Conditii de desfasurare:
Sistem Dadant pe 12 rame. Perioada: toamna 2011 – primavara 2012.
Familiile au fost la un cules la faneata in timpul caruia au gasit si ceva miere de mana. Am ajuns apoi cu ele la floarea soarelui prin 24 iulie, cules care s-a prelungit pana spre 15 august, apoi au avut un cules de intretinere pana pe 30 august.
In timpul culesului de floarea soarelui AU CONSUMAT INTEGRAL TOATE REZERVELE DE PASTURA (destul de consistente, formate la faneata) – fapt constatat in timpul extractiei de dupa.
Pe 2 septembrie am mutat stupina pe vatra si am extras mierea din cuiburi. Am scutit de extractie doar ramele cu puiet larvar – cate 3-4 / familie, adica coronite de 4-5 kg de miere / familie.
Pe 7 septembrie am inceput hranirile.
Lotul martor nu a mers in pastoral la faneata. A prins floarea soarelui pe perioada 1 iulie- 15 august (mai multe lanuri esalonate), apoi conditii identice, atat in privinta culesului de intretinere, cat si lipsa pasturii. Au adunat rezerve de iernare de 16-20 de kg / familie de care nu m-am prea atins. Familiile blocate la un moment dat s-au deblocat singure. Au avut o stare foarte buna. Au iernat pe miere (majoritar de floarea soarelui).