suparat ;)

Mesajde nae » 30 Ian 2013, 23:54

Nene Condurache , imi dai dureri de cap cand citezi din carti ..., cele nascute toamna isi fac corpul gras atunci daca au din ce daca nu strangi fam pe 5-6 rame in toamna si la primul control gasesti 3 rame si te intrebi unde E albina (daca ai si nosema mai nasol ); cele care ecluzioneaza la ''fara sau si unsfert ''daca n-au pastura/polen/turta glucoproteica cu lapte/drojdie/fainosag... mor in cateva zile (50-60 = ai vrea matale !)- matale citesti cartea selectiv ?
Pt oltenii care ierneaza pe mana(vecini cu mine ) :- cand ati avut mana ultima data la stejar ?, in'12 putinul care a fost s-a recoltat cu cutitul(albina suge/linge nu racaie )eu ''vorbesc'' din carti ,voi nu confundati mana cu mierea de la prune sau alte padurete ? Ce culoare are mana de zada (larice ) ?
nae

Mesajde danielus71 » 31 Ian 2013, 00:40

verde închis!
danielus71

Mesajde ignatov andrei » 31 Ian 2013, 01:44

Albinele nu-si formeaza corpul gras ca si ursii, d-le Nae! Albinele acumuleaza rezerve in "corpul gras" pentru a avea cu ce creste puietul din ianurie, februarie etc. cand e lipsa de cules! Temperatura este cea care face ca viata celei nou ecluzionate sa fie mai lunga sau mai scurta! Rezervele de pastura din toamna, pentru iarna, sunt folosite de urmatoerele generatii - asa mici numeric - care preiau treptat ciclul biologic. Albinele din toamna isi epuizeaza corpul gras hranind suratele din iarna, iar cand temperaturile devin preponderent pozitive, suratele - fara corp gras - hranesc cu polen urmatoarele surate!
Cu stima!
ignatov andrei

Mesajde aliuta2000 » 31 Ian 2013, 09:57

@Andrei .. cartile spun si ele cate ceva , dar nu tot timpul spun tot ...si mai ales , nu spun pe șleau si sa sublinieze anumite lucruri .... si cu toate cartie nu poti face apicultura fara experienta , care se invata trăind si lucrând .... ca daca ar fi asa ... am sta vre-o 20 ani in biblioteca si ne-am documenta si am iesi doxa într-un anume domeniu , dar nu e asa .....si mai ales cu ființele vii care se comporta de foarte multe ori impredictibil pentru ca de aceea sunt vietăți .
cu ceva timp in urma mi s-a spus un lucru mare ...." un stupar bun trebuie sa citeasca stupul fara sa umble in el" si recitind pe Hristea si el spune asta pe undeva prin cartea lui .

daca ai avut rabdare sa citesti tot pe acest topic , te îngrozești .... "Sa scuturi albinele de pe rame " sa cauti matca printre albine " sa trazvazezi in alta lada ".... si mai cate si mai cate in IARNA...cand albina are nevoie de Liniste si cel mult ajutor cu hrana.... de care are nevoie .. .

eu unul iti mulțumesc ca ai scris scurt si cuprinzător si pe înțelesul tuturor , si mai ales ai scris din experienta (banuiesc ) si te rog frumos sa continui sa răspunzi tot asa .
A.D.
aliuta2000

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR