Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ASCULTARE STUPI

Mesajde GEKKY007 » 25 Ian 2013, 14:05

Am deschis acest topic hotarat fiind sa nu mai umblu in stupi pana la 1 martie decat daca din ascultare necesita o interventie. De acea va rog pe cei care cunoasteti aceasta tehnica de ascultare sa o detaliati. 1.instrumente de ascultare 2.mod de ascultare si cel mai important 3.tipuri de zumzet si semnificatia acestora.
GEKKY007

Re: ASCULTARE STUPI

Mesajde Cristi Mocanu » 25 Ian 2013, 14:22

GEKKY007 scrie:Am deschis acest topic hotarat fiind sa nu mai umblu in stupi pana la 1 martie decat daca din ascultare necesita o interventie. De acea va rog pe cei care cunoasteti aceasta tehnica de ascultare sa o detaliati. 1.instrumente de ascultare 2.mod de ascultare si cel mai important 3.tipuri de zumzet si semnificatia acestora.

eu i-am ascultat cu un stetoscop de uz veterinar, care este ca si unul de uz uman, indepartandu-i "ciuperca". Am setoscpul de la cineva care nu-l mai folosea. Dar a descris un coleg pe forum cum si-a confectionat unul din niste furtunase.. Din carti si de la diversi stupari stiu ca sunetele pot fi interpretate:
- un zumzet moderat si uniform e un indiciu ca totul este in regula.
- un bazait puternic ne indica, ca familia are probleme si ca exista o stare anormala in stup.
- un zumzet slab inseamna ca albinele sunt infometate.
- zumzetul neuniform si plangator indica absenta matcii.

PS o situatie normala este reprezentata si atunci cand la un ciocanit ushor in stup se va auzi un bazait mai puternic timp de cateva secunde dupa care revine la starea initiala
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde gigibecalul » 25 Ian 2013, 14:58

Da, aici e dispozitivul:
viewtopic.php?f=15&t=3151&start=48
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde janese » 25 Ian 2013, 15:53

treaba cu ascultatul....baga usor furtunul pe urdinis fara sa faci zgomot!
nu se aude nimic ...in situatia asta dai un cioc in peretele din fata al stupului cu buricu deshtului aratator...daca iar nu se aude nimic mai dai un cioc mai puternic,ca poate ai buricu la desht prea fin!...ghemul raspunde cu un zumzait puternic si apoi scade rau in intensitate zumzaitul ca si cum s-ar linisti....inseamna ca ghemul este ok!!!..daca nu se aude nimic inseamna ca au inchis ochii...daca atunci cand bagi furtunu deja se aude zumzait slab inseamna ori ca ai facut zgomot la bagarea furtunului,ori ca ai prins ghemul ,,in perioada de freamat"...ca sa eviti posibilitatea sa-l prinzi in perioada de freamat,atunci te duci peste patru-sase ore si-l asculti iarasi........daca iar zumzaie tare fara sa-l ciocani inseamna ca ceva e anormal .......daca e liniste sau un usor zumzait ,freamat provenit de la zgomotu cu bagarea furtunului ...inseamna ca e ok!!!

treaba cu fosnetu..si lipsa hranei...sau cu plansetu si lipsa matcii...eu nu le-a auzit,observat ,niciodata

ps..apoi bagi usor furtunu intr-o nara :oops: si tragi usor aer in tine...pana ajunge mirosul din stup la nasucul tau...si simti miros de pipi de soarec daca e soarecu inauntru...si zici...fi-mi-ar capuuuuu.....
janese

Mesajde Hropaciov » 25 Ian 2013, 21:36

De acord cu janese.Cred ca tipurile de zumzait cu,, zumzait plangator'' ,,fosnetul frunzelor'' sunt bla,bla.Ori bazaie incet,ori puternic cu scadere in intensitate la ciocnirea in peretele stupului , ori...de loc.Cand ciocnesti cu degetul intensitatea creste in functie de puterea familiei si mai putin daca ai o lingura de albine.
Hropaciov

Mesajde horia_ch » 28 Ian 2013, 13:08

Măi, nu ştiu ce să zic... da´ io am auzit cum fac şi când nu au mâncare (şi mi-am dat seama, că era altfel decât la ceilalţi). După lovitura cu degetul şi bâzâitul relativ puternic ca reacţie la aceasta, dacă totul e în ordine, în câteva secunde (maxim 3-5, să zic), sunetul revine la normal (ori tac, dacă nu încălzesc). La ăsta fără hrană, după bătaie reacţia a fost un bâzâit crescător în intensitate (nu au făcut zgomot brusc), apoi scăderea la nivelul anterior a fost mult mai lentă. De asemenea, intensitatea maximă era mai mică decât normal.
Sunete familii.JPG
Intensitatea zgomotului familiilor la lovire, în timpul iernii, aşa cum mi s-a părut mie.
Sunete familii.JPG (6.1 KiB) Vizualizat de 8753 ori
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde padurar2009 » 28 Ian 2013, 20:33

La majoritatea asa se intampla. Sunt insa si exceptii. Eu am unul care anul trecut a bazait tot timpul, am crezut ca nu are matca, dar nu avea nici pe dracu :D . Anul asta face la fel, bazaie incet tot timpul (are matca si mancare destula). Poate nu am destula experienta, cine stie. :x
padurar2009

Mesajde stuparul2011 » 28 Ian 2013, 21:48

buna seara, la mine situatia este asa:
la unele zumzetul e brusc apoi scade in intensitate foarte repede.
la altele trebuie sa mai insist putin, si apoi se aude un zumzet linistit dupa care se opreste.
nu am avut probleme cu vreun anumit tip de zumzet plangator...sper sanu ajungem acolo.
am citit si eu pe undeva de tot felul de zumzete, nu-mi amintesc prin ce carti.
sper sa fie bine in continuare.
numai bine si sanatate.
stuparul2011

Mesajde rocco76 » 28 Ian 2013, 21:52

ce este "perioada de freamat"?
rocco76

Mesajde bostina constantin » 28 Ian 2013, 22:12

Si eu am ascultat cu furtunasul [nu merge la tras vin din butoi :lol: ], si zgomotul l-am perceput ca un zgomot facut de o masina fina de grosime a tamplarului. Intensitatea zgomotului depinde de distanta dintre capul furtunului si ghem :)
bostina constantin

Mesajde gigibecalul » 29 Ian 2013, 11:19

bostina constantin scrie:Intensitatea zgomotului depinde de distanta dintre capul furtunului si ghem :)

Adica cu cat intensitatea e mai mica, cu atat este mai sus pozitionat ghemul (cu conditia sa fi bagat furtunul pe urdinis :lol: )...cu cat este ghemul mai sus, cu atat cresc sansele sa duca lipsa de mancare.
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde horia_ch » 29 Ian 2013, 13:40

rocco76 scrie:ce este "perioada de freamat"?

Perioada în care albinele produc căldură. Cred că la asta faci referire.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde bostina constantin » 29 Ian 2013, 14:52

gigibecalul scrie:[Adica cu cat intensitatea e mai mica, cu atat este mai sus pozitionat ghemul (cu conditia sa fi bagat furtunul pe urdinis :lol: )...cu cat este ghemul mai sus, cu atat cresc sansele sa duca lipsa de mancare.

Ma refeream doar la punctul unu expus de Cristi Mocanu [din carti], corect, dupa ce a fost introdus furtunasul pe urdinis, nu in butoi :lol:
Acuma cine are ureche muzicala se descurca mai bine ;)
Apropo' cand bagi un ,,Do major'' intr-un clip, sa ne mai incalzim si noi :)
Numa bine, sanatate la albine :D
bostina constantin

Mesajde gigibecalul » 29 Ian 2013, 15:53

Aici: http://www.youtube.com/watch?v=wzOVezCw7p4 Do majorul e pentru tine... :lol: :lol: Eu sunt ala cu acordeonul.
Ca sa revenim...la albine...cred ca horia_ch a ilustrat foarte bine ceea ce ar trebui sa auzim...vorbesc din VASTA mea experienta de 8 luni (adica nici o iarna intreaga la activ)... :D :oops: :oops:
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 29 Ian 2013, 15:57

...si acum realizez diferenta de varsta... imi cer scuze ca v-am tutuit. :oops:
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde liviutzbogos » 29 Ian 2013, 16:05

gigibecalul scrie:Aici: http://www.youtube.com/watch?v=wzOVezCw7p4 Do majorul e pentru tine... :lol: :lol: Eu sunt ala cu acordeonul.

Hopa, alt apicultor muzicant...sunteti de-al meu :D eu sunt incepator si in ale muzicii, acuma incerc sa deprind arta cantatului la saxofon doar ca timpul nu imi prea permite...dar nu ma las pana nu ajung muzicant :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE